Przenumerowanie pikiet

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Darekex
___
___
Posty: 78
Rejestracja: wtorek, 16 sierpnia 2011, 08:26

Przenumerowanie pikiet

Post autor: Darekex » czwartek, 12 stycznia 2012, 11:35

Witam

Czy jest możliwość wstawienia funkcji do przenumerowania pikiet zaznaczonych np. od najmniejszej współrzędnej Y w kierunku rosnącym lub od zachodu do wschodu czy północ - południe ?

pozdrawiam
Darek

lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: lfLF » czwartek, 12 stycznia 2012, 12:27

Darekex pisze:Witam

Czy jest możliwość wstawienia funkcji do przenumerowania pikiet zaznaczonych np. od najmniejszej współrzędnej Y w kierunku rosnącym lub od zachodu do wschodu czy północ - południe ?

pozdrawiam
Darek
"funkcja do przenumerowania pikiet" sugeruje że, chodzi o przenumerowanie pikiet w tachimetrii - taka możliwość byłaby możliwa po wprowadzeniu sortowania po x lub y ( po obliczeniu współrzędnych ) a jest sortowanie po numerach

Jeżeli chodzi o przenumerowanie p-któw w tabeli to jest możliwe
1 opcja sortowanie ( możliwości do przesytu )
2 zaznacz p-kty do przenumerowania
3 przenumeruj.
Z poważaniem flFL

Darekex
___
___
Posty: 78
Rejestracja: wtorek, 16 sierpnia 2011, 08:26

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: Darekex » czwartek, 12 stycznia 2012, 12:52

Tak właśnie myślałem tylko nie spróbowałem ok dzięki...

Pozdrawiam

marcinn
______
______
Posty: 549
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: marcinn » środa, 21 maja 2014, 09:59

Mam małą propozycję odnośnie przenumerowania pikiet- żeby domyślnie była ustawiona wartość rozpocznij od 1 oraz skok numeracji 1. Myślę, że przeważnie przy przenumerowaniu właśnie takie parametry się ustawia

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 785
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: Wojtek P. » środa, 21 maja 2014, 11:48

Z tym przenumerowaniem bym się nie wyrywał, bo ten co tak nie robi zawsze musiałby te pola kasować :)
-To serve and protect-

marcinn
______
______
Posty: 549
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: marcinn » wtorek, 27 maja 2014, 08:41

Tak czy siak trzeba coś wpisać, więc mogłyby być ustawione jakieś wartości domyślnie- ktoś kto nie numeruje od 1 do sobie wpisze inne.
Ale mam inną kwestię- czy dałoby się jakoś rozwiązać przenumerowanie w widoku mapy? Chodzi mi o taką sytuację- mam np. przebieg wodociągu (jakieś 40 pikiet). Chce go konkretnie przenumerować (danemu punktowi nadać wybrany nr). Klikam na edycję pkt, zmieniam nr na 1 i wtedy mam konflikt, bo np już taki pkt występuje. Tutaj by pasowała opcja- gdy wyskakuje ta tabliczka z porównaniem współrzędnych- żeby była możliwość "nadaj kolejny wolny nr". Wtedy krok po kroku ustalimy sobie pikiety w takiej kolejności jak chcemy. Na razie jest to niewykonalne, albo trzeba wszystko przenumerować na wyższe numery i zaczynać od mniejszych. Jak na coś takiego się zapatrujecie? Chyba, że ma ktoś inny, ciekawszy pomysł na to, albo gotowe rozwiązanie?

lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: lfLF » wtorek, 27 maja 2014, 12:09

spider pisze:Z tym przenumerowaniem bym się nie wyrywał, bo ten co tak nie robi zawsze musiałby te pola kasować :)
Popieram.
marcinn pisze:Tak czy siak trzeba coś wpisać, więc mogłyby być ustawione jakieś wartości domyślnie- ktoś kto nie numeruje od 1 do sobie wpisze inne.
Ale mam inną kwestię- czy dałoby się jakoś rozwiązać przenumerowanie w widoku mapy? Chodzi mi o taką sytuację- mam np. przebieg wodociągu (jakieś 40 pikiet). Chce go konkretnie przenumerować (danemu punktowi nadać wybrany nr). Klikam na edycję pkt, zmieniam nr na 1 i wtedy mam konflikt, bo np już taki pkt występuje. Tutaj by pasowała opcja- gdy wyskakuje ta tabliczka z porównaniem współrzędnych- żeby była możliwość "nadaj kolejny wolny nr". Wtedy krok po kroku ustalimy sobie pikiety w takiej kolejności jak chcemy. Na razie jest to niewykonalne, albo trzeba wszystko przenumerować na wyższe numery i zaczynać od mniejszych. Jak na coś takiego się zapatrujecie? Chyba, że ma ktoś inny, ciekawszy pomysł na to, albo gotowe rozwiązanie?
Opcja "nadaj kolejny wolny" - popieram.
Z poważaniem flFL

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1112
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: MarekOtt » wtorek, 18 sierpnia 2015, 07:34

Chciałbym trochę odgrzać ten temat.

Kiedyś byłą o tym dyskusja, do końca nawet nie pamiętam jak się skończyła. Chciałbym wrócić do propozycji stworzenia prostego narzędzie do przenumerowania pikiet na mapie. Być może będą inne propozycje, ja jednak widzę to tak że wszystko odbywało by się przez wywołanie okienka przenumerowania. Następnie wpisujemy od jakiego numeru zaczynamy, klikamy guzik start i każde kolejne kliknięcie w daną pikietę (także z @ w przypadku ich widoczności) powoduję zmianę na kolejny numer pikiety. Po zakończeniu operacji klikamy "stop" i kończymy przenumerowanie.

Wiem że ktoś kiedyś proponował by do tego przenumerowania korzystać z funkcji przenumerowania punktów obiektu, ale to narzędzie powoduje u mnie że muszę na nowo łączyć obiekty zamknięte i liniowe, bo są zaczepione o punkty z @ mimo że wcześniej były podłączone poprawnie.

Narzędzie takie bardzo się przydaje szczególnie przy pomiarach sytuacyjnych i opracowaniu wyników tych prac (szkiców), gdy mamy setki punktów i czasami by "jakoś to wyglądało" trzeba je przenumerować.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 143
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: Wojtek » wtorek, 18 sierpnia 2015, 19:44

popieram, naprawdę dużo trzeba się naklikać żeby to "jakoś wyglądało" :lol: i szczerze mówiąc jak przeczytałem w opisie ostatniej aktualizacji o zmianach w przenumerowaniu punktów to miałem nadzieję, że o to będzie to.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: Jurek B. » środa, 19 sierpnia 2015, 08:51

Wiem że ktoś kiedyś proponował by do tego przenumerowania korzystać z funkcji przenumerowania punktów obiektu, ale to narzędzie powoduje u mnie że muszę na nowo łączyć obiekty zamknięte i liniowe, bo są zaczepione o punkty z @ mimo że wcześniej były podłączone poprawnie.
Takiego efektu nie zauważyłem, działa to poprawnie, może w opcjach przenumerowania w edytorze obiektów nie zaznaczył Pan "usuń stare punkty z tabeli"?
Na razie tylko z tej funkcji trzeba korzystać do przenumerowania punktów. Mimo wszystko wydaje się mi, że jest to szybsze niż klikanie punkt po punkcie by zmieniać ich numerację.
Jeżeli na mapie nie byłoby żadnych obiektów, wówczas takie klikanie może miałoby jakiś sens, ale gdy są obiekty liniowe czy powierzchniowe, wówczas dużo szybciej jest wskazywać obiekty i wykonać przenumerowanie ich punktów.
Ponadto, jeśli obiekty na mapie mają bazy danych, to jeszcze lepiej można to zrobić gdy jest ich dużo, poprzez funkcje w oknie bazy danych (zaznaczenie obiektów, a potem ich punktów i ich przenumerowanie).
Pomysł przenumerowania pojedynczych punktów bezpośrednio na mapie, dodałem do listy życzeń.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1112
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: MarekOtt » środa, 19 sierpnia 2015, 10:11

