Narzędzie do wpasowywania rastrów

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1236
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: MarekOtt » czwartek, 23 kwietnia 2020, 15:15

Na wstępie zacznę od tego, że praktycznie nie korzystam z wpasowywania rastrów z C-Geo, niestety jest one mało wygodne, żeby nie napisać karkołomne ;). Bardzo często natomiast korzystam z wtyczki FaFala która w 80% czynnościach na rastrach sprawdza się znakomicie.

Ja jednak mam problem w przypadku potrzeby wpasowywania rastra bez punktów dostosowania. Pomocne jest to szczególnie przy ustalaniu granic na podstawie danych ewidencyjnych, często są to stare pierworysy w skali 1:2000 i 1:2500. Pierworysy te nie posiadają sitaki kwadratów, zachowuję jednak swoją kartometryczność zgodną ze skalą. Prace te często opierają się na wpasowywaniu stanu użytkowania nieruchomości (wcześniej pomierzonych) do obrazu wspomnianych pierworysów. Dziś wygląda to tak, że drukuję stan użytkowania na kalce (przeźroczystej) w skali odpowiadającej pierworysowi mapy, a następnie wpasowuję w mapę tak by jakoś wszystko zgrać. Następnie ustalam granice i ponownie drukuję i wpasowuję w mapę itp.

Dlatego szukam narzędzia które pozwalało by tą czynność przeprowadzić w C-Geo.

Widzę to tak, ze po zeskanowaniu pierworysu mapy 1:1 (bez przeskalowania), można było wstawić taka mapę (rastrową) na mapę w cgeo, a następnie za pomocą jakieś łapki dowolnie przesuwać, obracać. A więc chciałbym mieć możliwość robienia tego, co robię po wydrukowaniu mapy na kalce itp.

Sam do końca nie wiem czy jest to możliwe do zrealizowania, ale widziałem że koledzy pracujący w CAD, tak własnie wpasowują rastry na swoje projekty w autocadzie.

Być może ktoś radzi sobie w takich pracach inaczej, przy okazji chętnie poznałbym Wasze metody.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6526
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: Jurek B. » czwartek, 23 kwietnia 2020, 15:52

Dokładnie tak działa funkcja Wstaw grafię - tam można wstawić dowolny obraz (np. tiff, jpg) i potem na mapie C-GEO obracać go, przesuwać na mapie, rozciągać (zmieniać skalę po osi X, Y).
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (61.53 KiB) Przejrzano 6824 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1236
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: MarekOtt » piątek, 24 kwietnia 2020, 07:29

Jurek B. pisze:
czwartek, 23 kwietnia 2020, 15:52
Dokładnie tak działa funkcja Wstaw grafię - tam można wstawić dowolny obraz (np. tiff, jpg) i potem na mapie C-GEO obracać go, przesuwać na mapie, rozciągać (zmieniać skalę po osi X, Y).
Panie Jurku, niestety to narzędzie kompletnie nie zdaje egzaminu, a przynajmniej w takiej formie w jakiej dziś działa.

Pozwoliłem sobie nagrać krótki film z próby wpasowania rastra w formacie tif, zeskanowanego 1:1, a wiec teoretycznie po w wstawieniu go na mapę, powinienem mieć skalę zgodną z wyświetlaną mapą, a wiec skala 1:2500.



1. O ile przesuwanie rastra w jakimś stopniu jest możliwe, to niestety po zbliżeniu na punkty pomierzone, tak by dokładnie dociągnąć mapę do punktów jest nie możliwe, bo warstwy C-Geo znikają

2. Przy zbliżeniu brak jest możliwości obrotu rastra, trzeba oddalić by złapać ten wskaźnik, a następnie znowu zbliżyć i sprawdzić czy się dobrze obróciło

3. Po wstawieniu na mapie pliku tif, raster jest pozbawiony skali w jakiej został zeskanowany - dla przykładu, we wtyczce @FaFala (która chyba wzorowała się na AutoCadzie) przy wpisaniu odpowiednich wartości (skali) rastra, wstawiany on jest 1:1 i praktycznie kartometryczność jest zachowana

Chyba łatwo to wszystko zobaczyć na filmie.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6526
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: Jurek B. » piątek, 24 kwietnia 2020, 08:22

Pisał Pan w pierwszym poście:
Widzę to tak, ze po zeskanowaniu pierworysu mapy 1:1 (bez przeskalowania), można było wstawić taka mapę (rastrową) na mapę w cgeo, a następnie za pomocą jakieś łapki dowolnie przesuwać, obracać.
Kierując się tym, uznałem, że ta prosta funkcja w zupełności wystarcza.
Osobiście jednak, mapę ewidencyjną wpasowałbym na np. zidentyfikowane punkty graniczne.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1236
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: MarekOtt » piątek, 24 kwietnia 2020, 09:01

