Pomiar statyczny - C-Geo

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 951
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: MarekOtt » czwartek, 4 maja 2017, 14:21

W ramach testów wersji testowej, przy importowaniu plików rinex ze stacji NadowskiNET i odbiornik Trimble R2 (plik T02 --> konwersja do Rinexu), po ostatnim pliku wyskakuje taki błąd.
Załączniki
error.JPG
error.JPG (92.21 KiB) Przejrzano 992 razy

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2520
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontaktowanie:

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: FaFaL » czwartek, 4 maja 2017, 14:41

MarekOtt pisze:W ramach testów wersji testowej, przy importowaniu plików rinex ze stacji NadowskiNET i odbiornik Trimble R2 (plik T02 --> konwersja do Rinexu), po ostatnim pliku wyskakuje taki błąd.

A proszę uruchomić program jako administrator i spróbować wczytać te pliki Rinex. Czy jak ten ostatni plik wczyta się pojedynczo to też występuje błąd ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 951
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: MarekOtt » piątek, 5 maja 2017, 07:52

Uruchamiałem za każdym razem jako administrator.

Sprawdziłem jednak, że błąd pojawia się tylko wtedy gdy wczytuję więcej plików za jednym razem, przy pojedynczym wczytywaniu błąd się nie pojawia. Jednak tak czy siak, po uruchomieniu postprocesingu, po wypełnieniu się pełnego paska (jakoś po 40 minutach) pojawia się ten sam błąd. Mogę oczywiście podesłać pliki, ale tak jak pisałem to pliki ze stacji NadowskiNET interwału 4h.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2520
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontaktowanie:

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: FaFaL » piątek, 5 maja 2017, 08:23

MarekOtt pisze:Uruchamiałem za każdym razem jako administrator.

Sprawdziłem jednak, że błąd pojawia się tylko wtedy gdy wczytuję więcej plików za jednym razem, przy pojedynczym wczytywaniu błąd się nie pojawia. Jednak tak czy siak, po uruchomieniu postprocesingu, po wypełnieniu się pełnego paska (jakoś po 40 minutach) pojawia się ten sam błąd. Mogę oczywiście podesłać pliki, ale tak jak pisałem to pliki ze stacji NadowskiNET interwału 4h.

a proszę podesłać, zobaczymy czy u mnie też się pojawi. Ten błąd pojawia się gdy program nie uzyskuje prawa dostępu do plików na których działa. Widocznie system jeszcze nie wypuścił z łap pliku który program chce otworzyć itp. Pomyślę nad tym jak to zabezpieczyć.

Co do długiego obliczenia.... podejrzewam, że pliki są w interwale 1 sekundy ?? Taki interwał jest zbędny przy długich sesjach (30 minut i więcej), dlatego czasem lepiej wcześniej rozrzedzić pliki. W przyszłości mogę pomyśleć nad jakimś automatem do tego. Też nie ma sensu liczyć wektorów między stacjami... ale to wtedy gdy dodam narzędzia pozwalające na kasowanie lub odznaczenie wektorów zbędnych.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 951
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: MarekOtt » piątek, 5 maja 2017, 13:45

FaFaL pisze:
MarekOtt pisze:Uruchamiałem za każdym razem jako administrator.

Sprawdziłem jednak, że błąd pojawia się tylko wtedy gdy wczytuję więcej plików za jednym razem, przy pojedynczym wczytywaniu błąd się nie pojawia. Jednak tak czy siak, po uruchomieniu postprocesingu, po wypełnieniu się pełnego paska (jakoś po 40 minutach) pojawia się ten sam błąd. Mogę oczywiście podesłać pliki, ale tak jak pisałem to pliki ze stacji NadowskiNET interwału 4h.

a proszę podesłać, zobaczymy czy u mnie też się pojawi. Ten błąd pojawia się gdy program nie uzyskuje prawa dostępu do plików na których działa. Widocznie system jeszcze nie wypuścił z łap pliku który program chce otworzyć itp. Pomyślę nad tym jak to zabezpieczyć.

Co do długiego obliczenia.... podejrzewam, że pliki są w interwale 1 sekundy ?? Taki interwał jest zbędny przy długich sesjach (30 minut i więcej), dlatego czasem lepiej wcześniej rozrzedzić pliki. W przyszłości mogę pomyśleć nad jakimś automatem do tego. Też nie ma sensu liczyć wektorów między stacjami... ale to wtedy gdy dodam narzędzia pozwalające na kasowanie lub odznaczenie wektorów zbędnych.



