Strona 1 z 1

raster w pliku do AutoCad-a

: poniedziałek, 13 lutego 2012, 08:52
autor: kristof
Czy możliwe jest załączenie rastra w pliku dxf lub dwg wyeksportowanego z C-geo do AutoCad-a, tak aby po wczytaniu oprócz elementów narysowanych w C-geo np. działki był widoczny podkad rastra ?

Re: raster w pliku do AutoCad-a

: poniedziałek, 13 lutego 2012, 09:04
autor: FaFaL
Jesli ma Pan zainstalowaną nakładke na AutoCADa typu CADRaster albo Autodesk Raster Design to można podłączyć w CADzie dowolnego tiffa skalibrowanego w C-GEO i zostanie wstawiony w odpowiednie miejsce. Jesli nie to proponuję w C-GEO obrysować raster za pomocą funkcji rysowania linii (nie pamietam czy w legendzie, pod prawym klawiszem myszy nie ma funkcji wstawiajacej odpowiednie punkty - ale może akurat tu zmyślam). Taki rysunek eksportować do dwg, i po otwarciu komendami autocada wstawic raster na oko w miejsce zbliżone do ramki. Teraz należy użyć polecenia "dopasuj" lub lepiej _align i wskazać trzy punkty (pierwszy klik na narożniku rastra, a następny na ramce) - czasem pyta się tylko o dwa :/ i jak się pyta o skale to dać tak.

PS. myśle, ze jest możliwe zrobienie odpowiednich wpisów do pliku dxf nawet w wersji 12 (korekta, nie da się), tylko trzeba pamiętać aby plik rastra kopiowac automatycznie do katalogu w którym powstaje dxf lub dwg. Sprawdziłem i faktycznie w dxf 12 nie da się wstawić informacji o rastrze :( trzeba przerzucić się na nowszą wersję

Re: raster w pliku do AutoCad-a

: poniedziałek, 13 lutego 2012, 09:24
autor: FaFaL
Dobrze napisałem, że zmyślam. Funkcja wstawiania punktów obrysu rastra jest w menu MAPA>Raster>Wczytaj raster:
Capture.PNG
Capture.PNG (39.57 KiB) Przejrzano 5558 razy
BTW: Można by tą funkcję skopiować do legendy, bo w tym przypadku jest bardzo pomocna, a podobno używanie narzędzia Raster>Wstaw raster jest już passe

Re: raster w pliku do AutoCad-a

: poniedziałek, 13 lutego 2012, 09:55
autor: Zbysiu
Proponuję przesiadkę na ZWCada, wczytuje raster łącznie z plikiem georeferencyjnym i po kłopocie.

Re: raster w pliku do AutoCad-a

: sobota, 31 sierpnia 2013, 13:50
autor: FaFaL
Jest już oficjalne rozwiazanie problemu :) super
Przydaje gdy naszym celem jest stworzenie dxfa z podkładem w postaci zeskanowanej mapy lub ortofotomapy np. z Geoportalu :)

w eksporcie do DXF można teraz eksportować także rastry TIFF umieszczone na mapie C-GEO - w parametrach eksportu do DXF trzeba włączyć opcję "Dołącz rastry",

Re: raster w pliku do AutoCad-a

: sobota, 31 sierpnia 2013, 21:34
autor: Michal_K
Super. Tego brakowało!! Brawo!

Re: raster w pliku do AutoCad-a

: piątek, 6 września 2013, 11:23
autor: coolio1985
Używam GStar Cada i raster się nie eksportuje.
Dla pewności wpisałem komendę PURGE i warstwa na której powinien być sam raster usunęła się, więc na pewno była pusta.
Używa ktoś tego programu i ma możliwość sprawdzenia tej opcji?

Re: raster w pliku do AutoCad-a

: piątek, 6 września 2013, 12:04
autor: tomek_79
Mam ten sam problem w GStarCad co kolega :(

Re: raster w pliku do AutoCad-a

: piątek, 6 września 2013, 12:15
autor: coolio1985
Właściwie to widzę że, czy zaznaczę opcję dołącz raster czy też nie to plik DXF waży tyle samo, więc po prostu raster się nie eksportuje.

Re: raster w pliku do AutoCad-a

: piątek, 6 września 2013, 12:18
autor: Jurek B.
Na wszelki wypadek proszę sprawdzić czy oryginalna przeglądarka Autodesk TrueView wczytuje te pliki z rastrem które Pan wygenerował.

Re: raster w pliku do AutoCad-a

: piątek, 6 września 2013, 13:47
autor: FaFaL
Nie wiem czy Panowie zauważyli, ale do katalogu pliku dxf kopiowanie są również pliki rastrowe i muszą one być zawsze z plikiem dxf ! Druga uwaga jest taka ze rastry muszą być w formacie tif.

Re: raster w pliku do AutoCad-a

: wtorek, 10 września 2013, 13:42
autor: coolio1985
Eksportuje się sam plik DXF, bez innych plików. raster 256 kolorów, długa nazwa, może w tym problem ?

Re: raster w pliku do AutoCad-a

: wtorek, 10 września 2013, 14:05
autor: FaFaL
A rastr ma Pan w formacie tiff?

Re: raster w pliku do AutoCad-a

: wtorek, 10 września 2013, 14:06
autor: Jurek B.
A raster to TIFF? Czy RCF? Może pomoglibyśmy więcej przy kontakcie tel.

Re: raster w pliku do AutoCad-a

: wtorek, 10 września 2013, 17:14
autor: coolio1985
Sprawa wyjaśniona, myślałem że wpasowany raster zawsze zapisuje się w formacie rcf, jeżeli da się go wpasować jako tiff to po kłopocie.

Re: raster w pliku do AutoCad-a

: środa, 11 września 2013, 08:13
autor: LeszekI
Jest gdzieś samouczek do poruszaniu się w plikach rastrowych i w ogóle w pracy na rastrach. Wg mnie jest ogólny rozgardiasz i aby wszystko objąć trzeba się nieźle naszukać (pytać).
LeszekI

Re: raster w pliku do AutoCad-a

: środa, 11 września 2013, 08:27
autor: Jurek B.
Jest gdzieś samouczek do poruszaniu się w plikach rastrowych i w ogóle w pracy na rastrach. Wg mnie jest ogólny rozgardiasz i aby wszystko objąć trzeba się nieźle naszukać (pytać).
LeszekI
Radzę rozejrzeć się w dziale Wsparcie - na pewno coś tam odpowiedniego Pan znajdzie:
http://softline.xgeo.pl/index.php/wsparcie