Pare propozycji zmian i udogodnien

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 303
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: arttiq » czwartek, 25 kwietnia 2013, 20:32

Witam,

to może ja dorzucę parę groszy...
- oznaczenie zaznaczonych punktów w bazie kółkiem - nie działa jak jesteśmy na mapie, trzeba się przełączyć na tabelę, kliknąć ikonkę i z powrotem przełączyć na mapę. Dobrze jakby działało również na mapie.
- Uśrednianie punktów - 1) przydałoby się dodanie pod PPM - zaznacz/odznacz wszystkie, 2) przy zapisywaniu raportu jeżeli zostało ustawione tylko XY, nie powinna drukować się kolumna z H, 3) Jeżeli wprowadzono numer punktu uśrednionego, to powinien zapisać się także w raporcie; teraz są tylko współrzędne.
- w niwelacji możliwość ukrycia kolumn (odległość i II pomiar/pośrednie)
- dodania ikon na pasek lub skrutów klawiaturowych dla importu /exportu <> TXT/CAD
[edit]
- dla zaznaczonych punktów w bazie wstawić automatycznie opis - pojawia się okienko dialogowe jak przy wstawianiu opisów do punktu na mapie.
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6656
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Jurek B. » piątek, 26 kwietnia 2013, 10:08

oznaczanie kółkiem na mapie już działaja na mapie (wersja testowa), natomiast pozostałe uwagi są ok, ale nie wejdą już w kwietniu.
Pozdrawiam Jurek B.

WueM
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2006, 21:12

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: WueM » piątek, 26 kwietnia 2013, 18:57

Witam

A gdzie znajdę wersję testową z kółkiem? :?

Witek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2465
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: grzes » piątek, 26 kwietnia 2013, 20:44

WueM pisze:Witam

A gdzie znajdę wersję testową z kółkiem? :?

Witek
Wersja testowa zawsze pod tym linkiem
W tej wersji takze powiazanie punktow w tabeli z google maps:
tab_mapa.png
tab_mapa.png (384.79 KiB) Przejrzano 5708 razy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1249
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 07:35

grzes pisze:
WueM pisze:Witam

A gdzie znajdę wersję testową z kółkiem? :?

Witek
Wersja testowa zawsze pod tym linkiem
W tej wersji takze powiazanie punktow w tabeli z google maps:
tab_mapa.png
Wyszukiwanie google maps można by było jednak rozbudować o wyskakiwanie nazw miejscowości. Teraz po wpisaniu nazwy, przenosi nas w piewszą lepszą miejscowość o danej nazwie. Niestety wiele miejscowości się dubluje i wtedy jest problem. Może da się uruchomić jakąś wyskakującą listę, tak jak to działa np. na geoportalach. Jeśli się nie da, to można by było wprowadzić zapisywanie lokalizacji, czyli klikamy w dowolne miejsce wpisujemy nazwę i przy następnym szukaniu możemy zacząć od wybranej z listy lokalizacji.
Zdawać by się mogło że to tylko dodatek, ale ja np. używam opcji google w C-Geo do zgłaszania robót. Lokalizuję daną robotę, nastepnie "click", "click", i mi się tworzy z szablonu zgłoszenie do druku. Działa perfekt :)

Awatar użytkownika
alcapon
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 1 lipca 2005, 19:56

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: alcapon » poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 17:13

Nie korzystam z c-geo ale przy okazji chciałem o coś zapytać.
Dlaczego mapa google nie jest pokazywana jako "tło" pod normalną mapą w c-geo lecz w oddzielnym okienku?
Obrazek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6656
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 18:32

Grześ, który rozpracował ten temat sprawdził warunki korzystania z google maps - nie pozwalaja one na tego rodzaju operacje i wykorzystywanie danych w innych aplikacjach poza oknem przeglądarki.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
alcapon
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 1 lipca 2005, 19:56

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: alcapon » poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 19:39

Tak myślałem.
Obrazek

piotrt
____
____
Posty: 241
Rejestracja: środa, 10 października 2012, 11:52

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: piotrt » poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 21:28

Witam ! Na mapie można wstawiać za pomocą ikony "opis do punktu " m.in. wysokości pikiet. Czy jest możliwość ustawienia znaku dziesiętnego w postaci przecinka zamiast ,jak dotychczas kropki? Teraz można wstawiać np. 725.6 ,a powinno być 725,6.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6656
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Jurek B. » wtorek, 30 kwietnia 2013, 09:16

Witam, na razie przecinki w liczbach tylko poprzez zamianę kropek w menu Mapa-Edytor napisów - tam zaznaczyć opisy wysokości (najlepiej jeśli są umieszczone jednej warstwie), i zamienić w nich "." na ","
Czekamy na wykonanie przez programistę opcji wyboru znaku dziesiętnego podczas umieszczania opisów.
Pozdrawiam Jurek B.

