Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: grzes » piątek, 9 grudnia 2016, 14:45

W wersji testowej dostępne są opcje komunikacji C-Geo z serwerem Geo Organizera.
Doszliśmy do wniosku że warto wykorzystać serwer Geo Organizera do przechowywania np kopii projektów C-Geo.
Komunikację z Geo Organizeram można wywołać w 3 miejscach.
1. W menu "Projekt" - dzięki czemu możemy wykorzystać serwer Geo Organizera jako repozytorium i backup dla projektów.
geo1.png
geo1.png (17.01 KiB) Przejrzano 1621 razy
W oknie jakie się pojawi należy wprowadzić login i hasło (z Geo Organizera) i kliknąć "Połącz" (przy pierwszym uruchomieniu trzeba podać w opcji "Konfiguracja" IP i port serwera).
Połączenie jest pamiętane do czasu wyłączenia C-Geo.
Po udanym połączeniu wyświetlana jest lista prac geodezyjnych. Po wybraniu pracy wystarczy kliknąć "Zapisz" i kopia projektu jest zapisywana na serwer. Tu uwaga: kopie nie są ładowane do bazy danych a umieszczane w podkatalogu "DOKUMENTY" w katalogu serwera.
Po zapisie pierwszej kopii następuje skojarzenie projektu C-Geo z pracą geodezyjną Geo Organizera i przy kolejnym uruchomieniu tego okna podświetlona zostanie już właściwa praca.
Zaczytanie projektu z serwera Geo Organizera następuje po kliknięciu przycisku "Wczytaj"
geo2.png
geo2.png (144.44 KiB) Przejrzano 1621 razy
2. W raportach.
Zapisywany jest aktualnie poświetlony raport. Natomiast wczytać do C-Geo można wczesniej zapisany raport jak i dowolny inny dokument wygenerowany z szablonu w Geo Organizerze
geo3.png
geo3.png (143.45 KiB) Przejrzano 1621 razy
3. W podglądzie raportów.
Dostępna jest opcja eksportu zawartości podglądu.
geo4.png
geo4.png (23.01 KiB) Przejrzano 1621 razy
Wszystkie projekty/dokumenty dodane w ten sposób są również widoczne w Geo Organizerze:
geo5.png
geo5.png (44.61 KiB) Przejrzano 1621 razy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 122
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: k_batura » sobota, 17 grudnia 2016, 11:51

Witam

1. Nie można połączyć się z serwerem 127.0.0.1:8080. Mam wersje jednostanowiskową (jeszcze)...

2. W drzewie z projektami pod prawym przyciskiem myszy na projekcie/tabeli powinno wyskakiwać w menu kontekstowym Zapisz do GeoOrganizera... jeśli w C-Geo i GeoOrganizerze zdefiniowano pole KERG

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: FaFaL » sobota, 17 grudnia 2016, 11:58

k_batura pisze:Witam

1. Nie można połączyć się z serwerem 127.0.0.1:8080. Mam wersje jednostanowiskową (jeszcze)...
Bo to chyba działa na wersji serwerowej, na której działa w tle program który oczekuje na zapytania z innych aplikacji. Czyli chcąc to uzyskać na jednym komputrze należe zainstalować wersję Serwer i wersję sieciową (klienta)....
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: grzes » sobota, 17 grudnia 2016, 13:32

Robienie kopii ma raczej sens wtedy gdy jest na inny dysk, dlatego opcja działa tylko w wersji z serwerem. Można oczywiście zainstalować serwer na tym samym komputerze i pracowac w Geo Organizerze via serwer. Wtedy będzie działać z IP 127.0.0.1
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: FaFaL » sobota, 17 grudnia 2016, 13:57

Grzesiu, może chodzić o coś innego niż robięnie kopii. Ktoś może chcieć uczynić z GeoOrganizera swoje centrum danych z danej roboty. Czyli mieć wszystkie raporty i dane w jednym miejscu... Do tego np w C-GEO mieć tylko aktualne roboty, a wszystkie archiwalne wrzucone do GeoOrganizera i usunięte z C-GEO. Oczywiście są to jedynie spekulacje ...
Co do połączenia C-GEO z GeoOrganizerem to można by pomyśleć o tym aby w bazie GeoOrganizera zaszyć link do Obiektu C-GEO i jednym kliknięciem GeoOrganizera uruchamiać C-GEO z otwartą robotą... ale tu to może inni by się wypowiedzieli bo nie wiem czy występuję w narodzie taka potrzeba ;-)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: grzes » sobota, 17 grudnia 2016, 14:33

