Propozycje zmian

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
chodys
___
___
Posty: 68
Rejestracja: niedziela, 13 lipca 2014, 11:47

Propozycje zmian

Post autor: chodys » sobota, 23 stycznia 2016, 18:55

Witam

1. Zmiana polegająca na tym, żeby linie przerywane przesłaniały w całości linie pod nimi (oczywiście to która linia przesłania którą wynikałoby, jak obecnie, z kolejności wyświetlania warstw na mapie). Obecnie nie jest to kłopotem, w przypadku, gdy odstępy pomiędzy liniami są takie same, ale gorzej jest jak są różne, wtedy na wydruku linie nakładają się na siebie i wychodzi linia ciągła.

2. Dodanie opcji zapisania bufora na warstwę, która jest ustawiona jako edytowalna. Czyli: zaznaczam linię na mapie, klikam ikonę "Bufor", wyskakuje okno z wyborem rozmiaru bufora, i po kliknięciu przycisku "Bufor..." są dostępne dwie opcje. Jak dam "Zapisz na warstwę C-geo" wyskakuje okno z wyborem warstw, w którym trzeba odszukać tą na którą chcę zapisać obiekt. Przy dużej ilość warstw, a w dodatku o zbliżonych nazwach, nie szuka się zbyt wygodnie tej właściwej. Fajnie by było, gdyby pod przyciskiem "Bufor..." była trzecia opcja "Zapisz na warstwę edytowalną".

3. Czy po wybraniu opcji "Czyszczenie rastra", jest możliwość, żeby czyściły się tylko rastry na warstwach wybieralnych? W tej chwili czyści się (czyli wymazuje) każdy podczytany raster, nawet, jeżeli jest na warstwie niewidocznej lub niewybieralnej. Chcąc tego uniknąć trzeba odhaczyć ptaszka przy każdym rastrze, którego nie chcemy edytować. Jest to czasochłonne i nie zawsze się o tym pamięta. Oczywiście zawsze mogę usunąć plik ze zmianami dla danego rastra, ale usuwam wtedy wszystkie zmiany, nawet te które chciałbym zostawić.

4. Rozszerzenie opcji dotyczącą warstw "Pokaż całość" dostępną w oknie "Legenda" o rozwijalne menu zawierające kilka możliwości: "Pokaż wszystko", "Pokaż linie", "Pokaż punkty z numerem", "Pokaż punkty ukryte", "Pokaż w danym widoku mapy" itp. Byłoby to przydatne, gdy przegląda się warstwę w celu np usunięcia kilku linii. Jedna rzecz, że obecnie pokazywany jest cały obszar mapy z wszystkimi obiektami na danej warstwie (np 1 punkt i 1 linia oddalone od siebie o kilka kilometrów), co czasami powoduje, że i tak nie wiadomo gdzie ich szukać, a druga, że po usunięciu linii, zostają punkty niewidoczne (z @), które albo trzeba przenosić na inną warstwę, albo usuwać, bo opcja "Pokaż całość" i tak kwalifikuje je do pokazania.

5. Zmiana funkcjonalności kombinacji klawiszy Ctrl+c tak, żeby w każdym oknie programu działała tak samo, czyli najlepiej, żeby powodowała kopiowanie zaznaczonego teksu. W tej chwili działa tak w oknie "obliczeń na mapie" i w tabeli, tj. da się kopiować. Kiedyś działało też w oknie szybkiego wstawiania teksu, obecnie pod tą kombinacją przypisane jest "Kopiuj na..". W różnych oknach z obliczeniami działa albo jako "Wczytaj zadanie", albo jako "kopiuj". Wprowadza to duże zamieszanie, więc dobrze byłoby to ujednolicić, szczególnie, że ctrl+c w windowsie i każdym programie działa jako "kopiuj".

6. Włączenie działania klawisza Delete w oknie "Wybór". Czyli: po kliknięciu na mapie w obszarze, gdzie znajduje się kilka obiektów położonych blisko siebie wyskakuje okno "Wybór", w którym można zaznaczyć, który obiekt chcę wybrać. Gdy zaznaczę ten, o który mi chodziło (okno "Wybór" staje się aktywne), nie można użyć klawisza Delete, żeby usunąć obiekt. Trzeba kliknąć prawym klawiszem na mapie, żeby okno "Wybór" stało się nieaktywne i dopiero przycisk Delete działa.

Pozdrawiam

kouczan
____
____
Posty: 107
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Propozycje zmian

Post autor: kouczan » czwartek, 28 stycznia 2016, 20:38

Mam nadzieję, że kolega się nie obrazi jak dopiszę swoje propozycje.

