Szkic orientacyjny - zmiana

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Asia T.
Team
Team
Posty: 605
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Szkic orientacyjny - zmiana

Post autor: Asia T. »

W nowej aktualizacji pojawi się zmiana w edycji szkicu orientacyjnego [prawy klawisz myszy na wstawionym w oknie mapy szkicu orientacyjnym -> Edycja] : pasek narzędzi do edycji szkicu : możliwość wrysowania na szkic obiektu zamkniętego, linii, okręgu lub kwadratu o wybranym kolorze, wypełnieniu i grubości linii.

Narzędzie przydatne na przykład do zaznaczenia zakresu opracowania/ działek, na których pracujemy itp. [jak na rysunku poniżej - obszar oznaczony kolorem czerwonym narysowany obiektem zamkniętym przy braku wypełnienia - mała uwaga: tutaj rysowanie obiektu zamkniętego kończymy klawiszem ESC lub podwójnym klikiem myszką]

Zmiana dostępna jest już w wersji testowej programu dostępnej tutaj : http://softline.xgeo.pl/test/cgeo8.exe
Załączniki
szkic_oreint.JPG
szkic_oreint.JPG (117.86 KiB) Przejrzano 3845 razy
sz_o_2.JPG
sz_o_2.JPG (108.97 KiB) Przejrzano 3845 razy
Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: Szkic orientacyjny - zmiana

Post autor: Wojtek »

ten plik sie instaluje czy podmienia?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2870
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Szkic orientacyjny - zmiana

Post autor: FaFaL »

Trzeba podmienić
Pozdrawiam Rafał Kocierz
GEOMAG
___
___
Posty: 50
Rejestracja: niedziela, 31 sierpnia 2014, 08:08
Lokalizacja: woj. dolnośląskie

Re: Szkic orientacyjny - zmiana

Post autor: GEOMAG »

Bardzo fajna funkcja, temat temu podobny drążyłem wcześniej ale telefonicznie przy okazji innego zapytania dawno temu, chciałbym ponowić mój pomysł ale teraz na forum, czy można dodać funkcję która polegałaby na wstawieniu do szkicu orientacyjnego konkretnej warstwy z projektu. I tak za każdym razem rysujemy zakres np mdcp na oddzielnej warstwie, lub jakiś inny obiekt na którym nam zależy, zamiast rysowania przybliżonego w skali szkicu orientacyjnego można byłoby wstawić precyzyjny który wcześniej stworzyliśmy w skali mapy do celów projektowych, no i nie trzeba byłoby rysować tego dwa razy :)
Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: Szkic orientacyjny - zmiana

Post autor: Wojtek »

FaFaL pisze:Trzeba podmienić
dziękuje, widząc .exe pomyślałem o instalacji.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
Asia T.
Team
Team
Posty: 605
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Szkic orientacyjny - zmiana

Post autor: Asia T. »

Niestety na ten moment nie ma możliwości wstawienia do szkicu orientacyjnego obiektów z mapy lub z konkretnej warstwy, w tym zakresu, dlatego też wprowadziliśmy możliwość ''przybliżonego'' rysowania, na razie musi wystarczyć :wink:
ODPOWIEDZ