Import operatów EWMAPA

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
tomek
___
___
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Import operatów EWMAPA

Post autor: tomek » czwartek, 26 kwietnia 2018, 10:39

Proponuję ustawienie opcji "zaznaczonej na stałe" importu operatów,lub zapamiętanie w programie ostatniego ustawienia.
Załączniki
2018-04-26 09_12_13-import operatow_ewmapa.png
2018-04-26 09_12_13-import operatow_ewmapa.png (20.07 KiB) Przejrzano 556 razy
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]

Zibi123
______
______
Posty: 531
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Import operatów EWMAPA

Post autor: Zibi123 » piątek, 11 maja 2018, 14:26

Mam pytanko. Czy za każdym razem podczas eksportu projektu do nowo zakładanej tabeli należy ustawiać szablon taki sam jak w kopiowanej bazie? Po imporcie danych z EwMapy (tabela założona z szablonem "mapa_zasadnicza_2015.sz") pojawiły się kolumny z rozwijalnym menu w kolumnach ZDR, BPP itd. Ale ten "bazowy" projekt wyeksportowałem do nowej tabeli poprzez Plik->Eksport->Do innej mapy. Tu założyłem nowy projekt (tabelę) i wykonałem eksport bez wybrania ponownie takiego samego szablonu w nowej tabeli. Po wejściu do tabeli nowo założonego projektu zauważyłem, że rozwijalne menu w kolumnach ZRD, BPP, STB, ZRG po prostu zniknęło. Zastanawia mnie czy wykonując eksport całej bazy do nowego projektu nie powinny się skopiować ustawienia (słowniki) w nowej tabeli?
Pozdrawiam
Zibi

Zibi123
______
______
Posty: 531
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Import operatów EWMAPA

Post autor: Zibi123 » piątek, 11 maja 2018, 14:34

I jaszcze jedno. Czy dałoby się dorobić wyszukiwanie konkretnej warstwy w liście warstw podczas eksportu do nowej tabeli? Np. poprzez podanie pierwszej litery, cyfry czy znaku. Robiąc eksport np. kilku konkretnych warstw jest mi ciężko wyszykać z setki założonych lub wgranych z innej bazy wyszukać tych kilku konkretnych zwłaszcza kiedy warstwy założone z szablony nie pokrywają mi się w tymi zaimportowanymi np. z EwMapy.
Załączniki
rys..jpg
rys..jpg (66.17 KiB) Przejrzano 424 razy
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5753
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import operatów EWMAPA

Post autor: Jurek B. » niedziela, 13 maja 2018, 18:15

Zibi123 pisze:
piątek, 11 maja 2018, 14:26
Mam pytanko. Czy za każdym razem podczas eksportu projektu do nowo zakładanej tabeli należy ustawiać szablon taki sam jak w kopiowanej bazie? Po imporcie danych z EwMapy (tabela założona z szablonem "mapa_zasadnicza_2015.sz") pojawiły się kolumny z rozwijalnym menu w kolumnach ZDR, BPP itd. Ale ten "bazowy" projekt wyeksportowałem do nowej tabeli poprzez Plik->Eksport->Do innej mapy. Tu założyłem nowy projekt (tabelę) i wykonałem eksport bez wybrania ponownie takiego samego szablonu w nowej tabeli. Po wejściu do tabeli nowo założonego projektu zauważyłem, że rozwijalne menu w kolumnach ZRD, BPP, STB, ZRG po prostu zniknęło. Zastanawia mnie czy wykonując eksport całej bazy do nowego projektu nie powinny się skopiować ustawienia (słowniki) w nowej tabeli?
Tabela założona bez szablonu nie zawiera dodatkowych kolumn dla punktów granicznych. Przy przenoszeniu do niej danych z tabeli z dodatkowymi polami, są one również przenoszone, ale już bez podłączania do nich słowników. Trzeba to zrobić po imporcie samodzielnie - ikonka Struktura tabeli i tam wskazać właściwe słowniki dla odpowiednich pól. Jest tak dlatego, że użytkownik może mieć podłączone różne słowniki do pól w swojej tabeli, więc program może wybrać niekoniecznie te właściwe.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5753
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import operatów EWMAPA

Post autor: Jurek B. » niedziela, 13 maja 2018, 18:16

Zibi123 pisze:
piątek, 11 maja 2018, 14:34
I jaszcze jedno. Czy dałoby się dorobić wyszukiwanie konkretnej warstwy w liście warstw podczas eksportu do nowej tabeli? Np. poprzez podanie pierwszej litery, cyfry czy znaku. Robiąc eksport np. kilku konkretnych warstw jest mi ciężko wyszykać z setki założonych lub wgranych z innej bazy wyszukać tych kilku konkretnych zwłaszcza kiedy warstwy założone z szablony nie pokrywają mi się w tymi zaimportowanymi np. z EwMapy.
Przekażę programiście, ale to może być też trudne do wprowadzenia, chociaż faktycznie wybór z dużej ilości warstw mnie też utrudnia prace.
Pozdrawiam Jurek B.

