Wybieranie obiektów

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Wybieranie obiektów

Post autor: marioo » środa, 13 lutego 2019, 12:15

Witam. Chciałbym zaproponować aby wybieranie (zaznaczanie) obiektów zamkniętych działało przy wciśniętym klawiszu ctrl i kliknięciu myszką. Teraz jeżeli chcę wybrać np jakiś napis, muszę "przeklikać" wszystkie obiekty zamknięte które są w zasięgu tego napisu. Jeżeli np. wybieram opis funkcji budynku to najpierw zaznacza mi się działka, użytek, budynek, zakres i inne ob. zamknięte... Ne muszę chyba pisać, że takie wybieranie jest męczące i znacznie spowalnia pracę. Znacznie szybsze i wydajniejsze byłoby ustawienie wybierania ob. zamkniętych tylko przy wciśniętym klawiszu ctrl.

Mam nadzieję, że uda się coś zrobić z wybieraniem nie tylko obiektów zamkniętych ale też symboli i linii. Problem wg mnie jest w tym, że są obszary wyboru i jeżeli w taki się kliknie to mamy zaznaczony np. symbol mimo, że jest on dość daleko od naszego kliknięcia. W ten sposób na mapach o dużym zagęszczeniu treści ciężko jest zaznaczyć to co chcemy. Wolałbym żeby było to wszystko bardziej precyzyjne i zaznaczał się tylko ten element na którym znajduje się kursor. To takie moje propozycje do poważnego przemyślenia tematu, bo nie ukrywam, że w innych programach działanie jest wg mnie wygodniejsze.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: Jurek B. » środa, 13 lutego 2019, 13:18

Witam, od zawsze wybieranie obiektów ma funkcję przełączania na kolejny przez wciśnięcie Spacji. Drugą funkcją przyspieszającą wybór właściwego obiektu jest tabelka z listą obiektów - ona może być wyłączona na stałe przez funkcję w opcjach programu.
Raczej nie ma szans na dodanie jakichś innych funkcji ograniczających np. wybór tylko do określonych rodzajów geometrii.
Trzeba też sprawdzić jaki jest aktualny zakres przyciągania, przy większym niż np. 3 mm, wybieranie może być utrudnione.
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: marioo » środa, 13 lutego 2019, 13:38

Panie Jurku, doskonale znam spację, korzystam z okna i zakres przyciągania mam ustawiony na 2.5... piszę ten post dlatego, że wg mnie działanie programu w tym temacie jest dość mozolne i wiem na podst. pracy w innych programach, że można łatwiej i prościej. Jakoś sobie radzę, ale widzę tu kilka rzeczy do poprawienia i ulepszenia. Inną sprawą jest to czy da się to w prosty sposób wprowadzić, a z doświadczenia wiem, że ekipa Cgeo w sprawie zmian ułatwiających pracę użytkownikowi potrafi miło zaskoczyć, więc stąd mój post.
Pozdrawiam

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: marioo » piątek, 22 lutego 2019, 16:26

Proszę powiedzieć jak mam w prosty sposób wybrać kilka obiektów niezamkniętych (z wciśniętym klawiszem ctrl) w sytuacji kiedy mam na mapie dużo obiektów powierzchniowych? Ciągle zaznaczam przypadkowo zamknięte powierzchnie i najbardziej irytujące jest to, że taki obiekt jest wszędzie - nie ważne w co się kliknie, w puste pole czy inny element - on jest. Wg mnie jest to problem i proszę o przemyślenie sprawy bo każde kliknięcie na mapie zaznacza takie obiekty paraliżując pracę w programie. Ktoś mógłby napisać, że można ustawić odpowiednie warstwy na niewybieralne, ale nie o to chodzi żeby tak robić, bo przecież za chwilę możemy chcieć do jakiegoś elementu na takiej warstwie coś przyciągnąć.
Takie wybieranie ob. zamkniętych fajnie działało w sytuacji kiedy nie musieliśmy tworzyć i nie mieliśmy dużej ilości ob. zamkniętych na mapach, ale teraz kiedy instrukcja wymusza rysowanie wielu elementów jako ob. zamknięte takie wybieranie stało się uciążliwe. Mnoży się ilość klikania, wybierania, a czas prostej czynności takiej jak np przesunięcie zwykłego napisu wymaga dużo więcej zachodu niż wcześniej. A chyba nie o to chodzi.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 25 lutego 2019, 09:47

Nie możliwości szybszego wybierania niż jest obecnie, jeśli wypracujemy inny sposób wybierania obiektów, wprowadzimy go, ale nie wcześniej niż w ciągu dwóch miesięcy.
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: marioo » wtorek, 26 lutego 2019, 13:36

