SWDE-drukowanie

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1184
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: MarekOtt » środa, 26 sierpnia 2015, 13:45

Jurek B. pisze:
zamiast ID działki np. 161105_5.0074.AR_3.732, wpisywana jest wartość 732; AR_3.
Tak było w przykładowym raporcie otrzymanym z zewnątrz.
Czy jest pewne, że musi być pełny ID?
Wie Pan, ciężko to stwierdzić. Ale jak dostajemy wypis z rejestru gruntu w rubryce ID działki mamy wpisane pełny ID, czyli 161105_5.0074.AR_3.732, więc chyba można przyjąć że powinno być całe. Analogicznie w polu ID Budynku wpisujemy pełne jego ID wraz z terytem, a nie tylko numer.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1184
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: MarekOtt » czwartek, 3 września 2015, 07:26

Ahh kolejny problem zarzucony przy kontroli :(.

Po wczytaniu SWDE wraz z opisem warstw, dla przykładu:
- budynek o funkcji m i 2 kondygnacjach powinien być opisany m2 - swde generuje 2m.
- budynek o funkcji m i 1 kondygnacji powinien być opisany m - swde generuje 1m.

Oczywiście podobnie jest w przypadku większej ilości kondygnacji i innych funkcjach. Niestety nie mam podstawy tej zmiany, ale domyślam się że będzie gdzieś w rozporządzeniu o mapie zasadniczej. Otrzymując z ośrodków mapę ewidencyjną, budynki opisane mamy zgodnie z tym co podąłem np. m2, g2, m3, m, g, i itp.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6252
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: Jurek B. » czwartek, 3 września 2015, 20:53

Opis w kolejności numer kondygnacji, funkcja budynku jest zgodny z rozporządzeniem w sprawie mapy zasadniczej (par 11. ust.1), a kolejność odwrotna - zgodna z instrukcją K1'98.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1184
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: MarekOtt » wtorek, 7 listopada 2017, 10:56

Czy można by było troche zmodyfikować wykaz zmian danych ewidencyjnych dotyczący działki. Tak jak zaznaczyłem na rysunku.

Prosiłbym też o dodanie ID (KERG) zarówno w WZDE dotyczącym działki i budynku. Ośrodek nam to zarzuca i musimy dopisywać ręcznie.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (158.37 KiB) Przejrzano 2908 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6252
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: Jurek B. » wtorek, 7 listopada 2017, 12:09

Zobaczymy czy można będzie zrobić taki wariant raportu, który nie zawiera kresek między użytkami.
Co do ID to gdzie on miałby być umieszczany? Bo jeśli w stopce, to można to już teraz zrobić samodzielnie (ikonka Opcje, zakładka drukowanie danych).
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1184
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: MarekOtt » wtorek, 7 listopada 2017, 13:20

Jurek B. pisze:Zobaczymy czy można będzie zrobić taki wariant raportu, który nie zawiera kresek między użytkami.
Co do ID to gdzie on miałby być umieszczany? Bo jeśli w stopce, to można to już teraz zrobić samodzielnie (ikonka Opcje, zakładka drukowanie danych).
Już nawet nie chodzi o brak kresek, tylko wyśrodkowanie w pionie kolumny i poziomie. Aktualnie robię to w Wordzie przez scalenie warstw w kolumnie i tak dla każdej kolumny ;).

Co do ID, moja propozycja była by taka:
Załączniki
Przechwytywanie2.JPG
Przechwytywanie2.JPG (67.99 KiB) Przejrzano 2882 razy
Przechwytywanie1.JPG
Przechwytywanie1.JPG (51.69 KiB) Przejrzano 2882 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6252
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: Jurek B. » wtorek, 7 listopada 2017, 13:37

Co do zmiany układu raportu to nie ma szans by to zmienić, co do ID - to taka zmiana może spowodować, że w innych powiatach nie będzie to akceptowane, także raczej Grześ się na to nie zgodzi.
Pozdrawiam Jurek B.