FaFaL pisze:Grzesiu, może chodzić o coś innego niż robięnie kopii. Ktoś może chcieć uczynić z GeoOrganizera swoje centrum danych z danej roboty. Czyli mieć wszystkie raporty i dane w jednym miejscu... Do tego np w C-GEO mieć tylko aktualne roboty, a wszystkie archiwalne wrzucone do GeoOrganizera i usunięte z C-GEO. Oczywiście są to jedynie spekulacje ...
A jak najbardziej - tez tak to sobie wyobrażam. I tak juz mozna dzialac. Po podwojnym klikniecie na kopie projektu (czy kliknieciu Podglad) w Geoorganizerze wystaczy raz skojarzyc rozszerzenie cgp z cgeo8.exe i mozna odpalać c-geo od razu z projektem (sam sie załaduje). Jeśli projekt o takiej nazwie jak plik cgp jest już na liscie projektów C-Geo, to dodaje się nowy z koncówka (_1, _2 itd) ale można pomyśleć zeby się ustawiał na istniejącym.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 122
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: k_batura » sobota, 17 grudnia 2016, 14:41

FaFaL pisze:Grzesiu, może chodzić o coś innego niż robięnie kopii. Ktoś może chcieć uczynić z GeoOrganizera swoje centrum danych z danej roboty. Czyli mieć wszystkie raporty i dane w jednym miejscu... Do tego np w C-GEO mieć tylko aktualne roboty, a wszystkie archiwalne wrzucone do GeoOrganizera i usunięte z C-GEO. Oczywiście są to jedynie spekulacje ...
Co do połączenia C-GEO z GeoOrganizerem to można by pomyśleć o tym aby w bazie GeoOrganizera zaszyć link do Obiektu C-GEO i jednym kliknięciem GeoOrganizera uruchamiać C-GEO z otwartą robotą... ale tu to może inni by się wypowiedzieli bo nie wiem czy występuję w narodzie taka potrzeba ;-)
Panie Rafale z ust mi Pan to wyjął...!

W tej chwili praca nad projektem to nieustanne przełączanie się między katalogiem na dysku twardym ze wszystkimi dokumentami, GeoOrganizerem i C-Geo.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 459
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: ariel0-0 » piątek, 23 grudnia 2016, 21:58

Mam całkiem pokaźny katalog archiwalnych projektów C-geo, jeszcze sprzed Geo Organizera. Archiwum leży na NAS. Podzielone jest na katalogi powiatów i podkatalogi obrębów. Chętnie widział bym możliwość przypisania istniejącego katalogu archiwaliów do struktury Geo Organizera i możliwość przypisania linku do wybranej roboty bez potrzeby burzenia istniejącej struktury. Do koncertu życzeń dołożył bym jeszcze możliwość przeglądania katalogu archiwum z poziomu Geo Organizera.
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: grzes » wtorek, 27 grudnia 2016, 12:32

Pomyślę nad wstawianiem samych sciezek do plikow - ale wtedy dostep do pelnej sciezki musi byc zarowno z poziomu geoorganizera jak i serwera. I w obu wypadkach musi to byc taka sama sciezka
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 459
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: ariel0-0 » wtorek, 27 grudnia 2016, 13:32

To było by trochę karkołomne, szczególnie w mojej architekturze, gdy serwer jest w innej miejscowości i połączony przez VPN.
Moja sugestia jest taka, żeby dodać obsługę w serwerze jeszcze jednej ścieżki, której lokalizacja była by definiowana na takiej samej zasadzie jak ścieżki dokumentów i skanów /viewtopic.php?f=517&p=31783#p31783 , np. ścieżka Archiwum z możliwością przeglądania jej struktury i ewentualnie przypisywania wybranego pliku do konkretnej roboty.
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: grzes » wtorek, 27 grudnia 2016, 14:14

Nie jestem pewien czy to wogole jest mozliwe od strony serwera - trzeba by napisac jakis protokol komunikacji i przesylania tych danych z serwera do programu. Ale to ciekawy temat - sprawdzę co mozna zdzialać
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 459
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: ariel0-0 » wtorek, 27 grudnia 2016, 15:02

Przychodzi mi na myśl zasada działania serwerów DLNA, gdzie z poziomu klienta można również przeglądać zawartość katalogów.
Geo Organizer, jak by nie patrzeć, jest nowością. Ci co od lat działają, mają jakieś swoje sposoby archiwizacji robót i dokumentów. Dobrze by było te stare archiwa również obsługiwać z poziomu Geo Organizera. To rozwiązanie ma potencjał. Do tej pory nie było narzędzia, które pozwalało zintegrować bazę robót dla rozproszonych wykonawców.
Have a nice day

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 459
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: ariel0-0 » wtorek, 27 grudnia 2016, 16:33

mam problem z połączenie C-geo do Geo Organizera. Po założeniu konta w GO nie mogę się zalogować
c-GO.PNG
c-GO.PNG (14.92 KiB) Przejrzano 1123 razy
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: grzes » wtorek, 27 grudnia 2016, 18:34

Sprawdziłem u siebie i nie widze problemu. W "Konfiguracja" są właściwe dane?
Zauwazylem tylko ze jak nie dam Enter w polu login lub haslo a klikne "połącz" to wpisany login/haslo znika. Proponuje wiec raz jeszcze wpisac haslo i wcisnać enter
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 459
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: ariel0-0 » wtorek, 27 grudnia 2016, 19:23

Login i hasło wpisuję poprawnie, obydwa zatwierdzam enterem i nadal otrzymuję taki sam komunikat.
Może problem polega na tym że login składa się z dwóch wyrazów z polskim znakami?

