Operaty z C-Geo

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 303
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: arttiq » poniedziałek, 4 marca 2013, 21:28

W edytorze fajnie by było gdyby działały skróty klawiszów typu ctrl+B, ctrl+U itp. Może to nie jest bardzo ważne ale by się na pewno przydało.
Odnośnie skrótów klawiszowych, to może przydałoby się jeszcze wyrównanie tekstu:
Ctrl+L - do lewej
Ctrl+P - do prawej
Ctrl+U - do środka
Ctrl+J - wyjustowanie
Przydaje się. Przynajmniej mi :lol:
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » wtorek, 5 marca 2013, 08:18

arttiq pisze:
W edytorze fajnie by było gdyby działały skróty klawiszów typu ctrl+B, ctrl+U itp. Może to nie jest bardzo ważne ale by się na pewno przydało.
Odnośnie skrótów klawiszowych, to może przydałoby się jeszcze wyrównanie tekstu:
Ctrl+L - do lewej
Ctrl+P - do prawej
Ctrl+U - do środka
Ctrl+J - wyjustowanie
Przydaje się. Przynajmniej mi :lol:
chyba zajęte pod podkreślenie.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » wtorek, 26 marca 2013, 08:16

MarekOtt pisze:I np. import, export wszystkich szablonów.

W edytorze fajnie by było gdyby działały skróty klawiszów typu ctrl+B, ctrl+U itp. Może to nie jest bardzo ważne ale by się na pewno przydało.
Opcja już dawno dodana i chodzi OK, jednak przy kliknięciu w raport, a następnie edycji np. jednego wyrazu przez ctrl-b, ikona zapisu zmian w raporcie nieaktywna, po prostu program nie wyłapuje tej zmiany.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 13:25

<<TERYT>>.<<Id obrębu>>.XXXX_BUD

Taki zapis mam w treści szablonu. Niestety wstawia taki ciąg znaków:

160303_2.0094.XXXX_BUD

a w/g szablonu powinien:

160303_2.0094.0094.XXXX_BUD

nie wiem dlaczego, coś chyba jest nie tak.

marioo
VIP
VIP
Posty: 1040
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: marioo » poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 14:48

Mam zapisane parę szablonów tworzonych czcionką Times New Roman. Po dodaniu do raportów i kliknięciu "podgląd wydruku" takiego szablonu w niektórych miejscach muszę uzupełnić dane ręcznie. Program uporczywie wstawia mi tam czcionkę Arial i nawet zaznaczenie wyrazu i zmian czcionki nie pomaga. Tu np 358 jest pisane inną czcionką, chociaż na pasku mam ciągle T.N.R:
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (3.15 KiB) Przejrzano 4869 razy
Jak trzeba to mogę podesłać szablon.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » wtorek, 23 kwietnia 2013, 07:30

marioo pisze:Mam zapisane parę szablonów tworzonych czcionką Times New Roman. Po dodaniu do raportów i kliknięciu "podgląd wydruku" takiego szablonu w niektórych miejscach muszę uzupełnić dane ręcznie. Program uporczywie wstawia mi tam czcionkę Arial i nawet zaznaczenie wyrazu i zmian czcionki nie pomaga. Tu np 358 jest pisane inną czcionką, chociaż na pasku mam ciągle T.N.R:
Bez tytułu.png
Jak trzeba to mogę podesłać szablon.
Skocz podstronę wyżej na mój post z
Re: Operaty z C-Geo
Postprzez MarekOtt » wtorek, 26 lutego 2013, 13:02
Wiec bez wysyłki się nie obejdzie.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6664
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. » wtorek, 23 kwietnia 2013, 08:44

<<TERYT>>.<<Id obrębu>>.XXXX_BUD

Taki zapis mam w treści szablonu. Niestety wstawia taki ciąg znaków:

160303_2.0094.XXXX_BUD

a w/g szablonu powinien:

