Strona 1 z 1

Brakujące skróty klawiszowe

: środa, 9 listopada 2016, 10:13
autor: MarekOtt
Witam.

W oknie mapy mamy klawisz skrótu do zaznaczenia obiektu (punktu) F7, przydałby się także klawisz do odznaczenia obiektów. Przy okazji można by było synchronizować zaznaczanie i odznaczanie z tabelą roboczą.

Ostatnio doświadczyłem problemów z brakiem synchronizacji skrótów klawiszowych tabela/mapa przy uczeniu nowej osoby pracy na C-Geo. Jak ciężko było jej zrozumieć że w jednym oknie zaznaczenie to F5 a w drugim F7, natomiast w tym pierwszym oknie F7 to odznaczenie wszystkich .. .itp itp... na końcu stwierdziła.. że dobrze że nie usuń wszystkie :P

Re: Brakujące skróty klawiszowe

: środa, 31 maja 2017, 12:13
autor: MarekOtt
Czy jest jakiś skrót działający w oknie mapy do wyłączenia wybieralności warstwy zaznaczonego obiektu ? (przydałby się jeśli nie ma)

Re: Brakujące skróty klawiszowe

: środa, 31 maja 2017, 19:23
autor: Jurek B.
Dodane w wersji testowej - pod CTRL-Y

Re: Brakujące skróty klawiszowe

: piątek, 31 maja 2019, 08:46
autor: MarekOtt
prosiłbym o dodanie dwóch skrótu klawiszowego dla przełączania pomiędzy dwoma konfiguracjami chyba najczęściej używanego przyciągania, a więc [przyciąganie do punktów] i druga opcja [przyciąganie do punktów i linii, zaczepianie bez punktów, przyciąganie do punktów bez numeru]

Wiem że są skróty do pojedynczego włączania tych funkcji, jednak większość korzysta z włączania 1 ikonki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (830 Bajtów) Przejrzano 422 razy
lub łącznie 2,3,4
2Przechwytywanie.PNG
2Przechwytywanie.PNG (1.31 KiB) Przejrzano 422 razy
. Taki jeden skrót to przełączania by się bardzo przydał.

Re: Brakujące skróty klawiszowe

: poniedziałek, 3 czerwca 2019, 08:53
autor: marioo
A mnie zawsze zastanawiało jaki jest sens powiązania włączenia przyciągania do lini z przyciąganiem bez punktów? Dlaczego żeby włączyć do linii muszę klikać 2 razy, podobnie jest z wyłączeniem, też 2 razy. Czy nie może być to włączane jednym kliknięciem?

Re: Brakujące skróty klawiszowe

: poniedziałek, 3 czerwca 2019, 09:52
autor: MarekOtt
marioo pisze:
poniedziałek, 3 czerwca 2019, 08:53
A mnie zawsze zastanawiało jaki jest sens powiązania włączenia przyciągania do lini z przyciąganiem bez punktów? Dlaczego żeby włączyć do linii muszę klikać 2 razy, podobnie jest z wyłączeniem, też 2 razy. Czy nie może być to włączane jednym kliknięciem?
8) .. ja bardzo rzadko używam innej konfiguracji niż te o których napisałem post wyżej ..

Re: Brakujące skróty klawiszowe

: poniedziałek, 3 czerwca 2019, 11:20
autor: marioo
MarekOtt pisze:
poniedziałek, 3 czerwca 2019, 09:52
marioo pisze:
poniedziałek, 3 czerwca 2019, 08:53
A mnie zawsze zastanawiało jaki jest sens powiązania włączenia przyciągania do lini z przyciąganiem bez punktów? Dlaczego żeby włączyć do linii muszę klikać 2 razy, podobnie jest z wyłączeniem, też 2 razy. Czy nie może być to włączane jednym kliknięciem?
8) .. ja bardzo rzadko używam innej konfiguracji niż te o których napisałem post wyżej ..
Ok, jeżeli potrzebne to nie mam nic przeciwko. U mnie różnie to bywa i ze skrótów nie korzystam bo wciskanie ctr +jakiś klawisz jest zbyt karkołomne jak na to ile razy musiałbym to robić podczas rysowania. Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby przypisanie pojedyńczych klawiszy obok siebie dla każdej opcji przyciągania, wtedy byłoby to bardzo proste i praktyczne w użyciu.

Przy okazji przyciągania mam taką prośbę żeby przyciąganie do przecięcia działało dla przecinających się linii z których jedna jest na mapie w tle a druga narysowana w bieżącym projekcie. Aktualnie nie działa...

Re: Brakujące skróty klawiszowe

: poniedziałek, 3 czerwca 2019, 11:48
autor: Jurek B.
Przy okazji przyciągania mam taką prośbę żeby przyciąganie do przecięcia działało dla przecinających się linii z których jedna jest na mapie w tle a druga narysowana w bieżącym projekcie. Aktualnie nie działa...
Obawiam się, że takiej kombinacji nie damy rady zrobić :(

Re: Brakujące skróty klawiszowe

: poniedziałek, 3 czerwca 2019, 13:51
autor: marioo
No cóż, jeżeli się nie da to trudno. Jeszcze jeden błąd - przyciąganie do punktów wyłączone, mam włączone przyciąganie bez punktów, a program nadal przyciąga do punktów.