Jurek B. pisze:
piątek, 24 kwietnia 2020, 08:22
Pisał Pan w pierwszym poście:
Widzę to tak, ze po zeskanowaniu pierworysu mapy 1:1 (bez przeskalowania), można było wstawić taka mapę (rastrową) na mapę w cgeo, a następnie za pomocą jakieś łapki dowolnie przesuwać, obracać.
Kierując się tym, uznałem, że ta prosta funkcja w zupełności wystarcza.
Osobiście jednak, mapę ewidencyjną wpasowałbym na np. zidentyfikowane punkty graniczne.
Oczywiście, też bym chciał wpasować o zidentyfikowane punkty, ale niestety nie zawsze jest możliwość i wtedy musimy to jakoś wpasować "na kalkę"

Jak ma Pan możliwość podejrzenia jak to działa we wtyczce FaFala, tam po wstawieniu mapy, jest ona odrazu zeskalowana, wystarczy dodać jakiś płynny obrót i przesunięcie, takie by przy przesuwaniu nie znikały warstwy C-Geo tak jak to ma miejsce przy wstawianiu grafiki.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2769
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: FaFaL » piątek, 24 kwietnia 2020, 10:35

Może w przyszłym tygodniu uda się dodać opcje obrotu do wtyczki, na szybko będzie trzeba podać kąt, później może uda się zrobić przez wskazanie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1236
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: MarekOtt » piątek, 24 kwietnia 2020, 10:37

FaFaL pisze:
piątek, 24 kwietnia 2020, 10:35
Może w przyszłym tygodniu uda się dodać opcje obrotu do wtyczki, na szybko będzie trzeba podać kąt, później może uda się zrobić przez wskazanie.
to może zrobić robotę ;)

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1236
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: MarekOtt » piątek, 1 maja 2020, 09:22

FaFaL pisze:
piątek, 24 kwietnia 2020, 10:35
Może w przyszłym tygodniu uda się dodać opcje obrotu do wtyczki, na szybko będzie trzeba podać kąt, później może uda się zrobić przez wskazanie.
Panie Rafale, ja wiem że wtyczka przygotowywana jest jedynie hobbystycznie, ale miałby Pan chwilę by dodać nieszczęsny kąt obrotu ?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2769
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: FaFaL » piątek, 1 maja 2020, 10:47

Pamiętam o tym i tydzień się nie skończył ;)
niestety jeszcze walczę z matematyką, więc program będzie dopiero w poniedziałek-wtorek
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2769
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: FaFaL » wtorek, 5 maja 2020, 09:43

Gotowe https://1drv.ms/u/s!Aot8o3nhT4rSiJIkxPq ... g?e=ywKa9R
Po wstawieniu rastra można kliknąć ikonkę z skośną strzałką (nie miałem pod ręką lepszej ikonki). Najpierw podaje się punkt bieguna obrotu, a następnie pokazuje się okno do wpisania kąta. Niestety okno do wpisania kąta mi się chowa, więc trzeba alt+tab aby je wyciągnąć na wierzch. Proszę potestować, w razie czego dobrze jest wcześniej zrobić kopię pliku TFW aby się nic nie zepsuło.

Co do kartometryczności skanów ... proszę pamiętać, że skanery w procesie skanowania mogą wprowadzać zniekształcenia więc ja bym przed skanowaniem naniósł jakąś siatkę i to skontrolował ....
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1236
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: MarekOtt » wtorek, 5 maja 2020, 21:24

FaFaL pisze:
wtorek, 5 maja 2020, 09:43
Gotowe https://1drv.ms/u/s!Aot8o3nhT4rSiJIkxPq ... g?e=ywKa9R
Po wstawieniu rastra można kliknąć ikonkę z skośną strzałką (nie miałem pod ręką lepszej ikonki). Najpierw podaje się punkt bieguna obrotu, a następnie pokazuje się okno do wpisania kąta. Niestety okno do wpisania kąta mi się chowa, więc trzeba alt+tab aby je wyciągnąć na wierzch. Proszę potestować, w razie czego dobrze jest wcześniej zrobić kopię pliku TFW aby się nic nie zepsuło.

