Operaty z C-Geo

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1317
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt »

MarekOtt pisze:Kolejne drobne udogodnienie.

Czy w oknie raportów i ich podglądu, mogła by być możliwość zmiany ustawienia położenia okna listy raportów, np. w pionie po lewej / prawej itp. ?

W dobie monitorów 16:9 mało jest miejsca w pionie w przeciwieństwie do poziomu :).

Pozdrawiam
Czy ta możliwość jest w planach modernizacji :) programu ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7163
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. »

Czy w oknie raportów i ich podglądu, mogła by być możliwość zmiany ustawienia położenia okna listy raportów, np. w pionie po lewej / prawej itp. ?
Pytanie czy to ma sens, bo przecież lista kolumn w spisie raportów jest dość duża i nie ma szans ich wciśnięcia w pionie moim zdaniem.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1317
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt »

Jurek B. pisze:
Czy w oknie raportów i ich podglądu, mogła by być możliwość zmiany ustawienia położenia okna listy raportów, np. w pionie po lewej / prawej itp. ?
Pytanie czy to ma sens, bo przecież lista kolumn w spisie raportów jest dość duża i nie ma szans ich wciśnięcia w pionie moim zdaniem.
Jeśli ktoś używa monitoru 16:9, lub 16:10, to według mnie ma to bardzo duży sens. Przecież teraz ma dwa poziome okna, na górze z listą raportów i poniżej z podglądem na raport. O ile lista nie jest aż tak uciążliwa, to jednak edycja niektórych dokumentów w tak małym obszarze jest na pewno uciążliwa. Z tego co czytałem na forum, coraz więcej osób korzysta z wstawiania szablonów. Ja np. 90% operatu (w tym sprawozdania, wykazy, okładki itp) wykonuję już z poziomu C-Geo.
Aktualnie przy edycji raportu po bokach kartki mam jedno duże puste = martwe pole (siwe). A tak mogła by tam być lista raportu. Jeśli chodzi o kolumny znajdujące się na liście raportów, zawsze można zrobić suwak do przesuwania na boki listy oraz np. możliwość przestawienia kolumn, wtedy każdy będzie mógł sobie ustawić listę według tego co najbardziej potrzebuje.

Oczywiście ja nie proszę o zmienię położenia listy raportów, a jedynie i możliwość. Jedni będą korzystać z tej możliwości, drudzy zostaną przy aktualnym rozmieszczeniu listy i okna raportu.

Przygotowałem na szybko jak to wygląda u mnie (ze względu na ograniczenia forum, zmniejszyłem rozdzielczość screenów o 50%).
Załączniki
Bez tytułu2.jpg
Bez tytułu2.jpg (136.1 KiB) Przejrzano 5718 razy
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (166.08 KiB) Przejrzano 5718 razy
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2635
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes »

Dodana możliwość przeciągania i ew. zadokowania z lewej strony (łapiemy za nagłowek "Lista raportów").
nowy exe do testów
Dodana tez ikonka włączajaca/wyłączajaca tryb dopasowania kolumn do szerokosci tabelki:
raporty.png
raporty.png (55.5 KiB) Przejrzano 5610 razy
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1317
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt »

Super. Działa elegancko. Od razu wygodniej i przejrzyściej.

Dziękuję bardzo.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1317
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt »

Witam.

Czy można by było gdzieś w opcjach ustawić, by tabelka z odchyłkami w tachimetrii, a dokładnie szerokości kolumn, automatycznie były dostosowywane do wielkości czcionki.
Załączniki
1.JPG
1.JPG (93.66 KiB) Przejrzano 5406 razy
PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: PUG »

Witam.
Czy można prosić o dodanie tytułu do edytowanego formularza w pozycji <Raporty> - <Szablony> - <Edytuj szablon>. Przy edytowaniu większej ilości dokumentów byłoby to pomocne.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2635
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes »

PUG pisze:Witam.
Czy można prosić o dodanie tytułu do edytowanego formularza w pozycji <Raporty> - <Szablony> - <Edytuj szablon>. Przy edytowaniu większej ilości dokumentów byłoby to pomocne.
Z góry dziękuję.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi
pozdrawiam
grzes
PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: PUG »

Witam.
Spróbuję jeszcze raz to opisać. Wybieramy <RAPORTY> --> <SZABLONY> --> <EDYTUJ SZABLON> --> z menu wybieramy jeden z gotowych szablonów do edycji - po otwarciu okna z tym szablonem przydałoby się aby w górnym rogu po lewej stronie na pasku pojawił się tytuł edytowanego szablonu.
Schowek02.jpg
Schowek02.jpg (60.35 KiB) Przejrzano 5005 razy
Jak by się dało, to byłbym wdzięczny.
Dziękuję
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1317
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt »

Propozycja do pracy na szablonach c-geo w oknie raportów.

Wstawiam dokument z szablonu. Szablon posiada parę odnośników do bazy "informacji o projekcie" (KERG, ks. rob, działka itp). Pracuję na tym dokumencie i po jego edycji chciałbym by został jako domyślny w bazie, tak by przy następnym wstawianiu uwzględniał już poprawioną przy ostatniej edycji treść. Jednak ważne jest to by odnośniki pozostawały odnośnikami, a nie danymi tekstowymi.

Oj bardzo by się to przydało.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1317
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt »

Czy można by było w edytorze szablonów (do raportów) dodać możliwość ustawienia czcionki rozmiaru 7 ? W podglądzie wydruku taka możliwość jestem w edytorze kończy się na 8.

Dziękuję.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7163
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. »

MarekOtt pisze: środa, 25 lipca 2018, 11:53 Czy można by było w edytorze szablonów (do raportów) dodać możliwość ustawienia czcionki rozmiaru 7 ? W podglądzie wydruku taka możliwość jestem w edytorze kończy się na 8.

Dziękuję.
Ok, w wersji testowej już to jest wprowadzone.
Pozdrawiam Jurek B.
Macięty
__
__
Posty: 41
Rejestracja: piątek, 16 listopada 2007, 12:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Macięty »

Cześć.
Jak mogę na własne potrzeby zmienić nazwę raportu np. z wykaz współrzędnych na wykaz współrzędnych pomierzonych lub obliczonych punktów szczegółów terenowych :shock: ? I tytuły innych raportów? Pozdrawiam Maciek
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 880
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Wojtek P. »

Witam
Tylko poprzez edycję raportu przed wydrukiem
-To serve and protect-
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7163
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. »

Macięty pisze: czwartek, 11 lutego 2021, 10:22 Cześć.
Jak mogę na własne potrzeby zmienić nazwę raportu np. z wykaz współrzędnych na wykaz współrzędnych pomierzonych lub obliczonych punktów szczegółów terenowych :shock: ? I tytuły innych raportów? Pozdrawiam Maciek
Witam, w przypadku raportu z wykazem współrzędnych z tabeli współrzędnych, można korzystać z funkcji modyfikowania wzoru raportu (wydruk z wykorzystaniem szablonu):
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (40.52 KiB) Przejrzano 1032 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Macięty
__
__
Posty: 41
Rejestracja: piątek, 16 listopada 2007, 12:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Macięty »

Ok dziękuję.
Zobaczę, jak to będzie wyglądało.
ODPOWIEDZ