Dziennik pomiarów RTK/RTN - rozbudowa

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6077
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Dziennik pomiarów RTK/RTN - rozbudowa

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 9 czerwca 2014, 09:56

Witam, w wersji testowej C-GEO jest już obsługa nowych formatów z oprogramowania:
- Landstar (DB) do odbiorników CHC,
- LandXML - dla odbiorników LEICA,
- dla odbiorników Epoch uwzględniono specyfikę ich zapisu od JXL
Dodano odczyt mimośrodów liniowych z Trimble JXL.
Tak więc można już czytać dane z odbiorników: CHC, LEICA, TOPCON, TRIMBLE oraz format RW5 (z SurvCE).
Ponadto w tabelce Odchyłki na punktach kontrolnych dodane są odchyłki liniowe dl.
Plik cgeo8.exe po pobraniu należy zapisać do katalogu C-GEO.
Oficjalnie aktualizacja ta pojawi się pod koniec czerwca.
Pozdrawiam Jurek B.

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 340
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Dziennik pomiarów RTK/RTN - rozbudowa

Post autor: Jakub Kwinta » niedziela, 23 listopada 2014, 20:21

Mam propozycję rozbudowania dziennika o opcję eksportu wektorów do wyrównania ścisłego. Często w terenie mam pomierzone punkty kontrolne bez numeru ośrodkowego i po imporcie zmieniam je w dzienniku. Z numeracją punktów zakładanej osnowy też czasem jest różnie więc modyfikacje odbywają się na etapie utworzenia dziennika. Jak już numeracja jest poprawna można dane wczytywać do wyrównania razem z obserwacjami klasycznymi a tu takiej opcji brak i trzeba to samo zrobić w wyrównaniu.

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 340
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Dziennik pomiarów RTK/RTN - rozbudowa

Post autor: Jakub Kwinta » wtorek, 2 grudnia 2014, 22:59

I jeszcze jeden temat. Brakuje możliwości hurtowego przenumerowania pomierzonych pikiet tak jak to jest w tachimetrii.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Dziennik pomiarów RTK/RTN - rozbudowa

Post autor: FaFaL » wtorek, 2 grudnia 2014, 23:24

Dziękujemy, wszystkie wspomniane propozycje czekają w kolejce.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

georodeo
__
__
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: Dziennik pomiarów RTK/RTN - rozbudowa

Post autor: georodeo » środa, 17 grudnia 2014, 23:11

Witam.
Czy jest możliwość importu danych do modułu RTK/RTN z programu FieldGenius v.7
Pozdrawiam.
R.N.
Hej Śląsk

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Dziennik pomiarów RTK/RTN - rozbudowa

Post autor: FaFaL » czwartek, 18 grudnia 2014, 07:37

Jeśli dobrze pamiętam tworzy on pliki RAW które można wczytać przez import RAW SurveyPro. Najlepiej będzie przesłać przykładowy plik do firmy Softline w celu sprawdzenia.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Jarek Bagnicki
__
__
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2014, 23:14

Re: Dziennik pomiarów RTK/RTN - rozbudowa

Post autor: Jarek Bagnicki » czwartek, 18 grudnia 2014, 16:50

Kiedy można się spodziewać zmian w module Dziennika RTK/RTN? Osobiście liczę tutaj na dodanie możliwość ręcznego wstawiania wcięć.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Dziennik pomiarów RTK/RTN - rozbudowa

Post autor: FaFaL » czwartek, 18 grudnia 2014, 16:55

Teraz pracujemy nad zmianą interfejsu aby można było dodawać swobodnie wiersze oraz nad lokalną kalibracją nad punkty osnowy. Jak to zrobimy (i elementy powyżej) to będziemy walczyć z wcięciami... Proszę jeszcze o cierpliwość, bo mamy to w pamięci.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

georodeo
__
__
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: Dziennik pomiarów RTK/RTN - rozbudowa

