Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Jurek B. » wtorek, 16 sierpnia 2016, 08:11

MarekOtt pisze:Czy można by było wprowadzić jednakowa zasadę łączenia punktów obiektu zamkniętego, np. zgodnie ze wskazówkami zegara.
Np. obiekt taras czy brama, łącząc zgodnie ze wskazówkami zegara (czyli od lewej do prawej), wstawia dodatkową linie (bądź symbol w przypadku bramy) na zewnątrz, a np. budynek w budowie (także zgodnie ze wskazówkami zegara) linia wstawiana jest wewnątrz.

Usprawniło by to znacznie pracę.
Ok, tylko zmiana kierunku umieszczania np. symbolu bramy spowoduje to, że na wcześniej utworzonych mapach będzie ona umieszczona przeciwnie, więc nie wiem czy ktoś będzie z tego zadowolony :(
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: MarekOtt » wtorek, 16 sierpnia 2016, 08:32

Jurek B. pisze:
MarekOtt pisze:Czy można by było wprowadzić jednakowa zasadę łączenia punktów obiektu zamkniętego, np. zgodnie ze wskazówkami zegara.
Np. obiekt taras czy brama, łącząc zgodnie ze wskazówkami zegara (czyli od lewej do prawej), wstawia dodatkową linie (bądź symbol w przypadku bramy) na zewnątrz, a np. budynek w budowie (także zgodnie ze wskazówkami zegara) linia wstawiana jest wewnątrz.

Usprawniło by to znacznie pracę.
Ok, tylko zmiana kierunku umieszczania np. symbolu bramy spowoduje to, że na wcześniej utworzonych mapach będzie ona umieszczona przeciwnie, więc nie wiem czy ktoś będzie z tego zadowolony :(

Zgadzam się i tak samo będzie z każdą inna zmianą sposobu rysowania linii obiektu zamkniętego, ale sam Pan widzi że brakuje tu porządku. Przy tworzeniu mapy i rysowaniu obiektu zamkniętego, nie raz musiałem od nowa rysować obiekt gdyż akurat on działa na odwrót i niestety przy 20 pikietach to łączenie zaczyna to być denerwujące ;).

Może warto by było się jednak poświęcić w tym momencie kiedy jeszcze tych map obiektowych nie ma za dużo i zrobić z tym porządek. Bo za jakiś czas, na pewno więcej będzie tych map i wtedy będzie to dużo trudniej przeprowadzić. Mi osobiście, wydaje się że dopóki GML jest/albo nie jest jeszcze wprowadzony na wielką skalę to ostatni moment by tym problemem się zająć. Ewentualnie można by było też stworzyć jakiś konwerter który by te obiekty poprawił, ale szczerze nie wiem czy naprawdę jest on aż tak potrzebny.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Jurek B. » wtorek, 16 sierpnia 2016, 08:43

Ok, też tak sądzę, że im szybciej tym mniej strat będzie.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: FaFaL » wtorek, 16 sierpnia 2016, 15:32

Po błędnym narysowaniu zawsze można wejść w edycję obiektu i odwrócić ich kolejność (jest do tego ikonka). Nie trzeba rysować ponownie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Darekex
___
___
Posty: 78
Rejestracja: wtorek, 16 sierpnia 2011, 08:26

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Darekex » wtorek, 4 października 2016, 09:52

Można aktywować ikonę obiekt otwarty dla wszystkich obiektów rysowanych?

Na przykład mam pomiar drogi gdzie po jednej stronie jest krawężnik, a po drugiej jest tylko asfalt. Pomierzyłem pierw krawężnik, a później jezdnię zgodnie z logiką jezdnia jest od krawężnika do końca asfaltu, ale przy takim połączeniu obiektu program przypisze mi kody na krawężniku jako jezdnia. Dodatkowo nowa droga łączy się z istniejącą gdzie też jest asfalt i w tym miejscu mam linię co może kojarzyć się z zmianą nawierzchni a tak nie jest. W tym przypadku może być to mylące lub kłopotliwe. Priorytetem byłoby rysowanie obiektem zamkniętym, tylko dodatkowo użytkownik mógłby wybrać dla np. jezdni rysowanie obiektem otwartym. Można też rozbić i usunąć niepotrzebne linie ale po co.


pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Jurek B. » wtorek, 4 października 2016, 10:14

Może Pan jedynie samodzielnie zmodyfikować sobie zestaw obiektów, którym się Pan posługuje.
Definicje mapy obiektowej, które my dostarczamy, muszą być zgodne z rozporządzeniami, a te nie dopuszczają dla niektórych obiektów różnych geometrii.
Także te przepisy nie zezwalają na kodowanie punktów załamania obiektów typu jezdnia czy krawężnik, chyba, że kodem dla punktu o określonej wysokości. Jeśli chce Pan punkty kodować różnymi kodami, to musi Pan po utworzeniu nowego obiektu, wywołać go do edycji i tam zmienić kod na nowy i koniecznie zmienić te numery punktów, a na końcu zapisać te zmiany.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: MarekOtt » czwartek, 15 grudnia 2016, 12:01

Symbol sygnalizatora świetlnego, wydaje mi się że ma zły punkt zaczepienia.

