modyfikacja wielu obiektów na raz

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 975
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

modyfikacja wielu obiektów na raz

Post autor: marcinn »

Czy dałoby się wprowadzić modyfikację wielu obiektów na raz? Przykład: do studzienki schodzi się 5 przewodów sieci kanalizacyjnej. Chcemy je przesunąć do nowego pkt (zmierzyliśmy studzienkę i wychodzi w innym miejscu). Aktualnie każdy przewód trzeba przesuwać z osobna. Chodzi o to, żeby po zaznaczeniu nowej opcji "modyfikuj wiele" ,chwytało wszystkie obiekty należące do tego samego pkt i za jednym zamachem przesuwamy wierzchołek tych przewodów do nowego pkt. Takie rozwiązanie jest w TurboMap i nie ukrywam, że jest to świetna sprawa. Dodatkowo wyskakuje okienko z obiektami, które będą przesuwane i można sobie odhaczyć niechciane obiekty. Jak będzie trzeba to mogę nagrać filmik tej funkcji.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7586
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: modyfikacja wielu obiektów na raz

Post autor: Jurek B. »

Taka możliwość jest już teraz - wystarczy zmienić współrzędne tego wspólnego punktu - co prawda tu jest trochę słaby punkt - zmiana jest możliwa tylko przez edycję jego współrzędnych na mapie. Wtedy wszystkie obiekty zawierające ten punkt zmienią swoje położenie również.
Może jednak uda się wykorzystać do tego inną, już istniejącą funkcję w programie, ale muszę o tym porozmawiać z programistą od mapy.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 483
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: modyfikacja wielu obiektów na raz

Post autor: ariel0-0 »

jeżeli nowy punkt ma taki sam numer to przy obliczaniu albo przy imporcie z tabeli roboczej, można zmienić jego współrzędne i pociągnie wszystkie zaczepione o niego obiekty. /viewtopic.php?f=507&t=11078
jeżeli mapa jest z importu z dxf to zazwyczaj każdy obiekt ma swoje punkty zaczepienia i w jednym miejscu potrafi być kilka punktów z @ (przy imporcie wyłączone numerowanie załamań).
punkty.JPG
punkty.JPG (22.38 KiB) Przejrzano 4174 razy
Czy funkcja przesuwania punktów na mapie nie sprawdza się? U mnie działa pod warunkiem, że punkt posiada symbol (kod)
Have a nice day
marcinn
VIP
VIP
Posty: 975
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: modyfikacja wielu obiektów na raz

Post autor: marcinn »

Chodzi tu o przede wszystkim o importy z dxf. Generalnie dopóki linie nie zostaną zaczepione o pkt z tabeli to trzeba każdą edytować z osobna i przeciągać do pkt z tabeli, a dobrze żeby dało się je wszystkie na raz przeciągnąć. Kolega ariel0-0 podał link do chyba takiego samego tematu- przesuwanie punktów węzłowych pochodzących z importu.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7586
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: modyfikacja wielu obiektów na raz

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze:Chodzi tu o przede wszystkim o importy z dxf. Generalnie dopóki linie nie zostaną zaczepione o pkt z tabeli to trzeba każdą edytować z osobna i przeciągać do pkt z tabeli, a dobrze żeby dało się je wszystkie na raz przeciągnąć. Kolega ariel0-0 podał link do chyba takiego samego tematu- przesuwanie punktów węzłowych pochodzących z importu.
Po imporcie z DXF wystarczy zrobić kontrolę spójności mapy i wtedy program wykryje wielokrotne łączenia z DXF i je usunie.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
_____
_____
Posty: 319
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: modyfikacja wielu obiektów na raz

Post autor: pomiar »

Odświeżę temat. Istnieje możliwość wprowadzenia przesuwania wielu linii na raz tak jak to ma miejsce w turbomap ?
Klikam w pkt wspólny i ruszam wszystkimi liniami do niego doczepionymi ( mogę wybrać które chce zmienić )
Załączniki
Zrzut.jpg
Zrzut.jpg (346.43 KiB) Przejrzano 2213 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7586
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: modyfikacja wielu obiektów na raz

Post autor: Jurek B. »

Być może za kilka miesięcy tak, ale to zależy od możliwości czasowych programistów.
Pozdrawiam Jurek B.
marioo
VIP
VIP
Posty: 1049
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: modyfikacja wielu obiektów na raz

Post autor: marioo »

Też mi tego brakuje, w Turbo jest to fajnie rozwiązane. Popieram i czekam aż pojawi się w Cgeo.
Pozdrawiam
pomiar
_____
_____
Posty: 319
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: modyfikacja wielu obiektów na raz

Post autor: pomiar »

Coś ruszyło w tym temacie ? Teraz jak walczymy na gmlach pojawiają się niepotrzebne błędy, albo trzeba kilka razy przeciągać różne linie na ten sam punkt.
ODPOWIEDZ