WueM
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2006, 21:12

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: WueM » środa, 1 maja 2013, 22:04

Witam
W opcjach warstw jest możliwość skopiowania stylu linii i wypełnienia z warstwy do obiektu. Chciałbym zaproponować operację w drugą stronę, to znaczy z obiektu do warstwy. Nie wiem jak innym ale mnie taka opcja przydałaby się.
Pozdrawiam w majowe lenistwo...
Witek

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Wojtek » czwartek, 2 maja 2013, 20:05

dzien dobry,
ostatnio często korzystam z wcięć i brakuje mi automatycznego zapisywania zadania pod nazwą jak nr punktu wcinanego, oraz zapamiętywania opcji rysunku do raportu (zmienia się po wyjściu z modułu obliczeniowego).
pozdrawiam
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

piotrt
____
____
Posty: 241
Rejestracja: środa, 10 października 2012, 11:52

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: piotrt » piątek, 3 maja 2013, 09:17

Dzień dobry. Nie ma w zastawie symboli "mapa zasadnicza" symbolu bramy (kod KTOK02)...

piotrt
____
____
Posty: 241
Rejestracja: środa, 10 października 2012, 11:52

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: piotrt » piątek, 3 maja 2013, 09:59

Poradziłem sobie jakoś poprzez skopiowanie symbolu o numerze 124 w edytorze symboli i wklejeniu go pod kod KTOK02...

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6656
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Jurek B. » piątek, 3 maja 2013, 20:46

Nie ma w zastawie symboli "mapa zasadnicza" symbolu bramy (kod KTOK02)
Rozporządzenie potraktowało ten obiekt jako linię - więc tak go zdefiniowalismy, ale na potrzeby rysowania można sobie poradzić tak jak Pan to zrobił.

Nazwy zadań z wcięć - ok, wprowadzimy je do programu.
Pozdrawiam Jurek B.

piotrt
____
____
Posty: 241
Rejestracja: środa, 10 października 2012, 11:52

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: piotrt » piątek, 3 maja 2013, 21:21

Witam
Dokładnie chodziło mi o to, że symbolu bramy brak w zbiorze "Wybór symboli" ( znalazłem natomiast symbol furtki- również obiekt liniowy) i dlatego trzeba przeszukiwać go w "edytorze symboli" po czym wklejać pod kod.

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Wojtek » niedziela, 5 maja 2013, 11:32

Jurek B. pisze:

Nazwy zadań z wcięć - ok, wprowadzimy je do programu.

dziękuję :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1249
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 6 maja 2013, 07:18

Przy wstawianiu punktu przez wskazanie, po wpisaniu numeru nie da się np. Tabulatorem przeskoczyć na KOD, od razu przeskakuje na współrzędne. Wcześniej się dało i niestety zdążyłem się do tego przyzwyczaić.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6656
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 6 maja 2013, 08:24

Faktycznie - poprawimy tabulator.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1249
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: MarekOtt » piątek, 10 maja 2013, 07:20

MarekOtt pisze:Przy wstawianiu punktu przez wskazanie, po wpisaniu numeru nie da się np. Tabulatorem przeskoczyć na KOD, od razu przeskakuje na współrzędne. Wcześniej się dało i niestety zdążyłem się do tego przyzwyczaić.
W wersji testowej już coś zostało poprawione, jednak jeszcze taki mały szczególik: przy przeskoczeniu Tabulatorem na KOD, kod i jego opis mógłby być od razu zaznaczony, teraz jest tylko kursor przed kodem i kasowanie jest trochę uciążliwe.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6656
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Jurek B. » piątek, 10 maja 2013, 09:12

Zawartość pola KOD nie jest podświetlona, ale kasowanie poprzez klawisz DEL działa i tak. Podświetlenie przywrócimy.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: k_batura » piątek, 10 maja 2013, 10:28

Witam
Proponuję dodać nową funkcjonalność do listy projektów.
Pod prawym klawiszem myszy (menu kontekstowe) "przenieś do archiwum".
Archiwum to np katalog w projektach C-Geo.
Struktura, np:
C:\C-GEO\projekty\ARCHIWUM\2011
C:\C-GEO\projekty\ARCHIWUM\2012
C:\C-GEO\projekty\ARCHIWUM\2013

Osobiście mam problem z dużą ilością projektów (tak to jest przy drobnicy). Radzę sobie jakoś ale taka funkcja byłaby pomocna.

Może pomysł się spodoba....?!

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2793
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: FaFaL » piątek, 10 maja 2013, 10:51

a repozytorium nie rozwiązuje tej potrzeby ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: k_batura » piątek, 10 maja 2013, 15:44

Panie Rafale
Repozytorium rozwiązuje ten problem ale tylko częściowo...
Minusy tego rozwiązania to potrzeba wpisywania nazwy "eksportowanego" projektu oraz potrzeba ręcznego usuwania zakończonego projektu.
Zależałoby mi jednym kliknięciu i projekt jest zamykany, przeniesiony do katalogu zgodnego z aktualnym rokiem lub nawet miesiącem.
Jeśli pomysł nie chwyci pozostaje zrobić sobie wtyczkę :)
Przykład w załączeniu
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (22.94 KiB) Przejrzano 4687 razy

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2793
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: FaFaL » piątek, 10 maja 2013, 19:28

Pomysł fajny. Czyli oprócz gałęzi Projekty powinna być gałąź Archiwum do którego dało by się przenosić projekty i podobnie w drugą stronę.
Problemem jest sposób porządkowania archiwum ponieważ pewnie różne osoby będą widziały to w inny sposób... No i ciekawe czy dużo osób by z tego korzystało. Po osobach w moim otoczeniu widzę, że coś takiego bardzo by się przydało :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Zablokowany