Jest czerwone, a powinno być chyba niebieskie.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (22.43 KiB) Przejrzano 2842 razy

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 788
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Wojtek P. » czwartek, 15 grudnia 2016, 23:26

Poprawione. Będzie w aktualizacji
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: MarekOtt » wtorek, 3 stycznia 2017, 15:49

Zauważyłem, że dziwnym kolorem wyświetlany jest obiekt most na tle czarnym. Na tle białym, obiekt oznaczony jest kolorem czarnym. Nie wiem czy to błąd, czy tak ma być :), w BDOT500 obiekt powinien być rysowany kolorem RGB 10, 10, 9 - to jest kolorem czarnym.

Oczywiście dotyczy to szablonu mapa zasadnicza 2015

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Jurek B. » wtorek, 3 stycznia 2017, 19:26

Gdy kolor jest "idealnie" czarny czyli R=G=B=0 to wtedy przy tle czarnym robimy inwersję co daje kolor biały: R=G=B=255.
W rozporządzeniu zdecydowano, że kolor czarny ma mieć barwy R=10, G=9, B=9, więc analitycznie nie jest to kolor czarny. Dlatego, podobnie jak dla czerwonego, żółtego itp. - nie występuje tu inwersja, na czarnym tle obiekty są rysowane tym samym kolorem co na białym tle i w efekcie dostrzec prawie czarny obiekt na czarnym tle jest prawie niemożliwe.
Programista zrobi więc tak by w C-GEO dla tego "czarnego" zestawu RGB występowała inwersja do białego przy czarnym tle mapy.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: MarekOtt » środa, 4 stycznia 2017, 08:30

Jurek B. pisze:Gdy kolor jest "idealnie" czarny czyli R=G=B=0 to wtedy przy tle czarnym robimy inwersję co daje kolor biały: R=G=B=255.
W rozporządzeniu zdecydowano, że kolor czarny ma mieć barwy R=10, G=9, B=9, więc analitycznie nie jest to kolor czarny. Dlatego, podobnie jak dla czerwonego, żółtego itp. - nie występuje tu inwersja, na czarnym tle obiekty są rysowane tym samym kolorem co na białym tle i w efekcie dostrzec prawie czarny obiekt na czarnym tle jest prawie niemożliwe.
Programista zrobi więc tak by w C-GEO dla tego "czarnego" zestawu RGB występowała inwersja do białego przy czarnym tle mapy.
Super, to bardzo dobry pomysł.
Tak nawiasem mówiąc, w edytorze mapy obiektowej ---> opcje ---> definicje jest okno szybkiej wyszukiwarki, niestety wyszukiwarka aktualnie nie działa.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Jurek B. » środa, 4 stycznia 2017, 09:04

Tak nawiasem mówiąc, w edytorze mapy obiektowej ---> opcje ---> definicje jest okno szybkiej wyszukiwarki, niestety wyszukiwarka aktualnie nie działa.
Działa, ale tylko w zakresie wyszukiwania kodu obiektu - tak już została zaprojektowana. Nie wiem czy programiście będzie łatwo to zmienić.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: MarekOtt » środa, 4 stycznia 2017, 09:10

Jurek B. pisze:
Tak nawiasem mówiąc, w edytorze mapy obiektowej ---> opcje ---> definicje jest okno szybkiej wyszukiwarki, niestety wyszukiwarka aktualnie nie działa.
Działa, ale tylko w zakresie wyszukiwania kodu obiektu - tak już została zaprojektowana. Nie wiem czy programiście będzie łatwo to zmienić.
Aha, to szkoda czasu, nie jest to takie ważne, myślałem że kiedyś działało... jest sortowanie wiec do ewentualnych własnych modyfikacji da się odszukać po nazwie

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: MarekOtt » piątek, 28 kwietnia 2017, 09:42

Dlaczego tak się dzieję i czy tak powinno być.

Punktom 17 i 18 nadawany jest prawidłowy kod: KTOK02, ale czy powinien też wstawiać w miejscu tych punktów symbol ?

