eksport/walidacja

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
drelson
_____
_____

eksport/walidacja

Post autor: drelson »

Propozycja: Aby przy robieniu walidacji lub eksportu z walidacją program sam zaznaczał (podpowiadał) bazy BDOT/EGIB/GESUT które były modyfikowane, na których było coś kartowane.
Chodzi mi o to że np. kartuje się BDOT miliony rzędnych skarpy ulice dużo pikiet jednym słowem i np. jedną studzienkę k gdzieś tam. I takie opracowanie robi się dzień dwa trzy to czasem można zapomnieć o tej jednej studzience która była na GESUT i wysyła się sam BDOT (bo to BDOT był główną bazą na której się działało..).

Czyli robimy BDOT i GESUT, ale nic na EGIB to program by zaznaczał wtedy te dwie bazy do eksportu z automatu ale bez EGIB. I analogicznie w innych wariantach.
drelson
_____
_____

Re: eksport/walidacja

Albo chociaż przycisk najlepiej w legendzie tam u góry obok przycisku walidacja, usunięte obiekty, dodać przycisk "statystyka" czyli okienko które pojawia się w momencie eksportu GML podsumowujące co się na mapie wydarzyło, ale w taki sposób aby to była tylko ta statystyka, bez musu eksportu pliku.

Przy okazji pytanie- czemu w eksporcie z podziałem na bazy (wawa) nie ma możliwości walidacji pliku ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Przy okazji pytanie- czemu w eksporcie z podziałem na bazy (wawa) nie ma możliwości walidacji pliku ?
Obecnie walidacja jest wykonywana zawsze po eksporcie, gdy powstaje plik GML. Przy podziale na bazy powstają 3 pliki GML, więc po eksporcie każdego pliku z osobna musiałaby być uruchamiana procedura walidacji i powstawałyby osobne raporty. Żeby to wprowadzić, albo integrować 3 w jeden raport, programista musiałby włożyć więcej pracy, więc na razie jest to na liście zadań do wykonania.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

drelson pisze: 20 lis 2024, 14:46 Propozycja: Aby przy robieniu walidacji lub eksportu z walidacją program sam zaznaczał (podpowiadał) bazy BDOT/EGIB/GESUT które były modyfikowane, na których było coś kartowane.
Chodzi mi o to że np. kartuje się BDOT miliony rzędnych skarpy ulice dużo pikiet jednym słowem i np. jedną studzienkę k gdzieś tam. I takie opracowanie robi się dzień dwa trzy to czasem można zapomnieć o tej jednej studzience która była na GESUT i wysyła się sam BDOT (bo to BDOT był główną bazą na której się działało..).

Czyli robimy BDOT i GESUT, ale nic na EGIB to program by zaznaczał wtedy te dwie bazy do eksportu z automatu ale bez EGIB. I analogicznie w innych wariantach.
Najlepiej najpierw wykonać walidację całości (ikonka w legendzie), wtedy widać raport co zostało zmienione w każdej z baz. Potem wyeksportować z podziałem na bazy. Jeśli w jednej z baz nie ma żadnego obiektu dodanego/zmodyfikowanego/usuniętego, taki pusty plik będzie można pominąć w przekazaniu do ODGiK.
Pozdrawiam Jurek B.
kindjj97
__
__

Post autor: kindjj97 »

drelson pisze: 20 lis 2024, 14:46 Czyli robimy BDOT i GESUT, ale nic na EGIB to program by zaznaczał wtedy te dwie bazy do eksportu z automatu ale bez EGIB. I analogicznie w innych wariantach.
Podobnie jest w Delcie - eksport do ośrodka zwraca wszystkie modyfikowane bazy w obrębie pracy.

Plus pytanie ode mnie - czy można skrócić działanie przycisku walidacja GML do wykonywania walidacji od razu po uruchomieniu zadania? bez okna wyboru warstw itd. interesują nas tylko obiekty zmodyfikowane w czasie pracy.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Jeśli chodzi o eksport do GML, w najbliższych aktualizacjach dodamy pomijanie tworzenia GML z tych baz, które nie były modyfikowane, natomiast nie będziemy ograniczać możliwości dostępnych w oknie walidacji
Pozdrawiam Jurek B.
drelson
_____
_____

Jurek B. pisze: 15 sty 2025, 21:55
drelson pisze: 20 lis 2024, 14:46 Propozycja: Aby przy robieniu walidacji lub eksportu z walidacją program sam zaznaczał (podpowiadał) bazy BDOT/EGIB/GESUT które były modyfikowane, na których było coś kartowane.

Najlepiej najpierw wykonać walidację całości (ikonka w legendzie), wtedy widać raport co zostało zmienione w każdej z baz. Potem wyeksportować z podziałem na bazy. Jeśli w jednej z baz nie ma żadnego obiektu dodanego/zmodyfikowanego/usuniętego, taki pusty plik będzie można pominąć w przekazaniu do ODGiK.
OK. Może tak być, ale chciałbym poprosić o usprawnienie tego tzn, faktycznie nie jest potrzebny osobny "przycisk statystyka" jeśli możemy poprzez przycisk walidacja uzyskać okno "statystyka", ale to w momencie kiedy z legendy klikamy przycisk walidacja, a nie zaznaczamy w kolejnym okienku checkbox'a wykonaj walidacje to niech program nie wykonuje tej walidacji - wtedy mamy samo okno "statystyka" ukazujący zmiany wprowadzone w pliku GML. Albo zmienić w odwrotny sposób z dodaniem jednak osobnego przycisku dla samego okna "statystyka" żeby program nie wykonywał żadnych innych czynności, a w momencie kliknięcia przycisku walidacja już niech będzie zaznaczony checkbox wykonaj walidacje bo w końcu po to to klikamy ;) co Pan o tym myśli ? Generalnie zależy mi na uzyskaniu jak najłatwiejszego dostępu do samego okna "statystyka".
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Generalnie zależy mi na uzyskaniu jak najłatwiejszego dostępu do samego okna "statystyka".
Statystykę możemy wygenerować tylko przy okazji walidacji (wtedy tworzony jest tymczasowy plik GML) lub podczas samego eksportu do GML, dlatego tylko tymi dwoma drogami można ją uzyskać.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