Pytanie pomocnicze: jak przywrócić stan pierwotny, bez podawania loginu i hasła?
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: grzes » wtorek, 27 grudnia 2016, 19:47

Słusznie - to polskie znaki. Wrzuciłem poprawioną wersję testową c-geo. Jesli usuniemy login i haslo to program bedzie probował łączyć sie haslem i loginem administratora (i to sie udaje o ile jest domyślne i nie bylo ono zmienione w geoorganizerze)
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 459
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: ariel0-0 » wtorek, 27 grudnia 2016, 20:03

W tym problem, że było zmienione. Można to jakoś przywrócić?
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: grzes » wtorek, 27 grudnia 2016, 20:36

ariel0-0 pisze:W tym problem, że było zmienione. Można to jakoś przywrócić?
Ale po co? Admin powinien mieć zmienione hasło.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 459
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: ariel0-0 » czwartek, 29 grudnia 2016, 09:37

Nie zawsze kontrola dostępu jest potrzebna, czasami jest zbędna i przeszkadza. Zauważyłem że nie mam możliwości zmiany hasła na puste. Trzeba najpierw usunąć użytkownika.
Powinna być możliwość wyłączenia okna logowania dla konta Administratora bez hasła.
Chyba w C-geo jest taka możliwość, ale nie mogę teraz znaleźć.
Have a nice day

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 459
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: ariel0-0 » środa, 29 marca 2017, 20:26

Zauważyłem problem z wysyłaniem plików *.cgp do Geoorganizera. archiwum waży około 20MB, serwer dostępny przez VPN (TeamViewer). Po kilku chwilach transfer się zatrzymuje a zapisany plik ma zaledwie kilka bajtów. Nie ma żadnego ostrzeżenia ze zapis się nie powiódł. To samo się dzieje przy ręcznym dodawaniu pliku do GO. Czy jest jakiś limit czasu na transfer?
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: grzes » czwartek, 30 marca 2017, 11:59

ariel0-0 pisze:Zauważyłem problem z wysyłaniem plików *.cgp do Geoorganizera. archiwum waży około 20MB, serwer dostępny przez VPN (TeamViewer). Po kilku chwilach transfer się zatrzymuje a zapisany plik ma zaledwie kilka bajtów. Nie ma żadnego ostrzeżenia ze zapis się nie powiódł. To samo się dzieje przy ręcznym dodawaniu pliku do GO. Czy jest jakiś limit czasu na transfer?
Jesli przeslanie sie nie powiedzie to powinien byc komunikat "Błąd przy próbie zapisu dokumentu!" - rozumiem ze nic takiego nie wystepuje.
Przyjrze sie jeszcze i napisze jak cos znajdę
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 459
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: ariel0-0 » czwartek, 30 marca 2017, 12:20

grzes pisze:Jesli przeslanie sie nie powiedzie to powinien byc komunikat "Błąd przy próbie zapisu dokumentu!" - rozumiem ze nic takiego nie wystepuje.
dokładnie, nie ma żadnego komunikatu. Co więcej, wszystko wygląda dobrze, pliki się dodają do listy, tylko że są puste.
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: grzes » czwartek, 30 marca 2017, 12:49

Nie potrafie tego u siebie zasymulowac. Jesli to dotyczy tylko duzych plikow to byc moze jest to kwestia timeout (o ile polacznie ma jakies klopoty). Zmieniłem timeouty i mam wielką prośbe o przetestowanie wersji testowej czy cokolwiek sie zmienilo. Jak nic to nie da to bede szukał dalej.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 459
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: ariel0-0 » czwartek, 30 marca 2017, 14:39

grzes pisze:Nie potrafie tego u siebie zasymulowac. Jesli to dotyczy tylko duzych plikow to byc moze jest to kwestia timeout (o ile polacznie ma jakies klopoty). Zmieniłem timeouty i mam wielką prośbe o przetestowanie wersji testowej czy cokolwiek sie zmienilo. Jak nic to nie da to bede szukał dalej.
Nadal coś jest na rzeczy. Wydaje się, że kluczowy jest czas transferu. Sprawdziłem na dwóch VPN'ach - TeamViewer i Hamachi. zdaje się że hamachi jest odrobinę szybszy, bo przechodziły mi pliki max 10MB. W TeamViewer takie duże już nie poszły. Niemniej, żaden z nich nie jest demonem prędkości.
Dla symulacji proponuję komputer klienta podłączyć do VPN np. przez modem 3G.
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Komunikacja Geo Organizer <-> C-Geo

Post autor: grzes » czwartek, 30 marca 2017, 15:52

a czas transferu to tak na oko ile? Np te 10MB? Zebym wiedzial co symulowac.
pozdrawiam
grzes

ODPOWIEDZ