przesuwanie napisów

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

przesuwanie napisów

Post autor: marcinn » środa, 22 stycznia 2020, 13:26

Czy dałoby się zrobić przesuwanie zaznaczonych napisów na raz? Tzn. zaznaczam na mapie kilka napisów i przesuwam wszystkie jednym przesunięciem.
Fajnie gdyby też zaznaczanie odbywało się tak jak w ACAD- jeżeli ciągniemy od lewego górnego do prawego dolnego to zaznaczamy tylko elementy, które są w obszarze zaznaczenia, a jeżeli przeciwnie to wszystkie, których dotnie obszar zaznaczenia

pabik1
_____
_____
Posty: 310
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: przesuwanie napisów

Post autor: pabik1 » środa, 22 stycznia 2020, 13:30

Jestem za

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6198
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: przesuwanie napisów

Post autor: Jurek B. » środa, 22 stycznia 2020, 14:34

Niestety nie ma takiej możliwości, na razie programista nie ma prostego rozwiązania na to.
Pozdrawiam Jurek B.

pomiar
__
__
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: przesuwanie napisów

Post autor: pomiar » środa, 22 stycznia 2020, 22:13

Przesuwanie kilku napisów można zrobić. Wystarczy włączyć opcje przesuń zaznaczyć kilka napisów i wpisać przesunięcie dx lub dy

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: przesuwanie napisów

Post autor: marcinn » środa, 22 stycznia 2020, 22:52

ale to bez sensu, bo wieki będzie trwało wyliczanie wektorów do przesunięć. Generalnie chodzi mi tu o przesuwanie numerów i użytków dla działek przy robieniu mdcp. To już szybciej przeklikać każdy tekst z osobna i przesunąć, niż liczyć dx,dy dla każdego napisu (a są ich dziesiątki dla jednej mapy).

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6198
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: przesuwanie napisów

Post autor: Jurek B. » czwartek, 23 stycznia 2020, 10:25

marcinn pisze:
środa, 22 stycznia 2020, 22:52
ale to bez sensu, bo wieki będzie trwało wyliczanie wektorów do przesunięć. Generalnie chodzi mi tu o przesuwanie numerów i użytków dla działek przy robieniu mdcp. To już szybciej przeklikać każdy tekst z osobna i przesunąć, niż liczyć dx,dy dla każdego napisu (a są ich dziesiątki dla jednej mapy).
Mam tylko uwagę co do wektorów - będzie tylko jeden wektor skoro wszystkie wybrane napisy mają być jednocześnie przesunięte.
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: przesuwanie napisów

Post autor: marcinn » czwartek, 23 stycznia 2020, 23:09

Tak jak pisałem- najwięcej z tym jest roboty przy robieniu mdcp, żeby poprzesuwać napisy (nr działek, nazwy użytków i konturów), żeby się znalazły w zakresie. W takim przypadku nie ma wspólnego wektora- każda paczka napisów (najczęściej jest nr działki a pod nią użytek i klasa) jest przesuwana indywidualnie

marioo
VIP
VIP
Posty: 1002
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: przesuwanie napisów

Post autor: marioo » piątek, 24 stycznia 2020, 10:07

Było już kiedyś o dociąganiu numerów działek i użytków do zakresu. Inne programy podobno takie coś mają. Może już czas żeby taką funkcję opracować - jeśli się da.
Co do przesuwania o wektor - mi brakuje wskazywania wektora graficznie, na mapie, poprzez narysowanie linii. Ręczne wpisywanie wartości jest tak niewygodne, że już prawie o tej funkcji zapomniałem. Oczywiście wpisywanie wektora z palca też się przydaje, ale tylko do przesunięć precyzyjnych. Do zwykłych przesunięć np napisów, wpisywanie wartości przesunięć jest raczej uciążliwe.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