Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
kristof
____
____
Posty: 179
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:40

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: kristof » wtorek, 31 lipca 2018, 07:03

To może i ja się przypomnę:
"Czy można by w dzienniku RTK/RTN opcji przenumerowania pikiet zrobić aby w pomiarach mimośrodowych również była możliwość automatycznego dodania do pikiety np. przyrostka "." lub innego ale z automatu.

hasan
___
___
Posty: 85
Rejestracja: niedziela, 24 czerwca 2007, 20:32

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: hasan » sobota, 18 sierpnia 2018, 16:38

Witam,
Jakie współrzędne przyjmowane są do obliczeń mimośrodów w module RTK/RTN w przypadku dwukrotnego pomiaru pkt bazowego.
Wydaje mi się, że jest to wartość z pierwszego pomiaru, a nie uśredniona ?

pozdrawiam
Mariusz

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: FaFaL » sobota, 18 sierpnia 2018, 17:26

Tak, pierwszy. Mam zmiany na liście bo chyba MarekOTT już to zgłaszał. Jednak wtedy trzeba będzie liczyć się z tym ze jak później ktoś blednie pomierzy pikietę o tym samym numerze co baza to będzie błędny wynik obliczeń :-/ głównie dlatego nie rzucałem się na tą zmianę.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1058
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 07:42

FaFaL pisze:
sobota, 18 sierpnia 2018, 17:26
Tak, pierwszy. Mam zmiany na liście bo chyba MarekOTT już to zgłaszał. Jednak wtedy trzeba będzie liczyć się z tym ze jak później ktoś blednie pomierzy pikietę o tym samym numerze co baza to będzie błędny wynik obliczeń :-/ głównie dlatego nie rzucałem się na tą zmianę.
To nie podlega wątpliwości, współrzędne punktów użytych jako punkty bazowe w mimośrodach, uznawane są jako punkty osnowy pomiarowe, a takie powinny być pomierzone dwukrotnie, a ostateczne współrzędne powinny być średnią wielokrotności pomiaru.

A wracając jeszcze do samych mimośrodów w Dzienniku, warto by było też sam interface poprawić, by był choć trochę podobny do tego z modułu obliczeń ortogonalnych itp. Szczególnie w mimośrodach ortogonalnych jakoś dziwnie działa kursor używając klawiatury, dziwnie przeskakuje się po wierszach/kolumnach. Brakuje też miary kontrolnej całego odcinka pomiędzy punktami bazowymi, tak by ewentualny błąd można było rozrzucić na bieżącą pomierzonych punktów. Ale wiem ze @FaFal ma to na uwadze i ma to także na liście, wiec mój post raczej tylko informacyjnie.

hasan
___
___
Posty: 85
Rejestracja: niedziela, 24 czerwca 2007, 20:32

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: hasan » poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 10:50

FaFaL pisze:
sobota, 18 sierpnia 2018, 17:26
Tak, pierwszy. Mam zmiany na liście bo chyba MarekOTT już to zgłaszał. Jednak wtedy trzeba będzie liczyć się z tym ze jak później ktoś blednie pomierzy pikietę o tym samym numerze co baza to będzie błędny wynik obliczeń :-/ głównie dlatego nie rzucałem się na tą zmianę.
Gorąca prośba o liczenie mimośrodów z obserwacji uśrednionych. Osobiście jeżeli mierzę drugi raz ten sam szczegół to nadaję mu kolejny numer. Jeżeli chcę uśrednić pomiar to celowo daję ten sam.

Całkowicie zgadzam się z MarekOtt
"To nie podlega wątpliwości, współrzędne punktów użytych jako punkty bazowe w mimośrodach, uznawane są jako punkty osnowy pomiarowe, a takie powinny być pomierzone dwukrotnie, a ostateczne współrzędne powinny być średnią wielokrotności pomiaru. "


pozdrawiam
Mariusz

machall
_
_
Posty: 4
Rejestracja: środa, 5 grudnia 2018, 10:50

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: machall » środa, 5 grudnia 2018, 12:07

