Sposób pomiaru w tabeli roboczej

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
marecki
__
__
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 10 lutego 2012, 14:28
Kontakt:

Sposób pomiaru w tabeli roboczej

Post autor: marecki » wtorek, 6 sierpnia 2019, 09:44

Może dałoby się udostępnić opcję dodania do tabeli roboczej kolumny z informacją o sposobie pomiaru (GPS, tachimetria, itd) danej pikiety. Jest opcja wyszukiwania punktu w zadaniach, ale mając 4 tys. pikiet troszkę długo by mi zajęło szukanie takich informacji. Mając w tabeli roboczej mógłbym mieć informację od razu czy pikieta była pomierzona ze stanowiska tachimetrycznego, GPS-em lub ortogonalnie. Co więcej można by było wtedy umieścić taką informację na mapie. Myślę, że najprościej by było umieszczać w tej kolumnie nazwę zadania (np. 31156.TCH, 20190301.RTK, PNP11.ORT).

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Sposób pomiaru w tabeli roboczej

Post autor: Jurek B. » wtorek, 6 sierpnia 2019, 10:01

Taka kolumna jest w tabeli założonej przy wykorzystaniu szablonu Mapy zasadniczej 2015 ( i tej w wariancie z K1-98). Dane do tej kolumny trafiają automatycznie z instrumentów Leica (dla posiadaczy modułu Mapa obiektowa Leica XML).
Nic nie stoi na przeszkodzie by w tym polu umieszczać informację o pochodzeniu punktu także gdy nie korzysta się ze sprzętu Leica. Można tam podłączyć także własny słownik - założony przy wykorzystaniu dostępnych funkcji C-GEO.
Co do nazwy zadania w tej kolumnie to chyba jednak do tego lepiej byłoby wykorzystać inną kolumnę - nad dodaniem tej funkcji rzeczywiście warto się zastanowić.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
marecki
__
__
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 10 lutego 2012, 14:28
Kontakt:

Re: Sposób pomiaru w tabeli roboczej

Post autor: marecki » wtorek, 6 sierpnia 2019, 10:22

Słownik jest oczywiście fajną rzeczą, dodanie kolumny do tabeli także nie stanowi problemu. Mi chodzi o to, żeby uniknąć ręcznego wprowadzania takich informacji, a żeby można było to wygenerować z automatu lub aby program tworzył to od razu. Szczególnie pomocne jest to przy dużych obiektach, kiedy osoba przeliczająca dane nie była w terenie.
Co do nazwy zadania w tej kolumnie to chyba jednak do tego lepiej byłoby wykorzystać inną kolumnę - nad dodaniem tej funkcji rzeczywiście warto się zastanowić.
Może być inna kolumna, byle funkcjonalność została ;)

ODPOWIEDZ