Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: grzes » poniedziałek, 19 września 2016, 16:43

bartolini pisze:Witam,
po ostatniej (chyba) aktualizacji podczas tworzenia pliku z parametrami kalibracji program nie pobiera współrzędnych punktu z tabeli roboczej do kolumny "Pomiar GPS", natomiast do kolumny "Osnowa" robi to bez problemu. Szczegóły na załączonych obrazkach.
Współrzędne do "Pomiar GPS" pobierane są z zakładki "Współrzędne" okna raportów RTK. Czyli wczesniej trzeba wykonać obliczenie żeby one się tam znalazły. Dodam zabezpieczenie ze stosownym komunikatem.
pozdrawiam
grzes

bartolini
__
__
Posty: 39
Rejestracja: środa, 2 grudnia 2015, 15:02

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: bartolini » wtorek, 20 września 2016, 06:58

Hmm,czyli w takim rozwiązaniu nie jest możliwe stworzenie parametrów kalibracji "na sucho" bez wyjścia w teren, mimo iż posiadamy współrzędne punktów w różnych układach?

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1112
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: MarekOtt » wtorek, 20 września 2016, 10:30

Coś dziwnego dzieje się także w tym okienku, szczególnie po wczytaniu zadania, dogrania zadania.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (98.19 KiB) Przejrzano 1405 razy

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: grzes » wtorek, 20 września 2016, 11:37

MarekOtt pisze:Coś dziwnego dzieje się także w tym okienku, szczególnie po wczytaniu zadania, dogrania zadania.
Mogę tylko podejrzewać ze tak jest zapisane w zadaniu. Przy niektórych instrumentach wartość tego pola jest odczytywana przy imporcie. Jeśli tak jest to przydałby się źrodłowy plik ktory to spowodował. Z jakiego instrumentu importowane są dane (sprawdzę co jest przy nim w kodzie)?
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: grzes » wtorek, 20 września 2016, 11:38

bartolini pisze:Hmm,czyli w takim rozwiązaniu nie jest możliwe stworzenie parametrów kalibracji "na sucho" bez wyjścia w teren, mimo iż posiadamy współrzędne punktów w różnych układach?
OK, sprobuje zrobić tak zeby pobierało ze modułu RTK a jak nie znajdzie to z tabeli roboczej.

Edit:
W wersji testowej powinno już to działać
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1112
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: MarekOtt » wtorek, 20 września 2016, 12:04

grzes pisze:
MarekOtt pisze:Coś dziwnego dzieje się także w tym okienku, szczególnie po wczytaniu zadania, dogrania zadania.
Mogę tylko podejrzewać ze tak jest zapisane w zadaniu. Przy niektórych instrumentach wartość tego pola jest odczytywana przy imporcie. Jeśli tak jest to przydałby się źrodłowy plik ktory to spowodował. Z jakiego instrumentu importowane są dane (sprawdzę co jest przy nim w kodzie)?
Import z Trimbla, wróciłem do poprzednich wersji programu, i wszystko działa poprawnie.

Zauważyłem też, że moduł źle sortuje wykaz punktów bazowych, co z kolei wpływa na kolejność występowania punktów w raporcie. Fakt, zmieniałem trochę daty pomiarów, ale mimo wszystko program powinien sobie sam przesortować te bazy, tak by kolejność punktów bazowych była taka sama jak pikiety. Na załączonym screenie widać o co mi chodzi.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (168.07 KiB) Przejrzano 1384 razy

bartolini
__
__
Posty: 39
Rejestracja: środa, 2 grudnia 2015, 15:02

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: bartolini » wtorek, 20 września 2016, 12:45

grzes pisze:
bartolini pisze:Hmm,czyli w takim rozwiązaniu nie jest możliwe stworzenie parametrów kalibracji "na sucho" bez wyjścia w teren, mimo iż posiadamy współrzędne punktów w różnych układach?
OK, sprobuje zrobić tak zeby pobierało ze modułu RTK a jak nie znajdzie to z tabeli roboczej.

Edit:
W wersji testowej powinno już to działać
Dzięki.

Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 133
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: kasprol » wtorek, 20 września 2016, 13:01

Witam, chciałbym przypomnieć o wykrywaniu kierunku bazy w pomiarach mimośrodowych.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2680
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: FaFaL » wtorek, 20 września 2016, 13:28

kasprol pisze:Witam, chciałbym przypomnieć o wykrywaniu kierunku bazy w pomiarach mimośrodowych.
Pamiętam, jak tylko uda się to zmieścić w dobie (-sen) to poprawię... mam nadzieję, że jutro.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: grzes » wtorek, 20 września 2016, 13:36

MarekOtt pisze: Import z Trimbla, wróciłem do poprzednich wersji programu, i wszystko działa poprawnie.

