Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1152
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: MarekOtt » wtorek, 9 maja 2017, 08:22

FaFaL pisze:Geoidę proszę sobie przestawić w opcjach programu. Moduł RTK pobiera wybór właśnie z opcji.
Mam tam ustawioną, ale mimo to nie wczytuje tego ustawienia z opcji.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6091
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: Jurek B. » wtorek, 9 maja 2017, 12:54

U mnie w module jest zawsze ta geoida, która jest wybrana w opcjach programu - czy po zmianie geoidy wyłączył Pan moduł i potem ponownie go włączył?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1152
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: MarekOtt » środa, 10 maja 2017, 07:32

Jurek B. pisze:U mnie w module jest zawsze ta geoida, która jest wybrana w opcjach programu - czy po zmianie geoidy wyłączył Pan moduł i potem ponownie go włączył?
Nagrałem szybki film, pokazujący problem. Po wczytaniu pliku z obserwacjami, zmienia się geoida, mimo poprawnego ustawienia w opcjach i zaraz po włączeniu modułu.

https://www.youtube.com/watch?v=4pN6moM ... tu.be&hd=1

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 308
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: piotr j. » środa, 10 maja 2017, 08:44

Witam.
A nie jest tak, że moduł wczytuje model geoidy jaki jest użyty w kontrolerze. Ja wczytywałem pomiaryz Trimble R2, jak i Kolidy. Też mi się geoida zmieniała.
Załączniki
1.png
1.png (83.28 KiB) Przejrzano 2747 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

geobar
____
____
Posty: 204
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 08:49

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: geobar » środa, 10 maja 2017, 09:16

Potwierdzam wczytuje model geoidy jaki jest użyty w kontrolerze.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1152
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: MarekOtt » środa, 10 maja 2017, 09:22

geobar pisze:Potwierdzam wczytuje model geoidy jaki jest użyty w kontrolerze.

Pytanie czy to prawidłowe działanie, skoro ustawiam że ma liczyć według danych z C-Geo, to po wczytaniu też chcę by robił to w/g geoidy ustawionej w C-Geo. W przeciwnym wypadku ustawiam by liczył na podstawie danych z kontrolera.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 308
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: piotr j. » środa, 10 maja 2017, 09:27

Te aktualne modele geoidy z kontrolera raczej są zgodne z obowiązującym modelem GUGiKu (u mnie w R2 jest). Jeśli model c-geo ...(stacje ASG-EUPOS) odpowiada modelowi obowiązującemu modelowi GUGiK to nie powinno różnicy. Jednak szczerze, to nie badałem jakie są różnice wysokości po zmianie tego modelu.
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1152
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: MarekOtt » środa, 10 maja 2017, 10:09

piotr j. pisze:Te aktualne modele geoidy z kontrolera raczej są zgodne z obowiązującym modelem GUGiKu (u mnie w R2 jest). Jeśli model c-geo ...(stacje ASG-EUPOS) odpowiada modelowi obowiązującemu modelowi GUGiK to nie powinno różnicy. Jednak szczerze, to nie badałem jakie są różnice wysokości po zmianie tego modelu.
Na naszym terenie różnice są około 4-6 cm na wysokości. Z tego co pamietam, gdzieś na początku tego tematu, była informacja od Fafala że model geoidy C-Geo PL-ETRF2000 (Stacje ASG-EUPOS) jest zgodny z obowiązującym wydanym przez GUGiK.

maxim
____
____
Posty: 103
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: maxim » środa, 10 maja 2017, 15:30

Różnice nie mogą być aż tak duże. Kontroler ma wgrany inny model , jak obowiązujący.
Sam tworzyłem model do swojego kontrolera z obowiązującego od 2011 r modelu. U mnie, jeśli
są różnice miedzy obliczeniem w programie RTK/RTN C-Geo, a danymi z kontrolera to są rzędu milimetra.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
maxim

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 308
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: piotr j. » czwartek, 11 maja 2017, 05:46

Proszę zmienić to okno na tę opcję. Wtedy wysokości wczytają się takie jak w pliku z kontrolera. Zauważyłem, że zmiana modelu geoidy nie wywołuje żadnych przeliczeń wysokości. Dane są cały czas takie same jak w pliku. Przy zmianie geoidy jest komunikat o przekiczeniu współrzędnych, jednak one w tym wypadku się nie przeliczają. Przy obliczeniach z modelu geoidy c-geo rzeczywiście przybierają inne wartości.
Załączniki
1.png
1.png (7.82 KiB) Przejrzano 2654 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1152
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: MarekOtt » czwartek, 11 maja 2017, 07:43

piotr j. pisze:Proszę zmienić to okno na tę opcję. Wtedy wysokości wczytają się takie jak w pliku z kontrolera. Zauważyłem, że zmiana modelu geoidy nie wywołuje żadnych przeliczeń wysokości. Dane są cały czas takie same jak w pliku. Przy zmianie geoidy jest komunikat o przekiczeniu współrzędnych, jednak one w tym wypadku się nie przeliczają. Przy obliczeniach z modelu geoidy c-geo rzeczywiście przybierają inne wartości.
No tak ale w przypadku takiego ustawienia, nie ma możliwości obliczenia wektorów do współrzędnych (dorobienia obserwacji), dlatego mi zależy by korzystać z danych z C-Geo, które według programistów, posiadają parametry aktualne.

