zmodyfikowane obiekty

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
geoproj5
__
__
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 9 lipca 2022, 12:02

zmodyfikowane obiekty

Post autor: geoproj5 »

w c-gml często przydaje mi sie wyświetlenie listy usuniętych obiektów [w warstwach], byłoby fajnie gdyby umieścić też listę "zmodyfikowane obiekty" bardzo ułatwiałoby to prace przy poprawianiu usterki z Odgik

przydałaby się też w oknie eksportu możliwość zaznaczenia obiektów zmodyfikowanych od daty/godziny ORAZ obiektów zaznaczonych w bazie, bo przy modyfikacji rzędnych GESUT jest problem, bo nie są eksportowane obiekty będące w relacji z rzedną

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7728
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: zmodyfikowane obiekty

Post autor: Jurek B. »

Co do listy zmodyfikowanych obiektów - są co prawda funkcje umożliwiające zaznaczanie we wszystkich bazach zmodyfikowanych obiektów, ale spróbujemy wprowadzić osobne okno z listą wszystkich takich obiektów.
Jeśli chodzi o wysyłanie obiektów które mają powiązania ze zmodyfikowanymi punktami wysokościowymi, to uważam, że użytkownik powinien o tym sam zdecydować modyfikując takie obiekty. Nie każdy system w ODGiK akceptuje modyfikację tych obiektów, gdy zmiana nastąpiła tylko w atrybutach (wysokości) punktów wysokościowych z nimi powiązanych, ale bez zmian w relacjach do punktów wysokościowych.
PS.
W przypadku zmian w relacjach: dodanie, usunięcie powiązanych z obiektem punktów wysokościowych, te obiekty automatycznie otrzymają status zmodyfikowanego - stanie się tak po wrześniowej aktualizacji C-GEO/C-GML.
Pozdrawiam Jurek B.
geoproj5
__
__
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 9 lipca 2022, 12:02

Re: zmodyfikowane obiekty

Post autor: geoproj5 »

Nie wiem czy dobrze Pana zrozumiałem, miałem taka sytuacje ze dodawałem rzędne do istniejących studzienek i musiałem ręcznie zaznaczać te studzienki i ręcznie rzędne [każda osobno] bo eksportowały się tylko same rzędne.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3005
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: zmodyfikowane obiekty

Post autor: FaFaL »

Jeśli chciał Pan aby studzienki też się eksportowały to chyba najprościej było otworzyć ich atrybuty i zmienić jakiś, a później przywrócić dotychczasowy. Wtedy studzienka będzie jako zmodyfikowana i będzie się eksportować.
Po aktualizacji z dnia 30.09.2022 jest już automat który w chwili wstawienia rzędnej do istniejącej studzienki powoduje oznaczenie studzienki jako zmodyfikowanej i będzie się ona eksportować - co myślę rozwiązuje Pana problem (na razie w C-GEO, ale również pojawi sie w C-GML).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ODPOWIEDZ