7. Możliwość wstawienia opisu na mapę z kolumny zdefiniowanej w tabeli przez użytkownika (np. uwagi do punktów)

8. W module SWDE: często zdarza się, że w danych z ośrodka nie ma adresu a jedynie np. nazwa instytucji, w związku z czym pojawia się problem z adresowaniem kopert. Przydałaby się możliwość dodanie własnej treści na kopertę w ustawieniach lub możliwość zdefiniowania dla danego zbioru danych SWDE np. adresu dla danego podmiotu.

9. Hurtowe usuwanie duplikatów. Jeżeli w tabeli znajdują się punkty o tym samym numerze o tych samych współrzędnych można się ich pozbyć szybciej niż przez wyszukanie i pojedyncze klikanie. Dodatkowo może możliwość zaznaczenia ich w tabeli (i jeszcze punktów bliskich:)

Pozdrawiam
Michał

KZibi
____
____
Posty: 148
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Propozycje zmian

Post autor: KZibi » czwartek, 28 stycznia 2016, 22:20

kouczan pisze:Mam nadzieję, że kolega się nie obrazi jak dopiszę swoje propozycje.

8. W module SWDE: często zdarza się, że w danych z ośrodka nie ma adresu a jedynie np. nazwa instytucji, w związku z czym pojawia się problem z adresowaniem kopert. Przydałaby się możliwość dodanie własnej treści na kopertę w ustawieniach lub możliwość zdefiniowania dla danego zbioru danych SWDE np. adresu dla danego podmiotu.

Pozdrawiam
Michał
Witam
Ten problem można już teraz rozwiązać wystarczy (zakładka "osoby") uzupełnić o brakujący element np. adres (zrzut)
W tym celu klikamy w rubrykę ulica lub miasto (szybciej wejdzie się w edycję enter-em) i wykonujemy wpis .
Nowy wpis zostaje zapamiętany i dzięki temu w dowolnym momencie można wygenerować kopertę powtórnie.
Co do pozostałych propozycji jestem za.
Pozdrawiam
KZibi
Załączniki
Zrzut.png
Zrzut.png (21.52 KiB) Przejrzano 1921 razy

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1100
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Propozycje zmian

Post autor: MarekOtt » piątek, 29 stycznia 2016, 08:16

I ja dorzucę coś od siebie, choć niektóre pojawiały się już w propozycjach, ale odeszły w zapomnienie.

10. W szybkim wstawianie tekstu na mapie, po rozwinięciu historii wstawionych tekstów, sortowanie według kolejności ostatniego wstawienia, aktualnie alfabetycznie :(

11. Także w oknie wstawiania szybkiego tekstu proszę o zmianę ikonki po włączeniu opcji odnośnik dla opcji lewa góra, prawy dół, lewy dół. Aktualnie po właczeniu wstawiania odnośników ikonka pokazuje prawa góra, na dłuższą metę mylące.

12. Możliwość wprowadzenia znaczników koloru dla nazwy projektu na liście projektów. (http://www.softline.xgeo.pl/forum/viewt ... B3w#p28564).

Awatar użytkownika
tomek_79
____
____
Posty: 126
Rejestracja: środa, 21 marca 2012, 23:59

Re: Propozycje zmian

Post autor: tomek_79 » piątek, 29 stycznia 2016, 11:07

Mam pytanie bo może coś źle robię...
W ODGiK kazali mi pozmieniać opisy budynków C-GEO wstawia opis np. 2mj, 1t itp.
natomiast wg. ODGiK ma być: mj2 i t czyli liczba kondygnacji po funkcji i w przypadku gdy mamy jedną kondygnację pomijamy jej oznaczenie.
I jeszcze:
- rysowanie murka oporowego nie działa jak powinno dla symbolu jest ok, natomiast rysując po obrysie program też wstawia symbol.
- czy opisy tekstowe mogą mieć domyślnie wyłączoną funkcję przesłaniania za wyjątkiem opisów przewodów ?
bo czasem wstawiając opis np. studzienki tekst przesłania mi symbole na mapie np. zasuwy itp.

trazja
Team
Team
Posty: 401
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Propozycje zmian

Post autor: trazja » piątek, 29 stycznia 2016, 12:47

Dzień dobry,

fakt, etykietowanie budynków jest u nas odwrotnie - po aktualizacji etykiety będą generowały się już w kolejności poprawnej (czyli m2, t , bez oznaczenia "1", jeśli taka jest liczba kondygnacji).
Aktualizacja też będzie zawierała poprawkę w rysowaniu murku oporowego jako obiektu powierzchniowego.

