Snapowanie do krzyży

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
MegaBajt
_
_
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 17 lutego 2011, 19:19

Snapowanie do krzyży

Post autor: MegaBajt » środa, 11 stycznia 2012, 17:42

Przydałoby się wprowadzenie możliwości snapowania do krzyży. Przy kalibracji mapy współrzędne krzyży muszę wpisywać ręcznie do tabeli.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2693
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Snapowanie do krzyży

Post autor: FaFaL » środa, 11 stycznia 2012, 18:06

Przecież jest takie przyciąganie (przedstawione na załączonych obrazkach).
Capture.PNG
Przyciąganie do krzyży jak najbardziej istnieje
Capture.PNG (5.09 KiB) Przejrzano 1998 razy
Tak ogólnie, to nie lepiej kazać programowi wyliczać samodzielnie te współrzędne (drugi załączony obrazek) ?
kalibracja.PNG
Program umie sam obliczać współrzędne potrzebnych krzyży
kalibracja.PNG (17.86 KiB) Przejrzano 1998 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz

MegaBajt
_
_
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 17 lutego 2011, 19:19

Re: Snapowanie do krzyży

Post autor: MegaBajt » środa, 11 stycznia 2012, 18:46

1) Zaznaczenie opcji "przyciągaj do siatki krzyży" daje rezultaty tylko w przypadku, gdy chcemy narysować np. linię od środka krzyża, natomiast nie można tą funkcją wstawić punktu w miejsce przecięcia krzyża (a o to mi chodziło).
2) Natomiast obliczanie współrzędnych przez program na podstawie godła daje tylko wsp. naroży sekcji (tutaj można byłoby się zastanowić nad opcją wyliczenia i wstawienia do tabeli wszystkich 54 krzyży dla całej sekcji).
Jeżeli chodzi o mnie to często kalibruje mapy formatu A4 badź A3 i myślę, że rozwiązanie 1) byłoby prostsze dla mnie, bo w 2) przypadku musiałbym z 54 pkt. odhaczyć całą resztę.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2693
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Snapowanie do krzyży

Post autor: FaFaL » środa, 11 stycznia 2012, 18:51

MegaBajt pisze:2) Natomiast obliczanie współrzędnych przez program na podstawie godła daje tylko wsp. naroży sekcji (tutaj można byłoby się zastanowić nad opcją wyliczenia i wstawienia do tabeli wszystkich 54 krzyży dla całej sekcji).
Jeżeli chodzi o mnie to często kalibruje mapy formatu A4 badź A3 i myślę, że rozwiązanie 1) byłoby prostsze dla mnie, bo w 2) przypadku musiałbym z 54 pkt. odhaczyć całą resztę.
A zauważył Pan ikonkę z krzyżykiem ? Ta funkcja wylicza i wstawia odpowiednie współrzędne punktów przecięcia się siatki współrzędnych i nie trzeba mieć pełnej sekcji (wprowadza się ile mamy kwadratów w pionie i poziomie).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6072
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Snapowanie do krzyży

Post autor: Jurek B. » środa, 11 stycznia 2012, 19:03

1) Zaznaczenie opcji "przyciągaj do siatki krzyży" daje rezultaty tylko w przypadku, gdy chcemy narysować np. linię od środka krzyża, natomiast nie można tą funkcją wstawić punktu w miejsce przecięcia krzyża (a o to mi chodziło).
Co do tego powyżej to wystarczy włączyć autonumerację na mapie (mały przycisk na dole ekranu obok informacji o bieżącej skali i podać numer pierwszego punktu) i rysować np. linią otwartą obiekt przechodzący przez kolejne środki siatki krzyży. Po narysowaniu obiektu, można go usunąć, punkty pozostaną.

Oczywiście nie ma to sensu w kontekście kalibracji rastra - tam najlepiej korzystać z funkcji przywołanej przez kolegę FaFaLa.
Krótki opis jest też na naszej wiki
Pozdrawiam Jurek B.

Piotr74
____
____
Posty: 124
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2009, 12:48

Re: Snapowanie do krzyży

Post autor: Piotr74 » środa, 29 lutego 2012, 13:46

Czy jest możliwość aby dodać opcję przyciąganie do siatki i krzyży w fomie ikony na pasku c-geo (obok ikon z przyciąganiem) , obecnie opcja jest dostępna tylko w "prawokliku myszki" na mapie.

marcinn
______
______
Posty: 559
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Snapowanie do krzyży

Post autor: marcinn » piątek, 25 kwietnia 2014, 09:12

Żeby nie tworzyć nowego tematu napiszę tutaj- mam propozycję, żeby utworzyć rysowanie lini ortogonalnie ( tzn. po włączeniu opcji będziemy rysować w liniach równoległych do linii układu- coś jak w AutoC.)

