OPERAT ELEKTRONICZNY

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Ezy
__
__
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 12:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: Ezy » wtorek, 20 października 2020, 11:10

przy zalaczaniu dokumentow do nowo tworzonego wpisu w bazie prac modulu OPERAT ELEKTRONICZNY moznaby dobrowadzic do synchronizacji pol wspolnych z opisem projektu C-Geo (zalacznik nr1 ) np. Id zgloszenia, cel pracy (w module rodzaj pracy).

Przy edycji strony tytulowej otrzymalem taki wynik jak w zalaczniku nr 2. Formatowanie czcionki ustawilem jednakowe... nie wiem gdzie popelniam blad
Załączniki
zal.2_FORMATOWANIE - STRONA TYTUL.OPERAT_1.png
zal.2_FORMATOWANIE - STRONA TYTUL.OPERAT_1.png (114.59 KiB) Przejrzano 3832 razy
zal.1_C-Geo do OP_EL _1.png
zal.1_C-Geo do OP_EL _1.png (314.08 KiB) Przejrzano 3832 razy
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6694
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: Jurek B. » wtorek, 20 października 2020, 11:23

Przy edycji strony tytulowej otrzymalem taki wynik jak w zalaczniku nr 2. Formatowanie czcionki ustawilem jednakowe... nie wiem gdzie popelniam blad
Patrząc na te załączone obrazy nie bardzo wiem co jest tam nieprawidłowo. Może lepiej przysłać do nas szablon strony tytułowej i gotowy dokument ze wskazaniem co jest nieprawidłowe.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 964
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: maciekwu » środa, 21 października 2020, 08:15

widzę, że stopień integracji operatu elektronicznego z C-geo jest żaden. Tyle, że można go otworzyć z poziomu C-geo. Utworzenie Pracy w operacie elektronicznym nie powoduje otwarcia nowego Projektu. Podobnie w odwrotną stronę. Sądziłem, że zakładając robotę w operacie nastąpi założenie projektu, które przejmie TERYT, ID zgłosznia i ewentualnie inne dane. Lub w odwrotną stronę zakładając w operacie robotę zostanie założony projekt, który automatycznie będzie z tą robotą powiązany. Na ten moment to operat w zasadzie funkcjonuje jak niezależny program (Geo-Organizer) tyle, że otwierany z poziomu C-Geo.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6694
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: Jurek B. » środa, 21 października 2020, 08:24

maciekwu pisze:
środa, 21 października 2020, 08:15
widzę, że stopień integracji operatu elektronicznego z C-geo jest żaden. Tyle, że można go otworzyć z poziomu C-geo. Utworzenie Pracy w operacie elektronicznym nie powoduje otwarcia nowego Projektu. Podobnie w odwrotną stronę. Sądziłem, że zakładając robotę w operacie nastąpi założenie projektu, które przejmie TERYT, ID zgłosznia i ewentualnie inne dane. Lub w odwrotną stronę zakładając w operacie robotę zostanie założony projekt, który automatycznie będzie z tą robotą powiązany. Na ten moment to operat w zasadzie funkcjonuje jak niezależny program (Geo-Organizer) tyle, że otwierany z poziomu C-Geo.
Nie takie były założenia integracji - nie każdy projekt musi mieć odpowiednik w postaci rekordu pracy i operatu elektronicznego i nie każda praca (i operat elektroniczny w niej tworzony) musi mieć swój odpowiednik w postaci projektu w C-GEO.
Możliwe jest natomiast wprowadzenie takiej modyfikacji by id zgłoszenia, TERYT z projektu itp. było sugerowane w zakładanej/przypisywanej pracy w module Operatu elektronicznego (i odwrotnie - dla projektu przypisanego do pracy - propozycja uzgodnienia danych pracy w danych projektu).
Pozdrawiam Jurek B.

pomiar
____
____
Posty: 144
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: pomiar » środa, 21 października 2020, 09:31

Niestety ale z przykrością zgodzę się z przedmówcą. Też czekałem i myślałem ,że będzie to bardzie połączone. Zazwyczaj to tak wygląda że do konkretnej roboty jest przypisany konkretny zleceniodawca, numer własny itp a w tym momencie działa to na takiej zasadzie jak Geo Organizer robię osobno tutaj i osobno tutaj. W dalszym ciągu trzeba mapy drukować do pdfa i dołączać do operatu. Myślę że większość użytkowników ,którzy postulowali o integracje tych dwóch programów bardziej chodziło o to że jak raz wpisuje dane np w moim przypadku do GeoOrganizera( jedna osoba z modułu operat ) z automatu robi się projekt w C geo i jest to połączone.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: grzes » środa, 21 października 2020, 10:03