Niestety, odnośnie ostatniej uwagi, wszystkie opisy muszą mieć włączone przesłanianie, bo tego wymaga rozporządzenie (załączone zdjęcie).
Załączniki
rozporzadzenie.PNG
rozporzadzenie.PNG (114.81 KiB) Przejrzano 1837 razy

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 617
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Propozycje zmian

Post autor: logis » piątek, 29 stycznia 2016, 14:44

Dzień dobry,
co do:
7. Możliwość wstawienia opisu na mapę z kolumny zdefiniowanej w tabeli przez użytkownika (np. uwagi do punktów)
to już istnieje. Jako opis do punktów możemy wstawić na mapę zawartość dowolnej kolumny znajdującej się w tabeli. Przykładowo dołożyłem kolumnę uwagi, wybieram z palety narzędzia >opis punktów, zaznaczam właściwą kolumnę w polu Co wstawić ?

Obrazek

Jacek

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 617
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Propozycje zmian

Post autor: logis » piątek, 29 stycznia 2016, 14:54

Co do tego:
9. Hurtowe usuwanie duplikatów. Jeżeli w tabeli znajdują się punkty o tym samym numerze o tych samych współrzędnych można się ich pozbyć szybciej niż przez wyszukanie i pojedyncze klikanie. Dodatkowo może możliwość zaznaczenia ich w tabeli (i jeszcze punktów bliskich:)
Czy nie wystarczą narzędzia znajdujące się w Tabela > Kontrola Punktów ?
KontrolaPu.png
KontrolaPu.png (36.24 KiB) Przejrzano 1806 razy

KZibi
____
____
Posty: 148
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re:Aktualizacja 29.01.2016

Post autor: KZibi » poniedziałek, 1 lutego 2016, 21:15

trazja pisze:Dzień dobry,

fakt, etykietowanie budynków jest u nas odwrotnie - po aktualizacji etykiety będą generowały się już w kolejności poprawnej (czyli m2, t , bez oznaczenia "1", jeśli taka jest liczba kondygnacji).
Aktualizacja też będzie zawierała poprawkę w rysowaniu murku oporowego jako obiektu powierzchniowego.

Niestety, odnośnie ostatniej uwagi, wszystkie opisy muszą mieć włączone przesłanianie, bo tego wymaga rozporządzenie (załączone zdjęcie).

Witam
Po aktualizacji nadal generowana jest etykieta budynku 2m i 1g a miało już być poprawnie po aktualizacji. (zrzut)
I jeszcze jedno na wypisie z rejestru (skan z wypisu) widać bud mj2 nr 763 jako projektowany a w c-geo widać jako wybudowany tak jakby nie był "wrzucony" na warstwę
EGB_BudynekProjektowany.
Pozdrawiam
KZibi
Załączniki
Zrzut.jpg
Zrzut.jpg (86.81 KiB) Przejrzano 1700 razy
Zrzut1.jpg
Zrzut1.jpg (196.13 KiB) Przejrzano 1700 razy

trazja
Team
Team
Posty: 401
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Propozycje zmian

Post autor: trazja » wtorek, 2 lutego 2016, 09:12

Obie rzeczy u Pana wynikają prawdopodobnie ze źle załadowanego zestawu obiektów (ze starej mapy zasadniczej 2013). Proszę po otworzeniu edytora mapy obiektowej kliknąć na "..." i wybrać "Definicja obiektów" i tam z okienka w lewym górnym rogu wybrać MapaZasadnicza2015 i sprawdzić obie rzeczy ponownie - powinno być w porządku.

Pozdrawiam

KZibi
____
____
Posty: 148
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Propozycje zmian

Post autor: KZibi » wtorek, 2 lutego 2016, 12:04

trazja pisze:Obie rzeczy u Pana wynikają prawdopodobnie ze źle załadowanego zestawu obiektów (ze starej mapy zasadniczej 2013). Proszę po otworzeniu edytora mapy obiektowej kliknąć na "..." i wybrać "Definicja obiektów" i tam z okienka w lewym górnym rogu wybrać MapaZasadnicza2015 i sprawdzić obie rzeczy ponownie - powinno być w porządku.