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2285
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Snapowanie do krzyży

Post autor: grzes » piątek, 25 kwietnia 2014, 11:47

marcinn pisze:Żeby nie tworzyć nowego tematu napiszę tutaj- mam propozycję, żeby utworzyć rysowanie lini ortogonalnie ( tzn. po włączeniu opcji będziemy rysować w liniach równoległych do linii układu- coś jak w AutoC.)
pierwsza linia rownolegla do linii ukladu a potem prawy klik myszka i "rysuj prostopadle" ( i jednak lepiej jak nowy temat jest w nowym wątku)
rys_pro.png
rys_pro.png (5.31 KiB) Przejrzano 1495 razy
pozdrawiam
grzes

marioo
VIP
VIP
Posty: 988
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Snapowanie do krzyży

Post autor: marioo » piątek, 25 kwietnia 2014, 13:59

No właśnie, mam propozycję żeby zrobić jakieś 2 klawisze na klawiaturze które będą skrótem i będą działać tak samo jak rysuj prostopadle lub rysuj wzdłuż prostej. Nie prawy klik myszką i "rysuj prostopadle", bo to kłopotliwe, skomplikowane, i nieekonomiczne :)
Chodzi o to, że podczas rysowania linii wciskam klawisz, przytrzymuję go i na rysunku program wymusza kąt prosty i mogę rysować tylko linie prostopadle - puszczenie klawisza wyłącza tą opcję. Tak samo przy rysowaniu wzdłuż prostej. Byłoby to super ułatwienie i uproszczenie rysowania zwłaszcza kiedy rysujemy jakąś linię i gdzieś w środku musimy załamać pod kątem prostym a potem znów rysować normalnie. Przy rysowaniu wzdłuż prostej też często rysuje się np dociągając linie po przedłużeniu np. schody do ściany budynku.
Pozdrawiam

marcinn
______
______
Posty: 559
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Snapowanie do krzyży

Post autor: marcinn » sobota, 26 kwietnia 2014, 11:32

Nie chodziło mi konkretnie o opcję "rysuj prostopadle". Chodzi mi o funkcję rysuj ortogonalnie jak w Acadzie. Tzn, żeby po włączeniu tej opcji można było rysować w kierunku układu (tzn. tak jak siatka krzyży). Funkcja rysuj prostopadle działa tak jakby lokalnie- prostopadle do założonej linii. Mi chodzi o funkcję globalną- w kierunkach prostopadłych/równoległych do siatki kwadratów. Ponadto fajna byłaby funkcja blokowania odległości podczas rysowania linii- żeby okienko które pokazuje długość linii było aktywne, można było tam wpisać długość (odcinek zostałby zablokowany na określoną długość) i potem wskazać tylko kierunek.

marioo
VIP
VIP
Posty: 988
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Snapowanie do krzyży

Post autor: marioo » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 07:50

Wiem, że chodziło tu o rysowanie zgodnie z osiami układu, ale myślę, że przy okazji można też rozważyć moją propozycję. Myślę, że takie rozwiązanie bardzo się przyda i przyśpieszy pracę na mapie.
Pozdrawiam

georodeo
__
__
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: Snapowanie do krzyży

Post autor: georodeo » czwartek, 14 sierpnia 2014, 12:45

Witam.
Odświeżę propozycję dodania możliwości rysowania linii wzdłuż osi zdefiniowanego układu współrzędnych (w sposób podobny jak już istniejące opcje rysowania prostopadłego lub wzdłuż prostej).
Opcja powinna być jednak aktywna już po kliknięciu pierwszego punktu linii.
Rewelacją dla wszystkich sposobów byłaby jeszcze możliwość rysowania kolejnych punktów linii z opcją wstawiania punktu linii prostopadle do dowolnego istniejącego punktu na mapie (lub możliwość opcjonalnego snapowania się do istniejących punktów w trakcie rysowania linii).
Pozdrawiam.
R.N.
Hej Śląsk

marioo
VIP
VIP
Posty: 988
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Snapowanie do krzyży

Post autor: marioo » czwartek, 14 sierpnia 2014, 15:31

To ja przy okazji, prócz propozycji powyżej, odświeżę też swoją :)
marioo pisze:No właśnie, mam propozycję żeby zrobić jakieś 2 klawisze na klawiaturze które będą skrótem i będą działać tak samo jak rysuj prostopadle lub rysuj wzdłuż prostej. Nie prawy klik myszką i "rysuj prostopadle", bo to kłopotliwe, skomplikowane, i nieekonomiczne :)
Chodzi o to, że podczas rysowania linii wciskam klawisz, przytrzymuję go i na rysunku program wymusza kąt prosty i mogę rysować tylko linie prostopadle - puszczenie klawisza wyłącza tą opcję. Tak samo przy rysowaniu wzdłuż prostej. Byłoby to super ułatwienie i uproszczenie rysowania zwłaszcza kiedy rysujemy jakąś linię i gdzieś w środku musimy załamać pod kątem prostym a potem znów rysować normalnie. Przy rysowaniu wzdłuż prostej też często rysuje się np dociągając linie po przedłużeniu np. schody do ściany budynku.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2693
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Snapowanie do krzyży

Post autor: FaFaL » czwartek, 14 sierpnia 2014, 16:30

To ja jeszcze dorzucę: rysuj równolegle do wskazanej, rysuj prostopadle do wskazanej - oczywiście później linię mogę zacząć w dowolnym miejscu :) przydatne przy przybudówkach, gankach, schodach ...
Pozdrawiam Rafał Kocierz

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Snapowanie do krzyży

Post autor: janek » czwartek, 14 sierpnia 2014, 19:53

Nie chcę reklamować innych programów, ale w tym który znam, istnieje coś takiego jak linia bazowa. Można ją wybrać bądź wyznaczyć, zamienić początek z końcem, i w oparciu o nią ( w odniesieniu do niej) rysować na domiarach, pod kątem wcięciem liniowym, równolegle... Bardzo przydatna rzecz.
Janek B.

ODPOWIEDZ