Przejrzałem wątek i wiem że to było już poruszone, ale wydaje mi się, że byłaby to przydatna opcja. Mianowicie chodzi o zmianę wysokości anteny o zadaną wartość. Mam niektóre roboty, w których korzystam z różnych wysokości, a moduł w obecnej wersji pozwala na nadanie nowej wysokości do zaznaczonych punktów. Nie ma problemu z tym jeżeli projekt ma kilkanaście, kilkadziesiąt punktów. Można pozaznaczać punkty o tej samej wysokości i pozmieniać je. Gorzej jeżeli robota ma kilkaset lub kilka tysięcy punktów. W takim wypadku to spore ułatwienie.
Pozdrawiam
Tomasz Machalski

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: grzes » czwartek, 6 grudnia 2018, 12:41

Rozumiem ze tu chodzi o zmianę typu: podajemy starą wartość i nową na jaką ma być zmienione?
pozdrawiam
grzes

machall
_
_
Posty: 4
Rejestracja: środa, 5 grudnia 2018, 10:50

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: machall » czwartek, 6 grudnia 2018, 13:05

Nie. Chodzi o opcje zmiany wysokości anteny np. o +0,07m. I wtedy zamiast wysokości 2,00 otrzymujemy 2,07, zamiast 2,45 mamy 2,52.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: grzes » czwartek, 6 grudnia 2018, 14:17

Dodane w wersji testowej
ant.png
ant.png (10.12 KiB) Przejrzano 522 razy
pozdrawiam
grzes

machall
_
_
Posty: 4
Rejestracja: środa, 5 grudnia 2018, 10:50

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: machall » czwartek, 6 grudnia 2018, 15:09

Dodawanie działa super. Niestety odejmowanie nie działa :)

hasan
___
___
Posty: 85
Rejestracja: niedziela, 24 czerwca 2007, 20:32

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: hasan » czwartek, 6 grudnia 2018, 15:15

machall pisze:
czwartek, 6 grudnia 2018, 15:09
Dodawanie działa super. Niestety odejmowanie nie działa :)
A dodać wartość ujemną np -0.07 ? Tak to działa np. w translacji.

Mariusz

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: grzes » czwartek, 6 grudnia 2018, 15:20

Powinno działać jak przedmówca wyżej opisał
pozdrawiam
grzes

machall
_
_
Posty: 4
Rejestracja: środa, 5 grudnia 2018, 10:50

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: machall » czwartek, 6 grudnia 2018, 15:37

OK. Faktycznie działa. Musiałem coś źle wcisnąć albo nie zaznaczyłem.
Dzięki

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1058
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: MarekOtt » czwartek, 6 grudnia 2018, 16:08

A ja mam pytanie, po wczytaniu pliku RAW z FieldGeniusa, nie są wyświetlane błędy md. Dziwne ..
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (242.54 KiB) Przejrzano 504 razy

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: FaFaL » czwartek, 6 grudnia 2018, 23:49

Proponuję włączyć wyświetlanie współrzędnych do mm
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1058
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: MarekOtt » piątek, 7 grudnia 2018, 10:14

FaFaL pisze:
czwartek, 6 grudnia 2018, 23:49
Proponuję włączyć wyświetlanie współrzędnych do mm
To niestety nie wiele zmienia .. także same 0.000 ;)

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: FaFaL » piątek, 7 grudnia 2018, 11:06

upsss, przepraszam, nie popatrzyłem że to chodzi o błędy wektorów, faktycznie u mnie się tez tak dzieje. Postaram się to skorygować.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1058
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: MarekOtt » piątek, 7 grudnia 2018, 12:55

FaFaL pisze:
piątek, 7 grudnia 2018, 11:06
upsss, przepraszam, nie popatrzyłem że to chodzi o błędy wektorów, faktycznie u mnie się tez tak dzieje. Postaram się to skorygować.
Nie ma problemu, dobrze że u Pana dzieje się tak samo, to przynajmniej problem będzie łatwy do zidentyfikowania.

Także problemem jest identyfikacja "typu pomiaru". Przy pomiarze np. z VRS sieci Nadowski, pokazuje RTK Fixed, a przecież to nie RTK tylko RTN. Domyślam się że takie dane są w RAW, ale można by było dodać warunek by to przerabiał na jakąś inną nazwę tego fixa :). Nie wiem może RTN Fixed, albo Network Fixed.

ODPOWIEDZ