pomiar pisze:
środa, 21 października 2020, 09:31
Niestety ale z przykrością zgodzę się z przedmówcą. Też czekałem i myślałem ,że będzie to bardzie połączone. Zazwyczaj to tak wygląda że do konkretnej roboty jest przypisany konkretny zleceniodawca, numer własny itp a w tym momencie działa to na takiej zasadzie jak Geo Organizer robię osobno tutaj i osobno tutaj. W dalszym ciągu trzeba mapy drukować do pdfa i dołączać do operatu. Myślę że większość użytkowników ,którzy postulowali o integracje tych dwóch programów bardziej chodziło o to że jak raz wpisuje dane np w moim przypadku do GeoOrganizera( jedna osoba z modułu operat ) z automatu robi się projekt w C geo i jest to połączone.
jest polączone ale w drugą strone - najpierw zakładamy projekt w c-geo i przy pierwszym dodawaniu dokumentu wybieramy pracę albo dodajemy nową (jak dodajemy nową z poziomu okna c-geo to cześć danych z opisu projektu się przenosi). Przy kolejnym dodawaniu dokumentu z tego projektu jest juz pamietane do jakiej pracy dokument ma iść.
W drugą stronę jest to bardziej kłopotliwe do zrobienia. Ale pomyślimy nad tym.
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 964
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: maciekwu » środa, 21 października 2020, 10:18

Przecież wysyłając pierwszy dokument muszę mieć w C-Geo ID roboty. Taki import nic nie daje gdyż i tak muszę wprowadzić te dane ręcznie po zgłoszeniu. Nie widzę tu integracji

Aoschin
__
__
Posty: 40
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: Aoschin » środa, 21 października 2020, 10:21

Również zgadzam się z przedmówcami.
Wszystko zdąża do składania wszystkich operatów w formie elektronicznej. Przypuszczam, że za pół roku, rok, moduł Operatu Elektronicznego będzie jednym z najpopularniejszych modułów C-GEO.
Cały sens operatu elektronicznego na nowych zasadach leży w tym, że składa się go szybciej i wygodniej, niż operat papierowy - uzupełnianie danych dwukrotnie, choćby ich części, strasznie mija się z celem, więc opcja przenoszenia danych pomiędzy z opisu projektu to mus. Dobrze by było gdyby przenosiły nie tylko dane które domyślnie znajdują się w opisie projektu, ale też te dodane przez użytkownika (może Operat Elektroniczny mógłby korzystać z tego samego pliku opis.ini?)
Co do automatycznego zakładania projektu po dodaniu roboty w Operacie Elektronicznym i na odwrót.
Jakieś 70-80% projektów ma swój odpowiednik w osobnej robocie, więc ta opcja jest potrzebna (może pole wyboru "twórz/nie twórz obiekt w C-GEO/OE"?)
Pozdrawiam
Ao

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: grzes » środa, 21 października 2020, 10:41

OK, ok będziemy robić. Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to proszę pisać. Im więcej danych od osób z doświadczeniem praktycznym, tym łatwiej nam projektować nowe funkcjonalności.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6694
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: Jurek B. » środa, 21 października 2020, 10:42

Konsultowaliśmy to już u nas i w przypadku modułu Elektronicznego operatu na pewno będzie można przy założeniu projektu (i także później) założyć (lub przypisać do projektu - obecnie jest to możliwe w Raportach i Formularzach) pracę związaną z tym projektem, z danymi wprowadzonymi już na etapie zakładania projektu (TERYT, cel pracy, id zgłoszenia, itp.).
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6694
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: Jurek B. » środa, 21 października 2020, 10:48

Podobne współdziałanie między GeoOrganizerem a C-GEO - czyli zakładanie/przypisywanie projektu w C-GEO z poziomu GeoOrganizera będzie trudniejsze, ale tez coś wymyślimy by było to możliwe.
W dalszym ciągu trzeba mapy drukować do pdfa i dołączać do operatu.
Rozumiem, że tu chodzi o okno drukowania mapy w C-GEO - pracujemy nad tym by tu też skrócić drogę, tak by nie trzeba było po druku do PDF, przypisywać go ręcznie do pracy geodezyjnej w GO/EO.
Pozdrawiam Jurek B.