Filmik przedstawiający problem
http://youtu.be/SkdBFCMdT58?hd=1

trazja
Team
Team
Posty: 419
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: trazja » piątek, 28 kwietnia 2017, 13:06

Prawdopodobnie ma Pan w edytorze mapy obiektowej-> [...] -> włączoną opcję "Nadawaj punktom kod obiektu" - jeśli jest ona włączona to taki jest efekt na mapie.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: MarekOtt » piątek, 28 kwietnia 2017, 13:24

trazja pisze:Prawdopodobnie ma Pan w edytorze mapy obiektowej-> [...] -> włączoną opcję "Nadawaj punktom kod obiektu" - jeśli jest ona włączona to taki jest efekt na mapie.
No tak, mam włączoną tą opcję bo chyba taki jest też cel, by pikiety nadawane były odpowiednie kody. Tak jest np. przy łączeniu punktów warstwą budynków, ogrodzeń itp. W/g mnie brama nie jest obiektem punktowym, a jest obiektem linowym, w związku z tym nie powinien pojawiać się symbol bramy w punkcie do którego jest zaczepiona, mimo nadaniu takiego KODU dla punktu.

I od razu druga mała uwaga, przy wyszukiwaniu kodu w oknie mapy obiektowej, po wpisaniu np. ogrodzenie i wybraniu ogrodzenia nie odświeża się zakładka kategorii klas obiektów, a szkoda bo przydatne przy robieniu plików wsadowych i zamawianiu baz.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (19.57 KiB) Przejrzano 2368 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Jurek B. » piątek, 28 kwietnia 2017, 15:09

W/g mnie brama nie jest obiektem punktowym, a jest obiektem linowym, w związku z tym nie powinien pojawiać się symbol bramy w punkcie do którego jest zaczepiona, mimo nadaniu takiego KODU dla punktu.
Musi Pan wyłączyć nadawanie kodów punktom obiektów - przecież takie działanie jest bez sensu. Punkty obiektów liniowych i powierzchniowych zgodnie z aktualnymi przepisami nie mogą mieć kodów - to obiekty otrzymują kody a nie punkty obiektów.
I od razu druga mała uwaga, przy wyszukiwaniu kodu w oknie mapy obiektowej, po wpisaniu np. ogrodzenie i wybraniu ogrodzenia nie odświeża się zakładka kategorii klas obiektów, a szkoda bo przydatne przy robieniu plików wsadowych i zamawianiu baz.
Zakładka kategorii nie może być w ten sposób ograniczana do kategorii, z której jest wybrany dany obiekt - bo to oznacza włączenie filtrowania po tej grupie i ograniczenie dostępności do obiektów z innych grup.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: MarekOtt » piątek, 28 kwietnia 2017, 20:51

Jurek B. pisze:
W/g mnie brama nie jest obiektem punktowym, a jest obiektem linowym, w związku z tym nie powinien pojawiać się symbol bramy w punkcie do którego jest zaczepiona, mimo nadaniu takiego KODU dla punktu.
Musi Pan wyłączyć nadawanie kodów punktom obiektów - przecież takie działanie jest bez sensu. Punkty obiektów liniowych i powierzchniowych zgodnie z aktualnymi przepisami nie mogą mieć kodów - to obiekty otrzymują kody a nie punkty obiektów.
I od razu druga mała uwaga, przy wyszukiwaniu kodu w oknie mapy obiektowej, po wpisaniu np. ogrodzenie i wybraniu ogrodzenia nie odświeża się zakładka kategorii klas obiektów, a szkoda bo przydatne przy robieniu plików wsadowych i zamawianiu baz.
Zakładka kategorii nie może być w ten sposób ograniczana do kategorii, z której jest wybrany dany obiekt - bo to oznacza włączenie filtrowania po tej grupie i ograniczenie dostępności do obiektów z innych grup.
ad.1. Rozumiem, w takim razie jaki jest sens istnienia opcji nadawania punktom kod obiektu i kiedy nadawanie kodów punktom ma zastosowania. Wyjaśnię skąd problem. Otóż u nas w niektórych ośrodkach, zamiast pliku wymiany danych, życzą sobie by wysyłać im współrzędne w pliku txt wraz z kodami. Więc np. dla budynku nadajemy kod budynku, dla obiektu w budowie kod obiektu w budowie, dla ogrodzenia kod ogrodzenia itp. Dlatego stosowaliśmy tą opcję nadawaniu kodów. No i problem zaczął się pojawiać przy bramach, stąd moje pytanie. Chciałbym wiedzieć jednak jakie inne zastosowanie może mieć włączenie tej opcji, które spowodowało powstanie tej funkcji.


ad.2. Także zrozumiałem :), myślałem że to trochę inaczej działa, w sensie że wyszukiwanie zawsze jest wśród wszystkich kodów baz, niezależnie od ustawienia zakładki kategorii klas, a zakładka ta ma stosowanie tylko przy wyborze manualnym obiektu (manualnym = z listy)

Polaris
__
__
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:50

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Polaris » środa, 10 maja 2017, 12:18

