Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: MarekOtt » czwartek, 17 marca 2016, 11:14

Witam.

Mam problem podczas wykonywania mapy do celów projektowych w zadanym zakresie aktualizacji. Mapę wykonuję za pomocą edytora mapy obiektowej. Problem pojawia się gdy muszę zaznaczyć na mapie obiekt, który zgodnie z edytorem mapy obiektowej musi być obiektem zamkniętym, a ja tworząc mapę w podanym zakresie nie jestem w stanie zamknąć tego obiektu. Dlatego, w takim przypadku zamykam obiekt, by następnie go zaznaczyć i rozgrupować na odcinki. To jedyny sposób by np. droga, alejka przebiegająca przez zakres aktualizacji był oznaczona jako obiekty otwarte.

Wszystko jest OK, dopóki nie trzeba takiego obiektu usunąć/edytować, wtedy każdy odcinek jeden po drugim trzeba usuwać, co przy drogach składających się z kilkudziesięciu załamań, jest nieco karkołomne.

Dlatego może dało by się mimo wszystko do każdego obiektu, który z definicji BDOT500 musi być obiektem zamkniętym, zrobić wyjątek by jednak można było go narysować także obiektem otwartym.


Drugi problem to opisywanie obiektów za pomocą edytora mapy obiektowej, czy dało by radę by po zmianie standardowych ustawień (wiem także że wynikają one z BDOT500) przy następnym wstawianiu tekstu były one już ustawione (głównie tu chodzi o rozmiar czcionki, nazwę czcionki i mimo wszystko kursywa :) ).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: FaFaL » czwartek, 17 marca 2016, 11:39

MarekOtt pisze:Witam.
Mam problem podczas wykonywania mapy do celów projektowych w zadanym zakresie aktualizacji. Mapę wykonuję za pomocą edytora mapy obiektowej. Problem pojawia się gdy muszę zaznaczyć na mapie obiekt, który zgodnie z edytorem mapy obiektowej musi być obiektem zamkniętym, a ja tworząc mapę w podanym zakresie nie jestem w stanie zamknąć tego obiektu. Dlatego, w takim przypadku zamykam obiekt, by następnie go zaznaczyć i rozgrupować na odcinki. To jedyny sposób by np. droga, alejka przebiegająca przez zakres aktualizacji był oznaczona jako obiekty otwarte.
Ja najpierw wybieram w funkcji edytora rysowanie obiektu zamkniętego, po jego wybraniu ustawiają się wszystkie parametry jak warstwa i styl, a następnie zmieniam narzędzie na obiekt otwarty... Oczywiście jest to nieprawidłowe z punktu widzenia mapy obiektowej, ale dla potrzeb mapy wektorowej wystarczy.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Polaris
__
__
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:50

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Polaris » czwartek, 17 marca 2016, 17:45

Ja najpierw wybieram w funkcji edytora rysowanie obiektu zamkniętego, po jego wybraniu ustawiają się wszystkie parametry jak warstwa i styl, a następnie zmieniam narzędzie na obiekt otwarty... Oczywiście jest to nieprawidłowe z punktu widzenia mapy obiektowej, ale dla potrzeb mapy wektorowej wystarczy.
Dobre rozwiązanie, skorzystam.
MarekOtt pisze:Witam.
Drugi problem to opisywanie obiektów za pomocą edytora mapy obiektowej, czy dało by radę by po zmianie standardowych ustawień (wiem także że wynikają one z BDOT500) przy następnym wstawianiu tekstu były one już ustawione (głównie tu chodzi o rozmiar czcionki, nazwę czcionki i mimo wszystko kursywa :) ).
Podpisuję się pod petycją.
Przy okazji: zauważyłem, że domyślnie zawsze ustawia mi się czcionka 1.8 a BDOT500 przewiduje na mapach 1.5 w większości opisów.
A może można to domyślne ustawienie gdzieś samodzielnie zmienić? Jak nie to proszę o korektę "globalną" :) przy aktualizacji.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: FaFaL » czwartek, 17 marca 2016, 17:57

