wstawianie tekstu na mapę

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
marioo
VIP
VIP
Posty: 1017
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

wstawianie tekstu na mapę

Post autor: marioo » czwartek, 8 lutego 2007, 11:12

Mam taką propozycje, żeby w okienku wstawiania tekstu na mapę dodac przycisk który przełączałby funkcję klawisza ENTER (podobny do tego ktory jest w gg). Chodzi o to, że aktualnie wpisując tekst jeżeli wciśnie się ENTER to kursor przechodzi do następnego wiersza, a chciałbym żeby po wpisaniu tekstu, wciśnięcie ENTER oznaczało zaakceptowanie tekstu i zamknięcie okna. Taki przełącznik między "przejdź do następnego wiersza" i "ok". Myślę że to znacznie usprawniłoby pracę, bo nie trzebaby za każdym razem łapać za myszkę żeby zaakceptować tekst, a to przy dużej ilości wstawianych napisów jest uciązliwe.
Pozdrawiam

Zibi123
______
______
Posty: 541
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Post autor: Zibi123 » piątek, 9 lutego 2007, 11:11

A ja proponuję coś takiego:
W opcji wstawiania tekstu na mapę są dwa okienka. Jedno, w którym edytujemy tekst, drugie - podglądu. Proponuję uczynić coś z okienkiem podglądu, aby edytowny tekst był możliwy do podglądu (w całości !) już na etapie edycji, a nie dopiero po wstawieniu na mapę. Przy takiej samej długości znaków w linii, w okienku edycji, w podglądzie już nie jest to samo. I jeszcze jedno. Przy dużej czcionce w podglądzie widać tylko fragmenty tekstu.

Pozdrawiam
Zibi.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1203
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: wstawianie tekstu na mapę

Post autor: MarekOtt » wtorek, 31 stycznia 2012, 12:09

Odgrzewam temat, ale to chyba lepiej niż zakładać nowy, a zawsze to będzie w jednym wątku.

Prosiłbym o dopracowanie okna wstawiania tekstu na mapę, a dokładnie tego okna podglądu. Chodzi o to że przy wstawiania tekstu o większych rozmiarach nie mieści się on w tym oknie podglądowym, ciężko jest go później wyśrodkować i w moim wypadku odbywa się to metodą prób i błędów. Wszystko ok jak mam 2-3 wiersze do wyśrodkowania, ale czasami jest np. 8-10 i staje się to ju z uciążliwe.

Nie wiem w sumie jakby ten problem rozwiązać, czy powiększyć to okno podglądu, czy zrobić jakiś preview na mapie, a może po prostu rozwiązać wstawianie tekstu na nowo, np. tak jak mają programy graficzne, że pisze się wszystko na mapie, menu w oknie służy jedynie do ustawień, a nie do wpisywania tekstu.

W załączniku zrzut ekranu z wstawiania tekstu i okna podglądu na którym nie za dużo widać :).

To nie sprawa pilna, choć potrzebna, wiem że na pewno jest dużo więcej potrzebnych rzeczy na już, jednak każdy z nas wpisując swoje propozycje i problemy przy pracy z C-Geo jakoś przyczynie się do udoskonalania tego programu i ja właśnie czasami to robię :).
Załączniki
tekst.JPG
tekst.JPG (125.68 KiB) Przejrzano 4877 razy

bartek1122
____
____
Posty: 236
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: wstawianie tekstu na mapę

Post autor: bartek1122 » wtorek, 31 stycznia 2012, 14:43

Popieram prośbę kolegi. Też mam częto podobny problem :D
Ostatnio zmieniony środa, 1 lutego 2012, 22:07 przez bartek1122, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2363
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: wstawianie tekstu na mapę

Post autor: grzes » środa, 1 lutego 2012, 12:18

MarekOtt pisze:Odgrzewam temat, ale to chyba lepiej niż zakładać nowy, a zawsze to będzie w jednym wątku.