Jurek B. pisze:
Wiem że ktoś kiedyś proponował by do tego przenumerowania korzystać z funkcji przenumerowania punktów obiektu, ale to narzędzie powoduje u mnie że muszę na nowo łączyć obiekty zamknięte i liniowe, bo są zaczepione o punkty z @ mimo że wcześniej były podłączone poprawnie.
Takiego efektu nie zauważyłem, działa to poprawnie, może w opcjach przenumerowania w edytorze obiektów nie zaznaczył Pan "usuń stare punkty z tabeli"?
Na razie tylko z tej funkcji trzeba korzystać do przenumerowania punktów. Mimo wszystko wydaje się mi, że jest to szybsze niż klikanie punkt po punkcie by zmieniać ich numerację.
Jeżeli na mapie nie byłoby żadnych obiektów, wówczas takie klikanie może miałoby jakiś sens, ale gdy są obiekty liniowe czy powierzchniowe, wówczas dużo szybciej jest wskazywać obiekty i wykonać przenumerowanie ich punktów.
Ponadto, jeśli obiekty na mapie mają bazy danych, to jeszcze lepiej można to zrobić gdy jest ich dużo, poprzez funkcje w oknie bazy danych (zaznaczenie obiektów, a potem ich punktów i ich przenumerowanie).
Pomysł przenumerowania pojedynczych punktów bezpośrednio na mapie, dodałem do listy życzeń.
Już Panu tłumaczę dokładnie o co mi chodzi :).

Na szybko stworzyłem przykład. Obiektem otwartym kolorem czerwonym połączyłem kolejno pikiety 1-3-5-2-4 (załacznik 2a). Następnie drugim obiektem otwartym kolorem niebieskim, połączyłem kolejno punkty tak by po przenumerowaniu od 1 uzyskać kolejno punkty od 1 do 7. Następnie przenumerowałem punkty obiektu otwartego (niebieskiego od 1). Po przenumerowaniu tych punktów, obiekt otwarty oznaczony kolorem czerwonym, stracił zaczepienie punktów - i jego wierzchołki trzymają się teraz punktów z @. Po tej operacji muszę na nowo zaczepiać obiekty do punktów, także zaczepienia obiektów bazy danych.

Występowanie tego problemu, powoduje że nie mogą korzystać z tej funkcji do przenumerowywania, dlatego też pisałem o tym jakiś czas temu i pozwoliłem sobie o nim przypomnieć. Tym bardziej bardzo się ciesze że pomysł został dopisany do listy życzeń, czekam na szybką jego realizację.
Załączniki
2a.JPG
2a.JPG (21.5 KiB) Przejrzano 1660 razy
4.JPG
4.JPG (76.35 KiB) Przejrzano 1660 razy
5.JPG
5.JPG (79.44 KiB) Przejrzano 1660 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: Jurek B. » środa, 19 sierpnia 2015, 10:26

Pomoże tu wykonanie kontroli spójności mapy po przenumerowaniu :)
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1112
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: MarekOtt » środa, 19 sierpnia 2015, 10:32

Jurek B. pisze:Pomoże tu wykonanie kontroli spójności mapy po przenumerowaniu :)
No to załatwia wszystko :) A może pan napisać, który zakres kontroli jest za to odpowiedzialny. Bo czasami po włączeniu pełnej kontroli (wszystkich zakresów), rozsypuje mi się mapa :). Pewnie przez złą redakcję, jednak wolałbym tego uniknąć.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: Jurek B. » środa, 19 sierpnia 2015, 11:01

To powinno wystarczyć, ale zalecałbym jednak kompletną kontrolę - jeśli coś rozsypuje, to zrobiłbym też naprawę bazy i eksport do nowej mapy.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (43.17 KiB) Przejrzano 1647 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Zbysiu
_____
_____
Posty: 270
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: Zbysiu » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 12:35

Proponuję dodać możliwość przenumerowania pikiet w Tachmetrii i Dzienniku pomiarów RTK/RTN, poprzez odjęcie lub dodanie zadanej wartości, podobnie jak działa Translacja w tabeli punktów.

