wpasowanie rastra

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

wpasowanie rastra

Post autor: marioo » czwartek, 7 lutego 2008, 16:26

Mam propozycję dodania opcji podpowiadania współrzędnych krzyżyków przy wpasowaniu rastra. Po wpisaniu pierwszej współrzędnej terenowej chciałbym mieć na pasku cztery strzałki - do góry, w dół, w prawo i lewo. Wcisnięcie strzałki skierowanej do góry powodowałoby automatyczne wstawienie współrzędnych terenowych krzyża znajdującego się wyżej od ostatnio wpisanego. Analogicznie ze strzałkami w innych kierunkach. Np dwukrotne wcisnięcie jednej strzałki wstawiałoby współrzędne 2 krzyża w danym kierunku. Chodzi mi o to żeby, zlikwidować ręczne wpisywanie współrzędnych przy wpasowaniu rastrów i całośc usprawnić. Zlikwiduje to takrze możliwośc pomylenia się we wpisywaniu wsp.
Oczywiście na wstępie należałoby w jakimś okienku wybrać skalę rastra.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2685
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Post autor: FaFaL » czwartek, 7 lutego 2008, 17:11

A nie wystarczy opcja dostępna już przy wpasowaniu rastra - siatka krzyży. Po kliknięciu lewego dolnego krzyża i prawego górnego oraz wpisaniu ich współrzędnych klikamy na ikonkę czerwonego krzyża. Program pyta o ilość oczek siatki. Następnie wyświetla się panel z narysowanymi dostępnymi krzyżami siatki współrzędnych. Kliknięcie raz powoduje przeskok do określonego krzyża. Wciśnięcie drugi raz powoduje wpisanie jego współrzędnych do tabeli i teraz wystarczy precyzyjnie wskazać go myszką i gotowe - chyba oto Panu chodziło.
Tak przy okazji jeśli wskaże lewy dolny i prawy górny narożnik bez wpisywania współrzędnych i włączę funkcję siatki współrzędnych program powinien być trochę inteligentny i zapytać o godło mapy. Za pomocą godła obliczyć sobie współrzędne terenowe podanych narożników. Aktualnie program prosi o ich wpisanie. Czyli wcześniej trzeba za pomocą godła ręcznie obliczyć współrzędne narożników, zapisać je do tabeli (lub na karteczce) a następnie wprowadzić w opcji kalibracji.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

mypal
___
___
Posty: 94
Rejestracja: czwartek, 13 kwietnia 2006, 20:09

Post autor: mypal » czwartek, 7 lutego 2008, 18:09

Tylko że nie zawsze kalibrowany jest cały arkusz.
Pozdrawiam
mypal

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2685
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Post autor: FaFaL » czwartek, 7 lutego 2008, 20:28

to wtedy podajesz współrzędne klikniętych punktów, a w odpowiednim okienku (które się pojawi po uruchomieniu funkcji siatka kwadratów) można wprowadzić ile jest oczek siatki (nie musi być to 800x500 :) ). A jeśli nie będziesz miał np. środkowych (często się zdarza) to po prostu ich nie zatwierdasz dwa razy.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

mypal
___
___
Posty: 94
Rejestracja: czwartek, 13 kwietnia 2006, 20:09

Post autor: mypal » czwartek, 7 lutego 2008, 21:54

Widzę że wszystko jest już opracowane. ;)
To kiedy aktualizacja? :D
Pozdrawiam
mypal

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Post autor: marioo » czwartek, 7 lutego 2008, 23:41

FaFaL pisze:A nie wystarczy opcja dostępna już przy wpasowaniu rastra - siatka krzyży. Po kliknięciu lewego dolnego krzyża i prawego górnego oraz wpisaniu ich współrzędnych klikamy na ikonkę czerwonego krzyża...
No własnie, nie o to mi chodzi...
Nie zawsze na rastrze można kliknąć lewy dolny i prawy górny róg rastra. Jak ktoś kalibrował np. jakies projekty dróg, kanalizacji itp. to napewno miał z tym problem. Przeważnie treśc takich map ograniczona jest zakresem, który najczęsciej jest w kształcie długiego pasa, z odgałęzieniami itd. Na czymś takim nie da sie wykorzystać tego urządzenia i wszystkie wsp. trzeba wciskać z palca.
A co do istniejacej już opcji siatki krzyży, to jest dobra do wpasowania całych arkuszy map, lub ich częsci które są zwarte i mozna w nich wskazać lewy dolny i prawy górny krzyżyk, w taki sposób aby objęło nam wszystkie potrzebne do wpasowania krzyże. I ma pan racje ze nie trzeba potem wszystkich wskazywać, ale 2 pierwsze są konieczne.

Myślę, że dodanie tej funkci bardzo poprawi wpasowywanie rastrów.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