Strona 1 z 1

kilka drobiazgów

: poniedziałek, 18 maja 2015, 14:26
autor: geoplan1
czy istnieje możliwość
1. przesunięcia warstwy "góra" , "dół" w legendzie ?
2.wyznaczenia punktu o zadanym kącie na zasadzie "rysuj prostopadle, rysuj wzdłuż linii "
3.przy wstawianiu opisu punktu często pojawia się zamiast numeru pikiety @ leżąca gdzieś bardzo blisko
chodzi więc o zablokowanie takiej możliwości
4. i z tej samej serii wyłączenie przyciągania do punktów niewidocznych

Re: kilka drobiazgów

: wtorek, 19 maja 2015, 08:42
autor: Wojtek P.
Ad. 1 i 2 - W tej chwili nie ma tej możliwości
Ad 3 i 4 - wyłączenie przyciągania "do punktów bez numeru" (ctrl 4)

Re: kilka drobiazgów

: środa, 3 czerwca 2015, 14:42
autor: kouczan
Dzień dobry.
Żeby nie zakładać nowego tematu dopiszę się tutaj:
1. W module wyrównania ścisłego w opcji tworzenia zadania z dzienników niwelacyjnych: w momencie kiedy utworzyliśmy zadanie, a następnie po zmianie danych w dziennikach i ponownym utworzeniu zadania program zamiast nadpisać (wybieram tą samą nazwę pliku) stare zadanie dopisuje do niego kolejne dane - funkcja jak dla mnie zupełnie niepotrzebna. Natomiast coś takiego byłoby super w module przekroi pionowych, tzn. kiedy tworzę przekroje automatycznie z pliku tekstowego w momencie kiedy dochodzi kolejna warstwa dobrą opcją byłaby możliwość jej dopisania do już utworzonych przekroi. W tej chwili program tworzy zupełnie nowe.
2. W module tras drogowych:
- w zakładce łuki pionowe możliwość wyłączenia kolumn nr, x, y (tak jak w dzienniku niwelacyjnym).
- dobrze, że program już liczy wysokości dla punktów głównych, jeszcze fajniej by było gdyby obliczał również minima i maksima łuków pionowych (z podaniem rzędnej i kilometrażu) :)
- w momencie wyboru prezentacji kilometracji w postaci kilometrażu w zakładce punkty główne i punkty pośrednie dalej jest hekt. i metr
3. Rewelacją byłaby również możliwość "szybkiego" liczenie powierzchni 3D (przydaje się w przypadku liczenie powierzchni np. skarp) - w tej chwili liczenie w module objętości jest mozolne i trzeba niestety wspomagać się programami Cadowskimi.
4. czy jest może w planach zmiana interfejsu edytora formularzy - muszę przyznać, że sposób edycji jaki jest w tej chwili skutecznie mnie odstrasza od jakichkolwiek prób pracy z tym narzędziem.

Pozdrawiam
Michał

Re: kilka drobiazgów

: czwartek, 18 czerwca 2015, 13:12
autor: kouczan
Podbijam temat i przy okazji jeszcze dopiszę:

- możliwość wyłączenia podglądu numerów punktów w mapie w tle
- czy publikujecie Państwo gdzieś listę zmian nad jakimi pracujecie? Myślę, że ograniczało by to liczbę zapytań i próśb :)

Pozdrawiam
Michał

Re: kilka drobiazgów

: czwartek, 18 czerwca 2015, 14:16
autor: Jurek B.
kouczan pisze:Podbijam temat i przy okazji jeszcze dopiszę:

- możliwość wyłączenia podglądu numerów punktów w mapie w tle
- czy publikujecie Państwo gdzieś listę zmian nad jakimi pracujecie? Myślę, że ograniczało by to liczbę zapytań i próśb :)
Pozdrawiam
Michał
Pierwsze jest na liście do zrobienia.
Takiej listy nie publikujemy - to nasza kuchnia.
Lista, ważność i kolejność realizacji poszczególnych pozycji jest zmienna, dlatego musi pozostać wewnątrz.

