Moduł Niwelacja

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
kouczan
____
____
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Moduł Niwelacja

Post autor: kouczan » środa, 23 kwietnia 2014, 11:18

Czy jest możliwość wprowadzenia do modułu "Niwelacja" opcji zapisania zadania w kierunku powrotnym do danego z tymi samymi danymi? Powiedzmy mamy niwelację od reperu A do reperu B a chcemy zapisać te same dane ale od reperu B do reperu A. Ewentualnie opcja takiej zmiany w bieżąco otwartym zadaniu.

herrtur
____
____
Posty: 140
Rejestracja: piątek, 6 stycznia 2012, 19:36

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: herrtur » środa, 23 kwietnia 2014, 20:51

Ciekawe dlaczego formularz niwelacji nie wygląda normalnie,tj.wstecz,pośrednie,wprzód ?
To jakiś problem?

kouczan
____
____
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: kouczan » środa, 23 kwietnia 2014, 21:50

Może wyglądać:
Załączniki
niwelacja.jpg
niwelacja.jpg (38.14 KiB) Przejrzano 2322 razy

herrtur
____
____
Posty: 140
Rejestracja: piątek, 6 stycznia 2012, 19:36

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: herrtur » środa, 23 kwietnia 2014, 21:56

Wiem o tym!!!
Dziwne,że u mnie niezależnie od wyboru w tej opcji to dziennik wygląda tak samo.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2285
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: grzes » środa, 23 kwietnia 2014, 22:55

herrtur pisze:Wiem o tym!!!
Dziwne,że u mnie niezależnie od wyboru w tej opcji to dziennik wygląda tak samo.
A co miałoby się zmienić?
pozdrawiam
grzes

herrtur
____
____
Posty: 140
Rejestracja: piątek, 6 stycznia 2012, 19:36

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: herrtur » czwartek, 24 kwietnia 2014, 08:58

Może moje rozumowanie jest prostackie,ale skoro wybieram kolejność : wstecz,pośrednie,wprzód to dziennik powinien ,się dostosować' do tego wyboru.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2285
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: grzes » czwartek, 24 kwietnia 2014, 09:29

kouczan pisze:Czy jest możliwość wprowadzenia do modułu "Niwelacja" opcji zapisania zadania w kierunku powrotnym do danego z tymi samymi danymi? Powiedzmy mamy niwelację od reperu A do reperu B a chcemy zapisać te same dane ale od reperu B do reperu A. Ewentualnie opcja takiej zmiany w bieżąco otwartym zadaniu.
Z tymi samymi danymi? Czy z zamianą odczytow wstecz/wprzod
pozdrawiam
grzes

PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: PUG » czwartek, 24 kwietnia 2014, 09:30

Pewnie koledze chodzi o rozdzielenie kolumny na <Wstecz> i <W przód> tak, jak jest w formularzu (papierowym) ;)
Pozdrawiam.

herrtur
____
____
Posty: 140
Rejestracja: piątek, 6 stycznia 2012, 19:36

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: herrtur » czwartek, 24 kwietnia 2014, 11:13

Tak jest !!! Wstecz,pośredni,wprzód !!! To jest chyba normalny układ!!
A jak ktoś chce to niech sobie udziwnia po wybraniu opcji.
I jeszcze taka uwaga: kiedyś w cgeo były obiekty,ale nie !! muszą być projekty,bo obecnie wszystko musi być prodżektem !!!! Ale można to przeżyć.
Natomiast obecny moduł niwelacji skutecznie zniechęca mnie do korzystania z niego. Dobrze,że jest Excel!!

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2285
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: grzes » czwartek, 24 kwietnia 2014, 12:17

Akurat z projektami to nazwa została zmieniona (ho ho jak dawno) głównie z tego powodu ze kolidowała z obiektami na mapie (obiekt zamknięty, liniowy itp). Mówiąc obiekt trudno było sie rozeznac o co chodzi. Co do edycji niwelacji to raczej nie bedzie zmian - chyba ze doskwiera to wiekszej ilosci uzytkownikow - jesli tak to prosze pisac.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2692
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: FaFaL » czwartek, 24 kwietnia 2014, 12:50

To by spowodowało zwiększenie liczby kolumn między którymi trzeba by się przemieszczać. Aktualnie mamy mniej kolumn, a chyba to że zarówno odczyt wstecz i w przód wpisujemy do tej samej kolumny nie jest tragedią, zwłaszcza, że później kolorami jest zaznaczone który to który.
Kiedyś faktycznie był problem z kolejnością podawania odczytów. Czyli było wstecz, w przód, pośredni. Nie było to intuicyjne, ale chyba rok temu Grześ dopisał wersję wstecz, pośredni, w przód i jest ok przy ręcznym klepaniu :)
Edit
Aby trochę zbić argument, że w papierzanym dzienniku są wydzielone kolumny to przypomnę, że w dzienniku niwelacją ciągu ze zmianą wysokości osi celowej odczyty wstecz i w przód są w jednej kolumnie :) więc rozwiązanie w C-GEO nie jest oderwane od starych druków :)
Ostatnio zmieniony piątek, 25 kwietnia 2014, 07:17 przez FaFaL, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

kouczan
____
____
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: kouczan » czwartek, 24 kwietnia 2014, 21:41

Osobiście nie widzę problemów z wpisywaniem odczytów wprzód wstecz pośrednie czy tak jak w dzienniku w wersji papierowej. Kwestia przepisania jednego , dwóch dzienników i jest ok. Z tą zamianą chodziło mi o coś takiego:

Jest:
niw1.jpg
niw1.jpg (57.08 KiB) Przejrzano 2172 razy
A po wciśnięciu magicznego przycisku byłoby:
niw2.jpg
niw2.jpg (70.51 KiB) Przejrzano 2172 razy
Może wydawać się to zbędne, ale ostatnio przyszło pracować mi na terenie ośrodka gdzie jakość danych wysokościowych pozostawia wiele do życzenia. Dlatego idąc na ślepo od reperu do reperu niweluję punkty kontrolne i wyliczam ich wysokość z kierunku tam lub z powrotem i porównuję czy to akurat ten reper z tą wysokością. Dodam, że ciągi również nie są "regulaminowe" (czasami grubo ponad 2km) dlatego z lenistwa nie chce mi się przepisywać całych dzienników.

Przy okazji tego przydługawego postu pozwolę sobie o kolejną prośbę. Zmiana numeracji pikiet w dzienniku tachimetrycznym na wzór tej w tabeli. Dałoby radę?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zbigniew
_____
_____
Posty: 410
Rejestracja: wtorek, 22 marca 2005, 09:26

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: zbigniew » czwartek, 24 kwietnia 2014, 22:31

Przy tak nietypowej potrzebie najlepiej pomóc sobie excelem. Wystarczy umiejętnie dołożyć jedną kolumnę ,która może się nazywać "Lp" i skorzystać z filtrowania. Wiersze posortują się tak jak będziemy chcieli - w szczególnej sytuacji rosnąco lub malejąco . 8)
Pozdrawiam Zbigniew P.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2285
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: grzes » piątek, 25 kwietnia 2014, 16:38

kouczan pisze: Z tą zamianą chodziło mi o coś takiego:
Może wydawać się to zbędne, ale ostatnio przyszło pracować mi na terenie ośrodka gdzie jakość danych wysokościowych pozostawia wiele do życzenia. Dlatego idąc na ślepo od reperu do reperu niweluję punkty kontrolne i wyliczam ich wysokość z kierunku tam lub z powrotem i porównuję czy to akurat ten reper z tą wysokością. Dodam, że ciągi również nie są "regulaminowe" (czasami grubo ponad 2km) dlatego z lenistwa nie chce mi się przepisywać całych dzienników.
Pozdrawiam
Jest pod prawym klawiszem myszki (tylko nie wiem czy jak beda punkty posrednie to cos sie nie sypnie)
Nowy exe
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2285
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: grzes » piątek, 25 kwietnia 2014, 16:43

kouczan pisze: Przy okazji tego przydługawego postu pozwolę sobie o kolejną prośbę. Zmiana numeracji pikiet w dzienniku tachimetrycznym na wzór tej w tabeli. Dałoby radę?
Pozdrawiam
W tachimetrii przenumerowanie jest - chodzi o dodanie tych opcji usuwania znakow z numeru?
pozdrawiam
grzes

kouczan
____
____
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: kouczan » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 11:17

Dzięki wielkie za zmianę w niwelacji. Odnośnie zmiany w przenumerowaniu to dokładnie o to mi chodzi.

piotrt
____
____
Posty: 241
Rejestracja: środa, 10 października 2012, 11:52

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: piotrt » piątek, 5 września 2014, 20:51

Witam.
Pewien inspektor w PODGiK zażyczył sobie, aby wyniki w dzienniku niwelacyjnym wyglądały jak na zrzucie 2 , a nie jak ja to zrobiłem (zrzut nr 1). Czy w c-geo można osiągnąć taki rezultat, jaki żąda inspektor? (chyba ten inspektor liczy niwelację w winkalku - winkalk posiada opcję w obliczeniu niwelacji o nazwie „pokaż H do centymetrów” ...)
Załączniki
2.png
2.png (9.02 KiB) Przejrzano 1741 razy
1.png
1.png (8.02 KiB) Przejrzano 1741 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: Jurek B. » piątek, 5 września 2014, 21:34

Witam, przed włączeniem modułu niwelacji, proszę ustawić w opcjach dokładności C-GEO - dokładność H do 0.01 m - potem wywołać moduł, wczytać zadanie i obliczyć - wysokości będą pokazane z wymaganą dokładnością.
Pozdrawiam Jurek B.

piotrt
____
____
Posty: 241
Rejestracja: środa, 10 października 2012, 11:52

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: piotrt » piątek, 5 września 2014, 21:40

Witam-problem jest w wartością reperu wyjściowego - PODGiK żąda , aby reper wyjściowy miał wartość katalogową , a obliczane pikiety zaokrąglone były do centymetra . Sposób przez Pana podany wyświetla wysokość reperu wyjściowego do dwóch miejsc po przecinku.

piotrt
____
____
Posty: 241
Rejestracja: środa, 10 października 2012, 11:52

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: piotrt » piątek, 5 września 2014, 21:51

Poza tym ( w tym konkretnym przypadku), kiedy ustawię zaokrąglenie do milimetra odchyłka zamknięcia ciągu jest równa 7mm, a kiedy ustawię zaokrąglenie do centymetra- odchyłka zmienia się i wynosi 4mm. Chyba dopiszę w edytorze wartości katalogowe reperów wyjściowych...

1447
__
__
Posty: 28
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 14:00

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: 1447 » sobota, 13 września 2014, 07:30

1.Czasem wykorzystuję zapisany w dzienniku jakiś odcinek niwelacji, ale z innym reperem do nawiązania. Jeśli to jest modyfikacja treści dziennika przez dopisanie na końcu istniejącego to nie ma problemu. Gorzej jeśli zmieniam treść na początku albo w środku a dziennik modyfikowany ma kilka stron. Działa opcja "kasuj" /"wstaw linie"/ ale tylko dla jednej linii. Przydałoby się tutaj możliwość deklarowanie ilości wstawianych/kasowanych linii.
2.Po ostatniej aktualizacji mam problem z punktami pośrednimi w dzienniku. Przy obliczaniu program traktuje jako wstecz/w przód i wiadomo co z tego /nie/ wychodzi.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: Jurek B. » sobota, 13 września 2014, 08:00

1447 pisze:1.Czasem wykorzystuję zapisany w dzienniku jakiś odcinek niwelacji, ale z innym reperem do nawiązania. Jeśli to jest modyfikacja treści dziennika przez dopisanie na końcu istniejącego to nie ma problemu. Gorzej jeśli zmieniam treść na początku albo w środku a dziennik modyfikowany ma kilka stron. Działa opcja "kasuj" /"wstaw linie"/ ale tylko dla jednej linii. Przydałoby się tutaj możliwość deklarowanie ilości wstawianych/kasowanych linii.
2.Po ostatniej aktualizacji mam problem z punktami pośrednimi w dzienniku. Przy obliczaniu program traktuje jako wstecz/w przód i wiadomo co z tego /nie/ wychodzi.
Ad1.- zobaczymy - może programista będzie mógł dodać takie usuwanie wielu wierszy, ze wstawianiem będzie trudniej, ale tu akurat dobrze sprawdza się przytrzymanie CTRL-W - wtedy wstawia się wiele wierszy.
Ad2. - u mnie nie ma problemu z pośrednimi - proszę o wysłanie na mail z "Pomoc-O programie" zadania niwelacji z takimi danymi, sprawdzę.
Przy okazji - spróbujemy dodać też opcję do określania dokładności obliczonych wysokości, o której pisał tu ktoś wcześniej.
Pozdrawiam Jurek B.

1447
__
__
Posty: 28
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 14:00

Re: Moduł Niwelacja

Post autor: 1447 » sobota, 13 września 2014, 08:14

Przy okazji zmian w dzienniku można byłoby "utemperować" suwak strony dziennika. Teraz drobny ruch suwaka powoduje przesunięcie treści przeważnie tam, gdzie już ni ma treści, albo jeszcze dalej.

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Sklejanie zadań

Post autor: walklim » piątek, 19 września 2014, 10:00

Witam, moduł rozrósł sie o kilka funkcji, brakuje mi jednej : doklejenie innego zadania (ciągu) do aktualnie otwartego jak w tachimetrii. Oczywiście mnie nie jest to do niczego potrzebne ale twardogłowi z PODGiK w .... :D muszą każdy dziennik niwelacyjny mieć dowiązany do dwóch reperów A i B. Nieważne czy drugi reper jest 2 km dalej a niwelujemy 5 kanałów obok repera A, nieważne że mamy już w operacie wycieczkę tam i z powrotem od A do B. mają być dwa RP i h.... .
HELP......

klejenie plików jest kłopotliwe bo trzeba zmieniać numery rekordów, inaczej c-geo nie wczyta doklejonych danych. a ciągi długie ....
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Sklejanie zadań

Post autor: Jurek B. » piątek, 19 września 2014, 13:48

walklim pisze:Witam, moduł rozrósł sie o kilka funkcji, brakuje mi jednej : doklejenie innego zadania (ciągu) do aktualnie otwartego jak w tachimetrii. Oczywiście mnie nie jest to do niczego potrzebne ale twardogłowi z PODGiK w .... :D muszą każdy dziennik niwelacyjny mieć dowiązany do dwóch reperów A i B. Nieważne czy drugi reper jest 2 km dalej a niwelujemy 5 kanałów obok repera A, nieważne że mamy już w operacie wycieczkę tam i z powrotem od A do B. mają być dwa RP i h.... .
HELP......

klejenie plików jest kłopotliwe bo trzeba zmieniać numery rekordów, inaczej c-geo nie wczyta doklejonych danych. a ciągi długie ....
Hmm, ale tam jest funkcja dołączenia danych - Doczytaj zadanie - trzecia ikonka od lewej.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