Numeracja automatyczna

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
marcinn
______
______
Posty: 553
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Numeracja automatyczna

Post autor: marcinn » czwartek, 4 kwietnia 2019, 22:14

Czy można poprawić numerację automatyczną, aby działała również przy przyciąganiu do punktów bez numeru?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Numeracja automatyczna

Post autor: Jurek B. » piątek, 5 kwietnia 2019, 07:34

Jest do tego odrębna funkcja - na dolnym pasku okna mapy - okrągłym przyciskiem włącza się numerację automatyczną i nadaje numer startowy (można też ustalić kod):
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (2.1 KiB) Przejrzano 1500 razy
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 553
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Numeracja automatyczna

Post autor: marcinn » piątek, 5 kwietnia 2019, 12:21

Właśnie o tą funkcję mi chodzi. Jeżeli zaczepiam do punktów bez numeru (z @) to numery nie są nadawane

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 788
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Numeracja automatyczna

Post autor: Wojtek P. » piątek, 5 kwietnia 2019, 13:48

No bo numer już mają takie punkty nadany wcześniej. Ta opcja nadaje numery nowym punktom. Jeżeli Pan chce nadać nowy punkt bez numeru trzeba go wpisać np: @22
-To serve and protect-

marcinn
______
______
Posty: 553
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Numeracja automatyczna

Post autor: marcinn » sobota, 6 kwietnia 2019, 11:39

To wszystko wiem. Ale przybliżę sytuację to może będzie jaśnie. Często wrzucam duże projekty dxf. Następnie numeruję punkty do wytyczenia. Żeby nie klikać w każdą linię z osobna i nadawać numery to rysuję wszystko jedną linią ( z zaczepieniem do pkt bez numeru), a potem edytuję linię i przenumerowuje punkty. Gdyby funkcja "numeracja automatyczna" nadawała numery dla punktów z @ to nie trzeba byłoby już edytować tej linii i jej przenumerowywać. Przy dużych projektach znacznie to zaoszczędza czasu, bo jeżeli linii jest sporo, to za każdym razem trzeba patrzeć do tabeli jaki jest ostatni nr, żeby nie duplikować przy kolejnej numeracji linii.

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 285
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Numeracja automatyczna

Post autor: arttiq » sobota, 6 kwietnia 2019, 12:03

Witam,

może dodać na belce numer ostatniego użytego numeru w tabeli?
Załączniki
nr.jpg
nr.jpg (19.53 KiB) Przejrzano 1426 razy
pozdrawiam
arttiq

ODPOWIEDZ