Wstaw mapę z c-geo- propozycje zmian

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
marcinn
______
______
Posty: 553
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Wstaw mapę z c-geo- propozycje zmian

Post autor: marcinn » środa, 22 maja 2019, 12:46

1. Czy można byłoby dorzucić podczas wstawiania efektu "wstaw mapę z c-geo" możliwość ustawienia jakości wstawianego obrazu? Szczerze powiedziawszy aktualnie ten obraz jest średniej jakości. Przydałaby się możliwość wrzucenia lepszej jakości i przy okazji manipulowania tą wielkością (można byłoby to zrobić na zasadzie procentowego suwaka, albo wyboru dpi).
2. W oknie wstaw grafikę przydałaby się "gumka" oraz przy okazji możliwość wyboru koloru, rozmiaru oraz geometri (np. kwadratowa, okrągła)

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Wstaw mapę z c-geo- propozycje zmian

Post autor: grzes » środa, 22 maja 2019, 13:40

ad1 w wersji testowej dodane wygladzanie - moze wystarczy
ad2 gumka na razie tylko przez rysowanie z białym wypelnieniem - narzędziami:
gg.png
gg.png (6.42 KiB) Przejrzano 2034 razy
Zmiana geometrii? Co to oznacza? Przycięcie można zrobic zaznaczajac okręgiem i "Efekty-> Przytnij"
pozdrawiam
grzes

marcinn
______
______
Posty: 553
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Wstaw mapę z c-geo- propozycje zmian

Post autor: marcinn » środa, 22 maja 2019, 18:46

Z tym wygładzaniem jest o niebo lepiej.Mówić o geometrii, miałem na myśli różne kształty gumki (np.okrągła, kwadratowa). Ale w sumie gumka nie potrzebna, bo przez przypadek okazało się, że jeżeli będę rysował linią i trzymał lewy klik myszki, to będzie praktycznie na zasadzie gumki, tylko trzeba ustawić odpowiedni kolor. Więc pomysł gumki, można zaniechać.
Ale dobrze, gdyby dało się mapę przesuwać wciskająć scrolla- tak jak to jest na głównej mapie. Przeskakiwanie między "rączką", a narzędziami rysowania jest niewygodne

marcinn
______
______
Posty: 553
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Wstaw mapę z c-geo- propozycje zmian

Post autor: marcinn » poniedziałek, 15 lipca 2019, 18:05

Zauważyłem, że podczas wstawiania mapy z cgeo nie jest przeliczana skala. Jeżeli wstawiam mapę (pracuję na skali 1:500) i definiuję prostokąt 18x19cm to jest w porządku. Ale jeżeli pracuję na mapie ze skalą np. 1:1000 to po ustawieniu tego samego obszaru wydruku (18x19cm) i wybraniu mapy- zostaje on przeskalowany na 36x39 (dwa razy większy). Dane wprowadzane podczas okna "Wprowadź rozmiar pola mapy na wydruku" powinny być zapamiętywane, a tymczasem zwiększa się obszar pola dwukrotnie

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 788
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Wstaw mapę z c-geo- propozycje zmian

Post autor: Wojtek P. » wtorek, 16 lipca 2019, 10:36

Witam
Według nas opcja działa prawidłowo. Proszę o kontakt to połączymy się zdalnie. Szybciej będzie rozwiązać problem.
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Wstaw mapę z c-geo- propozycje zmian

Post autor: MarekOtt » wtorek, 16 lipca 2019, 11:19

marcinn pisze:
poniedziałek, 15 lipca 2019, 18:05
Zauważyłem, że podczas wstawiania mapy z cgeo nie jest przeliczana skala. Jeżeli wstawiam mapę (pracuję na skali 1:500) i definiuję prostokąt 18x19cm to jest w porządku. Ale jeżeli pracuję na mapie ze skalą np. 1:1000 to po ustawieniu tego samego obszaru wydruku (18x19cm) i wybraniu mapy- zostaje on przeskalowany na 36x39 (dwa razy większy). Dane wprowadzane podczas okna "Wprowadź rozmiar pola mapy na wydruku" powinny być zapamiętywane, a tymczasem zwiększa się obszar pola dwukrotnie
Także to zauważyłem. Skala się rozjeżdża, ale jakoś metodą prób i błędów zmieniłem rozmiar i dostosowałem do skali.

Proszę dać znać, po rozmowie z informatykami, może także coś źle robię.

marcinn
______
______
Posty: 553
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Wstaw mapę z c-geo- propozycje zmian

Post autor: marcinn » wtorek, 16 lipca 2019, 14:18

MarekOtt pisze:
wtorek, 16 lipca 2019, 11:19
marcinn pisze:
poniedziałek, 15 lipca 2019, 18:05
Zauważyłem, że podczas wstawiania mapy z cgeo nie jest przeliczana skala. Jeżeli wstawiam mapę (pracuję na skali 1:500) i definiuję prostokąt 18x19cm to jest w porządku. Ale jeżeli pracuję na mapie ze skalą np. 1:1000 to po ustawieniu tego samego obszaru wydruku (18x19cm) i wybraniu mapy- zostaje on przeskalowany na 36x39 (dwa razy większy). Dane wprowadzane podczas okna "Wprowadź rozmiar pola mapy na wydruku" powinny być zapamiętywane, a tymczasem zwiększa się obszar pola dwukrotnie
Także to zauważyłem. Skala się rozjeżdża, ale jakoś metodą prób i błędów zmieniłem rozmiar i dostosowałem do skali.

Proszę dać znać, po rozmowie z informatykami, może także coś źle robię.
Na razie nie miałem czasu na pomoc zdalną, ale ja to robię tak: ustawiam pole robocze (to okno co wyskakuje w pierwszej kolejności). wybieram obszar mapy i potem zmieniam w górnym prawym rogu wymiary pola (szer i wys). W moim przypadku te wartości są po wybraniu mapy automatycznie zwiększane dwukrotnie (w stosunku do wartości pola roboczego, które definiowałem na wstępie). Więc wystarczy wpisać tam dwa razy mniejsze

ODPOWIEDZ