SWDE - import pliku GML

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
chodys
___
___
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 13 lipca 2014, 11:47

SWDE - import pliku GML

Post autor: chodys » niedziela, 27 września 2020, 01:05

W projekcie założonym z szablonem mapy zasadniczej 2015.zmp (może innych szablonów też) podczas importu danych ewidencyjnych poprzez ikonę SWDE -> Import pliku GML - bez możliwości eksportu do PZGiK program sam zawsze automatycznie zmienia w oknie importu warstwy użytków i klas na "EGB_KonturKlasyfikacyjny" i "EGB_KonturUzytkuGruntowego", a powinien zostawiać warstwy, które były wybrane przy wcześniejszym imporcie, tak jak ma to miejsce np dla działek, budynków, punktów.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6595
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE - import pliku GML

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 28 września 2020, 09:50

Tak jest ze względu na to, że w szablonie MapaZasadnicza2015 są określone warstwy dla poszczególnych obiektów EGiB i do nich powinny być te obiekty zapisywane.
Jeśli chciałby Pan mieć inne nazwy dla danych EGiB - proszę zakładać mapę bez szablonu, albo zmodyfikować szablon MapaZasadnicz2015 tak jak Panu pasuje i z tego szablonu korzystać.
Pozdrawiam Jurek B.

chodys
___
___
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 13 lipca 2014, 11:47

Re: SWDE - import pliku GML

Post autor: chodys » poniedziałek, 28 września 2020, 18:28

Rozumiem, że obiekty te mają być zapisywane na tych szczególnych warstwach. Nie wiem tylko po co ustawiane są one z automatu. Jeżeli ktoś importuje je sobie w ten "prawidłowy" sposób, to przecież program pamięta ostatnio wybrane warstwy, więc nie ma potrzeby ponownego ich wybierania przy każdym kolejnym imporcie, automatyczna zmiana nie jest mu potrzebna. Skoro jednak ktoś chce, żeby obiekty te były na innej warstwie, to dlaczego jestem "przymuszany" do ręcznej zmiany za każdym razem.
Nie mogę założyć mapy bez szablonu, ani ze zmodyfikowanym szablonem, z powodu innego specyficznego działania programu, mianowicie, jeżeli założę tabelę bez tych warstw, a następnie wstawię obiekt powierzchniowy typu kontur klasyfikacyjny albo użytek to program nie traktuje tych warstw jakby były obiektami GML tylko jako zwykłe warstwy.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2436
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: SWDE - import pliku GML

Post autor: grzes » poniedziałek, 28 września 2020, 21:16

W tym oknie warstwa działek, budynków i klasouzytkow tez nie jest zapamietywana - jest ustawiana na podstawie znacznika "Typ" (działki, budynki,, uzytki) jaki jest przypisany dla warstwy.
Zapamiętywanie na sztywno pewnie Panu pomoże, ale innym użytkownikom może sprawić kłopoty.
pozdrawiam
grzes

chodys
___
___
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 13 lipca 2014, 11:47

Re: SWDE - import pliku GML

Post autor: chodys » poniedziałek, 28 września 2020, 22:07

Ok, wszystko jasne, faktycznie dla tych trzech warstw mam ustawione "Typy warstw" na moich wybranych warstwach, niezgodnych ze schematem GML. W takim układzie, żeby był wilk syty i owca cała, czy jest możliwość dodania w oknie "Warstwy" dwóch nowych typów warstw ("Kontur klasyf." i "Użytek gruntowy"), tak, żeby każdy mógł to sobie zdefiniować wg uznania domyślne warstwy, które będą się pojawiać przy imporcie GML?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2436
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: SWDE - import pliku GML

Post autor: grzes » wtorek, 29 września 2020, 12:57

chodys pisze:
poniedziałek, 28 września 2020, 22:07
Ok, wszystko jasne, faktycznie dla tych trzech warstw mam ustawione "Typy warstw" na moich wybranych warstwach, niezgodnych ze schematem GML. W takim układzie, żeby był wilk syty i owca cała, czy jest możliwość dodania w oknie "Warstwy" dwóch nowych typów warstw ("Kontur klasyf." i "Użytek gruntowy"), tak, żeby każdy mógł to sobie zdefiniować wg uznania domyślne warstwy, które będą się pojawiać przy imporcie GML?
w tą stronę nie da rady - postaram się dodać przyciski "Zapisz nazwy" i "Wczytaj nazwy" - jak do końca tygodnia tu nie napiszę to proszę mi przypomnieć
pozdrawiam
grzes

chodys
___
___
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 13 lipca 2014, 11:47

Re: SWDE - import pliku GML

Post autor: chodys » wtorek, 29 września 2020, 22:08

Dziękuję :)

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2436
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: SWDE - import pliku GML

Post autor: grzes » środa, 30 września 2020, 12:03

dodane w wersji testowej
pozdrawiam
grzes

chodys
___
___
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 13 lipca 2014, 11:47

Re: SWDE - import pliku GML

Post autor: chodys » wtorek, 20 października 2020, 10:17

I to jest to :D Dziękuję za pomoc

ODPOWIEDZ