160303_2.0094.0094.XXXX_BUD
U mnie poprawnie wstawia Teryt i identyfikator obrębu - dla tej samej lokalizacji, proszę sprawdzić co będzie gdy wprowadzi Pan umieszczanie samego TERYT - czy będzie to kompletny zestaw - bo może jest coś przycięte w danych projektu?
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (41.08 KiB) Przejrzano 4792 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » wtorek, 23 kwietnia 2013, 08:54

Jurek B. pisze:
<<TERYT>>.<<Id obrębu>>.XXXX_BUD

Taki zapis mam w treści szablonu. Niestety wstawia taki ciąg znaków:

160303_2.0094.XXXX_BUD

a w/g szablonu powinien:

160303_2.0094.0094.XXXX_BUD
U mnie poprawnie wstawia Teryt i identyfikator obrębu - dla tej samej lokalizacji, proszę sprawdzić co będzie gdy wprowadzi Pan umieszczanie samego TERYT - czy będzie to kompletny zestaw - bo może jest coś przycięte w danych projektu?
Niestety nie wchodzi w grę wstawianie samego TERYT'u. Niestety ja modyfikuję teryt usuwając z niego 4 ostatnie cyfry czyli kod obrębu, a to dlatego że w dokumentacji geodezyjnej musimy wpisywać osobno teryt jednostki ewidencyjnej przy jej nazwie (np.160303_2) oraz osobno kod obrebu (np.0094) przy nazwie obrębu. Dlatego kiedyś prosiłem chyba z @PUGiM żeby to rozdzielić, ale niestety programista pisał że na tą chwilę jest to nie możliwe, dlatego od tego momentu modyfikuję TERYT usuwając ten kod. Wszystko działa OK, oprócz właśnie tego jednego szablonu i samego wpisu: <<TERYT>>.<<Id obrębu>>.XXXX_BUD


EDIT: Panie Jurku chyba znalazłem problem, podczytałem nowy szablon i wkleiłem zawartość tamtego.. i działa :).. heh tak jakby tamten szablon był strzelony. A wiec problem znikł. Przepraszam za problem i dziękuję za zajęcie się problemem.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2467
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » wtorek, 23 kwietnia 2013, 13:09

marioo pisze:Mam zapisane parę szablonów ...
Jak trzeba to mogę podesłać szablon.
Prosze podseslac na adres grzes malpa xgeo.pl - bedzie latwiej namierzyc problem.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 18 listopada 2013, 10:11

Czy można dodać do okna podglądowego raportu (nie mylić z podglądem wydruku), pod prawym klawiszem myszki możliwość drukowania aktualnej strony.

Przykład:
Przy raporcie kilkustronicowym, chcę coś wydrukować na szybko bez nagłówków/stopek, wtedy drukuje zawsze z okna dolnego raportów. Gorzej jak chce wydrukować jedną stronę z tego raportu, wtedy muszę odpalać podgląd wydruku, kasować nagłówki i stopki i drukować wybrane stopy.

Dziękuję.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2467
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » poniedziałek, 18 listopada 2013, 13:19

MarekOtt pisze:Czy można dodać do okna podglądowego raportu (nie mylić z podglądem wydruku), pod prawym klawiszem myszki możliwość drukowania aktualnej strony.
jest
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » czwartek, 19 grudnia 2013, 11:57

Kolejne drobne udogodnienie.

Czy w oknie raportów i ich podglądu, mogła by być możliwość zmiany ustawienia położenia okna listy raportów, np. w pionie po lewej / prawej itp. ?

W dobie monitorów 16:9 mało jest miejsca w pionie w przeciwieństwie do poziomu :).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » czwartek, 16 stycznia 2014, 09:05

Prosiłbym o wprowadzenie do raportu możliwość wydrukowania z symetrycznymi marginesami do ustawień domyślnych. Dobra by była możliwość gdzieś zaznaczenia haczykiem jakie ma drukować marginesy. Głównie potrzebne do wydruku raportu na tylnej stronie kartki. Przy okazji koło tego haczyka mogła by być też możliwość zaznaczenia chęci drukowania stopek itp.