Post autor: georodeo » sobota, 20 grudnia 2014, 01:17

Plik .raw z FiedGeniusa7 "wchodzi" do modułu poprawnie.
Dzięki za podpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie: jeżeli mierzę dwukrotnie punkty np. nowozakładanej osnowy pomiarowej (w module zmieniam numerację punktów na taką samą i oznaczam jako pikiety) program wylicza identyczne współrzędne tych punktów i co za tym idzie zerowe odchyłki z uśredniania - czy ja robię coś nie tak ???
... i przyłączam się do propozycji ręcznego definiowania mimośrodów.
Pozdrawiam.
R.N.
Hej Śląsk

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Dziennik pomiarów RTK/RTN - rozbudowa

Post autor: FaFaL » sobota, 20 grudnia 2014, 01:29

Możliwe, że tak się Panu akurat udało, że wektory wskazują na ten sam punkt. Przed zmianą numerów też miały te same współrzędne ? Można też zmienić na pierwszej zakładce opcję, aby przeliczał współrzędne niezależnie od tego co było w pliku (jedna z rozwijalnych list). Można też przesłać dane na serwis, a na pewno ktoś sprawdzi czy wszystko jest ok.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

georodeo
__
__
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: Dziennik pomiarów RTK/RTN - rozbudowa

Post autor: georodeo » sobota, 20 grudnia 2014, 13:24

Przed zmianą numeracji współrzędne punktów mierzonych podwójnie były różne. Po zmianie numeracji i obliczeniu (zakładka ustawiona na obliczenie współrzędnych z pliku pomiarowego) współrzędne drugiego z kolei punktu przyjmują wartość identyczną jak punkt pierwszy. Przy zakładce ustawionej na obliczenie współrzędnych przez c-geo współrzędne punktów są różne i uśredniają się prawidłowo. Może ktoś z innych użytkowników modułu jest w stanie sprawdzić jak uśredniają się punkty inne niż kontrolne przy zakładce <sposób wyznaczenia punktów> ustawionej na <obliczenie współrzędnych z pliku pomiarowego>.
P.S.
Dzięki FaFal za szybką odpowiedż - widzę że nie tylko ja zarywam nocki.
Pozdrawiam.
R.N.
Hej Śląsk

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Dziennik pomiarów RTK/RTN - rozbudowa

Post autor: FaFaL » sobota, 20 grudnia 2014, 13:59

Hmmm, już wiem w czym problem. Na razie dobrze by było robić zamianę numerów gdy punkty nie są zapisane w tabeli ... Aktualnie wyszukuje wpisywany numer w tabeli i podstawia jego współrzędne. ewentualnie proszę przełączać sobie aby C-GEO samo obliczało wsp.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

georodeo
__
__
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: Dziennik pomiarów RTK/RTN - rozbudowa

Post autor: georodeo » sobota, 20 grudnia 2014, 14:34

Rzeczywiście usunięcie punktów z tabeli rozwiązuje problem.
Dzięki.
Pozdrawiam.
R.N.
Hej Śląsk

maxim
____
____
Posty: 103
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Dziennik pomiarów RTK/RTN - rozbudowa

Post autor: maxim » piątek, 8 listopada 2019, 19:16

SURVCe import rw5.
W nowych wersjach programu : wersja 8.12.11.07 z dnia 2019-11-07 i
8.12.10.30 z dn. 2019-10-30 przy imporcie rw5 nie widać mX , mY, mH
zawsze są równe "0".
Po powrocie do wersji programu 8.12.08.23 z dn. 2019-08-23
import rw5 jest w porządku.
Pozdrawiam
maxim

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Dziennik pomiarów RTK/RTN - rozbudowa

Post autor: FaFaL » piątek, 8 listopada 2019, 19:21

Dziękuję za zgłoszenie, postaramy się szybko skorygować. Dodawaliśmy obsługę nowych odbiorników i widocznie miało to wpływ na istniejące importy.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

ODPOWIEDZ