import modelu 3d

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 234
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

import modelu 3d

Post autor: walklim » środa, 20 kwietnia 2011, 15:19

witam, ostatnio duzo czasu spędzam nad tworzeniem nmt i przesyłaniem ich do róznych systemów (topcon 3d office, autodesk land/civil_3d) i do tego jeszcze na własne potrzeby w CGEO rozliczamy roboty ziemne itd. przy tworzeniu modelu trzeba podawać kolejne numery punktów po obwodzie i na połączeniach stałych, czy można to załatwić importem z plików tekstowych (jak w przekrojach pionowych) ? poniżej plik z liniami stałymi wygenerowany z civil3d, z niego można zaimportować cały model (punkty i połączenia)

# Softdesk DTM 13.00 User defined breakline file
S229995.430000 873947.740000 297.850000 <Unclassified>
230032.490000 873957.310000 298.070000
230040.370000 873959.130000 298.280000
S230040.080000 873955.660000 298.140000 <Unclassified>
230009.000000 873947.820000 297.740000
229996.270000 873944.990000 297.660000
itd.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2465
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: import modelu 3d

Post autor: grzes » środa, 20 kwietnia 2011, 15:48

1. co oznacza to "S" w linii S229995.430000
2. drugi problem jest taki, ze my korzystamy z numerow punktow przy definiowaniu polaczen - tu mamy wspolrzedne - w sumie mozna szukac przy imporcie punktow w poblizu wspolrzednej

Plik obj z zadaniem z objetosci to prosty plik tekstowy - moze ta drogą pojść i konwertowac dane do pliku obj?
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2793
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: import modelu 3d

Post autor: FaFaL » środa, 20 kwietnia 2011, 16:47

To chyba lepiej przekonwertować cały model TIN z Civila3D na model TIN w C-GEO ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 234
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: import modelu 3d

Post autor: walklim » środa, 20 kwietnia 2011, 17:09

S oznacza początek linii szkieletowej następne współrzędne to jej kolejne punkty.
ale myślę że najlepszym sposobem byłoby importowanie danych w poszczególnych zakładkach tak jak w przekrojach pionowych gdzie mozna zadać w której kolumnie są jakie dane. punkty na powierzchni i obwodnicy można bez problemu zapisać jako pliki współrzędnych, gorzej z połączeniami. tu potrzebna by była konwersja jednej linii łamanej składającej się z punktów 1,2,3,4,5 na odcinki 1-2, 2-3,3-4,4-5.

Co do formatu pliku OBJ to faktycznie machnę na swój użytek prostego lispa punkty i linie z autocada zapisze w takim formacie.
zawsze to prościej napisać makro niż klikać punkty cała dniówkę . pozdrawiam Waldek
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 234
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: import modelu 3d

Post autor: walklim » środa, 20 kwietnia 2011, 17:13

import TIN-u -to by było rozwiązanie - to by robił mój lisp, a do tworzenia modelu w samym c-geo, przydałaby sie wtyczka do generowania pliku *.obj z mapy ( i chyba się już zaczyna pisać :D )
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2793
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: import modelu 3d

Post autor: FaFaL » środa, 20 kwietnia 2011, 22:06

Model TIN w Civilu jest zapisywany w LandXML i wystarczy go z tego formatu odczytać
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 234
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: import modelu 3d

Post autor: walklim » środa, 20 kwietnia 2011, 22:28

witaj, czyli że moge siatke tin zaimportować do c-geo ale gdzie do mapy czy od razu do zadania obliczeniowego ? niestety nie dysponuję w tej chwili civilem żeby to sprawdzić.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2793
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: import modelu 3d

Post autor: FaFaL » czwartek, 21 kwietnia 2011, 07:12

Przyznam, że nie jestem na bieżąco z możliwościami C-GEO w zakresie importu LandXML, ale z tego co wiem to w tej chwili jest chyba tylko export modelu, a importu brak (mogę się tu mocno mylić).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6656
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: import modelu 3d

Post autor: Jurek B. » czwartek, 21 kwietnia 2011, 12:17

Tak, importu LAndXML nie mamy, ale można by o tym pomyśleć - czy na początek wystarczyłby import siatki trójkątów do modułu objętości?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 234
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: import modelu 3d

Post autor: walklim » czwartek, 21 kwietnia 2011, 15:19

to by załatwiło sprawę, nawet nie z XML-a a z pliku dxf - wtedy będzie to rozwiązanie kompatybilne z 99% innych programów.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2793
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: import modelu 3d

Post autor: FaFaL » czwartek, 21 kwietnia 2011, 15:38

Waldek ale o jakie 99% programów Ci chodzi ? W śród projektantów królują dwa programy Autodesk Civil3D, oraz Benley InRoads. Oba posługują się (import, export) formatem LandXML. Rozumiem, że od projektanta nie dostałeś LandXMLa tylko dwg lub dxf, wtedy jak najbardziej nie pozostaje nic innego jak odczytać z wybranej warstwy linie połączeń. Tylko, że w takim wypadku trzeba dołożyć budowanie Topologii (połączyć linie w trójkąty). Bardziej wymagające ale też bardziej uniwersalne (nawet jakbym chciał ręcznie sobie trójkąty rysować ;) buahahaha ).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 234
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: import modelu 3d

Post autor: walklim » czwartek, 21 kwietnia 2011, 17:03

buduję modele do sterowania maszynami pod oprogramowaniem topcona, nowa wersja softu może obsługuje xml-a ale to czym dysponujemy bazuje na dxf-ie - modele są zapisywane w postaci siatki trójkątów (obiekty 3dface w autocadzie) dodatkowo przy tworzeniu modelu wykorzystuje się linie charakterystyczne (tzw. breakline) które też można zapisać w dxf-ie jako "3dpoly". no a punkt to wiadomo ... idąc z c-geo na zewnatrz można takiego dxf-a wygenerować z mapy, siatkę trójkątów c-geo wrzuca na mapę , gorzej w drugą stronę dlatego zmajstrowałem sobie wtyczke która z mapy zapisuje w pliku *.obj obwodnicę i stałe połączenia (przez wybieranie obiektów myszą) a punkty bierze z tabeli . jak bedzie to mialo jaki taki interfejs to upublicznię .
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2793
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: import modelu 3d

Post autor: FaFaL » czwartek, 21 kwietnia 2011, 18:50

Zapomniałem o tym 3dface :) to chyba odczytanie takich trójkątów i wsadzenie ich do pliku modelu numerycznego nie powinno być problemu, choć nie wiem jakie są ograniczenia biblioteki do dxf/dwg z jakiej Panowie programiści korzystają.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 234
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: import modelu 3d

Post autor: walklim » czwartek, 21 kwietnia 2011, 21:07

wtyka o jakiej wspominałem juz tutaj: http://softline.xgeo.pl/forum/viewtopic ... 512&t=8964
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2793
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: import modelu 3d

Post autor: FaFaL » czwartek, 21 kwietnia 2011, 21:16

tylko aby jeszcze trójkąty utworzyły się tak jak w modelu dostarczonym w dxf od klienta. Choć w sumie jeśli wszystkie dane będą takie same to algorytm Delaneya-Thiesena jest taki sam :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

ODPOWIEDZ