SWDE-drukowanie

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
motro
__
__
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 2 lutego 2012, 12:16

SWDE-drukowanie

Post autor: motro » środa, 1 kwietnia 2015, 15:08

Witam
W SWDE przy drukowaniu większej ilości działek nie pokazują się budynki, a warto by tą opcję dodać.
Ponadto do wygenerowanego raportu gotowego do druku można by dodać opcję jego edycji tak jak w samym c-geo.

Pozdrawiam
Piotrek K.

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 341
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: Jakub Kwinta » środa, 1 kwietnia 2015, 18:12

Jak już jesteśmy przy wydruku ja zauważyłem inny problem. Po wygenerowaniu zestawienia właścicieli ucinany jest numer księgi wieczystej w przypadku długich numerów. W oknie głównym numer jest cały ale też jest przenoszony do następnego wiersza. Trzeba by poszerzyć kolumnę z numerem KW w obu przypadkach.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2399
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: grzes » czwartek, 2 kwietnia 2015, 11:55

Jakub Kwinta pisze:Jak już jesteśmy przy wydruku ja zauważyłem inny problem. Po wygenerowaniu zestawienia właścicieli ucinany jest numer księgi wieczystej w przypadku długich numerów. W oknie głównym numer jest cały ale też jest przenoszony do następnego wiersza. Trzeba by poszerzyć kolumnę z numerem KW w obu przypadkach.
a moglbym na grzes małpa xgeo.pl dostac jakis zrzut ekranu - bo cos nie moge tego uzyskac - pewnie w zlym miejscu patrze
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2399
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: grzes » czwartek, 2 kwietnia 2015, 12:00

motro pisze:Witam
W SWDE przy drukowaniu większej ilości działek nie pokazują się budynki, a warto by tą opcję dodać.
Ponadto do wygenerowanego raportu gotowego do druku można by dodać opcję jego edycji tak jak w samym c-geo.

Pozdrawiam
Piotrek K.
Budynki będą.
Edycja jest możliwa tylko po eksporcie do rtf (druga ikonka w oknie podglądu)
pozdrawiam
grzes

motro
__
__
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 2 lutego 2012, 12:16

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: motro » czwartek, 2 kwietnia 2015, 12:57

Edycja jest możliwa tylko po eksporcie do rtf (druga ikonka w oknie podglądu)
Tak, wiem o tym, ale nie da się w tym wybrać większej ilości działek, działa tylko dla pojedynczej,
a wiadomo, że przy wielu działkach wygodnie by było edytować wszystko naraz:)

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6517
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: Jurek B. » czwartek, 2 kwietnia 2015, 13:07

motro pisze:
Edycja jest możliwa tylko po eksporcie do rtf (druga ikonka w oknie podglądu)
Tak, wiem o tym, ale nie da się w tym wybrać większej ilości działek, działa tylko dla pojedynczej,
a wiadomo, że przy wielu działkach wygodnie by było edytować wszystko naraz:)
Jeśli chodzi o wybór wielu działek i umieszczenie ich w raporcie RTF z modułu SWDE to trzeba wybrać tą opcję zakreśloną w obrazku poniżej:
Załączniki
Przechwytywanie.GIF
Przechwytywanie.GIF (31.1 KiB) Przejrzano 3622 razy
Pozdrawiam Jurek B.

motro
__
__
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 2 lutego 2012, 12:16

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: motro » piątek, 3 kwietnia 2015, 09:22

Jeśli chodzi o wybór wielu działek i umieszczenie ich w raporcie RTF z modułu SWDE to trzeba wybrać tą opcję zakreśloną w obrazku poniżej:
No i właśnie po kliknięciu w tą ikonę generuje raport dla działek bez budynków, oraz tego raportu nie da się edytować i o te rzeczy gorąco proszę.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2399
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: grzes » piątek, 3 kwietnia 2015, 10:49

motro pisze:
Jeśli chodzi o wybór wielu działek i umieszczenie ich w raporcie RTF z modułu SWDE to trzeba wybrać tą opcję zakreśloną w obrazku poniżej:
No i właśnie po kliknięciu w tą ikonę generuje raport dla działek bez budynków, oraz tego raportu nie da się edytować i o te rzeczy gorąco proszę.