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 303
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: arttiq » czwartek, 16 stycznia 2014, 09:37

Witam,

co do symetrycznych marginesów nie jestem ich zwolennikiem, bo np. nie każdy ich używa :roll: .
Lepiej byłoby zrobić porządek ze stopką i nagłówkiem - zbyt duże odstępy od początku kartki.
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » czwartek, 16 stycznia 2014, 10:52

arttiq pisze:Witam,

co do symetrycznych marginesów nie jestem ich zwolennikiem, bo np. nie każdy ich używa :roll: .

Lepiej byłoby zrobić porządek ze stopką i nagłówkiem - zbyt duże odstępy od początku kartki.
Oczywiście nie każdy używa dlatego proszę o "możliwość". Ja tego używam przy wydruku dwustronnego wykazu współrzędnych, by można było wpiąć do operatu bez problemowo.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » czwartek, 30 stycznia 2014, 13:40

grzes pisze:
MarekOtt pisze:Czy można dodać do okna podglądowego raportu (nie mylić z podglądem wydruku), pod prawym klawiszem myszki możliwość drukowania aktualnej strony.
jest
NA aktualnej wersji testowej, znowu to nie działa :(. tzn przy kliknięciu w drugą stronę na podglądzie a następnie "drukuj aktualnie widoczną stronę" - drukuje pierwszą. :(

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2467
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » czwartek, 30 stycznia 2014, 14:34

MarekOtt pisze: NA aktualnej wersji testowej, znowu to nie działa :(. tzn przy kliknięciu w drugą stronę na podglądzie a następnie "drukuj aktualnie widoczną stronę" - drukuje pierwszą. :(
U mnie dziala - przesuwa Pan strone tak aby poprzednia znikla?
Przy suwaniu suwakiem jest wyswietlany numer aktywnej strony:
strona.png
strona.png (9.46 KiB) Przejrzano 3860 razy
pozdrawiam
grzes

esgeo
___
___
Posty: 77
Rejestracja: wtorek, 15 marca 2011, 23:24

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: esgeo » piątek, 21 lutego 2014, 00:05

Witam

Od niedawna zacząłem definiować swoje szablony i mam kilka pytań:

1) Tworząc nowy szablon nie mogę w nim zdefiniować nagłówka i stopki - czy nie można byłoby dodać takiej możliwości? (Może jest a ja nie widzę :? )

2) Wykonując jakieś obliczenia, np. tachimetrię i klikając w ikonkę drukarki mogę wydrukować lub zapisać w pliku dziennik z tej tachimetrii wzbogacony o nagłówek i stopkę zdefiniowaną wcześniej w parametrach raportów. Klikając w ikonę "raport" i przeglądając później ten raport w zakładce "Raporty" nie ma już ani nagłówka ani stopki - czy tak ma być czy ja mam coś źle ustawione? Jeśli tak ma być, to czy dałoby się to zmienić, żeby taki raport nie był pozbawiony nagłówka i stopki?

3) Przydałaby się funkcja "dopasuj rozmiar tabeli do zawartości" znana z Worda - chyba że coś podobnego istnieje a ja nie umiem tego ustawić/włączyć.

4) W nagłówku program automatycznie wstawia mi nazwę mojej firmy z adresem. Problem polega na tym że, póki co, nazwa jest dość długa i część nazwy firmy zostaje przeniesiona do drugiej linijki. Muszę albo ręcznie edytować nagłówek i przenosić większą część nazwy do drugiej linii, albo pozostaje wpisać w parametrach raportów ręcznie nazwę firmy zamiast funkcją wstaw (ale wydaje mi się że nie o to chodzi, żeby coś robić ręcznie jak można automatycznie). Czy jest możliwość dodania funkcji "zawijania tekstu"? A może można to zrobić odszukując w programie plik, gdzie jest wpisana nazwa mojej firmy i odpowiednia edycja tego zapisu?