Jurek B. pisze:
poniedziałek, 25 lutego 2019, 09:47
Nie możliwości szybszego wybierania niż jest obecnie, jeśli wypracujemy inny sposób wybierania obiektów, wprowadzimy go, ale nie wcześniej niż w ciągu dwóch miesięcy.
Bardzo proszę o zajęcie się tą sprawą i zmianę sposobu wybierania. Rozwiązaniem na teraz byłby wybór ob zamkniętych z wciśniętym ctrl, ale domyślam się, że żeby to zmienić trzeba ruszyć większą część programu, dlatego wg mnie wypadałoby przy okazji zastanowić się nad poprawą wybierania ogólnie. Tak jak wcześniej pisałem przydałaby się większa precyzja tak żeby wskazany precyzyjnie element zaznaczał jako jedyny, teraz program łapie często sporo innych obiektów znajdujących się obok.
Będę czekał na te zmiany.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 285
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: arttiq » wtorek, 26 lutego 2019, 18:23

Jestem za. Najpierw ustalenie ogólnej koncepcji wybierania obiektów, np. powierzchnie z CTRL, linie z ALT, punkty. Spacja mogłaby robić za zmianę w obrębie obiektów - trzymamy CTRL i spacją zmieniamy po kolei ob. powierzchniowe.
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: FaFaL » wtorek, 26 lutego 2019, 19:27

Mi zawsze doskwierało wybieranie obiektów zamkniętych i standardowo wyłączam wybieralność takich warstw. Ja byłbym za tym, aby obiekty powierzchniowe można było wybierać jedynie przez kliknięcie na ich krawędź (z przełącznikiem na stare zachowanie). Kombinacje z Ctrl itp to chyba nie będzie user friendly.
Inną kwestią jest posługiwanie się narzędziami typu Obliczenia na mapie. Często muszę wyłączać tryb prezentacyjny bo jeden punkt zasłania drugi, a do tego trzeba mocno się przybliżać aby trafić w ten właściwy (a współrzędne różnią się np. o 5 cm). Bo o ile przy zaznaczaniu elementów jest możliwość wyboru punktów z listy lub spacją, to przy obliczeniach i wskazywaniu już nie ma takiej możliwości.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: Jurek B. » wtorek, 26 lutego 2019, 19:34

Mi zawsze doskwierało wybieranie obiektów zamkniętych i standardowo wyłączam wybieralność takich warstw. Ja byłbym za tym, aby obiekty powierzchniowe można było wybierać jedynie przez kliknięcie na ich krawędź (z przełącznikiem na stare zachowanie). Kombinacje z Ctrl itp to chyba nie będzie user friendly.
Tak też to zrobimy - być może w ciągu najbliższych dni.
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: marioo » środa, 27 lutego 2019, 12:43

FaFaL pisze:
wtorek, 26 lutego 2019, 19:27
Kombinacje z Ctrl itp to chyba nie będzie user friendly.
Ja uważam, że kombinacja z CTRl będzie bardziej przyjazna niż wybieranie po krawędzi, a to dlatego, że przy dużych powierzchniach takich jak np zakres itd. nie trzeba szukać linii ograniczającej tylko ctrl i klik w środek - no i mamy. Wybieranie po krawędzi oczywiście załatwi sprawę, chociaż ja uważam, że całe wybieranie w Cgeo wymaga przebudowy, bo to co teraz mamy jest dość mało precyzyjne i przyjazne.
Pozdrawiam

chodys
___
___
Posty: 68
Rejestracja: niedziela, 13 lipca 2014, 11:47

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: chodys » poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 16:39

W celu ułatwienia wybierania kilku nachodzących na siebie obiektów proponuję dodać na początek łatwą do wykonania (tak mi się wydaje ;)) zmianę. Obecnie kolejność wybierania uzależniona jest od kolejności warstw, natomiast, jeżeli na tej samej warstwie mamy obiekt powierzchniowy, napis i punkt, to najpierw zaznacza się punkt, później obiekt, a na końcu napis. Ponieważ w 99% przypadków obiekty są większe niż punkty i napisy, to jeżeli chciałby wybrać obiekt, to mam mnóstwo miejsca do kliknięcia w ten sposób, żeby nie wybrać przy okazji napisu. Jeżeli natomiast zależy mi, żeby wybrać napis to klikam na niego, ale i tak zaznacza się najpierw obiekt. Proszę zamienić kolejność wybierania obiektów powierzchniowych i napisów na tej samej warstwie, tak, żeby kolejność wyglądała w ten sposób: punkt>napis>obiekt.
Do rozważenia jest też kwestia, czy nie dać "pierwszeństwa" w wybieraniu wszystkim napisom w stosunku do obiektów powierzchniowych, niezależnie od kolejności warstw. Mogłoby o działać w ten sposób, że po kliknięciu w miejscu, gdzie jest kilka obiektów nachodzących na siebie, ale bez napisów, wybierają się one według kolejności warstw, tak jak ma to miejsce obecnie. Jeżeli natomiast w miejscu kliknięcia są też napisy znajdujące się na różnych warstwach, to są one wybierane przed obiektami zamkniętymi, zgodnie z kolejnością warstw, na których się znajdują, a dopiero później obiekty powierzchniowe, także zgodnie z kolejnością warstw.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 17:15 przez chodys, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 17:08

