Brakujące skróty klawiszowe

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
pabik1
_____
_____
Posty: 312
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: pabik1 » piątek, 6 grudnia 2019, 08:07

Czy zamiast tworzenia skrótów klawiszowych ( trudnych do zapamiętania i stosowania) można utworzyć więcej intuicyjnych ikon na pasku narzędzi ?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6422
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: Jurek B. » piątek, 6 grudnia 2019, 09:40

Ok, nie ma problemu - proszę podać jakie ikonki Pan potrzebuje - dodamy.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1227
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: MarekOtt » piątek, 6 grudnia 2019, 09:42

Ikonki to na pewno: Dziennik Tachimetryczny, Dziennik RTK-RTN.

Z Ikonami na pasku zadań o tyle jest plus, że każdy może sobie dodać to co potrzebuje.

EDIT: Tak mi się przypomniało, kiedyś chyba nawet wysłałem do programistów ikonkę którą sam zrobiłem pod dziennik RTK.
Załączniki
GPS.zip
(1.13 KiB) Pobrany 50 razy

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2379
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: grzes » piątek, 6 grudnia 2019, 18:26

Z ikonkami to jesteśmy niestety ograniczeni do 16x16 pikseli.
W wersji testowej dodany taki toolbar:
tool_obl.png
tool_obl.png (6.54 KiB) Przejrzano 4804 razy
+ Shift F3 powinien zamykać okno pomiarów.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 299
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: arttiq » piątek, 6 grudnia 2019, 23:13

Ikonka "Bi" - pomiary biegunowe - wywołuje obliczenia ortogonalne.
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1227
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: MarekOtt » sobota, 7 grudnia 2019, 08:20

Super pomysł z kolorystyką ikon, łatwo będzie się przyzwyczaić i zapamiętać :).

Sprawdziłem na wersji testowej i jest jeszcze problem z dodawaniem pustego rzędu na pasku zadań, zarówno gdy się jest na tabeli i obliczeniach.

Na mapie jest OK
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (50.46 KiB) Przejrzano 4765 razy
2Przechwytywanie.JPG
2Przechwytywanie.JPG (58.58 KiB) Przejrzano 4765 razy

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2379
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: grzes » poniedziałek, 9 grudnia 2019, 14:56

arttiq pisze:
piątek, 6 grudnia 2019, 23:13
Ikonka "Bi" - pomiary biegunowe - wywołuje obliczenia ortogonalne.
poprawione
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2379
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: grzes » poniedziałek, 9 grudnia 2019, 14:57

MarekOtt pisze:
sobota, 7 grudnia 2019, 08:20


Sprawdziłem na wersji testowej i jest jeszcze problem z dodawaniem pustego rzędu na pasku zadań, zarówno gdy się jest na tabeli i obliczeniach.

Na mapie jest OK
A to się teraz tak stało? Czy zawsze było? Nie potrafię powtórzyć u siebie, potestuje jeszcze.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1227
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 9 grudnia 2019, 16:29

grzes pisze:
poniedziałek, 9 grudnia 2019, 14:57
MarekOtt pisze:
sobota, 7 grudnia 2019, 08:20


Sprawdziłem na wersji testowej i jest jeszcze problem z dodawaniem pustego rzędu na pasku zadań, zarówno gdy się jest na tabeli i obliczeniach.

Na mapie jest OK
A to się teraz tak stało? Czy zawsze było? Nie potrafię powtórzyć u siebie, potestuje jeszcze.
Może tak, wcześniej dało się to usunąć, teraz niestety za każdym razem jest linia pusta ... jak coś to służę zdalnym pulpitem

i drugie, czy udogodnienie snapowania też będzie?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6422
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 9 grudnia 2019, 17:21

Może tak, wcześniej dało się to usunąć, teraz niestety za każdym razem jest linia pusta
Proszę sprawdzić czy nie włączył Pan blokowania pasków - jeśli tak, to wyłączyć to i ustawić jak potrzeba a potem ponownie zablokować.
Co do snapowania, to raczej żadnych innych lub nowych skrótów nie będziemy dodawać, żeby nie wprowadzać dodatkowego zamieszania.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1227
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 9 grudnia 2019, 22:54

Jurek B. pisze:
poniedziałek, 9 grudnia 2019, 17:21
Może tak, wcześniej dało się to usunąć, teraz niestety za każdym razem jest linia pusta
Proszę sprawdzić czy nie włączył Pan blokowania pasków - jeśli tak, to wyłączyć to i ustawić jak potrzeba a potem ponownie zablokować.
Co do snapowania, to raczej żadnych innych lub nowych skrótów nie będziemy dodawać, żeby nie wprowadzać dodatkowego zamieszania.
Blokowanie mam wyłączone, widać to też na zrzucie ... Nie wiem jak to możliwe, ale za każdym razem kiedy uruchamiam zadania obliczeniowe (typu Tachimetria itp) wstawia się ten pas, mimo że żadne ikony na nim nie występują.

Jutro po 14 postaram się zadzwonić i może udostępnię pulpit, może gdzieś indziej jest problem.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1227
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: MarekOtt » wtorek, 10 grudnia 2019, 22:20

Musze przyznać że problem zniknął. Nie wiem jak się to stało. Nic nie robiłem, nic nie zmieniałem. Być może miało na to wpływ zapamiętywanie pozycji okna. Aktualnie mam zablokowane paski i problem nie występuje.

Co do snapowania o którym wspomniałem, chodziło mi o przeskakiwanie po kolei pod jednym skrótem klawiszowym, tak by można było to przypisać guzikowi na myszce.
MarekOtt pisze:
środa, 4 grudnia 2019, 09:30
grzes pisze:
wtorek, 3 grudnia 2019, 19:07
Sam się zdziwiłem ale mają:
Shift F2 legenda
Shift F3 pomiary
W wersji testowej dodałem tylko zeby Shift F2 tez ukrywało legendę, bo do tej pory działało tak, że tylko dało się ją włączyć.
A czy można by było tutaj tak samo jak w przypadku legendy, że kombinacja klawiszy powoduje zarówno zamknięcie jak i otwarcie okna ?

I jeszcze jedno, do pełni szczęścia brakuje jeszcze tylko ustawienie snapowania pod jednym klawiszem, tak by kolejne kliknięcie tego samego guzika powodowało zmianę opcji snapowania:

1 click = CTRL + 1
1Przechwytywanie.JPG
2 click = CTRL + 2
2Przechwytywanie.JPG
3 = itp itp
3Przechwytywanie.JPG
i po tej opcji znowu powtarza się click 1 czyli:
1Przechwytywanie.JPG
[/b]

Być może wielu użytkownikom wydaje się to nie potrzebne, ale pracując na dwóch monitorach 24 calowych, miec taką opcję pod guzikiem na myszy to spore ułatwienie

ODPOWIEDZ