Proszę link do obserwacji:

https://dl.dropboxusercontent.com/s/51c ... e.zip?dl=0

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2520
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontaktowanie:

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: FaFaL » niedziela, 7 maja 2017, 22:21

MarekOtt pisze:
Proszę link do obserwacji:

https://dl.dropboxusercontent.com/s/51c ... e.zip?dl=0

Wielkie dzięki. Uzyskałem ten sam błąd, czyli problem przy ostatnim pliku. Muszę to lepiej przeanalizować, ale chyba zrobię inaczej niż jest. Aktualnie pliki Rinex kopiowane są do pliku projektu co powoduje jego puchniecie. Zrobie jednak tak, ze do projektu beda zapisywane jedynie linki do tych plików. Unikniemy wtedy niektórych problemów.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Zbysiu
_____
_____
Posty: 259
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: Zbysiu » wtorek, 11 lipca 2017, 13:07

ObliGEO_CalcGNSS.png
Da się to jakoś odświeżyć ?
ObliGEO_CalcGNSS.png (23.95 KiB) Przejrzano 599 razy

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2520
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontaktowanie:

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: FaFaL » wtorek, 11 lipca 2017, 16:26

W przyszłym tygodniu postaram się popracować nad nową wersją, aktualnie proszę przestawić sobie zegarek w systemie na np. 20 czerwiec :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2520
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontaktowanie:

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: FaFaL » środa, 9 sierpnia 2017, 16:53

Powoli to idzie, ale może ktoś by chciał przetestować kolejną wersję: https://www.dropbox.com/s/lmb3x7de9r65i ... S.exe?dl=0

Ogólnie zmiana jest taka, że wskazując pliki RINEX program zapamiętuje jedynie ścieżki do nich, wcześniej kopiował całe pliki do własnego projektu. Aktualnie po analizie wektorów (ustaleniu możliwych wektorów) można zbędne skasować (np. te między punktami nawiązania).
Dodano szkic stanowisk i wektorów na mapach googla.

Na razie jest wszystko na roboczo, a celem jest osiągnięcie pewnej funkcjonalności która by wszystkim odpowiadała. Np. czeka w kolejce możliwość zaznaczania wektorów (zarówno dla potrzeb obliczeń jak i eksportu do C-GEO). Edycja stanowisk z danymi GNSS, edycja bazy anten itp. Jak już zostanie osiągnięta wystarczająca funkcjonalność to wszystko przepiszę tak aby było wygodne i spójne :)

Jeśli komuś się jakieś pliki RINEX nie wczytują to proszę podsyłać, postaram się napisać coś aby nie było z nimi problemu.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 951
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: MarekOtt » czwartek, 10 sierpnia 2017, 11:36

Wczytałem obserwacje, następnie usunąłem niepotrzebne wektory. Po kliknięciu postprocessing nic się nie dzieje. Czekałem w bezruchu 10 min i nic. Tak jakby nie działał przycisk postprocesing.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2520
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontaktowanie:

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: FaFaL » czwartek, 10 sierpnia 2017, 11:45

hmmm, a to ciekawe. Czasem może długo trwać przygotowanie plików do obliczeń, ale nie aż tyle :/ proszę ewentualnie o jakiegoś linka do danych abym lepiej zobaczył co i jak (przycisk na pewno działa, chyba że czegoś brakuje a program nie zgłasza sprzeciwu).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 951
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: MarekOtt » czwartek, 10 sierpnia 2017, 11:53

FaFaL pisze:hmmm, a to ciekawe. Czasem może długo trwać przygotowanie plików do obliczeń, ale nie aż tyle :/ proszę ewentualnie o jakiegoś linka do danych abym lepiej zobaczył co i jak (przycisk na pewno działa, chyba że czegoś brakuje a program nie zgłasza sprzeciwu).



Coś ruszyło, po 10 minutach parę kropek przeskoczyło. Kurcze długo to trwa a mam tylko 4 wektory ..

