Przenumerowanie pikiet

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 339
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: Jakub Kwinta » sobota, 30 stycznia 2016, 21:31

Może pod prawym klawiszem w tabeli?? Zmień numer w zadaniach. Okno i pyta jaki nowy numer i w jakich zadaniach zmienić. Oczywiście od razu numer zmieniałby się i w tabeli.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2257
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: grzes » poniedziałek, 1 lutego 2016, 11:09

walklim pisze:sprawdziłem przenumerowanie na tachimetrii, niwelacji i wyrównaniu osnów 3d. znalazłem błąd w tachimetrii - nie zmienił się numer stanowiska.
poprawione w wersji testowej
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2257
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: grzes » poniedziałek, 1 lutego 2016, 11:44

Jakub Kwinta pisze:Może pod prawym klawiszem w tabeli?? Zmień numer w zadaniach. Okno i pyta jaki nowy numer i w jakich zadaniach zmienić. Oczywiście od razu numer zmieniałby się i w tabeli.
w wersji testowej dodana ikonka której właczenie powoduje wywołanie okna przenumerowania w zadaniach po kazdej edycji numeru punktu w tabeli:
przen_tab.png
przen_tab.png (21.93 KiB) Przejrzano 994 razy
pozdrawiam
grzes

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 339
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: Jakub Kwinta » poniedziałek, 1 lutego 2016, 18:07

Nowa opcja działa super :) o to właśnie chodziło.
Poprawka zmiany numeru stanowiska w tachimetrii też działa poprawnie.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1094
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: MarekOtt » czwartek, 4 lutego 2016, 10:30

Nowe przenumerowanie jest EXTRA ! A czy w przyszłości będzie można liczyć na możliwość przenumerowania także pikiet w Dzienniku GPS, czy raczej już za duża ingerencja ?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2257
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: grzes » czwartek, 4 lutego 2016, 12:13

MarekOtt pisze:Nowe przenumerowanie jest EXTRA ! A czy w przyszłości będzie można liczyć na możliwość przenumerowania także pikiet w Dzienniku GPS, czy raczej już za duża ingerencja ?
Dzienniki dodane w wersji testowej
pozdrawiam
grzes

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 339
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: Jakub Kwinta » piątek, 5 lutego 2016, 15:46

Przenumerowanie w dzienniku GPS chodzi poprawnie z pozycji tabeli jako pojedynczy punkt oraz z automatu dla zaznaczonych punktów :)

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1094
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: MarekOtt » wtorek, 9 lutego 2016, 23:15

Przenumerowanie w Dzienniku GPS-RTN działa poprawnie, z tym że nie są podmieniane numery pikiet obliczone w zakładce mimośrody, więc kiedyś przy okazji można to uzupełnić :).

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1094
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: MarekOtt » piątek, 18 marca 2016, 12:45

grzes pisze:
Jakub Kwinta pisze:Może pod prawym klawiszem w tabeli?? Zmień numer w zadaniach. Okno i pyta jaki nowy numer i w jakich zadaniach zmienić. Oczywiście od razu numer zmieniałby się i w tabeli.
w wersji testowej dodana ikonka której właczenie powoduje wywołanie okna przenumerowania w zadaniach po kazdej edycji numeru punktu w tabeli:
przen_tab.png

Czy można by było również wprowadzić tą opcje działającą w oknie mapy ? Gdy wejdziemy w edycje pikiety, zmienimy jej numer to zmiany dokonały by się także w dziennikach. Przyznam szczerze, że nie pomyślałbym że ta opcja będzie takim udogodnieniem, wiec warto by było ją trochę rozwinąć ;).

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5921
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: Jurek B. » piątek, 18 marca 2016, 13:15

Czy można by było również wprowadzić tą opcje działającą w oknie mapy ? Gdy wejdziemy w edycje pikiety, zmienimy jej numer to zmiany dokonały by się także w dziennikach. Przyznam szczerze, że nie pomyślałbym że ta opcja będzie takim udogodnieniem, wiec warto by było ją trochę rozwinąć
W jakim sensie dodać w oknie mapy? Teraz ta funkcja wywołana w oknie tabeli, zmienia numerację wszędzie, bo przecież mapa jest generowana na podstawie tego co w tabeli współrzędnych.
Pozdrawiam Jurek B.

dragko19
__
__
Posty: 38
Rejestracja: piątek, 13 stycznia 2012, 23:10

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: dragko19 » piątek, 18 marca 2016, 13:19

Ta ale często na mapie zmienia się współrzędne poprzez edycję punktu

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1094
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: MarekOtt » piątek, 18 marca 2016, 13:22

Jurek B. pisze:
Czy można by było również wprowadzić tą opcje działającą w oknie mapy ? Gdy wejdziemy w edycje pikiety, zmienimy jej numer to zmiany dokonały by się także w dziennikach. Przyznam szczerze, że nie pomyślałbym że ta opcja będzie takim udogodnieniem, wiec warto by było ją trochę rozwinąć
W jakim sensie dodać w oknie mapy? Teraz ta funkcja wywołana w oknie tabeli, zmienia numerację wszędzie, bo przecież mapa jest generowana na podstawie tego co w tabeli współrzędnych.
Po dodaniu tej opcji (ikonaki) do paska narzędzi widocznego na mapie, będąc na oknie mapy, ikona jest nieaktywna. Propozycja jest taka by ta opcja była aktywna, by przy wybraniu dowolnej pikiety, oraz zmianie jej numeru, numer zaktualizował by się także w obliczeniach.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5921
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: Jurek B. » piątek, 18 marca 2016, 13:26

dragko19 pisze:Ta ale często na mapie zmienia się współrzędne poprzez edycję punktu
A no tak, teraz wszystko jasne :)
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5921
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: Jurek B. » piątek, 18 marca 2016, 17:33

W wersji testowej, po włączeniu tej funkcji (ikonka w pasku ikon dla tabeli), zmiana numeru w oknie edycji punktu wyzwala okno wyboru zadań do modyfikacji.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 615
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: logis » środa, 15 maja 2019, 14:11

MarekOtt pisze:
wtorek, 9 lutego 2016, 23:15
Przenumerowanie w Dzienniku GPS-RTN działa poprawnie, z tym że nie są podmieniane numery pikiet obliczone w zakładce mimośrody, więc kiedyś przy okazji można to uzupełnić :).
Dzień dobry,
własnie zlikwidowano ten problem - podczas przenumerowywania punktów można zaznaczyć wszystkie punkty, a także dodatkową opcję dodaj przedrostek/przyrostek do punktów na mimośrodach. Skutkuje to zmianą nazwy punktu wyznaczanego w zakładce Mimośrody oraz w docelowych wykazach współrzędnych. Można pobrać wersję testową, zmiana wejdzie później do oficjalnej aktualizacji.
Jacek

ODPOWIEDZ