Strona 1 z 1

Kąty w stopniach - propozycja

: niedziela, 3 lutego 2019, 21:22
autor: herrtur
Ostatnio przy pewnej robocie mam sporo dokumentów archiwalnych dot.starych osnów mierzonych w stopniach. Ciągłe przełączanie w opcjach programu między gradami,a stopniami i częste zapominanie,że poprzedniego dnia skończyłem w stopniach,a dziś mi jakieś bzdury wychodzą,bo nie zmieniłem na grady natchnęły mnie następująco :
- można przy każdym rodzaju obliczeń z udziałem kątów wprowadzić możliwość wyboru,aby właśnie to konkretne zadanie liczone było w stopniach;
- wobec tego na to zadanie nie działałoby ustawienie grady/stopnie w opcjach obliczeń w menu głównym;
- w zadaniach,gdzie nic nie byłoby zaznaczone obowiązuje dalej ustawienie grady/stopnie w opcjach obliczeń w menu głównym;
- w obliczeniach wprowadzić dodatkowy moduł przeliczenia grady/stopnie

Pozdrawiam.

Re: Kąty w stopniach - propozycja

: poniedziałek, 4 lutego 2019, 11:27
autor: Jakub Kwinta
Też mam czasem takie zadania. Tyle , że najpierw przeliczam wszytko na grady. Mogę podesłać mały plik ,który z pewnością się przyda. Proszę o wiadomość na priv z adresem.

Re: Kąty w stopniach - propozycja

: poniedziałek, 4 lutego 2019, 23:03
autor: tomek
Popieram,ale raczej możliwość wprowadzania w stopniach(zmiana jednostek powinna być koniecznie przypisywana do zadania lub tabeli-nie jak teraz do projektu)) i eksportu zadania (np ciągu,tachimetrii) z automatycznym przeliczeniem na grady, lub jakaś funkcja "zamień jednostki" wtedy można dać "oblicz "i dla kontroli porównać wyniki z oryginałem. Niezbędne jest o do zaczytywania do wyrównania ścisłego,gdzie mamy swój pomiar (raczej wszyscy mierzą w gradach).