Re: kilka drobiazgów

: czwartek, 18 czerwca 2015, 14:21
autor: kouczan
Dziękuję za odpowiedź. A co z propozycjami z posta powyżej?

Re: kilka drobiazgów

: czwartek, 18 czerwca 2015, 14:31
autor: Jurek B.
Chyba przeoczyłem, zaraz poczytam.

Re: kilka drobiazgów

: czwartek, 18 czerwca 2015, 14:51
autor: Jurek B.
W module wyrównania ścisłego w opcji tworzenia zadania z dzienników niwelacyjnych: w momencie kiedy utworzyliśmy zadanie, a następnie po zmianie danych w dziennikach i ponownym utworzeniu zadania program zamiast nadpisać (wybieram tą samą nazwę pliku) stare zadanie dopisuje do niego kolejne dane - funkcja jak dla mnie zupełnie niepotrzebna...
Ta funkcja została zrobiona specjalnie - po to by można było do wyrównania dołączać kolejne porcje danych.
Natomiast coś takiego byłoby super w module przekroi pionowych, tzn. kiedy tworzę przekroje automatycznie z pliku tekstowego w momencie kiedy dochodzi kolejna warstwa dobrą opcją byłaby możliwość jej dopisania do już utworzonych przekroi. W tej chwili program tworzy zupełnie nowe.
W przekrojach służy do tego funkcja Kopiuj/Wklej warstwę - pod prawym klawiszem myszki, nie jest to dokładnie to o czym Pan pisze, ale musi wystarczyć :( - jeżeli ma Pan dane z TXT, utworzy nowy przekrój, wtedy jego dane kopiuje Pan do docelowego przekroju.
- w zakładce łuki pionowe możliwość wyłączenia kolumn nr, x, y (tak jak w dzienniku niwelacyjnym).
Czyli wyłączenie z edycji tych kolumn? Czy z umieszczania w raporcie?
- dobrze, że program już liczy wysokości dla punktów głównych, jeszcze fajniej by było gdyby obliczał również minima i maksima łuków pionowych (z podaniem rzędnej i kilometrażu
Dodam do listy zadań
- w momencie wyboru prezentacji kilometracji w postaci kilometrażu w zakładce punkty główne i punkty pośrednie dalej jest hekt. i metr
To jest już zrobione (w wersji testowej), ale trzeba po zmianie tej opcji, przełączyć zakładki by zobaczyć zmianę po odświeżeniu tabelek.
Rewelacją byłaby również możliwość "szybkiego" liczenie powierzchni 3D (przydaje się w przypadku liczenie powierzchni np. skarp) - w tej chwili liczenie w module objętości jest mozolne i trzeba niestety wspomagać się programami Cadowskimi.
Czy jest może w planach zmiana interfejsu edytora formularzy - muszę przyznać, że sposób edycji jaki jest w tej chwili skutecznie mnie odstrasza od jakichkolwiek prób pracy z tym narzędziem
Też bym chciał by to było zrobione, jednak wymaga to bardzo dużo pracy i czeka na swoją kolej gdy będzie dobry czas :(

Re: kilka drobiazgów

: piątek, 19 czerwca 2015, 08:33
autor: kouczan
- w zakładce łuki pionowe możliwość wyłączenia kolumn nr, x, y (tak jak w dzienniku niwelacyjnym).
Czyli wyłączenie z edycji tych kolumn? Czy z umieszczania w raporcie?
Generalnie wyłącznie z edycji, ponieważ z reguły i tak wpisuje się tam tylko kilometraż i rzędne oraz wartości promieni łuków pionowych.
W przekrojach służy do tego funkcja Kopiuj/Wklej warstwę - pod prawym klawiszem myszki, nie jest to dokładnie to o czym Pan pisze, ale musi wystarczyć :( - jeżeli ma Pan dane z TXT, utworzy nowy przekrój, wtedy jego dane kopiuje Pan do docelowego przekroju.
Tak też robię przy pojedynczych przekrojach. Problem pojawia się w momencie kiedy mam powiedzmy tych przekroi kilkadziesiąt (pomiar warstw na odcinku drogi). Chcąc dopisać kolejną warstwę w tej chwili dopisuje je w pliku tekstowym i tworzę przekroje po raz kolejny. W tym momencie też pojawia się opisywany przeze mnie problem z parametrami i zapisywaniem ich do wszystkich zadań. W każdym razie dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam
Michał

