Edycja napisu

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
marioo
VIP
VIP
Posty: 949
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Edycja napisu

Post autor: marioo » środa, 22 maja 2019, 09:50

Czy można zmienić to ustawienie w taki sposób, aby przy wyłączonej opcji program nie edytował zaznaczonego na mapie tekstu? Już wiele razy zdarzało mi się to przypadkowo, gdy miałem na mapie podświetlony tekst i chciałem dodać nowy to wpisując w okno zmieniał się ten zaznaczony na mapie.
Dobre i czytelne byłoby takie działanie: Ikonka włączona -tekst podświetlony wstawia się do okna i edytuje, ikonka wyłączona - program podświetlonego tekstu nie edytuje, tylko wstawia nowy.
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (12.55 KiB) Przejrzano 577 razy
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2262
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Edycja napisu

Post autor: grzes » czwartek, 23 maja 2019, 10:04

Dodane w wersji testowej - z tym ze nadal (przy wylaczonej ikonce) Enter lub klikniecie "Wstaw" zeedytuje tekst (jeśli jest podświetlony)
pozdrawiam
grzes

marioo
VIP
VIP
Posty: 949
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Edycja napisu

Post autor: marioo » piątek, 24 maja 2019, 10:03

Sprawdziłem, ale właśnie o to chodzi żeby zaznaczony - w wielu przypadkach przypadkowo - tekst nie edytował się. Ciężko jest sprawdzać za każdym razem kiedy chcemy wstawić napis czy coś nie jest podświetlone na mapie. Tak jak pisałem, zdarzyło mi się nie raz zmienić istniejący napis i dobrze byłoby działanie tej funkcji poprawić. Często można takiej zmiany nie zauważyć, a jeżeli już zobaczymy, że coś takiego się stało, to ciężko jest to cofnąć.
Pozdrawiam

marcinn
______
______
Posty: 537
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Edycja napisu

Post autor: marcinn » piątek, 24 maja 2019, 10:41

Zgadzam się z kolegą. Bardzo łatwo przez przypadek edytować tekst. Ikonka powinna działać na zasadzie włącz/wyłącz funkcję, a nie tylko informować

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1100
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edycja napisu

Post autor: MarekOtt » czwartek, 30 maja 2019, 08:42

JA generalnie też mam problem z tym edytorem, szczególnie wtedy gdy jego okno schowa mi się pod jakimiś innymi i klikam w napisy by je np. usunąć czy przesunąć, to jakoś dziwnie mi się to edytuje. Pomijam już fakt, że przy włączonym oknie czasami chcę wstawić nowy napis, to właśnie wtedy usuwa mi się gdzieś podświetlony. Narzędzie do takiej "szybkiej edycji" jest potrzebne, jednak trzeba się zastanowić jak je zmodyfikować by lepiej się na nim pracowało.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2262
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Edycja napisu

Post autor: grzes » czwartek, 30 maja 2019, 09:16

W wersji testowej zablokowana edycja bez wciśniętej ikonki z pierwszego postu
pozdrawiam
grzes

marioo
VIP
VIP
Posty: 949
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Edycja napisu

Post autor: marioo » poniedziałek, 3 czerwca 2019, 09:04

grzes pisze:
czwartek, 30 maja 2019, 09:16
W wersji testowej zablokowana edycja bez wciśniętej ikonki z pierwszego postu
O to właśnie chodziło, good job :)
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