Zibi123
______
______
Posty: 531
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Import operatów EWMAPA

Post autor: Zibi123 » poniedziałek, 14 maja 2018, 10:49

Jurek B. pisze:
niedziela, 13 maja 2018, 18:15
Tabela założona bez szablonu nie zawiera dodatkowych kolumn dla punktów granicznych. Przy przenoszeniu do niej danych z tabeli z dodatkowymi polami, są one również przenoszone, ale już bez podłączania do nich słowników. Trzeba to zrobić po imporcie samodzielnie - ikonka Struktura tabeli i tam wskazać właściwe słowniki dla odpowiednich pól. Jest tak dlatego, że użytkownik może mieć podłączone różne słowniki do pól w swojej tabeli, więc program może wybrać niekoniecznie te właściwe.
OK. Znalazłem... ale odnaleźć właściwy słownik :? (nie są ustawione alfabetycznie, oraz wciskanie pierwszej litery też nie wyszukuje po kolei odpowiedniej warstwy)... Może jakoś to posortować ... EGB_... itd.
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5753
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import operatów EWMAPA

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 14 maja 2018, 11:12

OK. Znalazłem... ale odnaleźć właściwy słownik :? (nie są ustawione alfabetycznie, oraz wciskanie pierwszej litery też nie wyszukuje po kolei odpowiedniej warstwy)... Może jakoś to posortować ... EGB_... itd
Racja, spróbujemy je jakoś poprzestawiać, żeby te bardziej popularne były wcześniej.
Pozdrawiam Jurek B.

Zibi123
______
______
Posty: 531
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Import operatów EWMAPA

Post autor: Zibi123 » środa, 16 maja 2018, 11:02

A jak usunąć całokowicie przypisany słownik w "Strukturze tabeli" bez usuwania konkretnego rekordu...? :roll:
Pozdrawiam
Zibi

tomek
___
___
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Import operatów EWMAPA

Post autor: tomek » środa, 16 maja 2018, 12:38

A może można zrobić eksport konkretnej warstwy do innej mapy z pozycji legendy(jest tam tylko GML/XML) a często, tak na szybko trzeba wyeksportować do innej tabeli konkretną warstwę i wytbór z tej długiej listy zabiera trochę czasu.
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5753
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import operatów EWMAPA

Post autor: Jurek B. » czwartek, 17 maja 2018, 08:54

Zibi123 pisze:
środa, 16 maja 2018, 11:02
A jak usunąć całokowicie przypisany słownik w "Strukturze tabeli" bez usuwania konkretnego rekordu...? :roll:
Teraz nie jest to możliwe, ale może się da dodać taką możliwość.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5753
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import operatów EWMAPA

Post autor: Jurek B. » czwartek, 17 maja 2018, 08:55

tomek pisze:
środa, 16 maja 2018, 12:38
A może można zrobić eksport konkretnej warstwy do innej mapy z pozycji legendy(jest tam tylko GML/XML) a często, tak na szybko trzeba wyeksportować do innej tabeli konkretną warstwę i wytbór z tej długiej listy zabiera trochę czasu.
Ok, przekażę programiście do wprowadzenia.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5753
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import operatów EWMAPA

Post autor: Jurek B. » czwartek, 17 maja 2018, 10:59

tomek pisze:
środa, 16 maja 2018, 12:38
A może można zrobić eksport konkretnej warstwy do innej mapy z pozycji legendy(jest tam tylko GML/XML) a często, tak na szybko trzeba wyeksportować do innej tabeli konkretną warstwę i wytbór z tej długiej listy zabiera trochę czasu.
W wersji testowej jest już dodana możliwość usuwania przypisania słownika (prawy klawisz myszki na nazwie słownika w oknie Struktury tabeli).
Pozdrawiam Jurek B.

Zibi123
______
______
Posty: 531
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Import operatów EWMAPA

Post autor: Zibi123 » piątek, 18 maja 2018, 10:13

OK. Sprawdzimy ... :wink:
Pozdrawiam
Zibi

ODPOWIEDZ