Re: kilka drobiazgów

: poniedziałek, 22 czerwca 2015, 10:08
autor: Jurek B.
Tak też robię przy pojedynczych przekrojach. Problem pojawia się w momencie kiedy mam powiedzmy tych przekroi kilkadziesiąt (pomiar warstw na odcinku drogi). Chcąc dopisać kolejną warstwę w tej chwili dopisuje je w pliku tekstowym i tworzę przekroje po raz kolejny. W tym momencie też pojawia się opisywany przeze mnie problem z parametrami i zapisywaniem ich do wszystkich zadań. W każdym razie dziękuję za zainteresowanie.
W sumie to może trzeba spróbować przez ikonkę Wklej - te punkty zaimportować do jakiejś roboczej tabeli, potem je skopiować do schowka C-GEO i wklejać do przekrojów.

Re: kilka drobiazgów

: poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 12:38
autor: bgspzoo
Witam
Aby nie zakładać nowego wątku:
1) Przy obsłudze myszki dodałbym dwuklik prawym klawiszem do wycofania się z rysowania obiektu - taki escape.
2) kontrola topologii mapy. Przy starym oprogramowaniu dosowym program na którym pracowałem pokazywał które obiekty się nakładają lub które nie są spójne tutaj nie mogę zrozumieć co pokazuje ta kontrola. Mam wrażenie, że jest tu parę fałszywych alarmów np. nachodzenie poligonów lub przecięcie dwóch obiektów, bo nie mogę znaleźć błędów w miejscach które pokazuje program. Oczywiście chodzi mi o rozliczenie użytków w działkach.
Fajnie byłoby gdyby program zakreskował niespójność powierzchni

Re: kilka drobiazgów

: środa, 2 września 2015, 10:22
autor: Jurek B.
Witam
Przy obsłudze myszki dodałbym dwuklik prawym klawiszem do wycofania się z rysowania obiektu - taki escape.
Przekazałem programiście.
kontrola topologii mapy...Mam wrażenie, że jest tu parę fałszywych alarmów np. nachodzenie poligonów lub przecięcie dwóch obiektów, bo nie mogę znaleźć błędów w miejscach które pokazuje program
Przecięcie obiektów - może pomoże taki przykład - program wykrywa zarówno przecięcie powierzchni jak i przecięcie krawędzi obiektów:

Re: kilka drobiazgów

: środa, 2 września 2015, 10:27
autor: Jurek B.
nachodzenie poligonów
tu wskazywany jest jeden z punktów przecięcia poligonów gdy spełniony jest warunek powierzchni przecięcia poligonów > 1.5 x długość linii przecięcia:

Re: kilka drobiazgów

: piątek, 4 września 2015, 13:27
autor: bgspzoo
Dziękuję za zainteresowanie się tematem i szybką odpowiedź.
Mam jeszcze jedną propozycję zmian, dotyczy obliczeń ortogonalnych. Przy wpisywaniu bieżąca- domiar, obliczeniu i zapisaniu zmian klikam na nowe zadanie, niestety pojawia się okno gdzie wpisuje się bieżącą i domiar w które odruchowo wpisuję punkty bazy. Czy jest możliwość, że gdy doda się nowe obliczenie uruchomi się ono na stronie punktów bazowych niezależnie od miejsca w którym się jest aktualnie w obliczeniu?