Pozdrawiam
Witam
Założyłem nowy projekt z szablonem mapazasadnicza_2015 (po aktualizacji) zestaw kodów i zestawie definicji obiektów również jest mapazasadnicza_2015 i dalej jest to samo.
Pozdrawiam
KZibi

trazja
Team
Team
Posty: 401
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Propozycje zmian

Post autor: trazja » wtorek, 2 lutego 2016, 12:41

A czy przy aktualizacji wybrał Pan opcję "Zainstaluj standardowe pliki konfiguracyjne" i "zainstaluj standardowe pliki kodów i symboli" ?
Proszę sprawdzić w katalogu C-GEO/bin datę i godzinę pliku MapaZasadnicza2015.dob

Pozdrawiam

KZibi
____
____
Posty: 148
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Propozycje zmian

Post autor: KZibi » wtorek, 2 lutego 2016, 14:08

trazja pisze:A czy przy aktualizacji wybrał Pan opcję "Zainstaluj standardowe pliki konfiguracyjne" i "zainstaluj standardowe pliki kodów i symboli" ?
Proszę sprawdzić w katalogu C-GEO/bin datę i godzinę pliku MapaZasadnicza2015.dob

Pozdrawiam
Tak zainstalowałem standardowe pliki konfiguracyjne , pliki kodów i symboli. Data 29.01.2016 godz. 13:28 (.dob)
Pozdrawiam

trazja
Team
Team
Posty: 401
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Propozycje zmian

Post autor: trazja » wtorek, 2 lutego 2016, 14:38

Proszę jeszcze upewnić się, czy na pewno wybiera Pan szablon i doba z dobrego katalogu (po aktualizacji program wraca do katalogu C-GEO/bin, więc jeśli program jest zainstalowany w innym folderze to należy go przekierować na swój folder).
W załączeniu przesyłam jeszcze raz plik dob do wypakowania i zamiany w katalogu C-Geo/bin, u nas sprawdzane były te opcje po aktualizacji na kilku komputerach i wszędzie zarówno napisy jak i budynek generują się poprawnie.

Pozdrawiam
Załączniki
Mapa_Zasadnicza_2015.zip
(120.44 KiB) Pobrany 18 razy

KZibi
____
____
Posty: 148
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Propozycje zmian

Post autor: KZibi » wtorek, 2 lutego 2016, 23:26

trazja pisze:Proszę jeszcze upewnić się, czy na pewno wybiera Pan szablon i doba z dobrego katalogu (po aktualizacji program wraca do katalogu C-GEO/bin, więc jeśli program jest zainstalowany w innym folderze to należy go przekierować na swój folder).
W załączeniu przesyłam jeszcze raz plik dob do wypakowania i zamiany w katalogu C-Geo/bin, u nas sprawdzane były te opcje po aktualizacji na kilku komputerach i wszędzie zarówno napisy jak i budynek generują się poprawnie.

Pozdrawiam
Witam
Wszystko zrobiłem zgodnie z sugestiami. Próbowałem na trzech różnych komputerach dodatkowo na dysku przenośnym. Podmieniałem plik (.dob) i też bez rezultatu.
Wgrywałem różne pliki swde i też bez efektu. Eksportowałem projekt do innej mapy i nic nie pomogło.
Program jest zawsze instalowany na dysku c:C-GEO8
Co jest nie tak?.
Pozdrawiam
KZibi

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2662
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Propozycje zmian

Post autor: FaFaL » wtorek, 2 lutego 2016, 23:28

Po założeniu mapy proszę spróbować z wykorzystaniem Edytora mapy obiektowej narysować bud proj i zobaczyć czy narysuje go prawidłowo. Import SWDE to już osobna sprawa.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

KZibi
____
____
Posty: 148
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Propozycje zmian

Post autor: KZibi » wtorek, 2 lutego 2016, 23:47

FaFaL pisze:Po założeniu mapy proszę spróbować z wykorzystaniem Edytora mapy obiektowej narysować bud proj i zobaczyć czy narysuje go prawidłowo. Import SWDE to już osobna sprawa.
Sprawdzałem i mam wrażenie że linia nie trzyma grubości 0,5 z edytora rysując bezpośrednio z warstwy grubość linii jest prawidłowa.

trazja
Team
Team
Posty: 401
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Propozycje zmian

Post autor: trazja » środa, 3 lutego 2016, 10:24

Budynek projektowany zgodnie z nowym rozporządzeniem ma mieć grubości:

0,18 dla 1:500
0,18 dla 1:1000
0,13 dla 1:2000
0,13 dla 1:5000

i tak też jest u nas w edytorze mapy obiektowej, ale fakt, w legendzie dla warstwy budynku projektowanego jest ustawione 0,5, będzie to poprawione.
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (73.48 KiB) Przejrzano 1390 razy

trazja
Team
Team
Posty: 401
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Propozycje zmian

