Aktualizacja wersja 8.16.12.29 z dnia 2023-12-29
Aktualizacja wersja 8.16.12.29 z dnia 2023-12-29
Chciałem napisać, że super działa opcja mapy porównania z terenem. Bardzo dobry pomysł na jej dodanie. Jedynie co to można by było jeszcze rozdzielić warstwę obiektów zmienionych, od ich nowego przebiegu (czerwone). Nie wiem też jak będzie w przypadku zmiany etykiet, np. zmiany nawierzchni, rzędnej itp. Nie mniej dziękuję, bo znacząco usprawni to prace.
Chciałem, jeszcze dopytać jeszcze o opcje tworzenia szkiców polowych. Wydawało mi się, że gdzieś ktoś wspomniał że wkrótce zostanie coś udostępnione, a było to chyba w październiku. Nie ukrywam, czekam bo już bliski jestem zakupu jakiegoś programu a'la Corel.
I ostatnie, czy wraz z pojawieniem się aktualizacji, można by było tworzyć taki temat jak ten, do dyskusji na temat poszczególnych aktualizacji - będzie możliwość pochwalenia zmian Można by było też założyć dział na forum, dla lepszego porządku
Pozdrawiam i Dobrego Nowego Roku
Chciałem, jeszcze dopytać jeszcze o opcje tworzenia szkiców polowych. Wydawało mi się, że gdzieś ktoś wspomniał że wkrótce zostanie coś udostępnione, a było to chyba w październiku. Nie ukrywam, czekam bo już bliski jestem zakupu jakiegoś programu a'la Corel.
I ostatnie, czy wraz z pojawieniem się aktualizacji, można by było tworzyć taki temat jak ten, do dyskusji na temat poszczególnych aktualizacji - będzie możliwość pochwalenia zmian Można by było też założyć dział na forum, dla lepszego porządku
Pozdrawiam i Dobrego Nowego Roku
Re: Aktualizacja wersja 8.16.12.29 z dnia 2023-12-29
Faktycznie działa fajnie, tylko przy eksporcie do dxf nie eksportują się podwójne skreślenia.
PrzemekN
Niestety w tej chwili eksport skreśleń działa tylko dla obiektów usuniętych - proszę pobrać załączony plik i podmienić w katalogu C-GEO/bin : Po resecie programu i eksporcie do dxf powinny pojawić się skreślenia.
Dla obiektów zmienionych programista potrzebuje trochę więcej czasu na poprawę eksportu tych skreśleń.
Testujemy funkcję generowania mapy porównania z terenem i jesteśmy mega zadowoleni ze stopnia automatyzacji, którą ta funkcja wprowadza.
Jedyne zastrzeżenie to brak wyróżnienia modyfikowanych/usuwanych/dodanych etykiet. Przydało by się, żeby nowe/modyfikowane etykiety były czerwone, a usuwane skreślone, najlepiej alternatywnym kolorem skreślenia. Szczególnie dot. to opisów punktów wysokościowych, ale też innych elementów, bo nie widzę, aby cokolwiek się pokazywało.
Jedyne zastrzeżenie to brak wyróżnienia modyfikowanych/usuwanych/dodanych etykiet. Przydało by się, żeby nowe/modyfikowane etykiety były czerwone, a usuwane skreślone, najlepiej alternatywnym kolorem skreślenia. Szczególnie dot. to opisów punktów wysokościowych, ale też innych elementów, bo nie widzę, aby cokolwiek się pokazywało.
Pozdrawiam
Ao
Ao
Wydaje mi się, że po ostatniej aktualizacji, zniknął skrót CTRL + L jako --> ustaw domyślny styl linii. (CTRL + B działa prawidłowo)
Wydaje mi się także, że coś nie tak jest z rysowaniem obiektów otwartych po wcześniejszym użyciu rysowania obiektu z paska MZ21. Mimo kliknięcia w warstwę, dalej rysowany jest obiekt stylem z MZ21.
Wydaje mi się także, że coś nie tak jest z rysowaniem obiektów otwartych po wcześniejszym użyciu rysowania obiektu z paska MZ21. Mimo kliknięcia w warstwę, dalej rysowany jest obiekt stylem z MZ21.