Re: kilka drobiazgów

: wtorek, 8 września 2015, 09:27
autor: Jurek B.
bgspzoo pisze:Dziękuję za zainteresowanie się tematem i szybką odpowiedź.
Mam jeszcze jedną propozycję zmian, dotyczy obliczeń ortogonalnych. Przy wpisywaniu bieżąca- domiar, obliczeniu i zapisaniu zmian klikam na nowe zadanie, niestety pojawia się okno gdzie wpisuje się bieżącą i domiar w które odruchowo wpisuję punkty bazy. Czy jest możliwość, że gdy doda się nowe obliczenie uruchomi się ono na stronie punktów bazowych niezależnie od miejsca w którym się jest aktualnie w obliczeniu?
Czy chodzi tu może o tę sytuację?

Re: kilka drobiazgów

: wtorek, 8 września 2015, 11:45
autor: ox303
Jurek B. pisze: Czy chodzi tu może o tę sytuację?
Myślę, że koledze nie chodzi o obliczenia na mapie a o te z menu Obliczenia->Ortogonalne, rzutowanie.
Ja bym tam w ogóle zrezygnował z zakładek, nie potrzebne latanie w te i z powrotem.
Może dało by się jakoś tak zorganizować okno obliczeń:
orto.jpg
orto.jpg (100.88 KiB) Przejrzano 1191 razy
--
pozdrawiam
Mich

Re: kilka drobiazgów

: wtorek, 8 września 2015, 12:13
autor: Jurek B.
Tak, to możliwe - zarekomenduję to programiście, ale czy będzie to szybko, nie dam gwarancji.

Re: kilka drobiazgów

: wtorek, 8 września 2015, 12:28
autor: bgspzoo
Tak, chodziło mi o to co napisał kol ox303 a jego rozwiązanie jest nawet lepsze bez żadnych zakładek
pozdrawiam

Re: kilka drobiazgów

: czwartek, 19 listopada 2015, 12:51
autor: bartek1122
Czy byłaby możliwość aby program sam zczytywał lokalizację pracy i wypełniał pola w zakładce "Więcej" na liście projektów?

Re: kilka drobiazgów

: wtorek, 1 grudnia 2015, 14:54
autor: Jurek B.
bartek1122 pisze:Czy byłaby możliwość aby program sam zczytywał lokalizację pracy i wypełniał pola w zakładce "Więcej" na liście projektów?
Tylko przy zakładaniu projektu nie ma chyba skąd pobierać dane do lokalizacji - chyba, że np. z pliku GML z danymi z ośrodka - wtedy to by miało sens

Re: kilka drobiazgów

: wtorek, 1 grudnia 2015, 15:15
autor: marcinn
Może mógłby je uzupełniać na podstawie punktów w tabeli? Gorzej gdy czasami trafi się więcej niż jeden obręb

Re: kilka drobiazgów

: wtorek, 1 grudnia 2015, 15:39
autor: Jurek B.
Tak, oczywiście jeśli są już punkty to byłoby łatwiej, ale może być problem z ich położeniem - wolałbym nie generować lokalizacji na takiej podstawie.

Re: kilka drobiazgów

: poniedziałek, 13 maja 2019, 10:09
autor: ox303
Jurek B. pisze:
wtorek, 8 września 2015, 12:13
Tak, to możliwe - zarekomenduję to programiście, ale czy będzie to szybko, nie dam gwarancji.
czyżby jednak nie dało się przeorganizować okna obliczeń ortogonalnych?

https://www.softline.geo.pl/forum/viewt ... 317#p28317


--
pozdrawiam
Michał

Re: kilka drobiazgów

: środa, 15 maja 2019, 14:50
autor: logis
Okno obliczeń ortogonalnych zostało przeorganizowane według podanych wskazówek. Proszę pobierać wersję testową, potem trafi to do kolejnej aktualizacji.

Jacek

Re: kilka drobiazgów

: czwartek, 16 maja 2019, 10:21
autor: kasprol
dobrze gdyby ramka z błędami pomiaru była umieszczona w jednej kolumnie, bo obecnie żeby je zobaczyć trzeba rozciągnąć oko prawie na całą szerokość.