KZibi
____
____
Posty: 159
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: KZibi » wtorek, 7 listopada 2017, 15:11

Jurek B. pisze:Co do zmiany układu raportu to nie ma szans by to zmienić, co do ID - to taka zmiana może spowodować, że w innych powiatach nie będzie to akceptowane, także raczej Grześ się na to nie zgodzi.
Witam
Tam gdzie ośrodki będą akceptowały ID(KERG) na wykazach zmian można samodzielnie dopisać w edycji szablonu [$pKERG] .
U nas odkąd pamiętam zawsze wpisywało się KERG.
Faktycznie w §46 ust. 3 rozporządzenia w spraw. ewidencji gruntów .... nie wymaga się ID(KERG) co prawda przepis nie zabrania wpisywania ID stanowi że" Zmiany opisowych danych ewidencyjnych, dotyczące działek ewidencyjnych lub budynków, ustalone w trakcie wykonywania prac geodezyjnych utrwala się w wykazie zmian danych ewidencyjnych, który powinien zawierać:
1) identyfikatory jednostki ewidencyjnej i obrębu;
2) numer odpowiedniej jednostki rejestrowej gruntów lub pozycji kartoteki budynków;
3) numer księgi wieczystej;
4) oznaczenie obiektu bazy danych ewidencyjnych, którego dane ewidencyjne uległy zmianie;
5) dotychczasowe dane ewidencyjne oraz dane ustalone w wyniku wykonanych prac geodezyjnych;
6) datę sporządzenia wykazu;
7) imię i nazwisko lub nazwę wykonawcy prac oraz podpis osoby reprezentującej wykonawcę;
8 ) imię i nazwisko oraz podpis osoby, która sporządziła dokument, oraz datę sporządzenia dokumentu;
9) imię i nazwisko oraz podpis kierownika prac geodezyjnych, jeśli został ustanowiony;
10) numer uprawnień zawodowych osoby, która sporządziła dokument, lub numer uprawnień zawodowych kierownika prac geodezyjnych."
czyli to co bezwzględnie powinien zawierać wykaz zmian.
Pozdrawiam
KZibi
Załączniki
Zrzut1.png
Zrzut1.png (40.23 KiB) Przejrzano 2865 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6252
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: Jurek B. » wtorek, 7 listopada 2017, 21:30

Tam gdzie ośrodki będą akceptowały ID(KERG) na wykazach zmian można samodzielnie dopisać w edycji szablonu [$pKERG] .
U nas odkąd pamiętam zawsze wpisywało się KERG.
Grześ w wersji testowej modułu wprowadził możliwość dodania do wzorca raportu WZD dla działki i dla budynku tych ID (Kerg) - dokładnie tak jak to zaproponował KZibi.
Pobrany plik exe trzeba zapisać w katalogu C-GEO\BIN i wywołać w module edycję raportu, tam dodać w odpowiednim miejscu zmienną [$pKERG] - w raporcie zostanie wpisana wartość określona w danych projektu (z zakładki Więcej).
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1184
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: MarekOtt » środa, 8 listopada 2017, 12:49

Dziękuję, to załatwia sprawę.

pabik1
_____
_____
Posty: 310
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: pabik1 » środa, 8 listopada 2017, 13:24

Czy w szablonie można zmienić jednostki powierzchni na "hektary" - zgodnie z rozporządzeniem

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6252
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: Jurek B. » środa, 8 listopada 2017, 13:41

pabik1 pisze:Czy w szablonie można zmienić jednostki powierzchni na "hektary" - zgodnie z rozporządzeniem
nie trzeba w szablonie - wystarczy w opcjach modułu:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (45.43 KiB) Przejrzano 2784 razy
Pozdrawiam Jurek B.

pabik1
_____
_____
Posty: 310
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: pabik1 » środa, 8 listopada 2017, 19:32

Super, dziękuje. :D

zwierz84
__
__
Posty: 37
Rejestracja: piątek, 4 marca 2011, 12:45

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: zwierz84 » czwartek, 18 stycznia 2018, 16:14

Witam
Mam problem z programem C-SWDE. po wczytaniu pliku i wyborze budynków kartoteki są praktycznie puste.jest tylko ID, funkcja i kondygnacje, z czego zawsze to jest 2 nadziemne, a pozostałe pola "0". Pewnie nie było by tematu gdyby nie fakt, że tam mają nowe pełne kartoteki, a Ja nie mogę zrobić wykazu zmian :evil:

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6252
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE-drukowanie

Post autor: Jurek B. » czwartek, 18 stycznia 2018, 19:11

zwierz84 pisze:Witam
Mam problem z programem C-SWDE. po wczytaniu pliku i wyborze budynków kartoteki są praktycznie puste.jest tylko ID, funkcja i kondygnacje, z czego zawsze to jest 2 nadziemne, a pozostałe pola "0". Pewnie nie było by tematu gdyby nie fakt, że tam mają nowe pełne kartoteki, a Ja nie mogę zrobić wykazu zmian :evil:
Najlepiej zadzwonić na serwis Softline - wtedy można będzie pomóc.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