MarekOtt pisze:Drugi problem to opisywanie obiektów za pomocą edytora mapy obiektowej, czy dało by radę by po zmianie standardowych ustawień (wiem także że wynikają one z BDOT500) przy następnym wstawianiu tekstu były one już ustawione (głównie tu chodzi o rozmiar czcionki, nazwę czcionki i mimo wszystko kursywa :) ).
Polaris pisze:Podpisuję się pod petycją.
Przy okazji: zauważyłem, że domyślnie zawsze ustawia mi się czcionka 1.8 a BDOT500 przewiduje na mapach 1.5 w większości opisów.
A może można to domyślne ustawienie gdzieś samodzielnie zmienić? Jak nie to proszę o korektę "globalną" :) przy aktualizacji.
Ale przecież można samemu zmienić definicje wysokości czcionki w schematach Edytora mapy obiektowe (po zmianie dobrze jest zapisać pod inną nazwą, aby jakaś aktualizacja tego nie skasowała). Co do korekty globalnej, to w opcjach programu można przecież zmienić domyślny rozmiar czcionki.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Polaris
__
__
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:50

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Polaris » czwartek, 17 marca 2016, 18:31

FaFaL pisze: Ale przecież można samemu zmienić definicje wysokości czcionki w schematach Edytora mapy obiektowe (po zmianie dobrze jest zapisać pod inną nazwą, aby jakaś aktualizacja tego nie skasowała). Co do korekty globalnej, to w opcjach programu można przecież zmienić domyślny rozmiar czcionki.
Można zmienić (chociaż nigdy nie tak mocno nie grzebałem w ustawieniach), ale w sumie jak BDOT500 przewiduje takie wartości to niechby były domyślne "z automatu".
A odnośnie zmiany rozmiaru w opcjach to mam ustawione 1.5 ale coś nie trybi. Chyba, że to nie ta opcja.
czcionka.jpg
czcionka.jpg (216.33 KiB) Przejrzano 2995 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Jurek B. » piątek, 18 marca 2016, 09:33

A odnośnie zmiany rozmiaru w opcjach to mam ustawione 1.5 ale coś nie trybi. Chyba, że to nie ta opcja.
Ta opcja dotyczy ustawień umieszczanych samodzielnie tekstów, natomiast edytor mapy obiektowej ma zdefiniowane także wszystkie parametry tekstów i według tych definicji są one umieszczane na mapie.
Dlatego, tak jak napisał już FaFaL, należy albo zmodyfikować i zapisać jako własny zestaw obiektów edytora mapy obiektowej, albo po utworzeniu całej mapy zmodyfikować jednorazowo wszystkie teksty - przez funkcję Edytor napisów w menu Mapa.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: MarekOtt » piątek, 18 marca 2016, 09:50

FaFaL pisze: Ale przecież można samemu zmienić definicje wysokości czcionki w schematach Edytora mapy obiektowe (po zmianie dobrze jest zapisać pod inną nazwą, aby jakaś aktualizacja tego nie skasowała). Co do korekty globalnej, to w opcjach programu można przecież zmienić domyślny rozmiar czcionki.
A można wiedzieć gdzie i jak to zrobić ?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Jurek B. » piątek, 18 marca 2016, 09:59

A można wiedzieć gdzie i jak to zrobić ?
Tak w skrócie to tu, a więcej opiszemy na wiki w najbliższym czasie:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (171.92 KiB) Przejrzano 2948 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Jurek B. » piątek, 18 marca 2016, 10:00

Tylko z tym jest oczywiście dużo pracy, jeśli chce się dla wszystkich obiektów zmieniać np. wysokości.
Pozdrawiam Jurek B.

trazja
Team
Team
Posty: 419
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: trazja » piątek, 18 marca 2016, 12:10


Polaris
__
__
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:50

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Polaris » piątek, 18 marca 2016, 12:53

Czyli mając na uwadze wygodę wszystkich użytkowników i zgodność ustawień domyślnych z BDOT500 proponuję jednak zmienić opisy na wartość 1.5 (i inne w zależności od obiektu BDOT).
Oczywiście mam na myśli zmianę systemową jako aktualizację.
Natomiast, jak Pan słusznie zauwazył:
Jurek B. pisze:Tylko z tym jest oczywiście dużo pracy, jeśli chce się dla wszystkich obiektów zmieniać np. wysokości.
dla mnie (i zapewne innych też) niespecjalnie wygląda to własne ręczne zmienianie opisów wszystkich pozycji skoro podstawą obowiązującą jest wysokość 1.5 (w większości).
Zaś hurtowa zmiana na całej mapie pociąga za sobą konsekwencję licznych przesunięć tekstów, a dotychczasowe klikanie zmiany wysokości z 1.8 na 1.5 za każdym wstawieniem opisu jest z lekka irytujące...

