Strona 1 z 1

Legenda

: piątek, 24 listopada 2017, 14:30
autor: marioo
Prośba o drobne usprawnienie. Chodzi o wyróżnienie warstwy edytowalnej w legendzie - normalnie jest na czerwono i to jest jak najbardziej ok, ale jak ją podświetlimy /postawimy na niej kursor/ to jej nazwa jest na biało, czyli tak samo jak reszta co sprawia że nie widać że jest ona edytowalna. Chodzi mi o to żeby na niebieskim tle napis też był w kolorze czerwonym. Czy da sie takie coś wprowadzić?

Re: Legenda

: piątek, 24 listopada 2017, 15:47
autor: Jurek B.
Ok, przekazałem programiście do zmiany.

Re: Legenda

: piątek, 24 listopada 2017, 18:08
autor: janek
Czasami warstwy są pogrupowane w folderach. Może przy okazji dałoby się wyróżnić nie tylko warstwę edytowalną ale też folder, w którym się ona znajduje
Janek B.

Re: Legenda

: poniedziałek, 22 października 2018, 13:09
autor: MarekOtt
Czy można by było zrobić tak, by ikona Legendy działała także jako odśwież Legendę, także przy jej otwarciu ?

Re: Legenda

: środa, 4 marca 2020, 16:44
autor: piotr j.
Czy do opcji w legendzie można dodać wyłącz widoczność pustych warstw?. Ułatwiło by to selekcję m.in do eksportu DXF, gdzie jest możliwość wyboru warstw widocznych w legendzie

Re: Legenda

: piątek, 26 lutego 2021, 09:47
autor: MarekOtt
piotr j. pisze: środa, 4 marca 2020, 16:44 Czy do opcji w legendzie można dodać wyłącz widoczność pustych warstw?. Ułatwiło by to selekcję m.in do eksportu DXF, gdzie jest możliwość wyboru warstw widocznych w legendzie
Można by było jeszcze dodać, "Ustaw na wybieralne, wszystkie widoczne warstwy", przydało by się po przypadkowym kliknięciu skrótu CTRL-W :roll:

Re: Legenda

: poniedziałek, 8 marca 2021, 13:36
autor: marcinn
Kiedyś pisałem z propozycją utworzenia w legendzie rozwijanego menu ze stanem legendy (tak jak np. rastry). Chodzi mi o to, żeby można było szybko wczytywać stany legendy bez zbędnego szukania i podawania ścieżki. Taki stan legendy byłby zapisywany razem z szablonem. Dałoby się dołożyć taką opcję?

Re: Legenda

: czwartek, 11 marca 2021, 12:38
autor: piotr j.
piotr j. pisze: środa, 4 marca 2020, 16:44 Czy do opcji w legendzie można dodać wyłącz widoczność pustych warstw?. Ułatwiło by to selekcję m.in do eksportu DXF, gdzie jest możliwość wyboru warstw widocznych w legendzie
Dzień Dobry
Ponawiam prośbę.
Może też da radę od razu taką opcję dodać do wybieralności warstw

Re: Legenda

: czwartek, 11 marca 2021, 14:34
autor: tomek
Podepnę się pod wątek.Czy istnieje możliwość w legendzie automatycznej zmiany na warstwie i ustawienie "przesłaniania" . Po imporcie z dxf opis nie przesłania mi urządzeń -nie mogę znaleźć funkcji zmiany dla całej warstwy.

Re: Legenda

: czwartek, 11 marca 2021, 19:29
autor: FaFaL
tomek pisze: czwartek, 11 marca 2021, 14:34 Podepnę się pod wątek.Czy istnieje możliwość w legendzie automatycznej zmiany na warstwie i ustawienie "przesłaniania" . Po imporcie z dxf opis nie przesłania mi urządzeń -nie mogę znaleźć funkcji zmiany dla całej warstwy.
Pod prawym przyciskiem na mapie jest opcja zmiany czcionki dla tekstów na mapie. Tam można zaznaczyć to przysłanianie

Re: Legenda

: czwartek, 11 marca 2021, 20:16
autor: tomek
Dzięki . Nie zauważyłem ,że trzeba postawić "ptaszka" :D

Re: Legenda

: poniedziałek, 15 marca 2021, 13:45
autor: Jurek B.
marcinn pisze: poniedziałek, 8 marca 2021, 13:36 Kiedyś pisałem z propozycją utworzenia w legendzie rozwijanego menu ze stanem legendy (tak jak np. rastry). Chodzi mi o to, żeby można było szybko wczytywać stany legendy bez zbędnego szukania i podawania ścieżki. Taki stan legendy byłby zapisywany razem z szablonem. Dałoby się dołożyć taką opcję?
Hmm, widzę, że obecnie zapis i odczyt stanu legendy jest realizowany w katalogu mapy z rozszerzeniem .zad - więc nie powinno być problemu z poszukiwaniem lokalizacji.
Nie jest możliwe powiązanie stanu legendy z szablonem mapy, ze względu na to, że szablon nie dotyczy jeszcze konkretnej mapy, a stan legendy zawsze jest związany z konkretną mapą. Takie powiązanie mogłoby uszkadzać mapę, gdyby do niej wczytywać stan legendy z innej mapy.

