Pare propozycji zmian i udogodnien

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6656
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Jurek B. » wtorek, 11 czerwca 2013, 20:28

Dłuższy czas się nad tym zastanawiam i wydaje mi się że jest to możliwe do zrobienia tylko w takim wypadku gdy te dwie rzędne potraktujemy jako odrębne napisy, umieszczane jedną funkcją na mapie - tylko tak możemy nadać osobne kolory dla licznika i mianownika tekstu
Pozdrawiam Jurek B.

piotrt
____
____
Posty: 241
Rejestracja: środa, 10 października 2012, 11:52

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: piotrt » wtorek, 11 czerwca 2013, 20:35

Jeżeli nie może to być jeden opis o różnych kolorach licznika i mianownika,to przypuszczam ze geodetów zadowoli Pana rozwiązanie.
piotrt

marioo
VIP
VIP
Posty: 1038
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: marioo » środa, 12 czerwca 2013, 08:41

No i jeszcze zapamiętywanie podkreślenia "bez ost." , bo ciągłe klikanie jest uciążliwe.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1249
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: MarekOtt » środa, 19 czerwca 2013, 12:30

Witam.

Po ostatniej aktualizacji mamy już narzędzie do auto numeracji pikiet przy łączeniu obiektem liniowym itp. Może dało by się dodać jakieś narzędzie do przenumerowania kolejno klikanych pikiet. Np. w menu tej możliwości wpisujemy pierwszą pikietę, a następnie klikamy po kolei pikiety które automatycznie zmieniają numer. Fajna wygoda by była. Właśnie dziś od rana zmieniam numerację "na po kolei" około 300 pikiet .. ciężko to idzie...

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6656
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Jurek B. » środa, 19 czerwca 2013, 13:20

Witam, skoro klika Pan te punkty, to proszę włączyć rysowanie np. obiektu otwartego, po jego narysowaniu proszę wejść do edycji obiektu, tam można przenumerować punkty wedle potrzeby i zapisać zmiany. Na końcu proszę usunąć ten obiekt z mapy. Punkty pozostaną.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1249
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: MarekOtt » środa, 19 czerwca 2013, 14:06

Jurek B. pisze:Witam, skoro klika Pan te punkty, to proszę włączyć rysowanie np. obiektu otwartego, po jego narysowaniu proszę wejść do edycji obiektu, tam można przenumerować punkty wedle potrzeby i zapisać zmiany. Na końcu proszę usunąć ten obiekt z mapy. Punkty pozostaną.
Tylko że prze numerowanie wierzchołków lini z tego co zaobserwowałem zapisuje nowe punkty i ewentualnie usuwa lub pozostawia punkty stare. A niestety te nowe punkty nie zawsze są identyczne z tymi które zostają podmieniane. Szerzej pisałem o tym w tym temacie:

http://www.softline.xgeo.pl/forum/viewt ... 507&t=9645

Niestety dziś testowałem z zaznaczoną opcją zaokrąglania tak jak u pana i jest to samo. Punkty nowe przy pozostawieniu starych nie są wstawiane w tym samym miejscu :(. Stąd pomysł innego narzędzie które by zmieniało numer bez wgłębiania się w jego pozostałe dane.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6656
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Jurek B. » środa, 19 czerwca 2013, 17:29

Musiałbym mieć Pana projekt, u mnie zawsze poprawnie te punkty się przenumerowują.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1249
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: MarekOtt » czwartek, 20 czerwca 2013, 07:25

Jurek B. pisze:Musiałbym mieć Pana projekt, u mnie zawsze poprawnie te punkty się przenumerowują.
Wysłałem przykładowy projekt na serwis@geo.pl. Punkty wyjsciowe PS116, PS117, PS118, po zmianie numeracji na 1,2,3 i pozostawieniu starych punktów widać różnice, oczywiście milimetrowe ale występują. Zauważyłem też że różnice powstają tylko w przypadku obliczeń na odwzorowaniach w moim przypadku 2000/18.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6656
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Jurek B. » czwartek, 20 czerwca 2013, 08:54

Ok, ale to już jest stan po operacji, a potrzebny jest stan mapy przed tym przenumerowaniem. Wtedy spróbuję to powtórzyć u siebie.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1249
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: MarekOtt » czwartek, 20 czerwca 2013, 09:34

Jurek B. pisze:Ok, ale to już jest stan po operacji, a potrzebny jest stan mapy przed tym przenumerowaniem. Wtedy spróbuję to powtórzyć u siebie.
Proszę usunąć punkty 1,2,3 i jest stan "przed ". Ja tak zrobiłem i za każdym razem mam to samo.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6656
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Jurek B. » czwartek, 20 czerwca 2013, 09:43

No tak, a u mnie zawsze jest zgodność, niezależnie od ustawień opcji zaokrągleń, chyba przez forum się tego nie da rozwiązać.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1249
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: MarekOtt » czwartek, 29 sierpnia 2013, 08:22

Czy przy wstawianiu podziału sekcyjnego/siatki krzyży na mapę byłaby możliwość by program zapamiętywał ostatnio wybrane układy i wybory ?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6656
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Jurek B. » piątek, 30 sierpnia 2013, 16:27

Ok, będzie dopisane do listy aktualizacji wrześniowej.
Pozdrawiam Jurek B.

PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: PUG » piątek, 30 sierpnia 2013, 18:10

Ponawiam swoją prośbę - czy dało by się wprowadzić dodatkowe zmiany?
1 W oknie <Wstaw podział sekcyjny/siatkę kwadratów> dodać zakres na podstawie aktualnego widoku mapy na monitorze.
2 Obliczenia takie, jak tachimetria zapisują się z automatu na podstawie nazwy stanowiska. Czy dałoby się wprowadzić przy zapisie zadań dla pozostałych obliczeń, nie mających stanowiska (transformacja, niwelacja, ortogonalne itd.) nazwy typu: <zadanie 1, zadanie 2 itd.>? Takie rozwiązanie jest min. w wordzie i zapisuje dokument jako <dokument bez nazwy 1>
3 W oknie raportów przy zakładaniu pustego raportu i wczytaniu do niego dokumentu RTF raport pozostaje nadal bez nazwy. Czy istnieje możliwość, żeby dodany raport zmieniał nazwę na taką samą, jak otwierany w nim dokument?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6656
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Jurek B. » niedziela, 1 września 2013, 17:24

1 W oknie <Wstaw podział sekcyjny/siatkę kwadratów> dodać zakres na podstawie aktualnego widoku mapy na monitorze.
2 Obliczenia takie, jak tachimetria zapisują się z automatu na podstawie nazwy stanowiska. Czy dałoby się wprowadzić przy zapisie zadań dla pozostałych obliczeń, nie mających stanowiska (transformacja, niwelacja, ortogonalne itd.) nazwy typu: <zadanie 1, zadanie 2 itd.>? Takie rozwiązanie jest min. w wordzie i zapisuje dokument jako <dokument bez nazwy 1>
3 W oknie raportów przy zakładaniu pustego raportu i wczytaniu do niego dokumentu RTF raport pozostaje nadal bez nazwy. Czy istnieje możliwość, żeby dodany raport zmieniał nazwę na taką samą, jak otwierany w nim dokument?
ad1. powinna się pojawić we wrześniowej aktualizacji
ad2. jestem temu przeciwny - wydaje się że przyspiesza do zapis, ale czy potem ułatwi odnalezienie zadania bez jego wczytania? Raczej będziemy szukali możliwości nadania nazwy z automatu coś więcej informującej.
ad3. być może da się to we wrześniu wprowadzić
Pozdrawiam Jurek B.

Dorota_IM
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 8 stycznia 2013, 14:07

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Dorota_IM » wtorek, 3 września 2013, 10:41

marioo pisze:No i jeszcze zapamiętywanie podkreślenia "bez ost." , bo ciągłe klikanie jest uciążliwe.

Czy to zapamiętywanie podkreślenia juz działa? Bo u mnie nie zapamiętuje, chyba, że nie dodano tej zmiany..?

Dorota

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6656
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Jurek B. » środa, 4 września 2013, 13:06

Czy to zapamiętywanie podkreślenia juz działa? Bo u mnie nie zapamiętuje, chyba, że nie dodano tej zmiany..?
Już w wersji testowej (można pobrać i zapisać plik do katalogu C-GEO) to działa - może pod koniec tygodnia dodamy kolejną aktualizację, bo jeszcze coś zmieniliśmy ostatnio.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1249
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: MarekOtt » środa, 4 września 2013, 13:51

Warto by było się też zastanowić nad edytorem wypełnienia obiektu skarpami. Przy bardzo złożonych (długich) skarpach ciężko się je edytuje. Szczególnie okno w którym jest podgląd skarpy mogło by być większe (lub zwyczajnie możliwość własnego ustawienia jego wielkości poprzez rozciągnięcie okna). Przydała by się też możliwość przybliżania i przesuwania za pomocą myszki, a nie tak jak dotychczas tylko guzikami.

