Moduł objętości - przecięcie dwóch modeli

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 238
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Moduł objętości - przecięcie dwóch modeli

Post autor: walklim »

Cześć pracy ! Liczę ostatnio dużo robót ziemnych i często muszę "przeciąć ze sobą" modele czyli znaleźć poligon na którym mają tę samą wysokość. Jak nie mam dostępu do "Civil-a" to robię to w C-GEO i Excel-u na dwa sposoby:

1. - liczę wysokości dla punktów w siatce dla obu modeli a później generuje mapę warstwicową różnic żeby znaleźć warstwicę 0.00
2. - liczę punkty przecięcia linii modelu A z modelem B, potem odwrotnie. w excelu odrzucam punkty przecięcia wyliczone poza początkiem i końcem linii ( no to jest trochę karkołomne).

Na małych obiektach można to ogarnąć w ten sposób ale przydałaby się taka gotowa opcja w module objętości.

Pozdrawiam Waldek Klimek
pozdrawiam Waldek Klimek
Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 343
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Moduł objętości - przecięcie dwóch modeli

Post autor: Jakub Kwinta »

Dobry pomysł. Ja ostatnio też na piechotę męczyłem przecięcie projektowanego wykopu o 2 procentowym nachyleniu z terenem.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7630
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Moduł objętości - przecięcie dwóch modeli

Post autor: Jurek B. »

Programista zajmuje się tym tematem, może w ciągu miesiąca coś powstanie.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 238
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Moduł objętości - przecięcie dwóch modeli

Post autor: walklim »

Dziękuję ! To bardzo pomoże w różnego rodzaju patologicznych obliczeniach :D
pozdrawiam Waldek Klimek
Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 238
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Moduł objętości - przecięcie dwóch modeli

Post autor: walklim »

Przydałby się jeszcze taki drobiazg. Podczas pracy na modelach powstają modele robocze które na konie muszę usunąć. Teraz "ręcznie " usuwam pliki nmt i xyz z katalogu. Może jakieś okienko gdzie można zaznaczyć modele do usunięcia ?
pozdrawiam Waldek Klimek
Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 238
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Moduł objętości - przecięcie dwóch modeli

Post autor: walklim »

Dziękuję za przycisk z "minusem" ! :D
pozdrawiam Waldek Klimek
ODPOWIEDZ