Skrót wyłączono bo była kolizja z inną funkcją :/
Na razie zostaje bez skrótu, chyba że uda się nam znaleźć jakiś jeden wolny - do czasu aż skończę opcję własnego ustawiania skrótów. Na razie opcje te są dostępne również pod prawym przyciskiem na mapie dla warstwy zaznaczonego elementu (nie tylko w legendzie).
Co do stylu rysowanego elementu, to mi się wydaje że zawsze tak było również z wykorzystaniem edytora mapy obiektowej, i czasem musiałem wejść w ustawienia stylu i wybrać domyślny. Pamiętam, że sam czasem z tego korzystałem, gdy chciałem coś rysować stylem budynku, ale wolałem to zrobić obiektem otwartym - wybierałem odpowiednią opcję z edytora mapy obiektowej, a później przełączałem sobie rodzaj linii... Aby wrócić do domyślnego stylu trzeba skorzystać z poniższej opcji:Wydaje mi się także, że coś nie tak jest z rysowaniem obiektów otwartych po wcześniejszym użyciu rysowania obiektu z paska MZ21. Mimo kliknięcia w warstwę, dalej rysowany jest obiekt stylem z MZ21.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
FaFaL pisze: ↑05 sty 2024, 18:12Skrót wyłączono bo była kolizja z inną funkcją :/
Na razie zostaje bez skrótu, chyba że uda się nam znaleźć jakiś jeden wolny - do czasu aż skończę opcję własnego ustawiania skrótów. Na razie opcje te są dostępne również pod prawym przyciskiem na mapie dla warstwy zaznaczonego elementu (nie tylko w legendzie).
2024-01-05_181040.jpg
Co do stylu rysowanego elementu, to mi się wydaje że zawsze tak było również z wykorzystaniem edytora mapy obiektowej, i czasem musiałem wejść w ustawienia stylu i wybrać domyślny. Pamiętam, że sam czasem z tego korzystałem, gdy chciałem coś rysować stylem budynku, ale wolałem to zrobić obiektem otwartym - wybierałem odpowiednią opcję z edytora mapy obiektowej, a później przełączałem sobie rodzaj linii... Aby wrócić do domyślnego stylu trzeba skorzystać z poniższej opcji:Wydaje mi się także, że coś nie tak jest z rysowaniem obiektów otwartych po wcześniejszym użyciu rysowania obiektu z paska MZ21. Mimo kliknięcia w warstwę, dalej rysowany jest obiekt stylem z MZ21.
2024-01-05_181707.jpg
"do czasu aż skończę opcję własnego ustawiania skrótów"
To bardzo dobra wiadomość - kibicuję, trzymam kciuki i chyba nie tylko ja
"Co do stylu rysowanego elementu, to mi się wydaje że zawsze tak było również z wykorzystaniem edytora mapy obiektowej"
Coś chyba jednak się zmieniło - owszem to tak działało jak okienko edytora mapy obiektowej było otwarte - ale po jego zamknięciu wystarczyło kliknąć w legendzie warstwę i ustawienia domyślne wracały. Ostatnio trzeba klikać - tak jak Pan to opisał, a to dosyć uciążliwe jest jak robić to trzeba co chwilę. Może znowu trzeba poszukać jakiegoś wygodnego skrótu klawiszowego do - przywrócenia ustawień wybranej warstwy - a nie tej z edytora mapy obiektowej.
Jest szansa na dodanie etykiet do MPzT?Aoschin pisze: ↑03 sty 2024, 15:21 Testujemy funkcję generowania mapy porównania z terenem i jesteśmy mega zadowoleni ze stopnia automatyzacji, którą ta funkcja wprowadza.
Pozdrawiam
Ao
Ao
Proszę pobrać wersję testową programu C-GEO, coś tam już dodaliśmyAoschin pisze: ↑19 sty 2024, 13:10Jest szansa na dodanie etykiet do MPzT?Aoschin pisze: ↑03 sty 2024, 15:21 Testujemy funkcję generowania mapy porównania z terenem i jesteśmy mega zadowoleni ze stopnia automatyzacji, którą ta funkcja wprowadza.