Pozdrawiam
Prosze wgrac ten plik do katalogu BIN. To zalatwi sprawe budynkow. Edycja, jak pisalem wyzej, tylko po eksporcie do rtf
pozdrawiam
grzes

motro
__
__
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 2 lutego 2012, 12:16

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: motro » piątek, 3 kwietnia 2015, 11:59

Dzięki. Zawsze to kilka minut oszczędzone będzie :D

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 341
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: Jakub Kwinta » wtorek, 9 czerwca 2015, 21:21

Brakuje opcji wydruku wszystkich kartotek budynków dla zaznaczonych działek jedna pod drugą. Pomimo zaznaczenia działek czy kartotek opcja drukuj wszystkie lub zaznaczone nie działa. A czasem potrzeba zestawienie wszystkich kartotek do porównania.
Ciągle brak prostego sporządzania wykazów zmian danych dot budynków (chodzi o zmianę powierzchni po pomiarze, dane z modernizacji przeważnie zawierają złe powierzchnie z digitalizacji) z pozycji podglądu danych swde.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6517
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: Jurek B. » środa, 10 czerwca 2015, 09:43

Jakub Kwinta pisze:Brakuje opcji wydruku wszystkich kartotek budynków dla zaznaczonych działek jedna pod drugą. Pomimo zaznaczenia działek czy kartotek opcja drukuj wszystkie lub zaznaczone nie działa. A czasem potrzeba zestawienie wszystkich kartotek do porównania.
Ciągle brak prostego sporządzania wykazów zmian danych dot budynków (chodzi o zmianę powierzchni po pomiarze, dane z modernizacji przeważnie zawierają złe powierzchnie z digitalizacji) z pozycji podglądu danych swde.
Co do drukowania kartotek budynków dla zaznaczonych działek, to szybko tego nie będzie, trzeba sobie radzić przez drukowanie dla pojedynczych działek.
WZDE dla budynku - jest szansa, że będzie niedługo. Proszę jednak przesłać jakiś wzór - bo ten co mamy niekoniecznie jest jedynym obowiązującym.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1235
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: MarekOtt » środa, 10 czerwca 2015, 10:15

Jurek B. pisze:
Jakub Kwinta pisze:Brakuje opcji wydruku wszystkich kartotek budynków dla zaznaczonych działek jedna pod drugą. Pomimo zaznaczenia działek czy kartotek opcja drukuj wszystkie lub zaznaczone nie działa. A czasem potrzeba zestawienie wszystkich kartotek do porównania.
Ciągle brak prostego sporządzania wykazów zmian danych dot budynków (chodzi o zmianę powierzchni po pomiarze, dane z modernizacji przeważnie zawierają złe powierzchnie z digitalizacji) z pozycji podglądu danych swde.
Co do drukowania kartotek budynków dla zaznaczonych działek, to szybko tego nie będzie, trzeba sobie radzić przez drukowanie dla pojedynczych działek.
WZDE dla budynku - jest szansa, że będzie niedługo. Proszę jednak przesłać jakiś wzór - bo ten co mamy niekoniecznie jest jedynym obowiązującym.
To ja prześlę także nasz :), zawsze będzie do porównania. Prześlę na adres serwisu.

marioo
VIP
VIP
Posty: 1031
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: marioo » środa, 10 czerwca 2015, 11:56

I ja swój też dorzucę. :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2399
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: grzes » środa, 10 czerwca 2015, 12:26

Jakub Kwinta pisze:Brakuje opcji wydruku wszystkich kartotek budynków dla zaznaczonych działek jedna pod drugą. Pomimo zaznaczenia działek czy kartotek opcja drukuj wszystkie lub zaznaczone nie działa. A czasem potrzeba zestawienie wszystkich kartotek do porównania.
Jurek B. pisze: Co do drukowania kartotek budynków dla zaznaczonych działek, to szybko tego nie będzie, trzeba sobie radzić przez drukowanie dla pojedynczych działek.
A jednak bedzie:
swd_bud.png
swd_bud.png (26.18 KiB) Przejrzano 3069 razy
do testów plik swde.exe do katalogu BIN
pozdrawiam
grzes

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 341
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: Jakub Kwinta » czwartek, 11 czerwca 2015, 19:36

Podziękowania za szybką reakcję dla Grzesia. Wszystko dobrze chodzi. Teraz można puścić wszystkie kartoteki na drukarkę i spokojnie porównać dane.
Odnośnie wzoru wykazu zmian dla budynku podesłałem na maila biurowego.