Prosiłbym o dopracowanie okna wstawiania tekstu na mapę, a dokładnie tego okna podglądu. Chodzi o to że przy wstawiania tekstu o większych rozmiarach nie mieści się on w tym oknie podglądowym, ciężko jest go później wyśrodkować i w moim wypadku odbywa się to metodą prób i błędów. Wszystko ok jak mam 2-3 wiersze do wyśrodkowania, ale czasami jest np. 8-10 i staje się to ju z uciążliwe.
Nowy plik exe do testów
Tekst w podglądzie w tej wersji powinien dopasowywać sie automatycznie do wielkości okienka. Dodatkowo dodana możliwość rozciągania tego okna myszką co pozwala na powiększenie okienka podglądu tekstu
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2749
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: wstawianie tekstu na mapę

Post autor: FaFaL » środa, 1 lutego 2012, 13:24

tak na szybko.... a nie prościej byłoby dodać funkcję justowania ? i wtedy okienko podglądu pełniłoby funkcję marginalną...
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1203
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: wstawianie tekstu na mapę

Post autor: MarekOtt » środa, 1 lutego 2012, 14:00

@grzes
Własnie o to mi chodziło, działa rewelacyjnie i wszystko elegancko widać

@FaFal
Justowanie owszem, tez by się przydało, ale nie zastąpiło by całkowicie tego podglądu, bo samego podglądu nie używam tylko do do wyśrodkowania napisów itp. Wiec ogólnie teraz jest pięknie :).

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: wstawianie tekstu na mapę

Post autor: Jurek B. » środa, 1 lutego 2012, 15:01

Justowanie też postaramy się wprowadzić, ale to trochę więcej pracy.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1203
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: wstawianie tekstu na mapę

Post autor: MarekOtt » piątek, 24 stycznia 2014, 09:40

Czy można by było wprowadzić zapamiętywanie ostatniego ustawienia rozmiaru strony w menu "Tekst formatowany" (ta ikonka z RTF). W standardzie ustawione jest A4, może lepiej by było gdyby zapamiętywało ostatni wybór.

Pozdrawiam

janek
______
______
Posty: 585
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: wstawianie tekstu na mapę

Post autor: janek » niedziela, 9 lutego 2014, 11:52

Niekoniecznie ten problem jest związany z tym wątkiem bo chodzi co prawda o tekst ale powiązany z obiektem.
Po narysowaniu obiektu z wykorzystaniem narzędzia mapy zasadniczej pojawia się okno tekstowe.
Jak na razie, nie zawsze jest to potrzebne. Czy da się to wyłączyć?
Janek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2749
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: wstawianie tekstu na mapę

Post autor: FaFaL » niedziela, 9 lutego 2014, 12:02

Fakt, zupełnie nie jest to związane z tematem wątku.
Wystarczy w Edytorze mapy obiektowej (stare okienko K-1) kliknąć w ikonkę "3 kropki" - > etykietowanie i wybrać aby nie etykietował.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

janek
______
______
Posty: 585
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: wstawianie tekstu na mapę

Post autor: janek » niedziela, 9 lutego 2014, 13:22

Dzięki.
Do niektórych funkcji nieraz trudno dotrzeć
Janek B.

pomiar
__
__
Posty: 37
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: wstawianie tekstu na mapę

Post autor: pomiar » poniedziałek, 30 marca 2020, 15:50

Chciałbym odnowić temat. Jest możliwość dodania justowania tekstu ?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: wstawianie tekstu na mapę

Post autor: Jurek B. » wtorek, 31 marca 2020, 08:47

pomiar pisze:
poniedziałek, 30 marca 2020, 15:50
Chciałbym odnowić temat. Jest możliwość dodania justowania tekstu ?
Przy tekście jednowierszowym nie ma możliwości justyfikacji, dopiero przy większej ilości wierszy może to mieć sens, ale nie wiem czy programiści będą mogli coś takiego zrobić.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