Kopia projektu specjalnie zniekształcona.

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
turecki
___
___
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 22 marca 2009, 20:59
Lokalizacja: opolskie

Kopia projektu specjalnie zniekształcona.

Post autor: turecki » piątek, 17 lipca 2009, 08:41

Przy dużych robotach wraz z operatem do podgik do niedawna (bo już teraz nie) przekazywałem na cd kopię projektu w cgeo - tak mi nakazywała tzw. etyka zawodowa ( :lol: ) i było to duże ułatwienie dla innych przy korzystaniu z operatu. Ale jak urzędas z podgik haniebnie to wykorzystał, to dosyć !!! Wobec tego czy możnaby zrobić opcję tworzenia kopii, gdzie mapa byłaby losowo porozciągana (nie do użytku dla nierobów i oszustów, ale pomocna dla innych w celu zorientowania się w temacie) ze stosownym komunikatem ? Czy może coś innego co służyłoby temu celowi ...
pozdrawiam

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 624
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: logis » piątek, 17 lipca 2009, 09:26

...ale jak mapa będzie porozciągana to ci ,,dobrzy inni" też się mogą nie zorientować w temacie, no nie ? ;-)
Jacek

turecki
___
___
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 22 marca 2009, 20:59
Lokalizacja: opolskie

Taka mapa nie powinna trzymać skali i to dość znacznie.

Post autor: turecki » piątek, 17 lipca 2009, 11:27

Możliwe byłoby z takiego projektu tylko skopiować z bazy xyh punktów - reszta opcji zablokowana i do odczytu tylko na kompie, na którym mapa powstała. Jednym słowem : skopiuj sobie pikiety i mapę zrób sam.
Eliminuje to kserowanie wykazów i potem ich wklepywanie od nowa lub innym sprytnym (ale czasochłonnym) sposobem.
A jak na dole mapy pulsowałby na czerwono stosowny komunikat, to każdy by zauważył.
pozdrawiam

geobiuro
______
______
Posty: 548
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 14:26

Re: Taka mapa nie powinna trzymać skali i to dość znacznie.

Post autor: geobiuro » piątek, 17 lipca 2009, 13:29

Witam
turecki pisze:Możliwe byłoby z takiego projektu tylko skopiować z bazy xyh punktów - reszta opcji zablokowana i do odczytu tylko na kompie, na którym mapa powstała. Jednym słowem : skopiuj sobie pikiety i mapę zrób sam.
Tak to dobry pomysł, z możliwościa pozyskania punktów w formacie *.txt .
Tylko, że ta mapa nie jest własnoscią wykonawcy tego opracowania.
Wszystko zależy od warunków technicznych wydanych przez ODKG, oraz w jakim formacie jest prowadzony zasób kartograficzny.
(nie do użytku dla nierobów i oszustów, ale pomocna dla innych w celu zorientowania się w temacie)
A szczepionki na to niestety nie ma.


Z powazaniem.
AM

marioo
VIP
VIP
Posty: 989
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Post autor: marioo » piątek, 17 lipca 2009, 15:30

wg mnie sprawa bez sensu. robisz z mapy np. pdf, wykaz jako plik txt. i nic wiecej nie dajesz jezeli juz wogule chcesz coś dawać.
calego projektu jeszcze do osrodka nigdy nie dawalem...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zbigniew
_____
_____
Posty: 410
Rejestracja: wtorek, 22 marca 2005, 09:26

Post autor: zbigniew » piątek, 17 lipca 2009, 22:22

marioo pisze:wogule ...
Przepraszam autora ale w szczególe "ó" lepiej w tym przypadku pasuje, niż "u". A co do meritum , to autor ma rację , pdf jest OK, choć wybitni specjaliści mogą się pokusić o raster mimo wszystko nawet na pdf-ie. Do ośrodka nie oddaję projektów cgeo. Takie skażenie obiektu to jakaś proteza, półśrodek. Rozwiązanie tkwi gdzie indziej , w prawach autorskich do mapy, pomiaru i w roli odgików, czyli w normalności europejskiej, a nie w kieracie prawa rodem z PRL.