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

W tabeli i zadaniach

Post autor: walklim » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 21:53

witam, przypomnę się z tematem przenumerowania punktów w tabeli i w zadaniach: tachimetria,niwelacja,wyrównanie. jakby tak w przenumerowaniu pikiet w tabeli dodać opcję "zrób to samo w zadaniach obliczeniowych" i jeszcze wybór w jakich to by było pożyteczne. przy składaniu operatu z dużej roboty często ekipy pomiarowe nachodzą na siebie z numeracja pikiet albo różnie oznaczają te same punkty osnowy (np pierwszy: "1234" drugi: "666 1234" a trzeci "666 1234 00"). ja to jakoś ogarniam ale specjalista co kontroluje operat nie może z takim bałaganem żyć (rzyć :D )
pozdrawiam Waldek Klimek

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 340
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: Jakub Kwinta » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 22:26

Dobry pomysł :) Czasem nawet przy małym temacie trzeba przenumerować punkty graniczne na jakieś indiańskie numery i raz wykonany ruch w tabeli powodowałby zmianę w zadaniach pomiarowych.
Jestem za

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: walklim » środa, 20 stycznia 2016, 20:01

podbijam temat
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: walklim » piątek, 22 stycznia 2016, 15:35

??? :D
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: grzes » piątek, 22 stycznia 2016, 16:43

Czytałem, czytałem :)
Trochę z tym zabawy - na szybko nie da się zrobić. Na razie nie było czasu. Postaram się w przyszłym tygodniu tym zająć.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: grzes » poniedziałek, 25 stycznia 2016, 19:50

W wersji testowej dodana opcja jak na zrzucie ponizej. Wstepnie ją przetestowalismy ale dokładne testy będą w najblizszych dniach, wiec moze na razie prosze robić kopię projektu lub zadań przed jej uzyciem.
Ważne zeby w projekcie była właczona opcja "zapisuj zadania w podkatalogu o nazwie takiej jak nazwa tabeli roboczej" bo inaczej przenumerowaniu ulegną wszystkie zadania z katalogu projektu.
przenumerowanie.png
przenumerowanie.png (22.92 KiB) Przejrzano 1123 razy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: piotr j. » czwartek, 28 stycznia 2016, 23:31

Zaznaczenie opcji "zapisuj zadania w podkatalogu o nazwie takiej jak nazwa tabeli roboczej" powoduje założenie katalogu *.zad, a to z kolei, że nie wyświetlają się obliczenia w oknie wyboru projektu. Czy jest możliwość korekty tej usterki?
Załączniki
c-geo - obliczenia w projektach.png
c-geo - obliczenia w projektach.png (12.23 KiB) Przejrzano 1037 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: walklim » piątek, 29 stycznia 2016, 22:31

sprawdziłem przenumerowanie na tachimetrii, niwelacji i wyrównaniu osnów 3d. znalazłem błąd w tachimetrii - nie zmienił się numer stanowiska.
pozdrawiam Waldek Klimek

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 340
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: Jakub Kwinta » sobota, 30 stycznia 2016, 20:37

walklim pisze:sprawdziłem przenumerowanie na tachimetrii, niwelacji i wyrównaniu osnów 3d. znalazłem błąd w tachimetrii - nie zmienił się numer stanowiska.
Potwierdzam. Wyrównanie jest ok. Tachimetria zmienia punkty nawiązania ale zostaje stary numer stanowiska.

Mam pytanie czy podobne okno mogłoby się pojawiać (opcjonalnie) po zmianie numeru punktu z palca bezpośrednio w tabeli?

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Przenumerowanie pikiet

Post autor: walklim » sobota, 30 stycznia 2016, 20:56

Z palca może nie bo pytanie za każdym razem irytowałoby użytkownika ale taka opcja w tabeli to jak najbardziej
pozdrawiam Waldek Klimek

ODPOWIEDZ