Waldemar Borowiec
__
__
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 3 marca 2020, 11:14

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: Waldemar Borowiec » środa, 21 października 2020, 11:11

Dzień dobry, Nie wiem czy jestem w temacie, chodzi mi o dodanie usługi "portalu" dla powiatu lubelskiego : http://powiatlubelski.geoportal2.pl/, oraz
dla miasta Lublina: https://portalgeodezyjny.lublin.eu/.
Pozdrawiam Waldemar Borowiec

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6694
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: Jurek B. » środa, 21 października 2020, 11:23

Waldemar Borowiec pisze:
środa, 21 października 2020, 11:11
Dzień dobry, Nie wiem czy jestem w temacie, chodzi mi o dodanie usługi "portalu" dla powiatu lubelskiego : http://powiatlubelski.geoportal2.pl/, oraz
dla miasta Lublina: https://portalgeodezyjny.lublin.eu/.
Pozdrawiam Waldemar Borowiec
Co do portalu dla miasta Lublina, to sprawdziłem, że adres jest poprawny - wskazuje bezpośrednio na portal geodety, ten który Pan podał jest adresem ogólnym - dla Komorników, Geodetów, Rzeczoznawców, ZUD itd. Nie wiem czy lepiej pozostać na adresie bezpośrednim dla geodetów, czy zmieniać na ogólny, z którego dopiero trzeba będzie dodatkowo wybierać portal geodety?
Jeśli chodzi o portal geodety dla powiatu lubelskiego, poprawiliśmy w danych, ale to będzie dostępne w najbliższej aktualizacji, więc wyślę Panu na priv. plik poprawki.
Pozdrawiam Jurek B.

pomiar
____
____
Posty: 144
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: pomiar » środa, 21 października 2020, 11:29

Jurek B. pisze:
środa, 21 października 2020, 10:48
Podobne współdziałanie między GeoOrganizerem a C-GEO - czyli zakładanie/przypisywanie projektu w C-GEO z poziomu GeoOrganizera będzie trudniejsze, ale tez coś wymyślimy by było to możliwe.
W dalszym ciągu trzeba mapy drukować do pdfa i dołączać do operatu.
Rozumiem, że tu chodzi o okno drukowania mapy w C-GEO - pracujemy nad tym by tu też skrócić drogę, tak by nie trzeba było po druku do PDF, przypisywać go ręcznie do pracy geodezyjnej w GO/EO.
Super. Tak jak wcześniej ktoś wspominał operat elektroniczny będzie obowiązkowy od 2021 roku już wszędzie ,więc myślę że dogranie tego rok wcześniej jest bardzo dobre bo można właśnie wyeliminować przypadkowe błędy. Też z mojej strony chce prosić o dodanie takich funkcjonalności jakie będą dodawane do Cgeo również do GeoOrganizera ,ponieważ pracujemy w kilka osób na wspólnej bazie i tak chciałbym to zachować.
Naprawdę nie wiele już brakuje żeby robić w terenie wywiad na tablecie z zainstalowanym C geo ( bądź D geo na Android ) i robić wszystko w biurze z automatu.
Jeszcze czekać aż Panowie zabiorą się za zrobienie własnego modułu do pomiarów GNSS w terenie i mamy kompleksowy program geodezyjny:D ( to tak pół żartem pół serio )

Waldemar Borowiec
__
__
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 3 marca 2020, 11:14

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: Waldemar Borowiec » środa, 21 października 2020, 11:48

Dziękuję Panie Jurku, znalazłem plik portale z trytami i poprawiłem powiat lubelski na Nr 0609 i działa.
co do adresów to ma Pan rację.
Pozdrawiam

Ezy
__
__
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 12:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY - zarzadzanie/slowniki

Post autor: Ezy » środa, 21 października 2020, 12:28

jesli moglbym cos zasugerowac, to
1) wprowadzenie sortowania wybieranej wartosci tekstu w tabelce slownika opisu Grupa i Opis pliku (zrzut) ;
2) mozliwosc masowej zmiany przyporzadkowania do Grupa i masowej zmiany Opis pliku po zaznaczeniu z listy dostepnych zalacznikow (obecnie zmiana nastepuje dla ostatnio kliknietego rekordu - wynik na zrzucie);
3) mozliwosc zmiany opisow plikow w sposob zaawansowany np. przepisz z nazwy plikow; dodaj przedrostek i/lub przyrostek;

jest to uzasadnione tym, ze pliki robocze bedace pozniej skladowymi maja nazwy "nasze - robocze" i ich zmiana jest potrzebna do wygenerowania poprawnego spisu tresci, czerpiacego tresc z wlasnie opisow tekstow

4) czy nie lepiej byloby, aby indeksacja plikow zalocznikow modulu nawiazywalaby do Id zgloszenia? np: GN.VII.2050.2020 dalaby wartosc: 2020.2050_(0...*)_[nazwa pliku] (rok z przody, by troche poprawic sortowanie w windows) - lub zeby uzytkownik sam mogl skonfigurowac prefiks i/lub sufiks
Ta mysl wynika z potrzeby przyszlego oczyszczania bazy plikow, a takie rozwiazanie pomogloby latwiej zapanowac nad zarzadzaniem plikow