Dodam, że mam program bez ostatniej aktualizacji - czekam na pliki.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2467
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » piątek, 21 lutego 2014, 11:03

Ad. 1,2
Nagłowki i stopka dodawane sa na etapie podglądu wydruku.
Poniewaz mozna wygenerowaqc podglad łączący kilka zadan a naglowek moze byc tylko 1 to nie ma mozliwosci definiowania ich oddzielnie. Proponuje zdefiniowac nagłowek w szablonie jako zwykly tekst.
Ad. 3
Nie ma takiej mozliwosci
Ad. 4
Proponuje jednak nazwę firmy wpisać i sformatować ręcznie - to najszybsze rozwiązanie.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6664
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. » piątek, 21 lutego 2014, 11:08

Witam,
1 - dostęp do nagłówka i stopki w edytorze szablonów i w edytorze raportów jest w lewym dolnym rogu okna edytora (rys.)
2 - w oknie z listą raportów nie pokazują się nagłówki i stopki, gdyż nie jest to gotowy dokument a jedynie przegląd wszystkich raportów, po wybraniu konkretnych raportów i wywołaniu funkcji "Podgląd wydruku" zobaczyć można stopki i nagłówki
3, 4 - widzę że kolega Grześ mnie ubiegł
Załączniki
Przechwytywanie.GIF
Przechwytywanie.GIF (2.18 KiB) Przejrzano 3607 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2793
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: FaFaL » piątek, 21 lutego 2014, 12:26

Tak AD.4. To chyba najlepiej w opcjach Raportów:
2014-02-21_112514.jpg
2014-02-21_112514.jpg (48.25 KiB) Przejrzano 3589 razy
zmienić nazwę firmy:
2014-02-21_112558.jpg
2014-02-21_112558.jpg (43.98 KiB) Przejrzano 3589 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz

esgeo
___
___
Posty: 77
Rejestracja: wtorek, 15 marca 2011, 23:24

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: esgeo » piątek, 21 lutego 2014, 16:07

Bardzo dziękuję za pomoc, teraz wszystko jasne, chociaż wydaje się na pierwszy rzut oka trochę przekombinowane z tymi nagłówkami:) Zobaczymy jak mi wyjdzie pierwszy operat z tego.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » środa, 9 kwietnia 2014, 11:55

Czy można wprowadzić w raportach w dolnym okienku raportu linijkę oraz czy po każdym zapisaniu zmian w raporcie w tym samym oknie, raport musi wracać do pierwszej strony ?.

W podglądzie raportu przydało by się natomiast zapisanie zmian w raporcie. Aktualnie z tego okna można zapisać tylko do RTF, chyba że ja czegoś nie zauważyłem, jak tak to przepraszam za problem ;).

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2467
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » środa, 9 kwietnia 2014, 12:37

MarekOtt pisze:Czy można wprowadzić w raportach w dolnym okienku raportu linijkę oraz czy po każdym zapisaniu zmian w raporcie w tym samym oknie, raport musi wracać do pierwszej strony ?.

W podglądzie raportu przydało by się natomiast zapisanie zmian w raporcie. Aktualnie z tego okna można zapisać tylko do RTF, chyba że ja czegoś nie zauważyłem, jak tak to przepraszam za problem ;).
W wersji testowej są linijki i wyłaczone pełne odświeżanie po zapisie strony. Prosze potestować czy czegoś nie popsuło.
Z opcji podlgądu raportu nie ma możliwości na zapisanie zmian. Tam już jest czysty tekst bez informacji gdzie zaczyna i konczy sie dany raport.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1251
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » wtorek, 15 kwietnia 2014, 07:41

Zauważyłem, że wybierając z listy (poprze zahaczenie) danych raportów do wydruku i uruchomienie podglądu wydruku, po wydrukowaniu i powrocie do listy raportów, program automatycznie przenosi nas na sam dół listy raportów. Tak wcześniej nie było, chyba program "ustawiał" nas na pierwszym lub ostatnim zaznaczonym raporcie.

ODPOWIEDZ