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Jurek B. » piątek, 18 marca 2016, 13:18

Polaris pisze:Czyli mając na uwadze wygodę wszystkich użytkowników i zgodność ustawień domyślnych z BDOT500 proponuję jednak zmienić opisy na wartość 1.5 (i inne w zależności od obiektu BDOT).
Oczywiście mam na myśli zmianę systemową jako aktualizację.
Natomiast, jak Pan słusznie zauwazył:
Jurek B. pisze:Tylko z tym jest oczywiście dużo pracy, jeśli chce się dla wszystkich obiektów zmieniać np. wysokości.
dla mnie (i zapewne innych też) niespecjalnie wygląda to własne ręczne zmienianie opisów wszystkich pozycji skoro podstawą obowiązującą jest wysokość 1.5 (w większości).
Zaś hurtowa zmiana na całej mapie pociąga za sobą konsekwencję licznych przesunięć tekstów, a dotychczasowe klikanie zmiany wysokości z 1.8 na 1.5 za każdym wstawieniem opisu jest z lekka irytujące...
Pisze Pan o zmianie doprowadzającej do zgodności ustawień domyślnych z BDOT500, ale przecież właśnie takie ustawienia zgodne z przepisami rozporządzenia w sprawie mapy zasadniczej są w edytorze mapy obiektowej - więc co tu jeszcze zmieniać?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: MarekOtt » czwartek, 23 czerwca 2016, 14:52

W edytorze mapy obiektowej, dla obiektów GESUT - SUUS brakuje możliwości rysowania linią. Np. w przypadku szafy elektrycznej gdy jeden bok jest dłuższy niż 0.75, to taką szafę oznaczamy linią ciągłą w skali mapy. Aktualnie mamy do wyboru wstawienie symbolu lub rysowanie powierzchni.

Nie spieszy się, bo da się to obejść, ale przyszłościowo można to wprowadzić.

hasan
___
___
Posty: 85
Rejestracja: niedziela, 24 czerwca 2007, 20:32

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: hasan » czwartek, 23 czerwca 2016, 15:48

MarekOtt pisze:W edytorze mapy obiektowej, dla obiektów GESUT - SUUS brakuje możliwości rysowania linią. Np. w przypadku szafy elektrycznej gdy jeden bok jest dłuższy niż 0.75, to taką szafę oznaczamy linią ciągłą w skali mapy. Aktualnie mamy do wyboru wstawienie symbolu lub rysowanie powierzchni.
Nie spieszy się, bo da się to obejść, ale przyszłościowo można to wprowadzić.
Wydaje mi się, że nie jest tak do końca:

Rozp. GESUT
par 18.6 Reprezentacją geometryczną obiektów klasy SUUS: osadnik kanalizacji lokalnej,
studnia, studnia głębinowa, studzienka, szafa telekomunikacyjna, szafa elektroenergetyczna,
szafa gazowa, właz, zbiornik, złącze kablowe jest punkt lub powierzchnia.

Mariusz

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: janek » czwartek, 23 czerwca 2016, 18:40

Nie mogę narysować obiektu KTUL01 (ulica)
Janek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: MarekOtt » piątek, 24 czerwca 2016, 07:39

hasan pisze:
MarekOtt pisze:W edytorze mapy obiektowej, dla obiektów GESUT - SUUS brakuje możliwości rysowania linią. Np. w przypadku szafy elektrycznej gdy jeden bok jest dłuższy niż 0.75, to taką szafę oznaczamy linią ciągłą w skali mapy. Aktualnie mamy do wyboru wstawienie symbolu lub rysowanie powierzchni.
Nie spieszy się, bo da się to obejść, ale przyszłościowo można to wprowadzić.
Wydaje mi się, że nie jest tak do końca:

Rozp. GESUT
par 18.6 Reprezentacją geometryczną obiektów klasy SUUS: osadnik kanalizacji lokalnej,
studnia, studnia głębinowa, studzienka, szafa telekomunikacyjna, szafa elektroenergetyczna,
szafa gazowa, właz, zbiornik, złącze kablowe jest punkt lub powierzchnia.