I pytanie, czy mozna z zewnatrz dostac sie do slownikow Grupa i Opis pliku, w celu ich uporzadkowania (slowniki uzupelnia uzytkownik wg doraznych potrzeb i tworzy sie chaos gdy dojrzejemy do poprawnosci zapisow i kolejnosci wpisow)
Załączniki
OPERAT_EL_ZARZADZANIE_1.png
OPERAT_EL_ZARZADZANIE_1.png (596.33 KiB) Przejrzano 3641 razy
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk

Ezy
__
__
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 12:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY - zarzadzanie/slowniki

Post autor: Ezy » środa, 21 października 2020, 13:17

Czy po wywolaniu funkcji kopiuj do operatu dublowane sa pliki?
Pytanie bierze sie stad, ze po przeedytowaniu wartosci Grupa i Opis pliku w zakladce operat, pozostaja stare wartosci w zakladce pliki dolaczone. Chyba, ze taki byl cel.

W zakladce operat jakby mozna bylo uwzglednic utrzymanie ostatnio ustawionych szerokosci i kolejnosci kolumn.
Dobrze by było gdyby przenosiły nie tylko dane które domyślnie znajdują się w opisie projektu, ale też te dodane przez użytkownika

uwzglednienie tej sugestii byloby bardzo przydatne
Załączniki
ZARZADZANIE OP EL_2.png
ZARZADZANIE OP EL_2.png (217.77 KiB) Przejrzano 3624 razy
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY - zarzadzanie/slowniki

Post autor: grzes » środa, 21 października 2020, 21:43

Ezy pisze:
środa, 21 października 2020, 13:17
Czy po wywolaniu funkcji kopiuj do operatu dublowane sa pliki?
Pytanie bierze sie stad, ze po przeedytowaniu wartosci Grupa i Opis pliku w zakladce operat, pozostaja stare wartosci w zakladce pliki dolaczone. Chyba, ze taki byl cel.
taki był cel - zakładka dokumenty jest do zbierania wszystkich dokumentów do pracy, nie koniecznie takich ktore potem mają trafić do operatu.
Są duplikowane bo na zakładce Operat muszą być w formacie PDF - tylko takie pliki możemy później połączyć w jeden duży.
PDF-y można dodawać bezpośrednio na zakładkę "Operat" - wtedy nie będzie duplikatów.
pozdrawiam
grzes

Zbysiu
_____
_____
Posty: 291
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: Zbysiu » piątek, 23 października 2020, 13:43

Jak można zaimportować dane/prace z GeoOrganizara do OE ?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6694
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: Jurek B. » piątek, 23 października 2020, 14:44

Zbysiu pisze:
piątek, 23 października 2020, 13:43
Jak można zaimportować dane/prace z GeoOrganizara do OE ?
W programie GeoOrganizerze, w menu Opcje-Konta użytkowników, proszę założyć nowe konto o nazwie: Admin z haslem: synopse
Potem wyłączyć GeoOrganizer, i jeśli GeoOrganizer jest zainstalowany jako wersja jednostanowiskowa skopiować plik roboty.geo oraz folder Dokumenty z katalogu C:\Users\Publiczne\Dokumenty Publiczne\GeoOrganizer, a jeśli GeoOrganizer jest wielostanowiskowy, to z folderu C:\GeoOrganizer.
Plik roboty.geo i folder Dokumenty należy zapisać do katalogu C-GEO\Operat
Gdyby ktoś miał z tym problemy - proszę dzwonić do naszego serwisu.
Pozdrawiam Jurek B.

Zbysiu
_____
_____
Posty: 291
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: Zbysiu » piątek, 23 października 2020, 16:41

Udało się, działa, dzięki. :D

Zbysiu
_____
_____
Posty: 291
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: Zbysiu » poniedziałek, 26 października 2020, 17:30

Czy można dodać do tworzonych dokumentów (szablonu dokumentów) możliwość wyboru identyfikatora działki?

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1256
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: MarekOtt » wtorek, 27 października 2020, 10:04

Czy była by możliwość dodawania stempla (plik PNG z przeźroczystym tłem) do raportów i wszystkich dokumentów generowanych przez C-Geo ?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6694
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: OPERAT ELEKTRONICZNY

Post autor: Jurek B. » wtorek, 27 października 2020, 10:07

Najlepiej skorzystać z opcji raportów - tam można np. w stopce dodać rysunek - może być PNG.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