Zauważyłem też, że moduł źle sortuje wykaz punktów bazowych, co z kolei wpływa na kolejność występowania punktów w raporcie. Fakt, zmieniałem trochę daty pomiarów, ale mimo wszystko program powinien sobie sam przesortować te bazy, tak by kolejność punktów bazowych była taka sama jak pikiety. Na załączonym screenie widać o co mi chodzi.
Z tymi krzakami to raczej przypadek ze w poprzedniej wersji jest ok - bo nic nie bylo zmieniane.
Sortowanie baz z automatu nie do zrobienia - moge jedynie zaproponowac do testów (w wersji testowej) opcję samodzielnego przeciągania (najłatwiej chwytać wiersz w pierwszej kolumnie przed "Zaz."):
drag_drop.gif
drag_drop.gif (42.06 KiB) Przejrzano 1353 razy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1112
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: MarekOtt » wtorek, 20 września 2016, 13:47

grzes pisze:
MarekOtt pisze: Import z Trimbla, wróciłem do poprzednich wersji programu, i wszystko działa poprawnie.

Zauważyłem też, że moduł źle sortuje wykaz punktów bazowych, co z kolei wpływa na kolejność występowania punktów w raporcie. Fakt, zmieniałem trochę daty pomiarów, ale mimo wszystko program powinien sobie sam przesortować te bazy, tak by kolejność punktów bazowych była taka sama jak pikiety. Na załączonym screenie widać o co mi chodzi.
Z tymi krzakami to raczej przypadek ze w poprzedniej wersji jest ok - bo nic nie bylo zmieniane.
Sortowanie baz z automatu nie do zrobienia - moge jedynie zaproponowac do testów (w wersji testowej) opcję samodzielnego przeciągania (najłatwiej chwytać wiersz w pierwszej kolumnie przed "Zaz."):
drag_drop.gif
Oczywiście że może tak być, można by było jednak zachować zasadę przenoszenia taką jaka jest na pikietach w dzienniku RTN/RTK, było by intuicyjnie.

Aha i jeszcze pytanie, jest możliwość przenoszenia na raz np. 10 punktów, niestety zaznaczenie 10 punktów i przeciągnięcie ich do góry nie działa (przenosi tylko punkt w który się kliknęło). Dziś musiałem przenosić pojedynczo chyba z 20 punktów :P, a nie miałem czasu zapytać czy jest możliwości zrobienia tego szybciej.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: grzes » wtorek, 20 września 2016, 15:34

MarekOtt pisze: Oczywiście że może tak być, można by było jednak zachować zasadę przenoszenia taką jaka jest na pikietach w dzienniku RTN/RTK, było by intuicyjnie.

Aha i jeszcze pytanie, jest możliwość przenoszenia na raz np. 10 punktów, niestety zaznaczenie 10 punktów i przeciągnięcie ich do góry nie działa (przenosi tylko punkt w który się kliknęło). Dziś musiałem przenosić pojedynczo chyba z 20 punktów :P, a nie miałem czasu zapytać czy jest możliwości zrobienia tego szybciej.
A na pikietach jest inna zasada? Jak dla mnie to jest tak samo.
Przenoszenia grupowego na razie nie ma.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1112
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: MarekOtt » wtorek, 20 września 2016, 15:53

grzes pisze:
MarekOtt pisze: Oczywiście że może tak być, można by było jednak zachować zasadę przenoszenia taką jaka jest na pikietach w dzienniku RTN/RTK, było by intuicyjnie.

Aha i jeszcze pytanie, jest możliwość przenoszenia na raz np. 10 punktów, niestety zaznaczenie 10 punktów i przeciągnięcie ich do góry nie działa (przenosi tylko punkt w który się kliknęło). Dziś musiałem przenosić pojedynczo chyba z 20 punktów :P, a nie miałem czasu zapytać czy jest możliwości zrobienia tego szybciej.
A na pikietach jest inna zasada? Jak dla mnie to jest tak samo.
Przenoszenia grupowego na razie nie ma.

Na załączonym gifie, wygląda to tak, że najpierw jest kliknięcie i "ptaszek/trójkącik" na przesuwanej bazie, a następnie wskazanie miejsca gdzie ma być warstwa przeniesiona. Nie widać tego, że jest przytrzymany klawisz, a oznaczenie bezy trójkącikiem jest nieistotne ;).

Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 133
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: kasprol » środa, 28 września 2016, 11:44

FaFaL pisze:
kasprol pisze:Witam, chciałbym przypomnieć o wykrywaniu kierunku bazy w pomiarach mimośrodowych.
Pamiętam, jak tylko uda się to zmieścić w dobie (-sen) to poprawię... mam nadzieję, że jutro.
Witam, co w temacie?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2680
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: FaFaL » środa, 28 września 2016, 12:13

postaram się dziś to zrobić :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2680
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: FaFaL » środa, 28 września 2016, 22:34

Poprawione (rozpoznawanie stron w JXL), w najbliższej wersji testowej powinno już być wszystko ok. Mam tylko jedno pytanie. Aktualnie my nie dodajemy wartości wysokości, ponieważ ja osobiście nie wierzę, że metodą offsetów ktoś by chciał liczyć wysokości. W dzienniku łatwo później wpisać zero w dh... Ale może właściciele Trimbli mają inne zdanie i chciałbym aby się wypowiedzieli.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1112
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: MarekOtt » czwartek, 29 września 2016, 07:25

FaFaL pisze:Poprawione (rozpoznawanie stron w JXL), w najbliższej wersji testowej powinno już być wszystko ok. Mam tylko jedno pytanie. Aktualnie my nie dodajemy wartości wysokości, ponieważ ja osobiście nie wierzę, że metodą offsetów ktoś by chciał liczyć wysokości. W dzienniku łatwo później wpisać zero w dh... Ale może właściciele Trimbli mają inne zdanie i chciałbym aby się wypowiedzieli.
Zdecydowanie H w mimośrodach niepotrzebne, no i rzeczywiście mało realne by ktoś w ten sposób określał wysokość punktu.

Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 133
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: kasprol » czwartek, 29 września 2016, 11:43

Myślę, że bez wysokości jest lepiej.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: grzes » czwartek, 29 września 2016, 12:24

FaFaL pisze:Poprawione (rozpoznawanie stron w JXL), w najbliższej wersji testowej ....
Wersja testowa juz jest na serwerze
pozdrawiam
grzes

maxim
____
____
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: maxim » piątek, 30 września 2016, 08:02

Witam,
Czy możliwe jest, aby punkty (współrzędne) w zakładce "Pomiary" nie zmieniały się automatycznie,
gdy wpisuję numer punktu, który aktualnie znajduje się w tabeli roboczej. We wcześniejszych wersjach
taka zamiana była możliwa tylko na życzenie pod prawym klawiszem myszki "Wczytaj współrzędne punktu z tabeli roboczej".
Komplikuje to porządkowanie pomiarów, gdy dany punkt był mierzony wielokrotnie i "kontroler" rejestrował pomiary pod różnymi numerami, a my w zakładce "Pomiary" nadajemy im jeden numer, by ostatecznie p obliczeniach otrzymać "średnią"
wyników.
Pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam
maxim

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2680
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: FaFaL » piątek, 30 września 2016, 08:12

Myślę, że ciężko tu zadziałać aby wszyscy byli zadowoleni. Po zmianach numerów jeśli Pan przeliczy dziennik to współrzędne będą wynikały z pomiaru. Tylko proszę sobie ustawić zaznaczone opcje zgodnie z zrzutem ekranowym:
2016-09-30_080933.jpg
2016-09-30_080933.jpg (133.91 KiB) Przejrzano 1057 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz

maxim
____
____
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: maxim » piątek, 30 września 2016, 08:38

Witam,
Myślę, że ciężko tu zadziałać aby wszyscy byli zadowoleni
Dziękuję :D Te ustawienia robią dużą różnicę w działaniu "Dziennika" z tabelą roboczą.
Pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam
maxim

PRIORA
__
__
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 2 października 2012, 09:54

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: PRIORA » poniedziałek, 3 października 2016, 00:57

MarekOtt pisze:
FaFaL pisze:Poprawione (rozpoznawanie stron w JXL), w najbliższej wersji testowej powinno już być wszystko ok. Mam tylko jedno pytanie. Aktualnie my nie dodajemy wartości wysokości, ponieważ ja osobiście nie wierzę, że metodą offsetów ktoś by chciał liczyć wysokości. W dzienniku łatwo później wpisać zero w dh... Ale może właściciele Trimbli mają inne zdanie i chciałbym aby się wypowiedzieli.
Zdecydowanie H w mimośrodach niepotrzebne, no i rzeczywiście mało realne by ktoś w ten sposób określał wysokość punktu.
Możecie nie wierzyć w mało realne, ale często mierzę offsety z wysokościami.
Kwestia opracowania kiedyś koncepcji, odpowiedniego doposażenia oraz oczywiście nienaganna koordynacja ruchowa.
I z tym zdecydowaniem nie byłbym tak zdecydowany ;-)

PS
Zdarzyła mi się kiedyś nawet praktyczna prezentacja inspektorowi niedowiarkowi w podgik. Ale to już kwestia chcieć = móc

Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 133
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: kasprol » wtorek, 4 października 2016, 21:43

Po dzisiejszej aktualizacji nie mogę zaimportować danych w formacie Trimble JXL za każdym razem pojawia się komunikat.
Obrazek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2680
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: FaFaL » wtorek, 4 października 2016, 22:11

kasprol pisze:Po dzisiejszej aktualizacji nie mogę zaimportować danych w formacie Trimble JXL za każdym razem pojawia się komunikat.
Dziękujemy za zgłoszenie, szukamy powodu bo w środowisku testowym jest ok.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

ODPOWIEDZ