Zmiany w wybieraniu rozwiązaliśmy trochę inaczej - w obecnej wersji testowej jest nowa opcja w Parametrach programu-Mapa: "Wybieranie obiektów zamkniętych tak jak liniowych (klikając w obrys)" - po włączeniu tej opcji, obiekty wybiera się klikając w krawędź.
Jeśli jest to obiekt powierzchniowy, który ma wspólną krawędź z sąsiednim obiektem, wybierany jest w pierwszej kolejności ten, bliżej którego krawędzi kliknięto.
Można sobie to potestować, powinno ułatwić wybieranie na obszarach wspólnych.
Teksty i obiekty punktowe mają pierwszeństwo wyboru.
Pozdrawiam Jurek B.

chodys
___
___
Posty: 68
Rejestracja: niedziela, 13 lipca 2014, 11:47

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: chodys » sobota, 15 czerwca 2019, 12:16

Nie do końca rozumiem Pańskie stwierdzenie "Teksty i obiekty punktowe mają pierwszeństwo wyboru." Pierwszeństwo przed czym?
Jeżeli nie używam funkcji "Wybieranie obiektów zamkniętych tak jak liniowych (klikając w obrys)", to mając na tej samej warstwie obiekt zamknięty i napis, najpierw zaznacza się obiekt, a dopiero później napis.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: Jurek B. » sobota, 15 czerwca 2019, 13:14

Nie do końca rozumiem Pańskie stwierdzenie "Teksty i obiekty punktowe mają pierwszeństwo wyboru." Pierwszeństwo przed czym?
Dokładnie o to mi chodziło: przy włączonej opcji "wybierania obiektów przez wskazanie ich obrysu", pierwszeństwo wyboru mają teksty i symbole przed ewentualną krawędzią obiektu, która jest na obszarze tego tekstu lub symbolu. Chyba, że wskaże się precyzyjnie w krawędź obiektu.
Pozdrawiam Jurek B.

chodys
___
___
Posty: 68
Rejestracja: niedziela, 13 lipca 2014, 11:47

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: chodys » sobota, 15 czerwca 2019, 16:17

W takim układzie, czy można wprowadzić zmianę, żeby bez włączonej opcji "wybierania obiektów przez wskazanie ich obrysu", po kliknięciu w miejscu gdzie są 3 obiekty (symbol, tekst, obiekt zamknięty) obiekt zamknięty był na ostatnim miejscu, a nie na pierwszym jak obecnie?
Druga rzecz, to gdy klikamy w jednym punkcie, gdzie jest kilka obiektów zamkniętych i/lub symboli, nachodzących na siebie, każde kliknięcie powoduje wybranie kolejnego obiektu po kolei, po ostatnim znowu przechodzi na pierwszy i tak w kółko. Natomiast jeżeli w tym punkcie jest jakikolwiek napis, to po "doklikaniu się" do niego wybieranie kolejnych obiektów kliknięciem jest niemożliwe.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: grzes » sobota, 15 czerwca 2019, 16:24

A czy wybór z listy nie jest lepszym rozwiązaniem przy wielu nakładających się elementach?
lista_wyb.png
lista_wyb.png (15.06 KiB) Przejrzano 1763 razy
pozdrawiam
grzes

chodys
___
___
Posty: 68
Rejestracja: niedziela, 13 lipca 2014, 11:47

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: chodys » sobota, 15 czerwca 2019, 16:38

Nie kwestionuję tej metody, ale jednak wygodniejsze dla mnie jest przeklikanie się przez te kilka obiektów, aż do tego, który mnie interesuje, niż latanie myszką od klikniętych obiektów do okienka wyboru i z powrotem.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: FaFaL » sobota, 15 czerwca 2019, 16:46

To może lepiej używać spacji ? klikanie spacją przechodzi przez kolejne obiekty. Jak ktoś ma myszkę z dodatkowymi przyciskami to można sobie ustawić aby jeden z klawiszy działał jak spacja.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

chodys
___
___
Posty: 68
Rejestracja: niedziela, 13 lipca 2014, 11:47

Re: Wybieranie obiektów

Post autor: chodys » sobota, 15 czerwca 2019, 17:00

Przyznaję, że używania spacji nie znałem, ale skoro można samą myszką wybierać po kolei wszystkie obiekty kliknięciem, to czemu wybieranie tekstu miało by tą możliwość blokować, skoro na pozostałych jest ok ;)

ODPOWIEDZ