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Post autor: janek » niedziela, 19 lipca 2009, 10:56

Po pierwsze: uwaga o "Ó" jest co najmniej nie na miejscu.
Po drugie: podejrzewam, że zbigniew, zwolennik "normalności europejskiej" powinien mieć żal o stan prawa do obecnej władzy, rzekomo mającą patent na wszelką mądrość. Ta władza to przecież wzór europejskości, do której zbigniew tak tęskni.
Janek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 842
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Post autor: maciekwu » niedziela, 19 lipca 2009, 12:21

z tym "ó" jak najbarziej popieram Zbigniewa chyba, że mamy ochotę być z pokolenia "włatców móch".
uwagi o " prawie europejskim" "dziesiejszej władzy" itp rozumiem w kategoriach odreagowywania kompleksów, gorszej wersji nie dopuszczam nawet na myśl!!!
Problem faktycznie istnieje i wynika z pewnych dosyć dawno przyjętych koncepcji- mapy zasadniczej podlegającej oktualizacji. W tej koncepcji mieści się pojęcie zasobu jako miejsca gromadzenia opracowań, które każdy geodeta może (za opłatą) wykorzystać. Jest to różnie realizowane w różnych PODGK.
Istnieje też koncepcja by powstałe materiały stanowiły własność... tylko kogo: Wykonawcy czy Zleceniodawcy?
A wg mnie sprawa przekazywania projektu c-geo jest jak wynika z pierwszego postu decyzją Autora opracowania, którego nikt do tego nie zmusza bo nie ma takiej prawnej możliwości. Więc jeżeli z własnej woli przekazuje to chyba po to by ktoś mógł z niego korzystać. Jeżeli czuje się wykorzystywany to niech nie przekazuje. Obowiązku nie ma.

Awatar użytkownika
zbigniew
_____
_____
Posty: 410
Rejestracja: wtorek, 22 marca 2005, 09:26

Post autor: zbigniew » poniedziałek, 20 lipca 2009, 07:51

janek pisze:Po pierwsze: Janek B.
Przepraszam za OT ,nie dam się mocno wciągnąć w dysputy polityczne. Fakt bezprzeczny - jesteśmy czlonkami UE . Europejskość - brzydkie słowo - kiedyś mówino "na zachodzie" / jest naszym udziałem , czy tego chcemy ,czy nie. Dlaczego mówić o żalu ? Transformacja naszej rzeczywistości trwa , oby jednemu pokoleniu starczyło sił na doganianie państw "starej" Europy. Chyba że tęskno Ci Janku B. do PRL i RWPG , Układu Warszawskiego i festiwalu w Kołobrzegu.
Nasza tożsamość podpowiada nam Europa , a nie Azja , czy Bliski Wschód , albo Trzeci Świat. Z drugą Japonią też nie wypaliło. Pozostaje Europa , bo tu się urodziliśmy i żyjemy.

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Kopia projektu specjalnie zniekształcona.

Post autor: tuvalu » wtorek, 11 sierpnia 2009, 10:00

turecki pisze:czy możnaby zrobić opcję tworzenia kopii, gdzie mapa byłaby losowo porozciągana
Wracając do tematu: uważam że umożliwienie wykonania mapy w skażonej skali może być użyteczne. Np. jest to jeden z warunków wykonania szkicu polowego.

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Post autor: janek » wtorek, 11 sierpnia 2009, 13:04

Szkic POLOWY z mapy?
Janek B.

mypal
___
___
Posty: 94
Rejestracja: czwartek, 13 kwietnia 2006, 20:09

Post autor: mypal » wtorek, 11 sierpnia 2009, 13:59

Tak szkic polowy z mapy.
Prowadząc pomiar z kodowaniem w tachimetrze lub w kontrolerze GPS nie ma potrzeby prowadzenia klasycznego szkicu polowego. Zamiast szkicu, oddajesz do ośrodka wydruk z wynikami twojego pomiaru (eksport dxf z kontrolera, import dxf do Cgeo). Można go ewentualnie uzupełnić o dodatkowe elementy (np. czołówki, funkcje budynków).
Pozdrawiam
mypal

geobiuro
______
______
Posty: 548
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 14:26

Post autor: geobiuro » wtorek, 11 sierpnia 2009, 22:00

Witam
janek pisze:Szkic POLOWY z mapy?
Jak sobie przypominam, coś podobnego juz było proponowane na stronie
http://www.softline.xgeo.pl/phpBB/viewt ... ight=#5126
To może być użyteczne dla, co wyobraźnia podpowie. !!!

Z powazaniem
AM

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6073
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. » środa, 12 sierpnia 2009, 10:44

ok - porozmawiam z programistami czy i jak to zrobić
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