Idąc za ciosem , może pomyśleć również o wykazie zmian danych ewidencyjnych dot działki. Często występują zmiany w powierzchniach działek po ustaleniu przebiegu jej granic. Dzisiejsze maksymalne odchyłki są bardzo skąpe więc w większości przypadków nie omija nas poprawienie powierzchni wraz z użytkami, czy to przy podziale czy wznowieniu. Prosty wykaz zmian z pozycji SWDE byłby dobrym rozwiązaniem tego problemu.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1235
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: MarekOtt » piątek, 12 czerwca 2015, 13:50

W module SWDE, przy generowaniu kopert, nie wczytuje kodu pocztowego miejscowości wpisanego w ustawieniach adresowania.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2399
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: grzes » piątek, 12 czerwca 2015, 15:02

MarekOtt pisze:W module SWDE, przy generowaniu kopert, nie wczytuje kodu pocztowego miejscowości wpisanego w ustawieniach adresowania.
poprawione, nowy plik swde.exe do katalogu BIN
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6517
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 15 czerwca 2015, 13:06

Idąc za ciosem , może pomyśleć również o wykazie zmian danych ewidencyjnych dot działki. Często występują zmiany w powierzchniach działek po ustaleniu przebiegu jej granic. Dzisiejsze maksymalne odchyłki są bardzo skąpe więc w większości przypadków nie omija nas poprawienie powierzchni wraz z użytkami, czy to przy podziale czy wznowieniu. Prosty wykaz zmian z pozycji SWDE byłby dobrym rozwiązaniem tego problemu.
W wersji testowej (zapisać do katalogu C-GEO\BIN), zrobiliśmy generowanie takiego WZDE, który może być wyeksportowany np. do RTF i dalej edytowany np. w Wordzie. Zaznaczamy działki, wchodzimy do menu Raporty i dalej jak na obrazku, na końcu trzeba kliknąć w ikonkę eksportu np. do RTF, XLS itp.:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (209.53 KiB) Przejrzano 2892 razy
Pozdrawiam Jurek B.

TOMGEO
__
__
Posty: 21
Rejestracja: wtorek, 14 maja 2013, 14:17

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: TOMGEO » poniedziałek, 15 czerwca 2015, 13:46

Wszystko ładnie chodzi tylko nie wypełnia automatycznie :województwo, gmina, powiat.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2399
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: grzes » poniedziałek, 15 czerwca 2015, 16:35

TOMGEO pisze:Wszystko ładnie chodzi tylko nie wypełnia automatycznie :województwo, gmina, powiat.
Ten plik do katalogu BIN/BIN jeszcze
pozdrawiam
grzes

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 341
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: Jakub Kwinta » poniedziałek, 15 czerwca 2015, 21:33

Wykaz zmian dla działki chodzi dobrze :) Eksport do RTFa załatwia edycję więc jest super.
Czekam na podobny wykaz dla budynków. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2399
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: grzes » środa, 17 czerwca 2015, 13:14

Jakub Kwinta pisze:Wykaz zmian dla działki chodzi dobrze :) Eksport do RTFa załatwia edycję więc jest super.
Czekam na podobny wykaz dla budynków. Pozdrawiam
nowy plik do testów: swde.exe do katalogu BIN
wzdebud.png
wzdebud.png (41.96 KiB) Przejrzano 2699 razy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2768
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: FaFaL » środa, 17 czerwca 2015, 19:35

Przyznam, że zupełnie nie rozumiem tych którzy się uparli, aby WZDE dla budynku był generowany z modułu SWDE skoro w formacie SWDE nie ma wszystkich niezbędnych informacji, są one za to na mapie gdy robimy mapę zgodną z szablonem "mapa_zasadnicza". Wtedy uzupełniane atrybuty są tymi które trzeba wpisać w WZDE. Odpowiedni formularz był nawet udostępniony na forum.... Może ktoś wytłumaczyć ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1235
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: MarekOtt » wtorek, 25 sierpnia 2015, 15:16

Przy generowaniu wykazu zmian danych budynkowych w polu o nazwie:
Identyfikatory działek ewidencyjnych, na których położony jest budynek "IDD"
zamiast ID działki np. 161105_5.0074.AR_3.732, wpisywana jest wartość 732; AR_3.

Nie wiem czy wina pliku SWDE czy generatora, jednak przy wydruku wypisu z rejestru gruntów w polu ID działki widnieje prawidłowy wpis, czyli 161105_5.0074.AR_3.732.

Prosiłbym o sprawdzenie czy tylko u mnie występuje ten problem.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6517
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: Jurek B. » środa, 26 sierpnia 2015, 09:42

zamiast ID działki np. 161105_5.0074.AR_3.732, wpisywana jest wartość 732; AR_3.
Tak było w przykładowym raporcie otrzymanym z zewnątrz.
Czy jest pewne, że musi być pełny ID?
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