Tryb wyłączności

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1094
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Tryb wyłączności

Post autor: MarekOtt » wtorek, 14 marca 2017, 10:23

Przy edycji map wielowarstwowych (map zasadniczych) coraz częściej borykam się z problemem niepotrzebnego włączenia "trybu wyłączności" (skrót klawiszowy CTRL + W). Wszystko za sprawą tego, ze skrót klawiszowy tej funkcji jest obok CTRL + Q (ustaw jako edytowalną). Niestety włączenie trybu wyłączności pwooduje, że wszystkie warstwy stają się niewybieralne. By odwołać ten tryb jedynym szybkim wyjściem jest włączenie trybu selekcji CTRL + K. Problem w tym że ten tryb włącza wszystkie warstwy jak aktywne, nie zważając na to że wcześniej warstwy były "widoczne a nie wybieralne". Całe te zamieszanie powoduje to, że od nowa muszę ustawić co ma być widoczne a nie wybieralne, co ma być wybieralne, a co ma być niewidoczne.

W związku z tym, wydaje mi się że najszybciej będzie możliwość, szybkiego odwołania trybu wyłączności poprzez kolejne kliknięcie skrótu uruchamiającego ten tryb.

Czyli:
CTRL + W = włączenie trybu wyłączności
ponowny wybór CTRL + W = wyłączenie trybu wyłączności i doprowadzenia stanu legendy do stanu przed włączeniem tego trybu (uwzględniając ustawienie warstw widoczne, widocznie/niewybieralne, niewidoczne.

Bardzo proszę o szybką reakcję w tym temacie ..

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tryb wyłączności

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 marca 2017, 12:33

Proponuję wykorzystanie funkcji Undo - działa tak jak Panu potrzeba w tym wypadku.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1094
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tryb wyłączności

Post autor: MarekOtt » wtorek, 14 marca 2017, 14:30

Jurek B. pisze:Proponuję wykorzystanie funkcji Undo - działa tak jak Panu potrzeba w tym wypadku.
Rzeczywiście to jest sposób :) ..

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1094
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tryb wyłączności

Post autor: MarekOtt » czwartek, 28 września 2017, 11:11

A może by się jednak udało wprowadzić możliwość "chwytania" każdej warstwy nawet takiej która w danym momencie jest ustawiana jako niewybieralna. Mogło by to być pod jakimś klawiszem na klawiaturze. Np. trzymając "A".

Powraca problem z wieloma warstwami w projekcie i zidentyfikowaniu klikanej warstwy podczas gdy niektóre ustawione są jako niewybieralne. Wiem że można oznaczyć w legendzie "ustaw wszystkie jako wybieralne" a następnie UNO itp, ale jak mam to robić co chwilę to niestety jest to bardzo problematyczne, a praktycznie taka mapa zasadnicza w DXF, jaką otrzymujemy z ośrodka, oparta jest na samych obiektach zamkniętych. Klikając w "głupi" opis (by go np. przesunąć) otwiera mi się na liście obiektów z 10-15 innych obiektów zamkniętych, które muszę przeklinać, dlatego też wyłączam te wszystkie obiekty z wybieralności.

Dlatego bardzo bym prosił o dodanie takiej możliwości. Jeśli nie widzą Panowie możliwości by było to pod klawiszem na klawiaturze, to można by było dodać ikonkę na pasku narzędzi odblokowującą na chwilę wszystkie "nie wybieralności"

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tryb wyłączności

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 2 października 2017, 10:36

W tym momencie raczej nie ma szans na jakieś inne rozwiązanie poza tym istniejącym już, ale może nie stosował Pan dotąd klawisza spacji po wybraniu pierwszego obiektu z danego obszaru - po kolejnych wciśnięciach SPACE program podświetla następny obiekt w punkcie wskazania myszką. Czy to nie powinno przyspieszyć wyboru właściwego obiektu?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1094
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tryb wyłączności

Post autor: MarekOtt » środa, 7 marca 2018, 09:51

Czy była by możliwość wprowadzenia skrótu klawiszowego (a najlepiej jednego klawisza), którego przytrzymanie podczas klikania powodowało by "wybieralność" wszystkich warstw - niezależnie od ustawień w legendzie.

Jej jakie były by to potrzebne, szczególnie przy opracowywaniu tych paskudnych DXF'ów z ośrodka.

marioo
VIP
VIP
Posty: 941
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Tryb wyłączności

Post autor: marioo » czwartek, 8 marca 2018, 09:01

Dobry pomysł i bardzo praktyczny. Ja dorzuciłbym jeszcze zmianę edytowalna/widoczna/wybieralna warstwy w legendzie przez jedno kliknięcie - to już o połowę mniej klikania.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tryb wyłączności

Post autor: Jurek B. » czwartek, 8 marca 2018, 10:36

marioo pisze:Dobry pomysł i bardzo praktyczny. Ja dorzuciłbym jeszcze zmianę edytowalna/widoczna/wybieralna warstwy w legendzie przez jedno kliknięcie - to już o połowę mniej klikania.
W legendzie nie ma możliwości wprowadzenia jakiejkolwiek zmiany przez jedno kliknięcie - wtedy nie dałoby się nic zrobić w tym oknie - teraz działa podwójne kliknięcie tak jak Pan potrzebuje:
- na nazwie warstwy - ustawia ją edytowalną
- na kwadracie widoczności - widoczność
- na tabelce - wybieralność