Edit: dodawanie etykiet zadziała tylko dla map założonych i zmodyfikowanych po pobraniu wersji testowej, dla wcześniejszych nie zadziała.
W nowej opcji "Mapa porównania z terenem" generuję się sama geometria obiektów bez opisów, np. pikieta naturalna same kółko bez opisu rzędnej wysokości, obiekt typu "jezdnia" bez opisu rodzaju nawierzchni itp. Liczymy na poprawkę w aktaulizacji
W wersji testowej jest już ta poprawka, tylko zadziała dla nowych map, założonych po pobraniu wersji testowej
Muszę jednak zgłosić uwagę co do problemów z wybieraniem warstw przy włączonym pasku aktualizacji MZ2021 itp.
Po używaniu z menu MZ2021 tworzenia obiektów, a następnie kliknięciu warstwy jako edytowalnej, nie zmienia się styl linii na ten domyślny z legendy, a zachowuje ostatnio włączoną warstwę i jej styl z MZ2021.
Problem dosyć dokuczliwy, którego kiedyś nie było.
Po używaniu z menu MZ2021 tworzenia obiektów, a następnie kliknięciu warstwy jako edytowalnej, nie zmienia się styl linii na ten domyślny z legendy, a zachowuje ostatnio włączoną warstwę i jej styl z MZ2021.
Tak było zawsze, czyli od początku wprowadzenia "paletek". Specjalnie sprawdziłem na wersji z grudnia 2022 r., gdy zostały udostępnione. Zmianę stylu linii na domyślny dla edytowalnej warstwy, gdy chce się przejść od działania na "paletkach", trzeba włączyć w tej funkcji:MarekOtt pisze: ↑25 sty 2024, 13:49 Muszę jednak zgłosić uwagę co do problemów z wybieraniem warstw przy włączonym pasku aktualizacji MZ2021 itp.
Z kolei jeśli pracuje się w edytorze mapy obiektowej, to trzeba go wyłączyć, wskazać warstwę edytowalną i wybrać funkcję rysowania np. linii łamanych. Wtedy kartowane obiekty będą miały styl zgodny z warstwą. Tak też jest od początku funkcjonowania tego Edytora mapy obiektowej.
Pozdrawiam Jurek B.
Zgadzam się, tak było przy uruchomionym oknie mapy obiektowej. Wystarczyło zamknąć te okno, włączyć dowolną warstwę jako edytowalna - i styl linii był przejmowany z edytowanej warstwy.
Jednak od pojawienia się paska MZ2021 / MZ2015 już to tak nie działa.
Poniżej przedstawiam problem przy włączonym pasku MZ2021
Tutaj przy wyłączonym pasku MZ 2021
Chodzi mi o to, by nawet przy włączonym pasku MZ2021, przyjmowany został styl i kolor warstwy wybranej z legendy. Włączenie paska widoczności paska MZ2021 działa jak włączenie okna edytora mapy obiektowej.
Jednak od pojawienia się paska MZ2021 / MZ2015 już to tak nie działa.
Poniżej przedstawiam problem przy włączonym pasku MZ2021
Tutaj przy wyłączonym pasku MZ 2021
Chodzi mi o to, by nawet przy włączonym pasku MZ2021, przyjmowany został styl i kolor warstwy wybranej z legendy. Włączenie paska widoczności paska MZ2021 działa jak włączenie okna edytora mapy obiektowej.
Tak działają paletki, więc jeśli są nieużywane, najlepiej je wyłączyć. Jeśli jednak chce się je mieć widoczne, ale kartować z ich pominięciem, wówczas, jak napisałem wcześniej, domyślny styl dla warstwy ustala się pokazaną przeze mnie funkcją Styl linii.
Pozdrawiam Jurek B.
No to będzie chyba potrzebny intuicyjny i szybki skrót pod lewą ręką dla tej opcji o której Pan wspomniał, czyli "ustaw domyślny dla warstwy"