Wysokość punktu na mapie C-GEO z NMT

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Wysokość punktu na mapie C-GEO z NMT

Post autor: Jurek B. » wtorek, 25 czerwca 2019, 12:24

Dzień dobry, zainspirowani świeżo uruchomioną przez GUGiK usługą WMS zwracającą wysokość ( PL-KRON86-NH) dla podanych współrzędnych XY na podstawie danych NMT kraju, dodaliśmy w wersji testowej C-GEO taką funkcjonalność na mapie - ikonka Wstaw punkt - gdzie można zaznaczyć "Pobierz wysokość H z NMT".
Czy takie dane mogą być Wam przydatne?
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (24.64 KiB) Przejrzano 1319 razy
Pozdrawiam Jurek B.

drelson
__
__
Posty: 25
Rejestracja: poniedziałek, 15 kwietnia 2019, 15:01

Re: Wysokość punktu na mapie C-GEO z NMT

Post autor: drelson » wtorek, 25 czerwca 2019, 13:17

Fajna sprawa, ale - różnica wysokości między pomiarem RTN a wstawioną wysokością z NMT różni się o 0,5m. Jakie może być zastosowanie takiego pomysłu ?

Druga opcja wstaw H jako opis przy punkcie - mimo zaznaczenia dokładności 3 miejsca po przecinku wysokość wstawia rzeczywiście 3 miejsca ale 2 ostatnie to zera.
Przykład wys. którą chce wstawić 100,123 z zaznaczeniem dokładności 3 miejsca, ustawienia programu H1, na mapie wstawia się jako opis 100,100

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wysokość punktu na mapie C-GEO z NMT

Post autor: Jurek B. » wtorek, 25 czerwca 2019, 13:48

drelson pisze:
wtorek, 25 czerwca 2019, 13:17
Fajna sprawa, ale - różnica wysokości między pomiarem RTN a wstawioną wysokością z NMT różni się o 0,5m. Jakie może być zastosowanie takiego pomysłu ?
Może wysokość z RTN jest u Pana w Kronsztadt 60? U mnie na danych z PODGiK, różnice są max. 5 cm.
Druga opcja wstaw H jako opis przy punkcie - mimo zaznaczenia dokładności 3 miejsca po przecinku wysokość wstawia rzeczywiście 3 miejsca ale 2 ostatnie to zera.
Przykład wys. którą chce wstawić 100,123 z zaznaczeniem dokładności 3 miejsca, ustawienia programu H1, na mapie wstawia się jako opis 100,100
Zapewne ma Pan włączoną opcję zaokrąglania wysokości do 1 miejsca - w opcjach mapy:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (27.51 KiB) Przejrzano 1298 razy
Pozdrawiam Jurek B.

drelson
__
__
Posty: 25
Rejestracja: poniedziałek, 15 kwietnia 2019, 15:01

Re: Wysokość punktu na mapie C-GEO z NMT

Post autor: drelson » środa, 26 czerwca 2019, 10:10

Ad.1 Mam KRON86 - muszę to sprawdzić czemu tak jest bo dosyć duża różnica.

Ad. 2 Tak mam tak ustawione - myślałem że ta opcja działa obok ustawień tamtych, niezależnie.

Dziękuję za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wysokość punktu na mapie C-GEO z NMT

Post autor: FaFaL » środa, 26 czerwca 2019, 11:26

Z tą dokładnością modelu 3D to trzeba sprawdzić parę metrów obok, NMT robi się z sklasyfikowanej chmury punktów i może akurat w tym miejscu chmura została źle sklasyfikowana i jakaś zieleń jest oznaczona jako ziemia. Dodatkowo NMT jest zgeneralizowany do siatki o określonym skoku, więc będzie problem z rowami itp. Uwzględnić należy również dokładność samego skanowania lotniczego.
Podsumowując, na terenach o jednostajnym nachyleniu dokładność powinna do decymetra się zgadzać (na terenach wiejskich może być więcej).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

ODPOWIEDZ