Mariusz

Tez tak myślałem :), dopóki nie zacząłem szukać, kiedy wstawiamy symbol, a kiedy rysujemy obiekt powierzchniowy.
Załączniki
1.JPG
1.JPG (41.33 KiB) Przejrzano 2675 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Jurek B. » piątek, 24 czerwca 2016, 08:40

Według tego rozporządzenia (par. 18 ust.8 ) geometria liniowa dotyczy wyłącznie tych obiektów:
8. Reprezentacją geometryczną obiektów klasy SUUS: wywietrznik, niezidentyfikowane
urządzenie techniczne, inne urządzenie techniczne jest punkt, linia, powierzchnia.
I te obiekty mogą być w C-GEO tworzone także jako obiekty liniowe.
Geometrie pozostałych obiektów klasy SUUS są w rozporządzeniu (w par. 18 ) dopuszczalne albo jako punktowe, albo powierzchniowe.
Pozdrawiam Jurek B.

hasan
___
___
Posty: 85
Rejestracja: niedziela, 24 czerwca 2007, 20:32

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: hasan » piątek, 24 czerwca 2016, 08:51

MarekOtt pisze:
hasan pisze:
MarekOtt pisze:W edytorze mapy obiektowej, dla obiektów GESUT - SUUS brakuje możliwości rysowania linią. Np. w przypadku szafy elektrycznej gdy jeden bok jest dłuższy niż 0.75, to taką szafę oznaczamy linią ciągłą w skali mapy. Aktualnie mamy do wyboru wstawienie symbolu lub rysowanie powierzchni.
Nie spieszy się, bo da się to obejść, ale przyszłościowo można to wprowadzić.
Tez tak myślałem :), dopóki nie zacząłem szukać, kiedy wstawiamy symbol, a kiedy rysujemy obiekt powierzchniowy.
A ja nadal twierdzę, że szafka energetyczna może być punktem lub powierzchnią (oba wymiary większe od 0.75). W paragrafie § 18 ust.2 mamy zapis ogólny dla wszystkich SUUS, natomiast ustępy od poniżej są zasady dla poszczególnych obiektów. (rozp GESUT).

"3. Reprezentacją geometryczną obiektów klasy SUUS: dystrybutor paliw, hydrant, kratka ściekowa, słupek telekomunikacyjny, słupowa stacja transformatorowa, sygnalizator świetlny, trójnik, wylot kanału, zasuwa lub zawór, zdrój uliczny jest zawsze punkt.
4. Reprezentacją geometryczną obiektu klasy SUUS: odwodnienie liniowe jest zawsze linia.
5. Reprezentacją geometryczną obiektów klasy SUUS: hydrofornia, kontener telekomunikacyjny, przepompownia, stacja gazowa, stacja transformatorowa jest zawsze powierzchnia. "

W rozporządzeniu o BDOT jest zestawienie kodów i skal w jakich przedstawia się obiekty, dla szafki energetycznej jest tylko punkt i powierzchnia.

Mariusz
Załączniki
bdot.jpg
bdot.jpg (112.04 KiB) Przejrzano 2655 razy

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: MarekOtt » piątek, 24 czerwca 2016, 09:21

="hasan"

A ja nadal twierdzę, że szafka energetyczna może być punktem lub powierzchnią (oba wymiary większe od 0.75). W paragrafie § 18 ust.2 mamy zapis ogólny dla wszystkich SUUS, natomiast ustępy od poniżej są zasady dla poszczególnych obiektów. (rozp GESUT).

"3. Reprezentacją geometryczną obiektów klasy SUUS: dystrybutor paliw, hydrant, kratka ściekowa, słupek telekomunikacyjny, słupowa stacja transformatorowa, sygnalizator świetlny, trójnik, wylot kanału, zasuwa lub zawór, zdrój uliczny jest zawsze punkt.
4. Reprezentacją geometryczną obiektu klasy SUUS: odwodnienie liniowe jest zawsze linia.
5. Reprezentacją geometryczną obiektów klasy SUUS: hydrofornia, kontener telekomunikacyjny, przepompownia, stacja gazowa, stacja transformatorowa jest zawsze powierzchnia. "

W rozporządzeniu o BDOT jest zestawienie kodów i skal w jakich przedstawia się obiekty, dla szafki energetycznej jest tylko punkt i powierzchnia.

