Okno podglądu wydruku

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: marcinn »

Wracam jeszcze do tematu bo nie dało mi to spokoju. Wg mnie nie działa opcja "w skali". Przy wydruku rozmiaru "w skali" oraz "rzeczywisty" wychodzi to samo. Pamiętam, że wcześniej jak drukowałem mapy wywiadu do PDF i strona była za duża, to żeby rysunek był "dopasowany do rozmiaru strony", to w oknie wydruku zmieniałem skalę i było wszystko ok, a teraz symbole się pomniejszają.
ciesiel
___
___
Posty: 93
Rejestracja: poniedziałek, 19 grudnia 2005, 20:24

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: ciesiel »

Proponuję jeszcze dodać polu "Drukuj" "Podgląd numerów punktów zaznaczonych"
Pzdr.
ciesiel
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7368
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: piątek, 9 lipca 2021, 09:07 Wracam jeszcze do tematu bo nie dało mi to spokoju. Wg mnie nie działa opcja "w skali". Przy wydruku rozmiaru "w skali" oraz "rzeczywisty" wychodzi to samo. Pamiętam, że wcześniej jak drukowałem mapy wywiadu do PDF i strona była za duża, to żeby rysunek był "dopasowany do rozmiaru strony", to w oknie wydruku zmieniałem skalę i było wszystko ok, a teraz symbole się pomniejszają.
Nie, tu się nic nie zmieniło - wydruk symboli w skali oznacza, że są one odpowiednio pomniejszone/powiększone (w stosunku do wielkości symboli w definicji dla standardowej skali mapy) w zależności od tego czy skala wydruku jest mniejsza/większa od skali domyślnej mapy.
Z kolei przy ustawieniu rozmiaru symboli - "rzeczywisty" - brane są pod uwagę wielkości symboli z definicji dla skali wydruku.
Symbole mogą być identyczne niezależnie od wyboru rodzaju skalowania symboli przy wydruku w z ustawieniami np. skala domyślna 1:500 i skala wydruku 1:1000 gdy ich definicje w skali 1:1000 są dwa razy mniejsze niż dla skali 1:500.
Poniżej porównanie wydruku symboli trawnika w skali 1:1000 gdy domyślna skala mapy to 1:500.
Po lewej przy ustawieniach wydruku symboli "rozmiar w skali", a po prawej "rozmiar rzeczywisty".
Widać, że ten wydruk po prawej zawiera większe symbole trawnika (takie jak w definicji symbolu w rozporządzeniu dla skali 1:1000 (0.7mm). Wydruk po lewej pokazuje symbole trawnika 2x mniejsze niż definicja dla skali 1:500 (1mm / 2) = 0.5mm).
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (70.17 KiB) Przejrzano 3637 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7368
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: Jurek B. »

ciesiel pisze: piątek, 9 lipca 2021, 09:55 Proponuję jeszcze dodać polu "Drukuj" "Podgląd numerów punktów zaznaczonych"
To już raczej będzie bardzo trudno dodać, ale dodam do listy życzeń.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: marcinn »

Jurek B. pisze: piątek, 9 lipca 2021, 10:49
Nie, tu się nic nie zmieniło
Poniżej mam wydruk w skali 1:130 (skala mapy 1:500). oba wydruki (w skali i rzeczywisty) dają taki sam rozmiar symbolu bramy, a nie powinny. Ta większa brama jest z importu dxf, a ta mniejsza z rysowania edytorem mapy obiektowej. Wydaje mi się, że wcześniej przy zastosowaniu opcji "rzeczywisty" przy zmianie skali mapy rysunek jakby się dopasowywał do rozmiaru strony, tzn. wielkość symbolu bramy była dalej identyczna jak ta z importu dxf. Proszę zwrócić uwagę, że napisy się skalują, a symbol bramy w jednym i drugim przypadku jest taki sam. Po lewej wydruk w skali, po prawej rozmiar rzeczywisty
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (217.34 KiB) Przejrzano 3619 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7368
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: Jurek B. »

Tu dane są z różnych źródeł, więc jest pytanie czy brama z importu DXF to obiekt punktowy z symbolem, linia o stylu bramy, czy może linia z dodanymi łukami? W efekcie, zmiany opcji mogą mieć różne skutki. Generalnie zapraszam do kontaktu bezpośredniego bo problem jest indywidualny.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: marcinn »

brama z importu to linia oraz dwa łuki. W wolnej chwili zadzwonię na serwis. Tu chodzi o wszystko co jest rysowane edytorem mapy obiektowej. Brama z edytora w obu przypadkach jest taka sama, a tekst ks160 już się skaluje
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7368
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: piątek, 9 lipca 2021, 12:04 brama z importu to linia oraz dwa łuki. W wolnej chwili zadzwonię na serwis. Tu chodzi o wszystko co jest rysowane edytorem mapy obiektowej. Brama z edytora w obu przypadkach jest taka sama, a tekst ks160 już się skaluje
Niestety skalowania linii przy wydruku ze zmienioną skalą w stosunku do domyślnej z takimi elementami jak brama, linie energetyczne itp. nie było jak dotąd i również prędko nie będzie możliwe do opracowania.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: marcinn »