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2520
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontaktowanie:

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: FaFaL » czwartek, 10 sierpnia 2017, 12:07

Do zmiany parametrów anteny itp korzystam z procedur teqc, możliwe że to tyle trwa. Sprawdzę czy moje wcześniej zastosowane procedury są szybsze i ewentualnie podmienię. No chyba, że głównym powodem długiego startu są już obliczenia wektorów, to już mam pomysł na pewne przyspieszenie obliczeń. Największy zysk szybkości obliczeń będzie zmiana częstotliwości danych pomiarowych. W większości przypadków nie ma sensu aby robić długie sesje w interwale 1s. Ale ten interwał sprawdzimy, jak mój pierwszy pomysł nie wiele pomoże.
Wielkie dzięki za cierpliwość :)
aaa jeszcze jedno pytanie... Czy kolejne przeskoki paska postępu też są takie wolne (10 minut) ? Czy przypadkiem dane na punktach nawiązania nie są mocno dłuższe niż obserwacje na punkcie wyznaczanym ? (to już drugie pytanie)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 951
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: MarekOtt » czwartek, 10 sierpnia 2017, 12:35

Poszło elegancko.

Panie Rafale, co może być powodem, gdy pojawia się błąd odczytu geoidy w pana wtyczce ObliGEO.RinexImport. Dawno nie używałem tej wtyczki, teraz po wczytaniu wektorów po postprocesingu moduł wyrównania informuje mnie że zaden punkt nie ma wysokości i nie da się wyrównać, dlatego chciałem przy użyciu wspomnianej wtyczki zaimportować z rinexów, a tu taki error./

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2520
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontaktowanie:

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: FaFaL » czwartek, 10 sierpnia 2017, 13:27

W katalogu wtyczki musi być również plik geoidy, raczej wtyczkę udostępniałem z tym plikiem :/
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 951
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: MarekOtt » czwartek, 10 sierpnia 2017, 14:45

Dla mnie szablon OK, wszystko policzyło, nawet wyrównało.

Oczywiście nie wiem jakich używał definicji anten, ale myślę że na tym etapie prac nad modułem nie jest to ważne.

Zastanawia mnie jednak co mogło być powodem tego, że po wczytaniu do wyrównania C-Geo pliku z postproccesingu, prosił o przybliżone współrzędne mimo że w tabeli one były (wcześniej użyłem Twojej wtyczki Importu z rinexa). Nie wiem czy sam moduł nie mógłby od razu exportować tych współrzędnych, bo przecież je ma po wczytaniu obserwacji.

Wiec tak jak napisałem silnik OK, oczywiście dużo tam jeszcze brakuje, dla mnie pierwsze co to jakieś narzędzie do kontroli samych obserwacji pod względem jakości obserwacji, szumów a przede wszystkim czasu obserwacji (szczególnie w przypadku stacji referencyjnych). Tutaj myślę że można coś powalczyć z narzędziem TEQC.

Jakby coś trzeba było wytestować, zawsze jestem chętny, gdyż bardzo mi zależy na tym module i ostro kibicuję w jego tworzeniu.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2520
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontaktowanie:

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: FaFaL » czwartek, 10 sierpnia 2017, 20:43

Pod tym samym linkiem co wcześniej jest nowsza wersja, która powinna działać znacznie szybciej. Proszę sprawdzić, w zakładce Raport dodawane są teraz informacje o czasie obliczeń itp... Na razie nie przyspieszyłem podmian anten itp które są zawsze wykonywane przy naciśnięciu przycisku obliczeń, to niestety czasem trwa (pomyślę czy da się to jakoś przyspieszyć).
Co do eksportu współrzędnych razem z wektorami to ostatecznie będzie, ale ponieważ trzeba pozyskać informację o układzie współrzędnych itp to nie miałem ochoty na razie się w to bawić.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 951
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: MarekOtt » piątek, 11 sierpnia 2017, 07:42

FaFaL pisze:Pod tym samym linkiem co wcześniej jest nowsza wersja, która powinna działać znacznie szybciej. Proszę sprawdzić, w zakładce Raport dodawane są teraz informacje o czasie obliczeń itp... Na razie nie przyspieszyłem podmian anten itp które są zawsze wykonywane przy naciśnięciu przycisku obliczeń, to niestety czasem trwa (pomyślę czy da się to jakoś przyspieszyć).
Co do eksportu współrzędnych razem z wektorami to ostatecznie będzie, ale ponieważ trzeba pozyskać informację o układzie współrzędnych itp to nie miałem ochoty na razie się w to bawić.



Taki błąd podczas postproccesingu
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (20.15 KiB) Przejrzano 285 razy

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2520
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontaktowanie:

Re: Pomiar statyczny - C-Geo

Postautor: FaFaL » piątek, 11 sierpnia 2017, 09:37

MarekOtt pisze:Taki błąd podczas postproccesingu

Już podmieniłem instalkę aby zawierała brakujące biblioteki.
Pozdrawiam Rafał Kocierz


Wróć do „C-Geo propozycje zmian”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość