Trasy drogowe

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
kouczan
____
____
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Trasy drogowe

Post autor: kouczan » czwartek, 21 sierpnia 2014, 13:54

Pojawia się błąd przy tworzeniu raportu z modułu tras drogowych - zakładka łuki pionowe. Przy wprowadzaniu danych w postaci całego kilometraża program generuje raport z błędnymi nagłówkami i ucina miejsca po przecinku. Przykład:

Obrazek

Obrazek.

Generalnie sprawa z hektometrażem jest mocno dyskusyjna. Wiele wygodniej posługiwać się pełną kilometracją, choćby w tabeli spadki zakładki "punkty kontrolowane". Można by było dodać w opcję wyboru sposobu wprowadzania danych, która miałaby zastosowanie do całości.

Czy byłaby możliwość dodania opcji automatycznej numeracji punktów w zakładce "punkty dodatkowe"? Np. numer punktu=km + ewentualnie przedrostek. Podobnie jak w zakładce "krawędź".

Pozdrawiam
Michał

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2374
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Trasy drogowe

Post autor: grzes » czwartek, 21 sierpnia 2014, 20:21

W wersji testowej zmienione zostały wydruki:
trasa.png
trasa.png (8.85 KiB) Przejrzano 2773 razy
Przenumerowanie punktów dodatkowych jest w menu pod przyciskiem Opcje na zakładce punktów dodatkowych.
A co do zmiany na kilometraz prosze napisac cos wiecej jak to musialoby wygladac zeby bylo dobrze (jak edycja, jak wydruki itp) - mozna pisac na grzes małpa xgeo.pl
pozdrawiam
grzes

kouczan
____
____
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Trasy drogowe

Post autor: kouczan » czwartek, 21 sierpnia 2014, 20:58

Dziękuję za jak zwykle błyskawiczną interwencję :) Jak znajdę dłuższą chwilę czasu postaram się napisać o co dokładnie mi chodzi.
Pozdrawiam
Michał

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2374
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Trasy drogowe

Post autor: grzes » poniedziałek, 25 sierpnia 2014, 10:45

W wersji testowej dodany został wariant z kilometrażem (przełączanie pod ikonką ?)
Jeśli ktoś to może przetestować czy o to chodziło to będę wdzięczny za informację.
pozdrawiam
grzes

kouczan
____
____
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Trasy drogowe

Post autor: kouczan » środa, 27 sierpnia 2014, 09:03

Niestety nie mam zbyt wiele czasu aby poważnie przetestować zmiany. Mam natomiast jeszcze kilka pomysłów do zmian :)
- w zakładce łuki pionowe: możliwość wyłączenie edycji kolumn nr, x, y (podobnie jak w niwelacji)
- przy liczeniu trasy w zakładce punkty główne: obliczanie przez program min i max łuków pionowych oraz sortowanie po kilometrażu w przypadku generowania raportu - pojawiłby się fajny spis wszystkich punktów charakterystycznych trasy (poza załomami pionowymi, które w sumie można wyciągnąć z zakładki łuki pionowe) przydatny przy opracowaniu tyczenia
- eksport trasy drogowej do formatów obsługiwanych przez oprogramowanie polowe tachimetrów i gpsów (wiem, że jest z tym jakiś problem)

Jeszcze dwie rzeczy, które nie dotyczą bezpośrednio modułu tras drogowych:
- w okienku transmisji i konwersji z pliku (moduły obliczeniowe): czy byłaby możliwość posortowania alfabetycznie występujących tam pozycji (ułatwiłoby to szukanie:))
- w przypadku konwersji pliku Trimble JXL program automatycznie wczytuje i zapisuje do tabeli roboczej współrzędne wszystkich stanowisk z pliku (niezależnie czy je importujemy czy nie): można to wyłączyć?

Pozdrawiam
Michał

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6419
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Trasy drogowe

Post autor: Jurek B. » środa, 27 sierpnia 2014, 10:38

Fajne pomysły, ale my też teraz jesteśmy bez czasu :(
Postaramy się je wprowadzać w miarę możliwości.
Pozdrawiam Jurek B.

georodeo
__
__
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: Trasy drogowe

Post autor: georodeo » poniedziałek, 6 lutego 2017, 21:29

Witam.
Mam pytanie czy jest możliwość zakodowania wyliczonych punktów trasy w momencie zapisu do tabeli
lub zaznaczenia w tabeli zapisywanych punktów.
Przy dużych projektach (tabelach) łatwiej wtedy zapanować nad edycją punktów.
Pozdrawiam.
R.N.
Hej Śląsk

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 341
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Trasy drogowe

Post autor: Jakub Kwinta » poniedziałek, 6 lutego 2017, 23:23

Można zrobić tak, przed zapisem do tabeli zaznacz w niej wszystkie punkty, po zapisie zaznacz odwrotnie i potem z menu tabela - zaznaczone punkty -zmiana kodu.

georodeo
__
__
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: Trasy drogowe

Post autor: georodeo » wtorek, 7 lutego 2017, 12:13

Dzięki. Metoda przydatna nie tylko w tym przypadku. Aczkolwiek można rozważyć wprowadzenie opcji zaznaczania punktów podczas zapisu do tabeli - skleroza wtedy może byłaby mniej upierdliwa. Pzdr. R. N.
Hej Śląsk

ODPOWIEDZ