Post autor: trazja » środa, 3 lutego 2016, 11:48

Proszę podesłać nam ten plik swde na adres at@xgeo.pl , tak chyba będzie nam najłatwiej ustalić, dlaczego import jest niepoprawny.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Propozycje zmian

Post autor: ariel0-0 » czwartek, 4 lutego 2016, 12:18

tomek_79 pisze:Mam pytanie bo może coś źle robię...
W ODGiK kazali mi pozmieniać opisy budynków C-GEO wstawia opis np. 2mj, 1t itp.
natomiast wg. ODGiK ma być: mj2 i t czyli liczba kondygnacji po funkcji i w przypadku gdy mamy jedną kondygnację pomijamy jej oznaczenie.
trazja pisze: po aktualizacji etykiety będą generowały się już w kolejności poprawnej (czyli m2, t , bez oznaczenia "1", jeśli taka jest liczba kondygnacji).
Szukam argumentów na obronę tezy, że jeśli budynek ma tylko jedną kondygnację nie wstawia się w opisie cyfry "1". Jak na razie nie znajduję.
Owszem, pomija się ilość kondygnacji, jeśli jest nieokreślona. Jeżeli jednak jest określona, np. budynek parterowy (czyli jednokondygnacyjny) to czemu pomijać oznaczenie ilości kondygnacji? (Rozp. MAiC z dnia 3.12.2015 r. w sprawie baz danych ... załącznik 6 § 9.1)
Have a nice day

kouczan
____
____
Posty: 107
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Propozycje zmian

Post autor: kouczan » wtorek, 9 lutego 2016, 13:33

logis pisze:Co do tego:
9. Hurtowe usuwanie duplikatów. Jeżeli w tabeli znajdują się punkty o tym samym numerze o tych samych współrzędnych można się ich pozbyć szybciej niż przez wyszukanie i pojedyncze klikanie. Dodatkowo może możliwość zaznaczenia ich w tabeli (i jeszcze punktów bliskich:)
Czy nie wystarczą narzędzia znajdujące się w Tabela > Kontrola Punktów ?
KontrolaPu.png
Uwaga właśnie dotyczyła tego narzędzia. Chodzi o to, że po wyszukaniu kilkuset powtarzających się punktów nie da się usunąć duplikatów za jednym zamacham, tylko trzeba każdy pojedynczy punkt przeklikać.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5942
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Propozycje zmian

Post autor: Jurek B. » wtorek, 9 lutego 2016, 14:05

Uwaga właśnie dotyczyła tego narzędzia. Chodzi o to, że po wyszukaniu kilkuset powtarzających się punktów nie da się usunąć duplikatów za jednym zamacham, tylko trzeba każdy pojedynczy punkt przeklikać.
Jeżeli są to punkty numerowane (nie z @) wówczas proszę wykonać eksport do innej (nowej) mapy - wówczas wszystkie powtarzające się punkty zostaną pominięte, jeśli posiadają identyczne współrzędne.
Jeśli są to punkty z numerami z @ - wówczas trzeba wyłączyć ich widoczność w tabeli i na mapie (Mapa-Wyświetlanie punktów bez kodu - nie wyświetlaj) i wykonać kontrolę spójności mapy z menu Mapa.
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 538
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Propozycje zmian

Post autor: marcinn » czwartek, 11 lutego 2016, 09:30

Po ostatniej aktualizacji w dolnym pasku pojawiają się informacje o wybranym obiekcie (np. długość linii). Jest to świetna sprawa. Proponowałbym to uaktywnić dla większej ilości obiektów niż punkty i linie. Np:
-dla okręgów podawać współrzędne środka okręgu oraz promień
-dla tekstów wysokość
-dla łuków długość łuków

może ktoś jeszcze wymyśli jakie użyteczne informacje by się tam mogły znaleźć

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5942
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Propozycje zmian

Post autor: Jurek B. » czwartek, 11 lutego 2016, 09:56

Ok, spróbujemy to też dołożyć tam.
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 538
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Propozycje zmian

Post autor: marcinn » sobota, 13 lutego 2016, 21:51

Czy dałoby się trochę zmodyfikować ustawienia intensywności rastra i ustawienie koloru? Najlepiej gdyby te opcję można było ustawić pod prawym klikiem myszki w Legendzie i dla każdego rastra oddzielnie. Teraz manipulacja kolorem i intensywnością dotyczy wszystkich rastrów, a fajnie gdyby dało się to zrobić dla każdego z osobna

ODPOWIEDZ