Re: Legenda

: poniedziałek, 15 marca 2021, 23:58
autor: marcinn
Jurek B. pisze: poniedziałek, 15 marca 2021, 13:45
Nie jest możliwe powiązanie stanu legendy z szablonem mapy, ze względu na to, że szablon nie dotyczy jeszcze konkretnej mapy, a stan legendy zawsze jest związany z konkretną mapą. Takie powiązanie mogłoby uszkadzać mapę, gdyby do niej wczytywać stan legendy z innej mapy.
To może dałoby się stworzyć jakieś inne narzędzie, które działałoby z szablonem? Pracuje na mapach wektorowych (importy z dxf). Praktycznie z każdym projektem korzystam z kilku ustawień :
1. mapa wynikowa- włączone prawie wszystkie warstwy
2. mapa wywiadu - jak wyżej, ale z ustawionymi kolorami do wydruku (czerwony i szary)
3. szkic- tylko warstwy na których mam moje obiekty
4. mapa do przesuwania nr dzialek przy sporządzaniu mdcp- włączony tylko zakres, granice i nr działek

Re: Legenda

: sobota, 20 marca 2021, 21:24
autor: Jurek B.
1. mapa wynikowa- włączone prawie wszystkie warstwy
2. mapa wywiadu - jak wyżej, ale z ustawionymi kolorami do wydruku (czerwony i szary)
3. szkic- tylko warstwy na których mam moje obiekty
4. mapa do przesuwania nr dzialek przy sporządzaniu mdcp- włączony tylko zakres, granice i nr działek
Jeśli warstwy tych DXF są zawsze takie same to najlepiej utworzyć jeden szablon mapy, a potem zapisać te warianty opisane wyżej jako stany legendy. Wtedy nie będzie ryzyka uszkodzenia legendy przy wczytywaniu zapisanych stanów legendy.
W innym przypadku nie ma możliwości wykorzystania zapisanych stanów legendy do map, które mają inną strukturę warstw.

Re: Legenda

: środa, 31 marca 2021, 19:15
autor: Jurek B.
marcinn pisze: poniedziałek, 15 marca 2021, 23:58
Jurek B. pisze: poniedziałek, 15 marca 2021, 13:45
Nie jest możliwe powiązanie stanu legendy z szablonem mapy, ze względu na to, że szablon nie dotyczy jeszcze konkretnej mapy, a stan legendy zawsze jest związany z konkretną mapą. Takie powiązanie mogłoby uszkadzać mapę, gdyby do niej wczytywać stan legendy z innej mapy.
To może dałoby się stworzyć jakieś inne narzędzie, które działałoby z szablonem? Pracuje na mapach wektorowych (importy z dxf). Praktycznie z każdym projektem korzystam z kilku ustawień :
1. mapa wynikowa- włączone prawie wszystkie warstwy
2. mapa wywiadu - jak wyżej, ale z ustawionymi kolorami do wydruku (czerwony i szary)
3. szkic- tylko warstwy na których mam moje obiekty
4. mapa do przesuwania nr dzialek przy sporządzaniu mdcp- włączony tylko zakres, granice i nr działek
To co Pan opisuje jest jak najbardziej możliwe przy wykorzystaniu zapisu i odczytu stanu legendy - dla różnych map opartych o ten sam szablon. W razie potrzeby, proszę zadzwonić - wyjaśnię jak to działa.

Re: Legenda

: środa, 31 marca 2021, 19:17
autor: Jurek B.
marioo pisze: piątek, 24 listopada 2017, 14:30 Prośba o drobne usprawnienie. Chodzi o wyróżnienie warstwy edytowalnej w legendzie - normalnie jest na czerwono i to jest jak najbardziej ok, ale jak ją podświetlimy /postawimy na niej kursor/ to jej nazwa jest na biało, czyli tak samo jak reszta co sprawia że nie widać że jest ona edytowalna. Chodzi mi o to żeby na niebieskim tle napis też był w kolorze czerwonym. Czy da sie takie coś wprowadzić?
Re: Legenda
Post autor: janek » 24 lis 2017, 17:08
Czasami warstwy są pogrupowane w folderach. Może przy okazji dałoby się wyróżnić nie tylko warstwę edytowalną ale też folder, w którym się ona znajduje
Janek B.
Obie zmiany są dostępne już w wersji testowej.

Re: Legenda

: poniedziałek, 12 kwietnia 2021, 12:45
autor: oleek
Witam,
Podepnę się z propozycją pod temat.