Być może mam w kontrolerze stary plik geoidy, ale tak naprawdę mi to nigdy nie przeszkadzało, bo zawsze obliczam ostateczną wysokość w c-geo, na podstawie geoidy PL-ETRF2000.

maxim
____
____
Posty: 103
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: maxim » czwartek, 11 maja 2017, 07:46

Nagrałem szybki film, pokazujący problem. Po wczytaniu pliku z obserwacjami, zmienia się geoida, mimo poprawnego ustawienia w opcjach i zaraz po włączeniu modułu.
Potwierdzam ,że dzieje się tak , jak na filmie, czyli po wczytaniu następnego pliku następuje zamiana pliku geoidy na ten z kontrolera- tak jakby z automatu, a opcja jest bez zmian, a raport otrzymuje inf. o modelu geoidy z kontrolera.
pozdrawiam
Pozdrawiam
maxim

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2697
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: FaFaL » czwartek, 11 maja 2017, 07:52

Proszę pobrać najnowszą wersję testową, powinno już być ok
Pozdrawiam Rafał Kocierz

maxim
____
____
Posty: 103
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: maxim » czwartek, 11 maja 2017, 07:56

Następnie należy wprowadzić ręcznie model geoidy.
Pozdrawiam
Załączniki
Przechwytywanie-2017051.JPG
Nastepny krok to wprowadzenie modelu geoidy
Przechwytywanie-2017051.JPG (16.15 KiB) Przejrzano 2635 razy
Pozdrawiam
maxim

maxim
____
____
Posty: 103
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: maxim » czwartek, 11 maja 2017, 08:12

Najnowsza aktualizacja nie rozwiązuje całkowicie problemu. Wczytywany plik ( u mnie rw5 ) narzuca z automatu plik geoidy kontrolera. Poruszenie opcji (sztuczne) "sposób wyznaczania punktów" daje efekt zmiany modelu.
Załączniki
Przechwytywanie-20170511.JPG
Przechwytywanie-20170511.JPG (38.35 KiB) Przejrzano 2629 razy
Pozdrawiam
maxim

maxim
____
____
Posty: 103
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: maxim » czwartek, 11 maja 2017, 08:20

Wczytywany plik ( u mnie rw5 )
Tutaj źle podałem, gdyż wczytuję zadanie.
pozdrawiam
Pozdrawiam
maxim

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2697
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: FaFaL » czwartek, 11 maja 2017, 13:05

Najnowsza wersja testowa - u mnie jest już ok.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

maxim
____
____
Posty: 103
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: maxim » czwartek, 11 maja 2017, 13:40

U mnie liczy zgodnie ze "Sposobem wyznaczenia punktów"-opcja C-Geo, ale w raporcie pokazuje model geoidy z kontrolera.
pozdrawiam
Pozdrawiam
maxim

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2697
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: FaFaL » czwartek, 11 maja 2017, 14:09

Dzisiejsza wersja z okolicy godziny 13 prawidłowo pokazuje model geoidy w nowo zaimportowanych plikach (przynajmniej u mnie na testowanym pliku RW5 działa prawidłowo). Jeśli u Państwa dalej jest nie tak, to proszę zamieszczać przykłady.
Czyli jeśli jest ustawione obliczenie z wykorzystaniem modelu geoidy z C-GEO i w takich ustawieniach importuje się nowe dane to program nie podmienia nazwy geoidy z pliku z danymi.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

maxim
____
____
Posty: 103
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: maxim » czwartek, 11 maja 2017, 14:26

W tej kolejności działa i nie podmienia nazwy geoidy.
pozdrowienia
Pozdrawiam
maxim

maxim
____
____
Posty: 103
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: maxim » wtorek, 16 maja 2017, 12:17

U mnie nie działa "znajdź położenie pomiarów". Przed ostatnimi aktualizacjami było dobrze. :(
Pozdrawiam
Pozdrawiam
maxim

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2296
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: grzes » wtorek, 16 maja 2017, 14:01

maxim pisze:U mnie nie działa "znajdź położenie pomiarów". Przed ostatnimi aktualizacjami było dobrze. :(
Pozdrawiam
To nie aktualizacja c-geo tylko zmiany w geoportalu - w wersji testowej powinno juz dzialac
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1152
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: MarekOtt » środa, 17 maja 2017, 09:58

FaFaL pisze:Dzisiejsza wersja z okolicy godziny 13 prawidłowo pokazuje model geoidy w nowo zaimportowanych plikach (przynajmniej u mnie na testowanym pliku RW5 działa prawidłowo). Jeśli u Państwa dalej jest nie tak, to proszę zamieszczać przykłady.
Czyli jeśli jest ustawione obliczenie z wykorzystaniem modelu geoidy z C-GEO i w takich ustawieniach importuje się nowe dane to program nie podmienia nazwy geoidy z pliku z danymi.

Niestety dalej u mnie nie działa.

W opcjach programu geoida ustawiona na PL-ETRF2000/ep.2011 (stacje ASG-EUPOS), po wczytaniu pliku z Trimbla JXL, geoida zmienia się na PL_2011, mimo że sposób wyznaczenia jest na podstawie C-geo. W raporcie też PL_2011 :(.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2296
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: grzes » środa, 17 maja 2017, 10:48

MarekOtt pisze:
Niestety dalej u mnie nie działa.

W opcjach programu geoida ustawiona na PL-ETRF2000/ep.2011 (stacje ASG-EUPOS), po wczytaniu pliku z Trimbla JXL, geoida zmienia się na PL_2011, mimo że sposób wyznaczenia jest na podstawie C-geo. W raporcie też PL_2011 :(.
Akurat jxl został przeoczony - dziś będzie aktualizacja
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1152
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN

Post autor: MarekOtt » piątek, 26 maja 2017, 12:18

Co oznacza ten błąd przy imporcie pliku JXL z Trimbla:
Załączniki
1.JPG
1.JPG (25.89 KiB) Przejrzano 2219 razy

ODPOWIEDZ