Dorota_IM
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 8 stycznia 2013, 14:07

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Dorota_IM » środa, 4 września 2013, 13:56

Jurek B. pisze:
Czy to zapamiętywanie podkreślenia juz działa? Bo u mnie nie zapamiętuje, chyba, że nie dodano tej zmiany..?
Już w wersji testowej (można pobrać i zapisać plik do katalogu C-GEO) to działa - może pod koniec tygodnia dodamy kolejną aktualizację, bo jeszcze coś zmieniliśmy ostatnio.

Działa. Dziękuję.

"Opisywanie rzędnych dla pikiet"- w czasie opisywania rzędnych klikam na ikonkę, klikam w punkt, wpisuję głebokość studni i wstawiam rzędne.Za każdym razem po wstawieniu rzędnych na mapę muszę klikać w ikonkę bo przestaje być aktywna. Jeśli mam do opisania 150 studni to muszę kliknąc 150 razy . Zastanawiam się czy nie byłoby praktycznie, zeby program pamietał ostatni wybór tej ikony (lub wszystkich). A rezygnacja z przycisku mogła by być esc ? Albo dodatkowa funkcja pod prawym przyciskiem "Pamiętaj ostatni wybór"?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6656
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Jurek B. » środa, 4 września 2013, 14:06

"Opisywanie rzędnych dla pikiet"- w czasie opisywania rzędnych klikam na ikonkę, klikam w punkt, wpisuję głebokość studni i wstawiam rzędne.Za każdym razem po wstawieniu rzędnych na mapę muszę klikać w ikonkę bo przestaje być aktywna. Jeśli mam do opisania 150 studni to muszę kliknąc 150 razy . Zastanawiam się czy nie byłoby praktycznie, zeby program pamietał ostatni wybór tej ikony (lub wszystkich). A rezygnacja z przycisku mogła by być esc ? Albo dodatkowa funkcja pod prawym przyciskiem "Pamiętaj ostatni wybór"?
Dziwne - u mnie cały czas narzędzie jest aktywne, wystarczy kliknąć na kolejną pikietę kursorem myszki który ma specjalny kształt tego narzędzia.
Pozdrawiam Jurek B.

Dorota_IM
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 8 stycznia 2013, 14:07

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Dorota_IM » środa, 4 września 2013, 14:52

Jurek B. pisze:
"Opisywanie rzędnych dla pikiet"- w czasie opisywania rzędnych klikam na ikonkę, klikam w punkt, wpisuję głebokość studni i wstawiam rzędne.Za każdym razem po wstawieniu rzędnych na mapę muszę klikać w ikonkę bo przestaje być aktywna. Jeśli mam do opisania 150 studni to muszę kliknąc 150 razy . Zastanawiam się czy nie byłoby praktycznie, zeby program pamietał ostatni wybór tej ikony (lub wszystkich). A rezygnacja z przycisku mogła by być esc ? Albo dodatkowa funkcja pod prawym przyciskiem "Pamiętaj ostatni wybór"?
Dziwne - u mnie cały czas narzędzie jest aktywne, wystarczy kliknąć na kolejną pikietę kursorem myszki który ma specjalny kształt tego narzędzia.

U mnie w momencie wstawienia rzędnych przełącza sie przycisk " Opisywanie rzędnych..." na " Wybieranie" czyli z kursor z krzyzyka zamienia się na strzałkę.
Może inni użytkownicy się wypowiedzą jak to u nich jest z tym wstawianiem rzędnych

Jeśli chodzi o "wstaw opis dla wskazywanych "punktów - narzędzie jest aktywne dopóki z niego nie zrezygnuję. Czyli w ten przycisk jest OK

marioo
VIP
VIP
Posty: 1038
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: marioo » czwartek, 5 września 2013, 08:11

Tak, potwierdzam, u mnie także to narzędzie
Bez tytułu1.png
Bez tytułu1.png (1010 Bajtów) Przejrzano 2640 razy
wyłącza się po wstawieniu rzędnej.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: logis » czwartek, 5 września 2013, 09:03

Potwierdzam, u mnie też jest taki feler - po użyciu narzędzia włącza się strzałka wybierania.
Windows 8, najnowsza wersja C-Geo.

Jacek

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: logis » czwartek, 5 września 2013, 13:13

Po drodze trochę się wyjaśniło - błąd jest wtedy kiedy nie chcemy wstawiać odnośnika, jak ma być odnośnik to narzędzie działa normalnie dalej.

Jacek

Dorota_IM
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 8 stycznia 2013, 14:07

Re: Pare propozycji zmian i udogodnien

Post autor: Dorota_IM » czwartek, 5 września 2013, 14:21

logis pisze:Po drodze trochę się wyjaśniło - błąd jest wtedy kiedy nie chcemy wstawiać odnośnika, jak ma być odnośnik to narzędzie działa normalnie dalej.

Jacek

Potwierdzam

Zablokowany