Mariusz
Rozumiem, to jest myśl. Ja nie twierdzę że mam rację. Moje wątpliwości pojawiły się przy pomiarze szafki energetycznej o wymiarach 0,25 x 0,85 m, a następnie próbie jej oznaczenia na mapie :). Według tego co napisałeś, powinienem oznaczyć ją symbolem i może to być dobrze. Pytanie co jeśli szafka będzie jeszcze dłuższa ? Dlatego opcja linii by podpasowała. Jednak tabelka którą podałeś z Rozp. wyjaśnia jednoznacznie że szafa to albo symbol albo powierzchnia. Nie wiem za bardzo co zrobić.

trazja
Team
Team
Posty: 419
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: trazja » piątek, 24 czerwca 2016, 09:55

janek pisze:Nie mogę narysować obiektu KTUL01 (ulica)
Janek B.
Obiekt rysuje się, ale zgodnie z Rozporządzeniem rysowany jest linią niewidoczną, dlatego najlepiej najpierw rysować jezdnię/aleję/plac/krawężnik, które posiadają krawędź i dopiero na tych punktach oprzeć obiekt KTUL01 (ulica). Obiekt pojawi się wtedy w bazie, ale na mapie widoczna będzie tylko nazwa ulicy.

hasan
___
___
Posty: 85
Rejestracja: niedziela, 24 czerwca 2007, 20:32

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: hasan » piątek, 24 czerwca 2016, 11:07

MarekOtt pisze:
Rozumiem, to jest myśl. Ja nie twierdzę że mam rację. Moje wątpliwości pojawiły się przy pomiarze szafki energetycznej o wymiarach 0,25 x 0,85 m, a następnie próbie jej oznaczenia na mapie :). Według tego co napisałeś, powinienem oznaczyć ją symbolem i może to być dobrze. Pytanie co jeśli szafka będzie jeszcze dłuższa ? Dlatego opcja linii by podpasowała. Jednak tabelka którą podałeś z Rozp. wyjaśnia jednoznacznie że szafa to albo symbol albo powierzchnia. Nie wiem za bardzo co zrobić.
Patrząc na katalogi szafek (ZK) to znalazłem maksymalny wymiar 0.25 x 1.00. Tu zastosowałbym symbol (dla 1:500 wymiar 1x2mm). Jeżeli coś większego (prawdopodobnie połączone szafki), to może dwa symbole w środkach ciężkości ?
Osobiście korzystam z obiektu: "mufa lub złącze kablowe".
Ja natomiast mam pytanie: czym różni się szafka elektroenergetyczna od złącza kablowego oraz studzienka kanalizacyjna (powierzchnia) od komory podziemnej (powierzchnia)?

Mariusz

trazja
Team
Team
Posty: 419
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: trazja » piątek, 24 czerwca 2016, 12:49

Odnośnie studzienki i komory - różnica jest opisana w rozporządzeniu, jak na załączniku. Gorzej jest z szafą i złączem...
Załączniki
rozp.JPG
rozp.JPG (45.02 KiB) Przejrzano 2586 razy

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 622
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: logis » piątek, 24 czerwca 2016, 12:50

Dzień dobry,
oraz studzienka kanalizacyjna (powierzchnia) od komory podziemnej (powierzchnia)?
a czy to nie jest teraz tak, że studzienkę można interpretować w ten sposób, że w rzucie pokrywają się komora z włazem i to razem jest studzienka ? A komora to coś większego, gdzie trzeba odrębnie oznaczyć właz.

Jacek

ox303
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:50

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: ox303 » poniedziałek, 27 czerwca 2016, 16:58

trazja pisze:Odnośnie studzienki i komory - różnica jest opisana w rozporządzeniu, jak na załączniku. Gorzej jest z szafą i złączem...
Wygląda na to, że obecnie "złącze kablowe" nie dotyczy sieci elektroenergetycznych. Nawet przy symbolu nie ma już litery "e".

"22. Obiektem złącze kablowe pozyskuje się złącza kablowe związane z przewodami
telekomunikacyjnymi, dla których atrybut rodzaj przewodu przyjmuje wartość światłowód."
RozpoRządzenie
MinistRa adMinistRacji i cyfRyzacji 1)
z dnia 21 października 2015 r.
w sprawie powiatowej bazy GesUt i krajowej bazy GesUt

--
pozdrawiam
mich

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: MarekOtt » wtorek, 16 sierpnia 2016, 08:02

Czy można by było wprowadzić jednakowa zasadę łączenia punktów obiektu zamkniętego, np. zgodnie ze wskazówkami zegara.
Np. obiekt taras czy brama, łącząc zgodnie ze wskazówkami zegara (czyli od lewej do prawej), wstawia dodatkową linie (bądź symbol w przypadku bramy) na zewnątrz, a np. budynek w budowie (także zgodnie ze wskazówkami zegara) linia wstawiana jest wewnątrz.

Usprawniło by to znacznie pracę.

ODPOWIEDZ