Co do skrótów klawiszowych to w legendzie nie ma możliwości ich dodawania, chyba, że będą inne niż dla skrótów na mapie - np. jest już CTRL-W.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1094
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tryb wyłączności

Post autor: MarekOtt » czwartek, 8 marca 2018, 11:10

Jurek B. pisze:
marioo pisze:Dobry pomysł i bardzo praktyczny. Ja dorzuciłbym jeszcze zmianę edytowalna/widoczna/wybieralna warstwy w legendzie przez jedno kliknięcie - to już o połowę mniej klikania.
W legendzie nie ma możliwości wprowadzenia jakiejkolwiek zmiany przez jedno kliknięcie - wtedy nie dałoby się nic zrobić w tym oknie - teraz działa podwójne kliknięcie tak jak Pan potrzebuje:
- na nazwie warstwy - ustawia ją edytowalną
- na kwadracie widoczności - widoczność
- na tabelce - wybieralność

Co do skrótów klawiszowych to w legendzie nie ma możliwości ich dodawania, chyba, że będą inne niż dla skrótów na mapie - np. jest już CTRL-W.
W sumie podwójne kliknięcie az tak bardzo nie przeszkadza. Pracuje w środowisku C-Geo prawie 15 lat, więc nawet gdyby było pojedyncze kliknięcie, pewnie klikałbym 2 razy, przez następnie 5 ;).

A czy jest szansa na wprowadzenie skrótu o którym pisałem w poście z 7.03 ?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tryb wyłączności

Post autor: Jurek B. » czwartek, 8 marca 2018, 11:15

A czy jest szansa na wprowadzenie skrótu o którym pisałem w poście z 7.03 ?
Myślę, że tak, ale nie w legendzie, lecz ogólnie na mapie - tylko proszę zaproponować dobry skrót, bo np. ten najlepszy już jest zajęty (CTRL-W)
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1094
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tryb wyłączności

Post autor: MarekOtt » czwartek, 8 marca 2018, 12:01

Nie wiem, może coś bliskiego W, może Ctrl + A ?

Korzystając z okazji na temat skrótów, Panie Jurku, apeluje o uporządkowanie skrótów w całym programie, bo to czasami woła o pomstę do nieba. W tabeli inaczej, na mapie inaczej, w dzienniku RTK inaczej, w dzienniku Tachimetrii inaczej.

Najgorsze jest to że skróty się pokrywają i w jednym miejscu dany skrót działa "tak", a w drugim kompletnie inaczej. Nie raz złapałem się na usunięciu czegoś przypadkowo.

Ten temat niestety nie ucieknie i wydaje mi się że trzeba się zabrać za uporządkowanie skrótów, lub wprowadzenie możliwości własnego definiowania przez użytkownika.

marioo
VIP
VIP
Posty: 941
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Tryb wyłączności

Post autor: marioo » czwartek, 8 marca 2018, 12:22

W sumie podwójne kliknięcie az tak bardzo nie przeszkadza. Pracuje w środowisku C-Geo prawie 15 lat, więc nawet gdyby było pojedyncze kliknięcie, pewnie klikałbym 2 razy, przez następnie 5 ;)
Do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja, więc nie widziałbym tutaj większego problemu z przyzwyczajeniami tylko odwagi do zmian trzeba :D ale skoro technicznie to nie możliwe to może kiedyś...
Uporządkowanie skrótów jak najbardziej popieram zwłaszcza, że temat co jakiś czas powraca.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2654
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Tryb wyłączności

Post autor: FaFaL » czwartek, 8 marca 2018, 12:25

pewnie technicznie jest to możliwe, ale proszę się zastanowić w jaki sposób wy dokonywał się zwykły wybór warstwy z listy ? Według propozycji kliknięcie na warstwę (np aby później kliknąć prawy przycisk myszy i wybrania jakiejś opcji z listy) realizowałoby wybór aktywnej warstwy. Ja osobiście nie chciałbym aby wskazanie warstwy na liście czyniłoby ją aktywną .... skoro nie to chcę osiągnąć.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

marioo
VIP
VIP
Posty: 941
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Tryb wyłączności

Post autor: marioo » czwartek, 8 marca 2018, 12:29

Wybór warstwy to kliknięcie na jej nazwę, a ustawienie edytowalnej widocznej itd. to jedno kliknięcie zamiast dwóch na te same ikonki które teraz trzeba klikać 2 razy. Takie proste udogodnienie...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1094
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tryb wyłączności

Post autor: MarekOtt » wtorek, 12 marca 2019, 09:06

Witam.

Czy można by było przenieść skrót trybu wyłączności (CTRL+W) na jakiś inny daleki od CTRL+Q ?

Bardzo często zdarza nam się przypadkowo kliknąć CTRL-W, chcąc CTRL-Q i sypie się wtedy legenda. A jest to spory problem przy edycji mapy zasadniczej gdzie mamy skonfigurowane widoczność/niewidoczność/wybieralność/niewybieralność kilkudziesięciu warstw. :oops:

ODPOWIEDZ