Jurek B. pisze:
A odnośnie zmiany rozmiaru w opcjach to mam ustawione 1.5 ale coś nie trybi. Chyba, że to nie ta opcja.
Ta opcja dotyczy ustawień umieszczanych samodzielnie tekstów, natomiast edytor mapy obiektowej ma zdefiniowane także wszystkie parametry tekstów i według tych definicji są one umieszczane na mapie.
Dlatego, tak jak napisał już FaFaL, należy albo zmodyfikować i zapisać jako własny zestaw obiektów edytora mapy obiektowej, albo po utworzeniu całej mapy zmodyfikować jednorazowo wszystkie teksty - przez funkcję Edytor napisów w menu Mapa.
Wracam do tematu:
W kwestii mapy obiektowej wszystko ok.
Jednak pozostał problem domyślnej wysokości czcionki przy samodzielnym wstawianiu. W opcjach programu (ekran jak wyżej) mam ustawione 1,5 natomiast domyślną wartością dla opcji z ikony "okienko szybkiego wstawiania tekstu" ciągle jest 1,8 :(

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Jurek B. » środa, 10 maja 2017, 13:19

Jednak pozostał problem domyślnej wysokości czcionki przy samodzielnym wstawianiu. W opcjach programu (ekran jak wyżej) mam ustawione 1,5 natomiast domyślną wartością dla opcji z ikony "okienko szybkiego wstawiania tekstu" ciągle jest 1,
Ok, poprawione - w wersji testowej, ewentualnie można poczekać na aktualizację - powinna być pod koniec tygodnia.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 5 czerwca 2017, 10:13

Przydała by się możliwość/opcja, nadania stylu warstwy z edytora mapy obiektowej.

Przykład:
Wczytałem mapę zasadniczą w DXF (GeoInfo), tam niestety wszystkie style linii warstw są takie same (przeważnie ciągłe). Chciałem teraz warstwie dotyczącej projektowanych sieci kablowych nadać odpowiedni styl, taki jak przy tworzeniu takiego obiektu przez "edytor mapy obiektowej" - czyli linia przerywana. Niestety nie da się tego zrobić jednym ruchem. jest tylko możliwość poprzez zaznaczanie każdego obiektu z tej warstwy i nadawanie mu stylów, ale przy średnio 20 obiektach na mapie to trochę czasochłonne i istnieje duże ryzyko popełnienia błędu.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 5 czerwca 2017, 10:21

MarekOtt pisze:Przydała by się możliwość/opcja, nadania stylu warstwy z edytora mapy obiektowej.

Przykład:
Wczytałem mapę zasadniczą w DXF (GeoInfo), tam niestety wszystkie style linii warstw są takie same (przeważnie ciągłe). Chciałem teraz warstwie dotyczącej projektowanych sieci kablowych nadać odpowiedni styl, taki jak przy tworzeniu takiego obiektu przez "edytor mapy obiektowej" - czyli linia przerywana. Niestety nie da się tego zrobić jednym ruchem. jest tylko możliwość poprzez zaznaczanie każdego obiektu z tej warstwy i nadawanie mu stylów, ale przy średnio 20 obiektach na mapie to trochę czasochłonne i istnieje duże ryzyko popełnienia błędu.
Po pierwsze niech Pan sprawdzi w jakimś CAD czy faktycznie ten DXF z GeoInfo jest taki kiepski, bo nie chce mi się wierzyć w to, że takiego bubla wydają z ośrodka. Jeśli tak to chyba trzeba złożyć tam reklamację, a jeśli jednak style linii w tym DXF są nadane, to pozostaje kwestia ustalenia ich raz przy imporcie w C-GEO (zakładka Typy linii).
Po drugie - po nadaniu w C-GEO w Legendzie dla warstwy określonego stylu linii, wystarczy kliknąć drugą opcję - Ustaw obiektom domyślny styl linii - wtedy te obiekty, które mają w DXF wcześniej przypisany własny styl otrzymają styl linii z warstwy.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 5 czerwca 2017, 10:47

Zdecydowanie opcja pierwsza, a więc po otwarciu pliku w CAD, linia projektowanych sieci jest linią przerywaną, do C-Geo wczytuje się jako ciągła .. wiec trzeba nadać styl dla tych warstw

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 340
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: Jakub Kwinta » piątek, 29 grudnia 2017, 22:59

FaFaL pisze:Po błędnym narysowaniu zawsze można wejść w edycję obiektu i odwrócić ich kolejność (jest do tego ikonka). Nie trzeba rysować ponownie.
Albo człowiek już jest ślepy albo nie widzę tej ikony a mogła by się przydać.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 304
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Edytor mapy obiektowej - obiekt zamknięty i opisy

Post autor: piotr j. » sobota, 30 grudnia 2017, 05:55

W edycji obiektu, pod prawym klawiszem myszy wybieramy opcję odwróć kierunek punktów w obiekcie.
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (18.76 KiB) Przejrzano 1640 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

ODPOWIEDZ