A nie dałoby się opracować wydruku coś na zasadzie "dopasuj obszar wydruku do rozmiaru strony"? Często chcę wydruk dopasować do rozmiaru strony,a zmiana skali powoduje niespójność wielkości symboli rysowanymi przez edytor z symbolami z importu (linie, bloki itd). Domyślam się że pewnie jest jakaś bariera informatyczna...
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: marcinn »

Jurek B. pisze: piątek, 16 kwietnia 2021, 10:32
marcinn pisze: piątek, 16 kwietnia 2021, 08:43 jeszcze jedna prośba- czy przy aktywnej opcji "uruchamiaj okno z podglądem strony" i wczytywaniu schematu wydruku dalej przybliżał do strony? Aktualnie przy włączeniu okna wydruku przybliża do strony, ale jak kliknę w zapisany schemat wydruku to już oddala do całej mapy
Przekazałem programiście.
Daleko ten temat jest w kolejce? Jak by się dało, to dobrze, gdyby zapisany schemat wydruku działał dla drukarki PDF wbudowanej w c-geo (ktoś chyba gdzieś o tym już pisał). Aktualnie po zapisaniu schematu zawsze wskakuje drukarka systemowa i trzeba przeklikać
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7368
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: Jurek B. »

Niestety obie propozycje czekają na końcu kolejki. Co do pierwszej, to ostatecznie po załadowaniu schematu można kliknąć w ikonkę Powiększ do rozmiaru strony.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: marcinn »

Jest możliwość dołożenia w podglądzie wydruku (w liście w lewym górnym rogu, gdzie są m.in. opcja zapamiętania położenia okna), żeby zarys strony wstawiał się jako obiekt zamknięty, żeby nie trzeba było go za każdym razem ręcznie domykać?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7368
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: piątek, 15 października 2021, 22:58 Jest możliwość dołożenia w podglądzie wydruku (w liście w lewym górnym rogu, gdzie są m.in. opcja zapamiętania położenia okna), żeby zarys strony wstawiał się jako obiekt zamknięty, żeby nie trzeba było go za każdym razem ręcznie domykać?
W wersji testowej zmieniliśmy typ geometrii tego zakresu wydruku na powierzchniowy.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: marcinn »

Byłaby możliwość przy zapisie do pdf na drukarce cgeo, zrobić opcję "bez tła"? Nie jestem pewien czy w ogóle zapis do pdf w ten sposób jest możliwy. Czasami potrzebuję nałożyć na siebie dwa wydruki i wtedy potrzebna byłaby przezroczystość tła
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7368
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: czwartek, 18 listopada 2021, 16:06 Byłaby możliwość przy zapisie do pdf na drukarce cgeo, zrobić opcję "bez tła"? Nie jestem pewien czy w ogóle zapis do pdf w ten sposób jest możliwy. Czasami potrzebuję nałożyć na siebie dwa wydruki i wtedy potrzebna byłaby przezroczystość tła
Bez tła, w sensie - bez mapy w tle? Czy zapis z tłem przezroczystym?
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: marcinn »

Jurek B. pisze: czwartek, 18 listopada 2021, 17:31
marcinn pisze: czwartek, 18 listopada 2021, 16:06 Byłaby możliwość przy zapisie do pdf na drukarce cgeo, zrobić opcję "bez tła"? Nie jestem pewien czy w ogóle zapis do pdf w ten sposób jest możliwy. Czasami potrzebuję nałożyć na siebie dwa wydruki i wtedy potrzebna byłaby przezroczystość tła
Bez tła, w sensie - bez mapy w tle? Czy zapis z tłem przezroczystym?
Chodzi mi o zapis z tłem przeźroczystym (aktualnie mamy zapis z białym tłem)
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7368
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Okno podglądu wydruku

Post autor: Jurek B. »

Nie dotarliśmy do żadnych informacji, które sygnalizowałyby możliwość nadawania przezroczystości tła dla PDF. Chyba w tym formacie nie istnieje takie coś jak dla obrazów tło przezroczyste.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