Co do kartometryczności skanów ... proszę pamiętać, że skanery w procesie skanowania mogą wprowadzać zniekształcenia więc ja bym przed skanowaniem naniósł jakąś siatkę i to skontrolował ....
Samo wpasowanie + obrót działa bez zarzutu. Przeszkadza jednak "chowanie" sie okna i to nie tylko do wpisywania kodu, ale praktycznie każde które wyskakuje przy wtyczce. Także te w którym wprowadza się punkty wpasowania itp. W poprzedniej wersji działało dobrze, więc może nie trzeba wiele by to naprawić.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2769
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: FaFaL » środa, 6 maja 2020, 12:44

https://1drv.ms/u/s!Aot8o3nhT4rSjoVOEpu ... w?e=MhTHod ale okno do kąta wciąż się chowa, ale okno do klikania punktów już powinno być zawsze na wierzchu. Na razie musi tak zostać, aż będzie czas aby zrobić własne okno do wprowadzenia kąta.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2769
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: FaFaL » środa, 6 maja 2020, 12:54

Może też by pobawić się z tymi ustawieniami:
2020-05-06_125353.png
2020-05-06_125353.png (138.37 KiB) Przejrzano 5796 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1236
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: MarekOtt » czwartek, 7 maja 2020, 08:12

Niestety Panie Rafale, ale mi teraz okno znika za każdym razem i każde okno, nie tylko te dotyczące kąta obrotu. A wcześniej tak nie było :(, więc musiało się coś popsuć we wtyczce przy dopisywaniu kąta obrotu.

Nagrałem film.


Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2769
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: FaFaL » czwartek, 7 maja 2020, 20:22

Różnica jest tylko i wyłącznie w wersji kompilatora, w starej wersji okna się nie chowają, a w nowszej znikają pod spodem. Pod ostatnim linkiem jest wersja z starszej wersji kompilatora w której chowa się jedynie okno do wpisywania kąta - właśnie to sprawdziłem u siebie. Jeszcze raz link: https://1drv.ms/u/s!Aot8o3nhT4rSjoVOEpu ... w?e=0JFlbl
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1236
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: MarekOtt » sobota, 9 maja 2020, 08:00

FaFaL pisze:
czwartek, 7 maja 2020, 20:22
Różnica jest tylko i wyłącznie w wersji kompilatora, w starej wersji okna się nie chowają, a w nowszej znikają pod spodem. Pod ostatnim linkiem jest wersja z starszej wersji kompilatora w której chowa się jedynie okno do wpisywania kąta - właśnie to sprawdziłem u siebie. Jeszcze raz link: https://1drv.ms/u/s!Aot8o3nhT4rSjoVOEpu ... w?e=0JFlbl
Oczywiście teraz działa tak jak przed wprowadzeniem obrotu :). Brawo i bardzo dziękuję Panie Rafale. Bardzo lubię tą wtyczkę, chyba najlepsza z wszystkich wtyczek do C-Geo, zaraz po niwelacji :-

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 933
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: maciekwu » poniedziałek, 3 sierpnia 2020, 11:59

Używam tej wtyczki chyba odkąd powstała jest super. Dodanie obrotu było bardzo potrzebne. Mam tylko jedno pytanie. Po zdefiniowaniu punktu obrotu i kąta dostaję informację o skręceniu rastra ale raster nie ulega skręceniu. Plik tfw ulega zmianie. Muszę usunąć raster z projektu i wczytać jeszcze raz. Wtedy wczytuje się skręcony. Czy tak to ma działać? Czy coś u mnie jest do kitu?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2769
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 3 sierpnia 2020, 15:28

Hmmm, dziwne, bo u mnie raster obraca się natychmiast. Tak jakby wtyczka traciła kontakt z C-GEO. Po ponownym włączeniu C-GEO i wtyczki problem pozostaje ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 933
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Narzędzie do wpasowywania rastrów

Post autor: maciekwu » wtorek, 4 sierpnia 2020, 09:25

Zamknięcie programu nie zmienia sytuacji. Po ponownym załadowaniu wtyczki i próbie obrotu sytuacja jest identyczna.
Dokładnie wygląda to tak:
ładuję plik rastra
wybieram ikonkę obrotu
wskazuję biegun obrotu -pozornie nic się nie dzieje G-geo "myśli" pojawia się ikona klepsydry
naciskam jeszcze raz ikonę obrotu - pojawia się ikonka wprowadzenia kąta obrotu
podaję kąt obrotu
klikam ok
pojawia się komunikat "Raster został obrócony"
podglądam plik tfw - plik jest zmieniony ale raster pozostaje w takim samym położeniu jak był przed obrotem
po wyładowaniu pliku rastra i jego ponownym załadowaniu raster jest obrócony.
Na marginesie okienko dla wprowadzenia kąta obrotu lokalizuje się pod okienkiem wtyczki. Nie stanowi to problemu gdyż jest większe od okna wtyczki.
wtyczkę pobrałem dzisiaj ponownie: plik z datą 06,05 i wagą 1.36M C-geo aktualne

ODPOWIEDZ