Czy byłaby możliwość wprowadzenia ustawiania hierarchii warstw z poziomu Legendy?
Wyszukiwanie warstw w menedżerze warstw i przenoszenie w górę/dół bywa czasochłonne i szkodliwe dla wzroku (szczególnie jak ktoś dostaje plik dxf z systemu GeoInfo... :) ). Sądzę, że bardzo pomogłoby albo pokazanie w legendzie aktualnej pozycji warstwy w hierarchii bądź możliwość bezpośredniego przeniesienia warstwy nad inną konkretną - tak by móc szybko przenieść np. krawężnik nad jezdnię, linię granicy nad linię użytku itp.

Re: Legenda

: poniedziałek, 12 kwietnia 2021, 13:36
autor: MarekOtt
oleek pisze: poniedziałek, 12 kwietnia 2021, 12:45 Witam,
Podepnę się z propozycją pod temat.

Czy byłaby możliwość wprowadzenia ustawiania hierarchii warstw z poziomu Legendy?
Wyszukiwanie warstw w menedżerze warstw i przenoszenie w górę/dół bywa czasochłonne i szkodliwe dla wzroku (szczególnie jak ktoś dostaje plik dxf z systemu GeoInfo... :) ). Sądzę, że bardzo pomogłoby albo pokazanie w legendzie aktualnej pozycji warstwy w hierarchii bądź możliwość bezpośredniego przeniesienia warstwy nad inną konkretną - tak by móc szybko przenieść np. krawężnik nad jezdnię, linię granicy nad linię użytku itp.
Może po prostu dodać sortowanie warstw w legendzie. np. w/g alfabetu, w/g kolejności wyświetlania itp .. Rzeczywiście mogło by się przydać.
Mi wciąż brakuję opcji: "wybierz wybieralne, te które widoczne" i "wyłącz widoczność pustych warstw"

Re: Legenda

: poniedziałek, 12 kwietnia 2021, 14:55
autor: Jurek B.
Niestety ze względu na możliwość umieszczania warstw w folderach w zasadzie niemożliwe jest wyświetlenie ich w kolejności według hierarchii, kolejność alfabetyczna być może będzie możliwa - w zakresie poszczególnych folderów.

Re: Legenda

: poniedziałek, 12 kwietnia 2021, 16:35
autor: tomek
Tu właśnie chodzi chyba( i jestem za) o możliwość przesuwania warstw w folderach - tych ,które my tworzymy - Jak dla mnie np w folderach egib , bdot czy gesut wewnątrz nie wymaga takich przesunięć tam jest wszystko zgodne z rozporządzeniem, ale dograna (utworzona) warstwa "podział"(poza tymi folderami), powinna mieć możliwość przeniesienia nad te katalogi i przykrywać wszystko. Tak obecnie robię w menedżerze warstw i to działa - przykrywa egib,gesut itd.

Re: Legenda

: poniedziałek, 12 kwietnia 2021, 16:40
autor: Jurek B.
tomek pisze: poniedziałek, 12 kwietnia 2021, 16:35 Tu właśnie chodzi chyba( i jestem za) o możliwość przesuwania warstw w folderach - tych ,które my tworzymy - Jak dla mnie np w folderach egib , bdot czy gesut wewnątrz nie wymaga takich przesunięć tam jest wszystko zgodne z rozporządzeniem, ale dograna (utworzona) warstwa "podział"(poza tymi folderami), powinna mieć możliwość przeniesienia nad te katalogi i przykrywać wszystko. Tak obecnie robię w menedżerze warstw i to działa - przykrywa egib,gesut itd.
Tak będzie jeszcze trudniej zrobić - pomijając hierarchię warstw w folderach - raczej nie ma szans na zmiany.

Re: Legenda

: poniedziałek, 12 kwietnia 2021, 17:08
autor: tomek
Raczej unikam porównań programów , ale np EWMAPA ma to doskonale rozwiązanie tam przesuwa się właśnie cale katalogi lub pojedyńcze warstwy w katalogach Pewnie musimy poczekać na nową wersje CGEO :D . Proszę dopisać do "listy życzeń"

Re: Legenda

: wtorek, 13 kwietnia 2021, 08:24
autor: oleek
tomek pisze: poniedziałek, 12 kwietnia 2021, 16:35 Tu właśnie chodzi chyba( i jestem za) o możliwość przesuwania warstw w folderach - tych ,które my tworzymy - Jak dla mnie np w folderach egib , bdot czy gesut wewnątrz nie wymaga takich przesunięć tam jest wszystko zgodne z rozporządzeniem, ale dograna (utworzona) warstwa "podział"(poza tymi folderami), powinna mieć możliwość przeniesienia nad te katalogi i przykrywać wszystko. Tak obecnie robię w menedżerze warstw i to działa - przykrywa egib,gesut itd.
Miałem na myśli zarówno taką sytuację, ale też warstwy, które nie są w folderach po imporcie pliku dxf z ośrodka. W legendzie wtedy mamy wszystko alfabetycznie, a tak jak wspomniał MarekOtt, dużym ułatwieniem byłoby też ustawienie w legendzie wg kolejności wyświetlania.

Ewentualnie spróbuję jeszcze z utworzeniem własnego szablonu do importu z ustawioną wcześniej kolejnością warstw w menedżerze.