eksportowanie obiektów do innej mapy

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Ezy
____
____
Posty: 235
Rejestracja: 12 gru 2016, 11:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

eksportowanie obiektów do innej mapy

Post autor: Ezy »

pytanie, czy jest możliwość opcji eksportowania obiektów do innej mapy bez kopiowania punktów na których są oparte (checkboxa w oknie eksportu)?
Załączniki
Zrzut ekranu 2023-03-15 150711.png
Zrzut ekranu 2023-03-15 150711.png (18.29 KiB) Przejrzano 1385 razy
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
kouczan
____
____
Posty: 215
Rejestracja: 31 paź 2010, 12:36

Re: eksportowanie obiektów do innej mapy

Post autor: kouczan »

Podepnę się pod temat. To co powyżej oczywiście ok, ale dorzucę jeszcze prośbę o możliwość wprowadzenia opcji eksportu do dxf/dwg bez punktów. W czym rzecz - często przy opracowaniu projektów dużej ilości sieci punkty wrzucam również na odpowiednią warstwę i później przy zaczytaniu dxfa do kontrolera te punkty się pojawiają oczywiście z jakimiś kosmicznymi etykietami, które powodują nieczytelność projektu.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8167
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: eksportowanie obiektów do innej mapy

Post autor: Jurek B. »

kouczan pisze: 15 mar 2023, 16:37 Podepnę się pod temat. To co powyżej oczywiście ok, ale dorzucę jeszcze prośbę o możliwość wprowadzenia opcji eksportu do dxf/dwg bez punktów. W czym rzecz - często przy opracowaniu projektów dużej ilości sieci punkty wrzucam również na odpowiednią warstwę i później przy zaczytaniu dxfa do kontrolera te punkty się pojawiają oczywiście z jakimiś kosmicznymi etykietami, które powodują nieczytelność projektu.
Do DXF/DWG nie są wysyłane etykiety (numery punktów), chyba, że są umieszczone na mapie C-GEO jako "napisy", albo włączona jest opcja wysyłania jako bloki numerów z dodatkowo włączoną opcją wysyłania punktów z @.
Generalnie w CAD punkty mają wyłącznie współrzędne XYH, nie mają atrybutu numeru punktu. Te mogą być wysyłane wyłącznie w sytuacjach opisanych wyżej. Ewentualnie proszę o telefon do naszego serwisu - pomożemy online.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8167
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: eksportowanie obiektów do innej mapy

Post autor: Jurek B. »

Ezy pisze: 15 mar 2023, 15:16 pytanie, czy jest możliwość opcji eksportowania obiektów do innej mapy bez kopiowania punktów na których są oparte (checkboxa w oknie eksportu)?
Jeśli budynek pochodzi np. z GML lub DXF, wtedy jego punkty załamania nie mają odrębnych identyfikatorów - są to punkty z @ w numerach. Takie punkty nie są eksportowane do innej mapy. Są wysyłane wyłącznie obiekty z geometrią - współrzędnymi XY. W nowej mapie takie obiekty mają swoje punkty załamania o tych samych współrzędnych jak w mapie oryginalnej, ale nowych identyfikatorach z @. Czyli tu nie ma problemu wysyłania punktów z oryginalnej mapy.

Natomiast jeśli obiekty są oparte na punktach z numerami, są one oczywiście wysyłane razem z nimi do innej mapy. Jeśli nie chce ich Pan eksportować z obiektami, należy wyłączyć z eksportu warstwę na której są umieszczone te punkty z numerami (najczęściej - warstwa zerowa).
Gorzej jeśli są to punkty z numerami umieszczone na różnych warstwach. Wówczas faktycznie trudno ich będzie nie eksportować.
Pozdrawiam Jurek B.
kouczan
____
____
Posty: 215
Rejestracja: 31 paź 2010, 12:36

Re: eksportowanie obiektów do innej mapy

Post autor: kouczan »

Jurek B. pisze: 15 mar 2023, 17:42 Do DXF/DWG nie są wysyłane etykiety (numery punktów), chyba, że są umieszczone na mapie C-GEO jako "napisy", albo włączona jest opcja wysyłania jako bloki numerów z dodatkowo włączoną opcją wysyłania punktów z @.
Generalnie w CAD punkty mają wyłącznie współrzędne XYH, nie mają atrybutu numeru punktu. Te mogą być wysyłane wyłącznie w sytuacjach opisanych wyżej. Ewentualnie proszę o telefon do naszego serwisu - pomożemy online.
Może doprecyzuję mój problem. Mam tabelę, gdzie punkty załamań obiektów nie sa na w-wie zerowej a na warstwach odpowiednich sieci, jak na zrzucie

http://imgurl.pl/img2/tabela_6412cde8ba5d8.jpg

Eksport do dxfa wykonuję z następującymi opcjami:

http://imgurl.pl/img2/eksport_6412cde8ba4c7.jpg

W kontrolerze polowym wygląda to w następujący sposób:

http://imgurl.pl/img2/kontroler-1_6412c89251b19.jpg

Rysunek jest mało czytelny. Radzę sobie w ten sposób, że całą mapę kopiuję do innej tabeli, przerzucam punkty na warstwę zerową i wtedy eksport daje już taki rezultat:

http://imgurl.pl/img2/kontroler-2_6412c89251bd9.jpg

Pytanie dotyczyło, czy jest szansa żeby ominąć etap kopiowania do innej tabeli i przerzucania punktów na warstwę zerową?
ps.
oprogramowanie do TSC od Trimbla.
Ezy
____
____
Posty: 235
Rejestracja: 12 gru 2016, 11:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

Re: eksportowanie obiektów do innej mapy

Post autor: Ezy »

Jurek B. pisze: 15 mar 2023, 17:52
Natomiast jeśli obiekty są oparte na punktach z numerami, są one oczywiście wysyłane razem z nimi do innej mapy. Jeśli nie chce ich Pan eksportować z obiektami, należy wyłączyć z eksportu warstwę na której są umieszczone te punkty z numerami (najczęściej - warstwa zerowa).
Gorzej jeśli są to punkty z numerami umieszczone na różnych warstwach. Wówczas faktycznie trudno ich będzie nie eksportować.
eksport obiektów ze wskazanych warstw - powoduje, że są jednak eksportowane także punkty z innych warstw, pomimo nie wlaczenia ich do eksportu . Poza tym chodzi tez o przypadek eksportowania zaznaczonych obiektów warstwy, na której znajdują sie także punkty (praca z opcja przypisania kodów do warstw).

Podsumowując chodzi o możliwość wykonania eksportu obiektow liniowych i powierchniowych bez punktów na wzor wyniku importu wspomnianego importu gml, lub dxf.
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8167
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: eksportowanie obiektów do innej mapy

Post autor: Jurek B. »

Podsumowując chodzi o możliwość wykonania eksportu obiektow liniowych i powierchniowych bez punktów na wzor wyniku importu wspomnianego importu gml, lub dxf.
W najbliższych miesiącach nie opracujemy takiej funkcji, dlatego zalecam obecnie w docelowej mapie, usunąć z tabeli współrzędnych wszystkie punkty. Wtedy wszystkie obiekty pozostaną na mapie i nie będzie na niej żadnych punktów z nr,
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